Om sadlar

Under mina många år som ryttare, ridlärare och tränare tycker jag att jag alltför ofta möter hästar vars sadel inte ligger särskilt bra. De vanligaste problemen är att sadeln åker fram eller att den inte ligger stilla, utan "vippar" på ryggen. Ett problem som jag tycker var vanligare förr, men som jag inte så ofta ser nu är sadlar som trycker på manken. Ett annat vanligt bekymmer är att ryttaren hamnar i en ogynnsam position på grund av att sadeln inte ligger väl på hästen.

Många gånger är ryttaren helt omedveten om att sadeln inte passar, men förvånansvärt ofta är ryttaren medveten om problemet när man tar upp det. Ryttaren orkar dock inte ta tag i det, kanske på grund av att man tycker det är svårt att finna rätt sadel, kanske på grund av den ekonomiska aspekten. En bra sadel kostar en slant. Det finns dock en stor begagnatmarknad, och att köpa en välvårdad begagnad sadel av kvalitet är ofta väl spenderade pengar.

I vilken omfattning påverkas hästen av hur väl tillpassad dess sadel är?

Att hästen påverkas torde vara utom allt tvivel, men hur pass känslig en häst är varierar. Vissa visar tydligt irritation, andra rör sig "bara" sämre eller är svåra att få att att släppa igenom rörelsen i ryggen, och på en del märker man inte så mycket -förrän man sätter på en sadel som passar bättre och får positiva effekter. I värsta fall drabbas hästen av såväl ryggproblem som hältor,

Sadeln är även av stor betydelse för ryttarens sits och inverkan. I en sadel som ligger illa hamnar man inte rätt på hästen utan man blir hela tiden tvungen att kämpa mot sadeln med sin position.

 Din häst kommer att förändra sig över tiden. Var beredd på att byta sadel om hästen musklar om sig.

 

Hur ska sadeln ligga?

Sadeltrycket ska vara jämnt fördelat under hela sadeln och sadeln bör belasta en relativt stor yta.

Sadeln skall ligga vågrätt över hästens rygg, den skall inte tippa framåt eller bakåt.

Kanalen (tunneln) skall vara tillräckligt bred så att den inte klämmer på tornutskotten. Äldre sadlar har oftare en smalare kanal än modernare sadlar.

Bommen skall vara tillräckligt vid, se efter att sadeln följer hästens form så att inte ortspetsarna pekar inåt mot muskeln. Om bommen är för smal hamnar sadeln för högt över manken och klämmer. En sådan sadel hamnar även i bakvikt. Lägg inte dit en padd bak för att lyfta bakre delen. För hästen känns det som när vi sätter på oss en raggsocka i en sko som redan innan är för trång!

Om bommen är för vid landar sadeln på manken med manktryck som följd. Sadeln får aldrig hamna så att den nuddar manken, kolla detta när du rider i den.

Det finns en uppsjö av olika vidder och former på bommen, sök tills du finner den som passar just din häst.

Se till att sadeln inte är för stor/lång. Om den hamnar för långt bak trycker den på ländpartiet. Länden klarar inte att bära vikt på det sätt som ryggen gör. Detta problem är vanligast på ponnyer med kort rygg.

 Det är nödvändigt att testa sadeln under ridning för att bilda sig en uppfattning om hur den ligger på hästen under rörelse. Sadeln skall ligga stilla, inte glida varken framåt, bakåt eller i sidled. Det skall inte finnas "gnussmärken" på ryggen efter ridning. Ett bra tips är att lägga ett tunt vitt tygstycke (typ lakan) under sadeln och rida hästen lite varm, då ser man tydligt avtryck där sadeln legat mot hästens rygg och kan se om ytan är stor och trycket fördelat sig jämnt.

Se även till att bogblad, och armbågar kan röra sig fritt utan att störas av sadeln.

En bra sadel skall både passa hästen och vara bekväm att sitta i. Välj aldrig efter vad som är "på modet" just nu! Märkligt nog går det mode i allt...

 

Är du osäker -ta hjälp! Tänk dock på att en sadelförsäljare kanske inte alltid är objektiv. Det finns mycket seriösa säljare som aldrig skulle skicka hem en häst med en sadel som inte ligger bra, men det finns även försäljare som är mindre nogräknade. Det viktigaste är att de får sälja något. Det allra bästa är om en sadelutprovare inte är säljare, alternativt har väldigt många varianter att erbjuda.

Enbart en bra sadel gör dig inte till en god ryttare, men en dålig sadel hindrar dig garanterat från att bli en!

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE