Om avskrivningar

 
Jag har under den senaste tiden fått frågan ett par gånger hur det här med avskrivningar i företaget fungerar, därför tänkte jag ge mig på en förklaring. Hoppas du hänger med:
 
 
Om man köper in något till företaget som är lite dyrare och beräknar att detta kommer att hålla i flera år, (exempelvis en maskin, möbler, bilar, instrument eller dyrare utrustning) så delar man upp påverkan på företagets resultat på flera år.
 
Om du tar ut 50 000 och köper en maskin så minskar kassan=likviditeten=pengarna i börsen med den summan, men resultatet blir inte med automatik 50 000 lägre under inköpsåret.
Pengarna i kassan och resultat är inte samma sak.
 
Man lägger in maskinen som en tillgång i företaget när inköpet görs: det innebär att nu togs 50 000 ur kassan, men företaget har en tillgång som är värd 50 000. Såhär långt kan man alltså se i balansrapporten för företaget att pengarna minskat, men att tillgångarna istället ökat. Ännu syns inget i resultatrapporten för företaget, dvs resultatet har ännu inte påverkats.
 
Vanligt är att man räknar med att inköpet sjunker i värde under 5 år (andra perioder finns också) -en maskin som man köper idag är inte lika mycket värd när den är fem år gammal.
 
År 1 räknar man för enkelhetens skull då bort 1/5 av värdet genom att göra en så kallad avskrivning i bokföringen. Då blir maskinen värd 10 000 mindre=tillgångarna har minskat med 10 000 kr. Dessa 10 000 kronor påverkar resultatet. Det maskinen minskar i värde syns nu i resultatrapporten genom att resultatet minskar.
 
Genom detta blir också den beskattningsbara vinsten för räkenskapsåret mindre.
 
Man fortsätter att göra avskrivningar på samma sätt under kommande år.
Efter 5 år har man skrivit av hela värdet på maskinen:
År 1: 10 000 kr
År 2: 10 000 kr
År 3: 10 000 kr
År 4: 10 000 kr
År 5: 10 000 kr
Summa: 50 000 kr
 
Det behöver inte betyda att maskinen är slut, trasig och värdelös efter 5 år, men den tas inte längre upp som en tillgång av värde i företaget.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE