Tävling- Kul eller blodigt allvar?

Är tävling roligt eller på dödligt allvar?
 
Efter en dag på ponnydressyrtävling känns ämnet sportsmannaanda och uppförande på tävlingsplats aktuellt.
 
En tävling på lokal nivå, dvs den första nivån utanför klubbtävling, där många deltagare och deltagares föräldrar är nya i tävlingscrikusen innebär naturligtvis att kunskaperna inte är fulländade. Alla är nybörjare någon gång och ibland gör man misstag.
Tävlingsreglementet är omfattande och inte alltid så lätt att förstå och läsa, även om man gått Grönt Kort-kurs.
På denna nivå tycker jag att det är viktigt att ryttarna får ha kul och att man talar om vad som gäller i meningen att utbilda. Jag menar inte att man ska nonchalera överträdelser, naturligtvis skall man lära sig vad som gäller. Men... ibland blir jag så trött på ponnyföräldrar som beter sig som om det gällde liv och död och stora mästerskap. Önskar att de ville fundera över vad som är viktigast för att barnen ska få roliga erfarenheter och upplevelser att ta med sig resten av livet.
 
Om nu någon gör ett fel kan man se det på olika sätt.
En inställning är att alla som gör minsta fel är fuskare som man till varje pris skall jaga ner och eliminera.
En annan är att de flesta som gör fel gör det i brist på kunskap och insikt och att de behöver lära sig vad som gäller. Välj vad som känns trevligast...
Kan du själv göra misstag eller är du ofelbar?

Att vara en bra kompis är lika viktigt i stallet och på tävlingsplatsen som t ex i skolan och på fritids. Här sätter vi vuxna ribban. Ungdomarna hör och ser - och tar självklart efter såväl goda som mindre bra exempel.

Att tävla brukar också innebära att man hoppas på att vinna priser men det gör man såklart inte alltid. Att tänka på hur man agerar både i framgång och motgång är viktigt. Om det gått bra -hur vill du att andra ska bete sig mot dig? Om det gått mindre bra och du är besviken? Gläds i framgång och lär dig ta motgång. Gratulera i medgång och stötta i motgång.

Var schysst mot din ponny/häst och ta väl hand om den efter ritten. Den har gjort så gott den kunnat utifrån förutsättningarna.

Och visst kan man vara kompis med ryttare även från andra ridklubbar även om man är konkurrenter på tävlingen? Här knyts många värdefulla kontakter för framtiden.

Arkivbild
Vilka är de vanligaste frågorna jag får på och inför dressyrtävling och var sker de flesta misstagen?
Alla svar hittar man i Tävlingsreglementet ( TR ) på Svenska Ridsportförbundet http://www3.ridsport.se/Tavling/Tavlingsreglemente/
 
Hästens utrustning: Generellt gäller denna regel för utrustning: Godkänd utrustning hittar du i TR. Står det inte i TR att det är tillåtet så är det förbjudet. Bilder finns på tillåtna nosgrimmor. Mom 222.
 
Kval: Man får inte starta och rida vilka klasser man vill. Till högre klasser måste man kvala, dvs ha ridit nivån under på godkända procent (62%). Man måste ha gjort kvalet innan ordinarie anmälningstiden till tävlingen passerat. Om detta kan du läsa i TR II mom 288. För häst hittar du detta i bilagan "förtydligande"
 
Uppklassning: På ponny kan man bli uppklassad ur lokal och regional tävling. Har ekipaget placeringar, se till att hålla reda på hur många poäng du har. Vid 20 poäng är man uppklassad ur LC, vid 50 poäng uppklassad ur LB. Mom 289
Häst som uppnått 80 poäng i Lätt A eller högre är uppklassad ur lokal tävling. Mom 286
 
Bett: Vissa bett är inte tillåtna. Titta i bilagan " Bett " Finns det inte med är det inte tillåtet.
 
Sporrar: På ponny är det strängare regler än för häst. Sporren får bara vara liten och trubbig. Max 15 mm. Mom 221.
 
Spö: Spö vid framridning får vara max 1.00 m på ponny, 1.20 m på häst. Man mäter hela spöet, även snärten. Många fabrikstillverkade dressyrspön är för långa för tävling. Mät!
 
Ridstövlar: Är obligatoriskt på tävling över regional nivå. Upp till regional får man använda jodphursskor med stövelskaft eller shortchaps (utan fransar).
 
Dekorationer: Man får inte dekorera hästen med rosetter, blommor, pärlor mm i man, svans, hovskägg etc. Flätor i man och flätning av svans och mönsterrykt på baken är tillåtet. (En del butiker säljer mansnoddar med "bling" och säger att de är tillåtna. De är inte tillräckligt pålästa på TR... )  Mom 224
 
Antal klasser/dag: Häst eller ponny får starta två klasser / dag. Om man rider Intermediaire eller högre får de bara starta en klass. 4-årig häst får bara starta en klass.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE