Om galoppombyten
Byte av galopp i språnget upplever jag är den första stötestenen som ryttare kan råka på när de skall vidare upp i klasserna. Många rider Msv C men fastnar sedan för att man får bekymmer med bytena.
De flesta hoppryttare kontrar med att det inte alls är nån konst att byta galopp, men då ska man notera att det är skillnad på att skifta galopp och att göra ett galoppombyte i språnget med dressyrens krav på att bytet skall vara på förutbestämd plats, komma exakt på ryttarens hjälp och att det skall vara rent och i balans. Naturligtvis finns det hoppryttare som lär sina hästar detta alldeles utmärkt. (Framförallt krånglar man nog till det minimalt.)
Grunden för att börja med byten är att man kan rida sin häst i balans, i god form, att man kan rida förvänd galopp och att man klarar att rida tempoväxlingar i galopp och enkla byten. När hästen klarar detta är det däremot ingen fördel att vänta alltför länge med att introducera byten.
Som ryttare är det ovärderligt om man kan lära sig byten på en häst som kan. Byte i språnget handlar helt om timing och vet man hur det ska kännas blir det mycket lättare. Att investera i en träningssejour på något ställe där man kan få testa på välutbildade hästar som kan detta är en god investering för framtiden.
Är du mindre rutinerad på byten skall du definitivt se till att börja öva byten med en tränare närvarande. Precis som med allt annat är det mycket individuellt hur lätt hästen har för att byta galopp. Tyvärr är det så att det är svårare att lära om ifall hästen lär sig fel, än vad det är att lära den göra rätt från början.
Många gånger tycker jag att man krånglar till det med en massa teori runt hjälpgivningen för bytet. Jag brukar lära mina elever byta såhär:
Känna noga av hur det känns att fatta galopp. Testa galopp - skritt - galopp tills det sitter. Gör samma sak med traven. Det du söker är känslan för förberedelsen och när du ger hjälpen för galopp. Sedan är det dags att fatta galopp från galopp... Du kommer i galopp -istället för att byta gångart och förbereda ny fattning tar du bort övergången, men förbereder lika nogrannt för en fattning. Det är här timingen kommer in. Om du förbereder för en fattning kommer känslan av att du kan fatta galopp att infinna sig, då ger du hjälpen för den nya galoppen. Hjälperna är exakt desamma som vid galoppfattning.
Exakt när hjälpen för bytet ska ges kan variera lite från häst till häst, alla är individer och har olika reaktioner det är därför det är så noga att pricka rätt ögonblick.
Nästan alla hästar har lättare åt ena hållet och svårare åt det andra. Det är ofta lättast att göra bytena så att hästen landar i den bättre sidans galopp, så börja med det.
Det finns olika vägar att välja när man ska börja byta. Många tycker det är lättast att vända in på en diagonal, jag föredrar oftast att byta från rättvänd galopp till förvänd innanför spåret på en långsida eller på volt från förvänd galopp till rättvänd. På Amo Mak, som hade svårt att lära sig byten, fungarade det bäst om man red en bit diagonalsluta och sedan rätade upp och bytte, vi fick då snabbare reaktion i nya yttre bak. Man får prova sig fram lite vad som funkar bäst.
Ett spö kan användas som förstärkningatt "dutta till" på yttre bak (första takten i nya galoppen) men kom ihåg att ALDRIG bli arg på hästen om den inte förstår vad den skall göra, det skapar bara spänning och ytterligare bekymmer. Gör inte många byten per pass på den orutinerade hästen, ett par stycken är alldeles tillräckligt.
Krånglar det till sig? Ta hjälp! Om du lämnar din häst till någon som är erkänt duktig på att lära dem gloppombyten så får du en bra start.
Lycka till mot Msv B!
Tjolahopp! Cloé för en himla massa år sen :-)
Kommentarer
Trackback