Minna bjuder på julshow

Sista dagen på Stockholm International Horseshow är till ända. Så fort fyra dagar kan gå!

I morse tog jag en lång och lugn frukost på hotellet innan jag promenerade bort till arenan. Mia och Fia hade annat för sig när vi var lediga, men jag satte mig på funktionärsläktaren och följde hoppningen. Det var det värt, det blev en riktigt spännande fajt om sekunderna där till slut Peder Fredricsson var snabbast efter en omhoppning som t.o.m. imponerade på en dressyrnörd ;-) Snacka om kontroll i fullt ös!


Många prisceremonier har det blivit för dessa hästar...

Efter lunch var det dressyr igen. Härligaste och mest överraskande uppvisningen tycker jag att Minna Telde och Santana stod för. De dansade sig igenom programmet till julmusik och såväl häst som ryttare såg ut att trivas som fisken i vattnet. Härligt att de fick tredjepriset! Minna bjöd dessutom på sig själv genom att komma in på prisutdelningen med tomteluva på sig själv och luva med horn på hästen.

Resten av dagen fram till stängning på kvällen jobbade jag i montern tillsammans med Mia och Fia. Det har varit en hel del folk även i dag, men jag tror att gårdagen toppade besöksligan, i alla fall i Stallpelletsmontern. Den här mässan är det tydligt att många känner igen vår produkt och jag har också tagit upp fler beställningar än tidigare tillfällen.
Under stjärnornas hoppning blev det plötsligt helt tomt i mässhallen, så vi gjorde som alla de andra utställarna: vände blicken mot jumbotronen och följde underhållningen med skräckblandad förtjusning när ryttarna trillade av i parti och minut.

Nu har vi plockat ner montern, promenerat tillbaka till hotellet och i morgon bitti flyger vi hem. Jag har fortfarande bara handbagage! Enda inköpet på mässan; ett Aloe Vera cerat.

Inte vinner jag shoppingligan precis...

Det ska bli spännande att se om det är adventsfint hemma hos oss i år igen. Jag brukar vara bortskämd med att det är pyntat när jag kommer hem från SIHS.

Hästkrafter av olika slag i showen

I dag hade jag möjlighet att se ponnydressyren och första halvan av Världscupdressyren innan det var dags att jobba. Ponnyekipagen gör det bra. Tänk vilken upplevelse att få rida på en sån här arena!

Det har varit mycket folk i rörelse under dagen. Det blir trångt ibland trots den stora mässhallen men det mesta funkar rätt så bra och det känns som om arrangemanget fått ett lyft av att byta arena. Man måste ju ändå räkna med att det första året på ett ställe upptäcker arrangören efterhand var bristerna finns. Det enda jag känner mig riktigt orolig för är hallen och gången där rasföreningarna håller till. Det är trångt och mycket folk och gången töms inte på åskådare när hästarna skall förflyttas. Som upplagt för en olycka. Bara att hoppas att arrangören har gudarna på sin sida i år och att de finner en lämpligare lösning till 2015.

Jag har ännu inte shoppat något, inte för att det saknas prylar... Det är nästan så att köphysterin får mig att backa av lite. Helt otroligt vad folk handlar! Jag är tacksam över att jag aldrig känt att jag måste ha vissa märken och speciella prylar för att känna mig lycklig.
Till nästa år hoppas jag på ett bättre utbud av fika, så även jag får lätta på plånboken ;-)


I kväll kunde några av oss se större delen av kvällsshowen tillsammans, tack vare biljetter från Horse Spot. Trevligt!
Bra hoppning med svensk seger och spännande uppvisning av de franska gendarmerna till häst och på motorcyklar. Fartfyllt!


Olika sorters hästkrafter i ett annorlunda samarbete.

Gruppen vid träning i torsdags.

I morgon har jag sovmorgon, men tror att jag promenerar bort relativt tidigt ändå för att titta lite.







Friends Arena dag 2

I dag har vi haft full bemanning i montern.


Det innebar att i förmiddags hade vi dressyrnördar möjlighet att titta på Lövsta Future Challenge och unghästarna innan vi hade arbetspass.

Lövsta bjöd inte på några större överraskningar: Marina Mattsson vann ungdomsklassen efter en stabil uppvisning på Beckham och Tinne Wilhelmsson vann klassen för de unga hästarna med tjusiga Benetton Dream. Idag var han dock inte så överlägsen som tidigare under säsongens tävlingar.


Unghästarna var riktigt fina allihop. Jeanna Högberg vann rättvist på elegante Dan Brown, som speakern påstod var fux... snacka om error :-D


Jag har hunnit kolla in utbudet på mässan, men inte handlat något...ännu...
På en eventuell inköpslista står:
- Ett nytt träns (alternativt bara nosgrimma) till Conny.
- Ett par snygga jodhpursskor, gärna bruna med dekorativa sömmar.
- En huva med bling.

Det känns lite som att det finns en hel del fint att handla om man har en massa pengar som bränner i plånboken, men inte så mycket man egentligen behöver.

Vi har haft en hel del folk i montern. Hoppas på en lika bra dag i morgon!

Titta in i vår monter på SIHS!

Onsdag kväll startade vi vår Stockholmsvistelse med en god middag. Jag åt en mycket god Kolja, Mia och Fia valde burgare och sedan smällde vi i oss kaffe och Ben&Jerryglass till efterrätt. Mätta och nöjda gick vi till sängs på hotellet. Vi bor på Scandic Järva Krog.


Jag vaknade tidigt i morse. Är inte riktigt van med trafik utanför fönstret, så blir det när man bor på landet... Det brukar ge sig efter någon natt eller så... Det innebar att det blev långfrukost för min del. Inte alls så tokigt ;-)

Vi promenerade tidigt bort till Friends Arena. När vi kom dit fick Mia börja med att leka detektiv eftersom vårt materiel inte fanns i montern:


Det löste sig relativt snabbt och vi kastade oss över paketen:


När montern var färdigbyggd hann vi titta lite på framridningen och på ekipagen som bekantade sig med banan.




Resten av eftermiddagen och kvällen har vi huserat i montern. Jag tycker att det var mer folk på plats än väntat innan showen startade. Kul!
Nu kör vi järnet resten av veckan! Titta in och ta del av våra mässerbjudanden! Vi finns i monter D3.



Kort gästspel hemma

Det känns som om det blev en snabbvisit hemma i Härnösand den här gången. Jag landade från Norgetrippen i måndags kväll, efter en resa som fantastiskt nog gått helt enligt tidtabellen!
 
 I går jobbade jag hela dagen med bokföring hos en kund och på kvällen hade jag träning på Sundsvalls Ridklubb. Nu på förmiddagen har jag haft en träning och sedan ordnat med annonsering för Röda Korsets räkning inför skyltsöndagen.
 
Senare idag flyger jag till Stockholm och Sweden Horse Show på Friends Arena tillsammans med Stallpellets. Det ska bli kul. Spännande med ny arena och se vad det tillför evenemanget. Det har ju varit på Globen i så många år, och ärligt talat känts något trångbott de sista åren... 
Vi kanske ses i Stallpellets monter?
 
 

Resdag

Tog mig hela vägen till Lofoten utan förseningar. Klev på nattåget i Härnösand i går kväll och vaknade vid 7.30 någonstans i obygden... Åt frukost vid nio och vid strax efter kl 10 var det vagnbyte i Kiruna då de kopplade bort liggvagnarna. På tåget var det, märkligt nog många turister. Mycket fler människor än sist jag åkte fast jag tycker att det borde varit mer säsong då...? Japaner, japaner, japaner, som filmade ut genom tågfönstret och gick ut och fotade på stationen. Tänk så exotiskt Sverige är :-)


Hade så bra telefonanslutning att jag kunde delta i ett telefonmöte mellan Kiruna och Riksgränsen. Drabbades av en liten besvikelse när jag insåg att restaurangvagnen kopplats bort i Kiruna och ersatts med en kiosk. Där fanns inte mycket att äta till lunch om man inte vill ha muffins eller karameller...

Väl framme i Narvik promenerade jag till busstationen för att kunna köpa mig lite färdkost. Inför dryga sex timmar på Lofotenekspressen behöver man lite frukt och dricka i alla fall.


Lite trist att det är mörkt ute hela resan, så att det inte går att njuta av utsikten.

Sara plockade upp mig i Leknes och bjöd sedan på tacos och vin. Nu blir det en god natts sömn i riktig säng innan träningen börjar i morgon.

Mot Lofoten

I går fick hästarna vinterskor av bästa hovslagaren Olle.


Det passade bra att få nya skor innan Conny skulle iväg till Anna. Jag lämnade av honom i Brunne under eftermiddagen. Han är verkligen lättsam att lasta och köra. Går rakt in, känns aldrig av under färden och kliver ur lugnt och fint.

Nu är alla löner gjorda och de väntande bokföringsjobben klara. I kväll åker jag till Norge för några dagars tränaruppdrag.


Hade turen att bli bjuden på lunch på Spjutegården i dag. Härlig miljö! Inte alla som kan bjuda på värmen från en öppen spis till kaffet :-)

Motorväg eller nya stigar?

Jag har haft en hel del att göra sista tiden, både dressyrträningar och på ekonomisidan. I lördags var jag tex på Ridklubben Östjämten. Några av ryttarna där är med och tränar i princip varje gång och det märks att det går framåt.

En av svårigheterna med ridning är att ibland upplever man som ryttare att det inte är någon utveckling eller att man t.o.m tycker att det går sämre, medan tränaren kan se att det går åt rätt håll men man just nu är vid en tröskel som man behöver komma över. Jag har upplevt detta både i rollen som ryttare och som tränare.

Jag har jobbat på med Conny. Väldigt lugna pass men han har fått röra på sig varje dag. Han börjar kännas allt mindre spänd i ridhuset och är mindre känslig för ljud utifrån. I morgon ska han få nya skor och sedan åka till Anna, där han ska få vara tills efter Sweden Horse Show. Jag har alltför mycket jobb och resor för att hinna med honom på ett bra sätt den närmsta tiden och är väldigt glad över att Anna tar hand om honom åt mig.


De senaste veckorna har jag deltagit i ett program för att utveckla mina affärer och mig själv. Det är intressant. Jag inser att det är lätt att tänka i invanda banor, det blir liksom en motorväg i hjärnan, och svårare att vika in på nya stigar.



Anrikt fik

Har tillbringat mesta delen av dagen med Kenneth i Sundsvall då han hade ärenden dit.

Det blev dock ingen ny nosgrimma idag. Jag var ute efter en brun remontgrimma, men det var inte alls lätt att hitta. Jag hittade två snygga hela träns men tycker att det känns lite onödigt att behöva köpa ett helt nytt när kvalitén på det gamla är så bra och resten av tränset är helt. Det slutade med att jag plockade fram Cloes gamla, fula nosgrimma tills vidare. Ska se om jag kan beställa nåt snyggt annars får det väl bli ett helt nytt träns såsmåningom.

En mysig fika på Sveriges näst äldsta café hann vi också med.

Fränt att det finns ett café i Sundsvall som funnits i samma lokaler sedan 1891.

För första gången i höst fick jag promenera bort till ridhuset i mörker med Conny. Jag är lite bortskämd med att nästan alltid kunna rida i dagsljus.

I kväll är det julmustpremiär hos oss, lyx!



God morgon lördag

Idag ska jag fira att jag är ledig med att åka med Kenneth till stan. Jag ska besöka ridsportbutiken och shoppa en ny nosgrimma. Conny fastnade på något vis i dörren till ridhuset i går medan jag skulle öppna sargen. Fina och ovanliga nosgrimman på jubileumstränset gick förstås sönder, tråkigt nog. Jag gillade verkligen det tränset.



Ingen äkta norrlänning

Den här veckan kom snön. De flesta av mina vänner jublar. Jag tycker det är skit! Bara kallt och is överallt. Blä! Bara att inse att jag inte är nån riktig norrlänning.

Hästarna fick broddar i förmiddags så nu står de i alla fall på benen. Jag däremot far som en loska i grimskaften...

I måndags eftermiddag överraskande Rydbergs med att köpa en ny häst. De ringde och berättade att de köpt ett varmblod och att den redan stod på plats i stallet. Total överraskning och snabba ryck! Pappa i huset har tänkt att lära sig rida på den.

I dag var det meningen att vi skulle släppa ihop dem. Det gick inte så bra :-( Jag brukar inte vara så pjoskig, men nu var jag faktiskt rädd att Conny skulle skada sig igen. Den nya var väldigt dominant, den gick direkt på Conny och Copexina och högg tag i manken på dem. Dessutom var den väldigt snabb på att backa upp mot de andra och slå så det visslade. Mamma i huset tyckte det var obehagligt och avvek tidigt, vi andra härdade ut och tänkte att det skulle lugna ner sig. Conny försvarade sig och sitt sällskap ett tag, men till slut tog de till flykten och gömde sig i skogen. Det slutade med att vi fick bygga en extra hage under eftermiddagen till den nya.

Veckans ridning har tyvärr inte varit så kul, Conny har varit lite spänd och sprättig. Det är inte någon gynnsam miljö för mina nerver och min självsäkerhet på hästryggen på ridskolan just nu. I dag kändes han dock finare än på länge så det är bara att hoppas på att det vänder. Inga fler vilodagar får det bli i alla fall, det funkar bäst om han gör något varje dag.

Både torsdag och fredag har jag jobbat lite på ridskolan. Måste säga att det är extra roligt att komma dit som vikarie när man blir så väl mottagen och uppskattad av eleverna.
Anläggningen växer så sakteliga fram. Active Stable är klart och nu håller byggjobbarna på där nya ridhuset skall upp. Däremot har vi denna veckan nåtts av ett negativt besked; ridskolechefen har sagt upp sig. Inte bra för klubben att historien upprepar sig. Jag måste tyvärr säga att jag är bekymrad. Tre chefer på mindre än tre år är inte lyckat. Dessutom har det även varit hög omsättning på instruktörer.

En härlig kund kom med kladdkaka till fikat idag på "kladdkakans dag" :-)



Om bedömning och hästtyper

 Ibland får man som domare höra påståendet om att vi i domarkåren "dömer ner" vissa hästtyper eller att vi rent av är "hästrasister". Självklart är det inte så. Som dressyrdomare måste vi utgå från vad tävlingsreglementet beskriver om dressyr och hur rörelserna skall utföras. Ju närmare "idealet" en uppvisning är, desto högre poäng.
 
Att det är rasvisa skillnader hästar emellan är nog bekant för de flesta som sysslar med hästar. Olika raser har lätt respektive svårt för olika saker, även om det naturligtvis finns stora individuella skillnader även inom raserna.
Ta tex en varmblodig travare: den har ofta svårt att galoppera samlat och i tretakt. När det händer i ett dressyrprogram påverkas betyget. Även om ryttaren tycker att hästen varit jätteduktig och lydig kommer betyget att bli knappt godkänt på grund av bristerna i renhet. Det beror alltså inte på att dressyrdomaren tycker illa om travare. Ett halvblod som har samma svårigheter får inte heller höga betyg...
På samma sätt finns andra ganska typiska särdrag hos andra raser: Islandshästarna har tex sitt sätt att röra sig, Frieserhästarna sitt osv.
 
Därmed inte sagt att individen är en dålig häst för det. Som ryttare och ägare måste man bara vara införstådd med att om man tävlar dressyr gäller det att komma så nära idealet som möjligt för att få riktigt höga betyg. Antingen skaffar man en häst som har förutsättningarna för att få de eftertraktade betygen, eller så jobbar man vidare på den häst man har och gör det bästa av situationen. Ingetdera är mer rätt eller fel. Det kan ju finnas viktigare saker än höga betyg på tävling, tex att man älskar sin häst som är trevlig att ha att göra med årets alla dagar. Som domare kan jag ha full förståelse för det, men jag måste ändå döma det jag ser på banan. Man får inte heller glömma att en svaghet kan uppvägas av en styrka på ett annat område vilket kan göra att slutbetyget ändå blir helt o.k.
 
Hästar kommer i många olika former, och tur är väl det. Roligast har man med rätt häst till rätt ryttare.
 
I min roll som tränare eller ridlärare är målsättningen alltid att lotsa ryttarna på bästa sätt framåt i utvecklingen, oavsett vilken häst de sitter på.
 

Med Conny i ridhuset

Somnade utan hosta strax efter 22 i går kväll. Dock brukar jag ju aldrig gå och lägga mig så tidigt, så kvart över tre vaknade jag och då satte hostan igång igen :-( Det slutade som tidigare i veckan i vilfåtöljen i vardagsrummet. Katten var i alla fall nöjd med upplägget och parkerade sig självklart på min mage. Runt sju gav hostan med sig lite så jag kröp ner i sängen igen. Självklart ledde det till att jag försov mig istället. Jag hade planerat att åka till stallet på förmiddagen för att komma in i ridhuset innan dagens träning startade.

Jag hann i alla fall dit en sväng. Sedan ridhuset öppnade igen har jag fått lägga mycket tid på att bara hitta tillbaks till avspänning och kommunikation. Det är en väldigt stökig miljö och jag upplever att det gick lättare när Conny ser vad det är som låter. Nu är det bara en massa höga ljud och skrammel som överraskar gång på gång. Om jag inte känner mig bekväm och litar på att min häst uppför sig så är det ju inte så lätt för honom att vara trygg med mig. Han har i alla fall inte sparkat några fler hål i sargen :-)

Idag var det ytterligare tre hästar i manegen och eftersom jag oftast är ensam på plats blir han lite extra laddad när vi får sällskap. Annars tycker jag att det oftast är lättare att rida unghäst med lite äldre sällskap som stöd, men det man inte gör till vardags blir ju alltid lite extra spännande.

Jag tar det fortfarande väldigt lugnt och skrittar mycket under ridpassen. Nu får man inte longera på nya ridhusbotten, så det är svårt att säga hur han rör sig men jag tycker att känslan blir allt bättre. Han känns mer lika i varven än tidigare. Ett tag var han "trutig" och ville hänga och dra i handen och i övergångarna ville han bli framstupa. Det tycker jag har blivit mycket bättre. Förhoppningsvis går allt åt rätt håll, jag vill ju gärna ha kvar min pärla. Det är nu drygt ett år sedan sista operationen.

Nu passar jag på att värma mig med varm choklad och mackor i soffan medan regnet strilar utanför fönstret.

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE