Hästletarresa till skåne

Helgen som var åkte Mia och jag en tripp till skåne för att titta på lite hästar, både åt Mia och några andra av mina elever. Vi hade turen att kunna bo hos Fia igen.



Lördag kväll när vi kom fram tog vi en promenad i Lund. Efter att det regnat större delen av dagen kom solen fram och det var riktigt varmt och skönt.



På söndagen tittade vi på två hästar. Bägge var fina, den ena inte riktigt vad vi sökte men en nioåring föll oss helt i smaken.

På måndagen tittade vi på ett helt gäng. Proffsigt upplägg där de "serverade" hästar på löpande band gjorde att vi hann se ganska många. Vi valde ut några för provridning. Tre var lite extra intressanta. Själv föll jag lite extra för en svart 11-årig skönhet med ganska spektakulär trav.



Summa summarum blev att Mia bestämt sig för en häst. Nu är det bara att hålla tummarna för veterinärbesiktningen.

På söndag planerar jag nästa resa. Då blir det en lite kortare tur med en av mina juniorer till Stockholmsområdet för provridning.

Stockholm åt stockholmarna

Under veckan som gått har jag jobbat lite på halvfart. Har gjort undan lite bokföring, eftersom jag inte gillar att ha jobb liggande på hög. För mig blir det ett stressmoment som hindrar mig från att njuta av ledighet.

Mina regelbundna elever har jag också gjort tid för. Det är inspirerande att se att så många tränar regelbundet större delen av sommaren.

Ett av mina härliga träningsgäng ☺

Rutger är fortfarande varm i sin hov. Det verkar bli klinikbesök till veckan, suck.
I går gick jag i alla fall ner och tittade på nya ridbanan vid anläggningen. Den blir stor och fin. Riktigt längtar efter att få rida där.


I morse blev det tidig uppstigning för att titta till hästarna och mata stallkatten innan Mia kom och hämtade upp mig hemma vid 8. Nu sitter vi i bilen ett antal timmar, sedan väntar provridning av några hästar. Spännande. Hoppas vi får se nån som faller oss i smaken.

Efter att återigen åkt genom Stockholm på väg söderut kan jag bara säga: Stockholm åt stockholmarna. Bygg en förbifart nu! Vi "lantisar " på väg söderut behöver inte hjälpa till att proppa igen vägarna.

Ingen ridning för Rutger

Ja självklart blev ju Rutger halt efter skoningen. Hovslagaren hade inte mycket mån att fästa skon i eftersom den var trasig efter tappskon. Misstanken att hoven kunde bli öm visade sig tyvärr vara riktig.

Istället för igångsättning och lite rolig ridning har nu hovis varit på besök igen så får vi hoppas att problemet löser sig. Annars blir det plastning på kliniken.

Planen var att Anna skulle debutera hoppning i slutet av månaden men det får nu skjutas upp ett tag och Rutger får fortsätta slappa i hagen.




I helgen var det Stadsfest -och vi stannade hemma. Verkar som om vi var tämligen ensamma om det :-) Jag hade träning i Hammarstrand under dagen och när jag kom hem spöregnade det så vi struntade helt sonika i att gå och tittade på en film istället.


Sommaren är kort, det mesta regnar bort...

I söndags åkte vi och handlade lite lister till köket. Äntligen! Allt sånt där småfix som inte behövs för funktionen har en tendens att dra ut på tiden. Jag skulle väl kunna vara mer intresserad av hemmet... 😉

På väg hem fick vi stanna och hjälpa till att fånga in ett gäng unghästar på äventyr utanför staketet. Tur att de var på väg i "rätt" riktning. Från E4 och inte tvärtom.
Trots att de springer på vägen har, märkligt nog, inte alla bilister förstånd nog att stanna.


Nu på rätt sida av staketet...



Spännande svar på hästletandet

Lagom hemkommen från Falsterbo satte jag ut en köpesannons på Hästnet. Jag har ju inte mindre än 4 ambitiösa elever som söker ny häst. Nu börjar det droppa in svar.

