Skritta är väl lätt? Eller?
Det är inte alltid så lätt att visa upp en bra skritt i ett dressyrprogram. I synnerhet om hästen är lite "på tårna" är det lätt att man får inslag där hästen taktar, dvs småtravar, i skritten.
Om du ska börja tävla, glöm inte bort att rida skritt för din tränare, så att du vet hur du ska göra.
Hur vill vi dressyrdomare att skritten skall visas för högt betyg?
Skritten skall vara ren, fyrtaktig och hästen skall gå med enerig. Om hästen inte går med ren fyrtakt, eller tar olika långa steg kommer domaren inte ge ett godkänt betyg.
Fri skritt
Tygeln släpps helt fri och låter hästens huvud vara fritt från kontakt med handen. Huvud och hals skall sträckas ut helt. Här vill man se att hästen rör sig genom ryggen, att bogar och höfter rör sig lösgjort och att hästen har ett tydligt övertramp, dvs att hästens bakhovar sätts i framför framhovarnas spår.
Vanligasre misstagen: hästen taktar, antingen för att den blir för ivrig eller för att ryttaren driver för mycket eller så rider ryttaren för försiktig så att det blir långsamt.
Mellanskritt
Är lättast att beskriva för den mindre vane ryttaren som den "vanliga skritten på tygeln" -många elever jag haft tycker att den borde heta arbetsskritt, eftersom trav och galopp har den benämningen.
Här vill man att hästen skall röra sig lösgjort, med energi, avspändhet och regelbundna steg. Hästen skall gå med eftergift på tygeln. Huvudet tillåts pendla i takt med fotflyttningen. Hästen skall gå med övertramp.
Vanligaste misstagen: hästen taktar, antingen för att den blir för ivrig eller för att ryttaren driver för mycket eller att ryttaren inte lyckas rida hästen i form.
Ökad skritt
Här skall hästen röra sig vägvinnande med så stort övertramp som möjligt. Det är inte meningen att den skall gå hastigt, utan ta rejäla kliv. Ryttaren ska lämna stor frihet för huvud och hals men fortfarande ha kontakt med hästens mun med sträckt tygel. Halsen får då en aning rundning (jämför med i fri skritt där halsen sträcks ut helt) Man vill inte att hästens nos kommer alltför lågt, tumregeln är att nosen inte skall vara lägre än hästens armbåge.
Vanligaste misstagen: Hästen blir för kort i formen, dvs ryttaren vågar inte släppa tygeln tillräckligt. Ryttaren driver för mycket så att skritten blir överilad, eller för lite så att sritten blir för oengagerad.
Samlad skritt
I samlad skritt skall hästen ha byggt upp så pass mycket styrka att den klarar att bära mer vikt på sina bakben, Steget skall bli mer energiskt. Hästen skall gå med ökad resning och som en följd av det skall steglängden förkortas i förhållande till övrig skritt. Bakhovarna skall sättas bakom, i eller ( för hästar med naturligt mycket stort övertramp ) strax framför framhovarnas spår. Här tar man alltså hänsyn till hur stor skritt hästen har för att se hur den kortar. En högre klass kräver mer samling än en lägre.
Vanligaste misstag: ryttaren rider långsammare istället för med mer samling.
Två som skrittar bra :-) Cloe och Eivor. Conny fick betyg 9 på skritten på treårstestet -det har nog gått i arv från mamma.
En vecka går fort
På ridskolan har de satt spaden i jorden och börjat på den nya anläggningen. I första etappen skall ytan för lösdriften göras i ordning samt att gamla ridhuset ska renoveras. Man har nu börjat riva innanmätet.
Gäststallet håller även det på att rivas.
Hela helgen har jag varit i Umeå med Mia, Fia och Sandra. Jag har dömt och Mia har tävlat. Det har varit roligt och trevligt. Det är alltid kul, och väldigt nyttigt, att få döma klasser tillsammans med andra domare, vilket jag fått göra i tre av fyra klasser. Dessutom var det längesedan jag dömde en MsvB:5 ett program som jag tycker är riktigt roligt.
Det har gått jättebra för Mia och Silver med två andraplaceringar i Intermediaire I. Dessutom har flera av de andra ekipagen från Härnösand haft fina framgångar.
Erika Wiklund med Dayson TS segrare och Mia /Silver tvåa.
Kommande vecka är det full rulle. Bokföringsjobb och träning på SRK måndag. Dessyrdomaruppdrag på Söderhamns Hästsportklubb tisdag och onsdag , bokföringsuppdrag på torsdag förmiddag och sedan bär det av mot Falsterbo med Stallpellets! Tjoho!
Allt är till låns
Efter en fin dag fick jag igår kväll ett samtal...
En älskad make och far har till sist förlorat kampen mot cancern i alldeles för tidig ålder.
Mina tankar finns hos familjen.
Vi vandrar
ett ögonblick
på jorden.
Allt vi har
är till låns
för en stund.
Kärleken,
underbar men obarmhärtig,
för den
är priset
ärren i våra hjärtan.
Ta hand om er mina vänner!
Betessläpp
Hästarna verkade nöjda med att komma till mer mat. De hejade på Silver på andra sidan staketet och ställde sig sedan att äta. Från vägen försvann nästan ponnyn ur sikte. Tänk ett hav av mat (munkorg finns och jag misstänker att den kommer att komma till nytta). Vi har beslutat att inte släppa ihop dem nu eftersom Silver ska till skåne på träning och tävling en hel månad. Vore ju typiskt om det händer något.
När vi sett att allt gick lugnt till så gav vi oss i kast med att förbereda nästa beteshage uppe hos Rydbergs. Isabelle och Melissa (12 år unga) jobbade som värsta stalltjejerna. Vi skruvade i isolatorer för hand, drog tråd, fajtades med brännässlor och sly och brottades med kåda och en och annan gren. Men hagen är klar! Tjoho! Bara att njuta resten av sommaren! Nu är jag skönt mör i kroppen. Skulle bara önska bort ryggontet som jag av ren oförsiktighet skaffade mig igår (Nej det är inte hästrelaterat! Vrid och lyft skall göras kontrollerat...) Då vore allt på topp. Blir en kvällssittning på farstukvisten med kaffe och leverpastejmacka i väntan på att Kenneth kommer hem.
Fredag hela veckan
Conny
Håller tummarna för socker-Conny!