Om tävling och att avancera upp i klasserna
Intressant läsning för någon som precis börjat fundera på att faktiskt kanske tävla ;)
Ibland känns det som att folk har så bråttom att klättra vidare, och det ser inte alla gånger bra ut på banorna (även om jag inte själv tävlat har man ju suttit som funktionär och speaker). Fast det ser ju inte så bra ut med de som stannar "för länge" på en viss nivå och formligen spöar allt motstånd, heller...
Gångarterna kan man däremot bygga på. Peter Nordlander berättade om en fjording han tävlade i USA, vars ökade trav han byggde upp med cavaletti ;)
Mycket intressant läsning då just detta är något som jag funderat rätt mycket på. Personligen så tycker jag att det blivit någon form av hysteri med att kvala, framför allt kvalen från msv c till msv b. Jag tror att många har lite bråttom just där. För kraven ökar ju på både häst och ryttare när man klättrar i klasserna.
Sedan håller jag med dig om detta med hästar som kan alla rörelser men som inte har stora flashiga gångarter. Där är det ju annat som spelar in när det är dags att höja ribban.
Trevlig blogg för övrigt med bra och intressanta inlägg ofta :)
Intressant inlägg! Det finns alltid människor som har åsikter om man ska gå upp i klasserna eller inte, men det handlar ju också om att kunna ge sig själv och hästen schyssta förutsättningar för att klara uppgiften. Mina döttrar vill båda gärna klättra uppåt, men vill samtidigt inte ge sig på något de inte klarar av.
Men visst är det trist också att se ekipage som aldrig klättrar i klasserna, trots stora framgångar på en viss nivå, så man kan säga redan på förhand att de kommer vinna klassen.
Samtidigt som det är trist med de som inte kommer vidare är det också tråkigt att se de som kan de tekniska momenten men nye har tillräckligt bra grundridningen (och då framförallt form, bärighet och lösgjordhet) rida för svåra klasser istället för att nöta grunder.
Himla svårt att hamna rätt med andra ord! :-D
Tror de var Bo Tibblin som tyckte att det i startlistan skulle stå vem ekipaget tränade för?
Det låter ju lite extremt men om tränaren skulle stå med sitt namn i startlistan kanske man skulle behöva be sin tränare avgöra vilken klass man borde rida? På sätt och vis kanske det hade varit bra?
Nej jag tror och tycker nog inte att det borde dras så långt, som du skriver slår ju ingen ihjäl sig av att starta fel klass någon gång! :-)
Väldigt intressant ämne! Och som vanligt klokt och väl formulerat! :-)
Väldigt intressant inlägg. Jag tror på att tränaren och ryttaren måste ha en dialog, sen kan det ju också bero på vad ryttaren har för egna mål. Det kanske inte är att rida på 70%, utan att kunna ha samma känsla som på träning! Jag tror att många har svårt att få ut det man känner på träning. Det kan ju vara ett mål att sträva efter!
Vi som precis har börjat med ponnydressyr, tyckte mig kunna se många ekipage som rider LC, för att sedan starta LA i klassen efter! Då är det ekipage som rider ganska bra i LA! Vad ser man för utveckling i det och vart är då dialogen med tränaren? Är det enbart för att plocka rosetter?
Intressant ämne det här, som man skulle kunna skriva mkt om...