Det är riktigt intressant. Några av hästarna har vi redan sett på annons, andra finns ute men vi har missat dem och sedan kommer det till några som inte ligger ute på någon officiell annonssida.

En del som hör av sig har fina hästar, men inte vad jag söker just nu, men något riktigt spännande svar har kommit. Så nu ser det ut att bli en skånetripp igen inom kort.

Igår var det skoning för Rutger. Han lyckades trampa av sig en sko häromdagen och då tidigarelade vi skoningen istället för att bara slå på tappskon. Det var bara 10 dagar kvar ändå. Hovslagare Olle hade inte helt lätt att få på skon på den något trasiga hoven. Nu hoppas jag att Rutger inte blir hovöm.

Igår passade jag också på att gå till frisören. Det blev en ny denna gång. Jag har fått tre frisörer som kunder i redovisningsbyrånt, så nu passar jag på att gynna dem.
Det blev en ordentlig genomklippning, lite ny färg i hårbotten och slingor. Jag tycker att det blev riktigt snyggt, fast så välfriserat kommer jag ju inte att få till det själv sedan ☺


Huj vad allvarlig jag ser ut... det här med selfies är inte riktigt min grej 😉

Jag besökte också Röda Korsets butik Kupan och fyndade sista dagen på sommarrean: tre par jeans, ett par shorts och en topp.


Absolut min favoritklädesaffär!

Träningsdag i Kovland

I går var jag hos Moa Belin i Kovland och hade träning. Moa hade med två av fjordingarna, Lusse och Tingla och så var det ytterligare ett ekipage. Alla hästar och ryttare jobbade på riktigt bra.
 
Lusse trimmas det sista inför Fjord-SM och NM som går inom kort i Vaggeryd. Jag håller tummarna för att det blir en rolig tävling. Tingla är bara fyra år, men lär nog gå SM inom en inte alltför avlägsen framtid.
 
Lusse
 
 
Tingla
Foto: Linda Högmark
 
Det var också kul att se Moas gård. Efteråt hade vi en trevlig fikastund med härlig rabarberpaj.

Falsterbo -15 är slut

I torsdags kväll tog jag och Mia tåget ner till skåne.
Fredagen tillbringade vi i Lund med Fia, som bor där över sommaren. Medan Fia jobbade några timmar på eftermiddagen strosade jag och Mia runt och tittade i lite butiker och åt glass.



Vi passade också på att göra ett bullbak så vi skulle ha nåt gott till kaffet under helgen. Det var nog mest Fia som bakade...med lite assistans och mycket uppskattning av oss andra... Mumsiga kanelbullar blev det.

Lördag och söndag har vi varit på Falsterbo Horseshow. Det kändes lite bakvänt i början att vara där utan att jobba i monter. Nu hann vi se all dressyren alla tre tillsammans. Vi lyckades inte boka biljetter på samma rad under lördagen (påstods inte finnas platser) men kunde trots de sitta tillsammans då raderna var tämligen glesa.



Lördag eftermiddag såg läktaren ut såhär. Vi hade vänner som inte lyckades köpa biljetter vare sig på nätet eller på plats för att det var slutsålt. Märkligt och tråkigt! Måste ju också vara trist för ryttarna att rida för glesa rader.

Vi börjar bli vana att vara bland de första på plats på läktaren, vilken tävling det än är... Känner mig som den sanna nörden men det händer ofta intressanta saker innan klasserna börjar.



I lördags var det ganska många ekipage på framridningen och i söndags var det några som passade på att rida på tävlingsbanan. En ryttare "red" också igenom sitt kürprogram utan häst. Mycket inlevelsefullt och engagerat, man såg precis vilka rörelser som gjordes 😃



Det enda som kunde varit bättre för vår del, konstaterade vi alla tre, var om vi haft fler dagar på plats. Vi hade gärna sett unghästarna tidigare under veckan. Blir det inte jobb nästa år är det sannolikt att vi ändå åker fler dagar för att titta.


Sjuåringarna på väg till prisutdelningen. Det gick fortare ut...

Söndag natt tog jag tåget hem, medan Mia stannade ytterligare en halv dag för att besöka Hviderup. Lite långtråkigt var det allt utan sällskap på resan.

Jag har precis kommit hem men längtar redan tillbaka söderut. Känns som om det börjar bli dags för en träningsresa med Rutger. Skrutt att det ska vara så långt!

Kul-tur

I går var vi lite kulturella. Först besökte vi Härnösands bilmuseum. Kan verkligen rekommenderas! Jag blev överraskad över hur stort det var. När vi gått igenom rum nr 2 och trodde att det var slut fanns det lika mycket till.
Allt från T-Ford till Volvo 740.


Pappa så nära himmelriket man kan komma i levande skick...



I och med att det fanns lite "modernare" bilar var det ju en del modeller som man har minnen av... Ford Granada 2.8 I (1979) har jag åkt många mil i när jag var yngre.

Med sinne för detaljer. Kolla bilden på tvättsvampen i fönstret på denna gula Volvo. Bilen på bilden är likadan som utställningsfordonet :-)


Efter att ha dämpat de värsta hungerkravallerna på Tullportens konditori gick vi på konsthallen och tittade på Qvistska samlingen.




Värderad med måånga nollor...


På utflykt med syskonbarnen

De senaste dagarna har jag haft besök. Mina syskonbarn och föräldrar är här, vilket innebär en del aktiviteter utanför vardagen.

Vi har hunnit avverka det obligatoriska besöket på Technikus:

Brainballkamp


rutschkana




I går var vi i Västanå, lika fascinerande varje gång.





Dagen avslutades med bad på Stallarna.

Om avskrivningar

 
Jag har under den senaste tiden fått frågan ett par gånger hur det här med avskrivningar i företaget fungerar, därför tänkte jag ge mig på en förklaring. Hoppas du hänger med:
 
 
Om man köper in något till företaget som är lite dyrare och beräknar att detta kommer att hålla i flera år, (exempelvis en maskin, möbler, bilar, instrument eller dyrare utrustning) så delar man upp påverkan på företagets resultat på flera år.
 
Om du tar ut 50 000 och köper en maskin så minskar kassan=likviditeten=pengarna i börsen med den summan, men resultatet blir inte med automatik 50 000 lägre under inköpsåret.
Pengarna i kassan och resultat är inte samma sak.
 
Man lägger in maskinen som en tillgång i företaget när inköpet görs: det innebär att nu togs 50 000 ur kassan, men företaget har en tillgång som är värd 50 000. Såhär långt kan man alltså se i balansrapporten för företaget att pengarna minskat, men att tillgångarna istället ökat. Ännu syns inget i resultatrapporten för företaget, dvs resultatet har ännu inte påverkats.
 
Vanligt är att man räknar med att inköpet sjunker i värde under 5 år (andra perioder finns också) -en maskin som man köper idag är inte lika mycket värd när den är fem år gammal.
 
År 1 räknar man för enkelhetens skull då bort 1/5 av värdet genom att göra en så kallad avskrivning i bokföringen. Då blir maskinen värd 10 000 mindre=tillgångarna har minskat med 10 000 kr. Dessa 10 000 kronor påverkar resultatet. Det maskinen minskar i värde syns nu i resultatrapporten genom att resultatet minskar.
 
Genom detta blir också den beskattningsbara vinsten för räkenskapsåret mindre.
 
Man fortsätter att göra avskrivningar på samma sätt under kommande år.
Efter 5 år har man skrivit av hela värdet på maskinen:
År 1: 10 000 kr
År 2: 10 000 kr
År 3: 10 000 kr
År 4: 10 000 kr
År 5: 10 000 kr
Summa: 50 000 kr
 
Det behöver inte betyda att maskinen är slut, trasig och värdelös efter 5 år, men den tas inte längre upp som en tillgång av värde i företaget.
 
 
 

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE