Att hälsa på domaren
Om "pushiga ponnymammor"
Slipp skatta för tävlingspremierna!
Jag fick en fråga angående att deklarera inkomst av hobby från en av mina elever, så här kommer några tips:
Det händer att man får premier när man placerat sig i en tävling och dessa redovisar klubbarna till skatteverket. Det kan kännas lite surt att detta läggs ovanpå lönen och beskattas, när vi ju alla vet hur mycket det kostat oss att få de där förhållandevis små pengarna.
Men det är inte alls särskilt svårt att deklarera så att du slipper ifrån skatten på detta. Rätt blankett och lite sparade kvitton bara och problemet är löst!
Inom inkomstslaget tjänst skiljer man på hobbyverksamhet och annan inkomst av tjänst.
Vad är en hobby enligt skatteverket?
- Hobby är något du själv utövar på din fritid
- Hobbyn är inte din huvudsakliga försörjning
- Det är inte arbete som du utför på uppdrag av någon annan
Istället för att låta inkomsterna från hobby stå kvar under inkomst av tjänst där de står förtryckta, deklarerar du dem på blanketten för inkomst av hobby. Då kan du dra av för kostnader (upp till det belopp du tjänat på hobbyn)
Den blankett du ska använda heter T2 -inkomstgivande hobby. Gå in på www.skatteverket.se och skriv in T2 i sökrutan.
Resultatet av varje hobbyverksamhet beräknas för sig, så ägnar du dig åt flera hobbys som ger inkomster ska verksamheterna redovisas var för sig. Du får inte dra av utgifter i en hobbyverksamhet från andra tjänsteinkomster eller annan hobbyverksamhet, utan bara utgifter från en hobby mot inkomster från samma hobby.
Om det blir underskott ett år får du inte dra av underskottet mot någon annan inkomst. Underskottet får du i stället spara och dra av från eventuellt kommande överskott av samma hobbyverksamhet de fem följande åren.
Du är skyldig att spara anteckningar, räkningar, kvitton m.m. så att skatteverket kan kontrollera deklarationen. Handlingarna bör bevaras under minst sex år efter inkomståret. Även om hobbyverksamheten utvisar underskott, som du ju inte behöver deklarera, måste du spara underlaget, bl.a. för att senare år kunna visa att du har rätt att göra avdrag.
Du får göra avdrag för de utgifter du har haft i verksamheten och som du har betalat under inkomståret. Det gäller även om utgiften inte har gett något resultat. Utgifter för t.ex. startavgifter och resor m.m.för deltagande i hästsport är alltså avdragsgilla också för de tillfällen när deltagandet inte har gett några inkomster. ( För visst är det nog så att det går en del tävlingar utan placering på varje med placering… )
Du får inte dra av hela utgiften för inköp av dyrbarare utrustning med längre användningstid på en gång. Istället får du göra avdrag för förslitning. Som dyrbarare utrustning med längre användningstid räknas vanligtvis utrustning som har ett inköpspris som överstiger ett halvt prisbasbelopp ( prisbasbeloppet är 44 500 kr 2015) och som beräknas hålla mer än tre år.
Avdrag för förslitning innebär att utgiften fördelas på det antal år som utrustningen beräknas hålla. Vanligen fördelas utgiften på fem till tio år, vilket innebär att man får göra avdrag med 10–20 procent per år av anskaffningsutgiften.
Om hobbyverksamheten ger överskott ska du betala egenavgifter på överskottet –och där tänker jag mig- att ingen av er, mina tävlande elever kommer att hamna när ni plockat fram de kvitton ni har för kostnader för er hästhobby under året som gått… ;-)
Vill du läsa om hur hobby beskattas letar du upp broschyren SKV 344
Lycka till med avdragen!
/Ingrid