Kriget kommer!

Nu är det snart dags för Berget Event igen. En massa, ca 1 700 st, kamouflageklädda män(niskor) som kryllar runt och leker krig i skogen bakom hästhagen. Jag är väl sådär lagom road.



Skylt som sitter på väg in på stallplanen... Förra året blev jag stoppad av ett gäng speldeltagare som ansåg att jag inte hade på vägen att göra för där pågick ett "spel". Jag hade avvikande åsikt 😉

För Härnösand som stad är det naturligtvis bra att det händer saker och att det kommer hit besökare. För mig personligen är det dock en vecka av extra besvär, eftersom de håller till så nära vårt stall. Jag skulle önska att de varierade ställe att vara på mellan åren.

Planen var att hålla igång hästen till och med söndag morgon, men eftersom det nu inte finns någonstans att rida under helgen (ridhuset är bokat) så blir det vila från fredag för Rutger.

På söndag åker jag och Mia till Falsterbo. Jag räknar ned dagarna! Det ska bli så roligt! 

Mia och jag har ridit tillsammans både måndag och tisdag. I går arbetade jag mest med galoppen. Han gjorde en hel del bra saker som tex övergångarna till skritt och tempoväxlingar. Däremot blev han lite spänd i vänster galoppen, troligen för att jag begärde lite till i höger innan. Vänster brukar annars vara bäst. 

Idag red jag mer travarbete. Han växlade mellan att kännas riktigt härligt fin med bra tryck och lätt front och att bli lite stark och vilja lägga iväg. Förmodligen är det så att jag vill lite till och då blir det en aning jobbigt för honom.


Trött blir man av att träna i alla fall säger Rutger.




Redan helg igen!?

Kära nån vad veckan gått fort. Redan helg igen! Men det är klart, vi tjuvstartar ju med ledig fredag...

Söndag och måndag fick Rutger vila. Jag passade på att jobba undan massor och ha träningar. I måndags red jag även en elevhäst. Kul att rida!

I tisdags fick Rutger ett lättare pass i ridhuset. Han kändes lite loj, möjligen att helgen tog mer på krafterna än jag trodde...? 


Onsdag fick han vilodag igen eftersom jag var upptagen hela dagen. Jag var bland annat till Övik på föreningsbesök med Mittsvenska Ridsportförbundet.

I går red Mia och jag tillsammans. Rutger kändes piggare. Jag försöker vara ännu mer noggrann med galoppfattningarna -att han skall sitta kvar och spåra ännu bättre, vilket gör att ibland kan vi inte fatta alls. Typiskt! Det var precis likadant förra gången jag "höjde ribban".

I morse turades jag och Mia om att hjälpa varandra med träningen. Rutger kändes rätt så bra. Vi jobbade bla förvänd galopp samt skolor i trav och galopp med ännu lite till krav på trycket i travslutorna. Om jag ber om det så får jag bra svar, men jag måste påminna honom om det där lilla extra eftersom han tycker det är lite jobbigt. Red också lite korta diagonala slutor i galopp. Lätt åt ena hållet, lite svårare att få med honom åt det andra. Galoppfattningarna gick bättre än i går ☺

Nu har jag anmält oss till två tävlingar: Hudiksvalls Rid- och ponnyklubb och Övik. 
Mia tävlar också i Hudiksvall.
Tjoho vad kul det ska bli!

Hann hem och göra mig lite midsommarfin med ny färg i håret innan Kenneth kom hem, inte för att jag tror han märkte nåt 😅

Hela eftermiddagen har det varit toppenfint midsommarväder. Vi har suttit ute, ätit och haft det skönt. Ovan vid solen för i år konstaterade jag att jag suttit med ena sidan mot ... oops! 


Tydlig bränna, ingen tvekan var axelbandet suttit.


Torsten vilar upp sig. I går släpade han in en levande trast genom kattluckan och ställde till rejäl oreda i tvättstugan innan vi fick ut den stackars pippin.






En himla rolig helg!

Lördag förmiddag lastade jag Rutger själv och åkte till Sundsvalls Fältrittklubb igen. Mia och Romeo hade övernattat, så de car redan på plats. Jag hann titta lite på dem på framridningen innan det var dags för mig att lasta ur och rida fram.
 
Rutger var mindre laddad och mer avslappnad på framridningen än under fredagen. I programmet var han också mer avspänd. Vi hade några småmissar, men överlag en ganska bra känsla. Som jag trodde passade MsvC:1 oss bättre än LättA. Här fick vi skolorna, som jag tycker hjälper till att få ett bättre läge. Det blir också bättre flyt i förvända galoppen när den är en längre sträcka. Enkla bytena sitter rätt säkert på träning och var heller inte något problem i programmet, trots lite mer tryck än under ett vanligt träningspass.
 
Jag var jättenöjd med min fina häst när jag kon ut från banan och ännu gladare när jag hörde på procenten att domaren också gillade det hon såg. Slutresultatet 68.4 % räckte slutligen till en femteplacering i det 31 ekipage starka startfältet. Jag är så glad och lycklig över min häst som sköter sig så fantastiskt bra!
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=_AlA8P8ECDo
 
Eftersom vi startade relativt tidigt i klassen fick han lång väntan i trailern, 3 timmar, innan klassen var klar. Han stod som ett ljus hela tiden, helt underbart.
 
Lycklig var han när vi väl kom hem och han blev utsläppt på betet igen tillsammans med Poppe. 
 
Idag fick Rutger stanna hemma, men jag har varit med och coachat Mia. De red St Georges på bra procent och kom fyra. Så fina att se på! 
 
Som grädde på moset fick jag i kväll fina bilder från vår ritt. Tack snälla Emma Larsson som fotade!
 
 
 
 
Titta jag flyger... här kan man se att det är lite påskjut från min hästs rygg i ökningen ... 😂 Jag bjuder på den ( Och ska snarast införskaffa en sadel som ligger optimalt 😆) 
 

Tävling!

Så äntligen blev det tävlingsstart för mig och Cinnober. Den första på ett helt år. Vi gjorde  tre starter i 5-årsklasser i juni förra året innan han skadade hoven och det blev ett snabbt slut på säsongen.

Mia och jag träffades i stallet runt lunch, packade och gjorde i ordning hästarna. Rutger lastades på sin trailer först och sedan fick han vänta medan vi lastade Romeo. 

Väl framme i Sundsvall lastade vi av Romeo som hade uppstallning medan Rutger fick stå en stund igen på transporten innan det var dags för framridning. Han kändes ganska bra, en aning laddad, vilket inte är så märkligt så lite rutin som han har av tävling. 

Väl inne på banan blev han en aning spänd, men var ganska bra med mig under större delen av programmet. Vi red ihop dryga 64% och med det vann vi klassen och fick rida vårt första ärevarv.


Sedan lastade jag honom igen och han fick äta lite i transporten medan jag kollade på Mia och Romeo. Romeo såg fin ut på framridningen i dag med och gjorde ett stabilt program i St Georges vilket gav en andraplacering. 

Mia och Romeo skulle båda övernatta i Sundsvall så jag och Rutger åkte hemöver. Poppe blev glad när vi kom hem igen så att han fick tillbaka en av sina hagkompisar.

I morgon debuterar vi MsvC, hoppas han sköter sig lika bra och är lite mer avspänd. Jag tycker egentligen att MsvC-programmet passar oss bättre än dagens LättA:4.






Mina tränare

Jag fick frågan vem jag tränar för.
Svaret är att jag för närvarande har två: En hemmatränare för den viktiga vardagsträningen och en tränare som jag åker till emellanåt.
 
Genom åren har jag haft lite olika upplägg på träningar, beroende på vad som passat mig och min häst utifrån flera faktorer:
 
- Matchning med tränare jag trivs med. 
 
- Hur hästen funkat med tränaren ( Vid ett tillfälle bytte jag tex tränare med en av mina två hästar för att jag tyckte det passade hästen bättre, även om jag fortsatte rida min andra häst för den tränare jag hade sedan tidigare. )
 
- Möjlighet till regelbunden träning. De villkoren förändrades ganska radikalt när jag flyttade till norrland från småland. 
 
- Ekonomi. Här tänker jag inte billigast - eller dyrast, utan den som ger mig mest valuta för pengarna. 
 
Sedan ganska många år tillbaka har jag tagit hjälp av Mattias Jansson. Det började med Amo Mak som hade svårt att lära sig byra åt ena hållet. Sedan har jag tagit träningshjälp med såväl Camelot som Con Amore och nu senast Rutger. 
 
 
Eftersom det är långt ner till Mattias i Skåne blir det perioder för såväl hästar som mig hos honom, men däremellan behöver jag ju också hjälp. Jag tror nämligen inte på att man får ut det bästa om man tränar sig sjäv. Jag haft ett par olika lösningar på detta, men sedan ett par år tillbaka har jag ett givande och välfungerande samarbete med min goda vän och framgångsrika elev, Maria Wiklund. Mia har ridit för mig sedan hon började på ridskolan och upp till svår dressyr och har blivit så duktig att vi numera hjälper varandra. Ett upplägg som jag verkligen uppskattar och är glad och tacksam över.
 
Vi rider tillsammans, hon tittar lite på mig i skrittpauserna och vice versa. Däremellan har vi också pass där den ena står på backen och tittar. Man får självklart ett annat fokus när man inte sitter till häst själv. 
 
Framridning på Hippologum 2015, jag och Rutger. Mia coachar -och fotograferar...
 
Mia är, om möjligt ;-) , ännu mer häst-nördig än jag är... Vi gillar båda att titta på ridning, vilket gör att man inte sällan ser oss på läktaren på olika evenemang. När vi åker på tävling väljer vi att vara på tävlingsplatsen under hela meetinget för att även titta på andra klasser än de vi rider. Jag tror på att man lär sig massor av att se på bra ridning.
 
Eftersom Mia och jag har häst i samma stall gör vi mycket av arbetet kring ridningen tillsammans också. Bygger hage tex:
 
Snart är det dags för Falsterbo, där ni förstås kan hitta oss på dressyrläktaren. Längtar!
 
 

Den vilda jakten på musen

Såhär trött blir man efter musjakt på mattes kontor:

Det rasslade i kattluckan och in kom Torsten med en mus. Som vanligt när jag sitter på kontoret kommer han upp och ska visa sin fångst. Han tycker väl att hans matte är en förskräckligt dålig jägare... 

Musen levde fortfarande så det blev en vild jakt. Katten, musen och matte- med hink och sopskyffel...

Den här gången avgick matte med segern. Ut i hink åkte musen. Torsten sprang efter och gjorde slut på den på gräsmattan. 

Torsten hälsar: "Äntligen har jag lärt tanten något om jakt. (Men i mitt tycke var musen redan halvdöd...) " 

Ha en trevlig söndagkväll! 



Betessläpp

I tisdags släppte vi hästarna på bete. 
Jag har sällan varit med om ett lugnare släpp. Rutger bestämde sig sekundsnabbt för att eftersom inget sto fanns i flocken var det nog den oerfarna skåningen som behövde beskyddas. Poppe var klok nog att bara flytta på sig och därmed var den saken ur världen.


Redan efter en dag hade de tre tightat ihop sig och gick tillsammans. 

Rutger har fått vila två dagar. Ett litet sår i ena mungipan gjorde att jag inte ville stoppa in bett i munnen. I dag fick jag i alla fall rida ett pass i manegen. Han var måttligt road av att lämna sina nyfunna vänner i beteshagen. Det gick söligare än söligast in till stallet och han som brukar stå så snällt inne ensam var ovanligt stökig att göra i ordning. Han var likadan de första dagarna förra sommaren, så jag räknar med att det snart ger sig...


Han kändes ganska bra i värmningen trots vila och stök så dagens pass blev skänkelvikningar och bågar med eftergift av innerhanden, så som de ligger i LättA:4. Avslutade med lite tempoväxlingar i galopp. Det går bra att ta tillbaka från ökning på volt och långsida men efter diagonal ökning är det svårare. 

I eftermiddag har jag roat mig med att fixa naglar inför studenten. Ja, inte på mig själv då, utan en elev. Riktigt kul! 



Svenska Flaggans dag - Sveriges Nationaldag

Idag är det Svenska Flaggans dag -Sveriges Nationaldag.
Jag tycker inte vi svenskar brukar vara särskilt bra på att fira vår dag. I år tror jag dock att större delen av Härnösand varit på fötter. Dagens begivenhet har varit Birka Cruises som anlöpte Härnösands djuphamn i morse på premiärturen av sina Norrlandskryssningar.
Kul att det rör på sig i stan och bra för alla. Extra plus att vädergudarna varit med oss och bjudit på sol.
 
https://www.facebook.com/hashtag/harnosandhogakusten?source=feed_text&story_id=1391667507511293
 
Själv har jag varit på Härnösand Hästsport Arena och dömt ridskolemästerskap i dressyr. På förmiddagen red de hopptävling och på eftermiddagen dressyr.
 
Såhär fina priser var det i kombinationstävlingen:
 
I dressyren red juniorerna LättC:1 och seniorerna LättB:1. Alla gjorde mycket goda insatser utifrån erfarenhet och förutsättningar. 
Trevligt arrangerat av ridlärare och övriga funktionärer samt hjälpsamma föräldrar. (Vad vore en tävling utan fik...?)
 
Placerade i klassen LättC:1 för juniorer.

Hoppdebut för Rutger

I måndags hoppade Anna med Rutger för första gången sedan i höstas. Han skötte sig så bra att i onsdags bestämde vi att han skulle få följa med till Övik i helgen och debutera hoppning. 

I dag har han då alltså gått sin första riktiga bana, en 90 cm. Han skötte sig jättebra, stannade och tittade på lite blommor på hinder nr 3 men i övrigt såg det fint ut.

I eftermiddag har jag fått rida Romeo. Jättekul! Mia är på Strömsholm med Don Silvios nya ryttare, så då får jag nöjet att rida hennes fina häst ☺

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE