En värdig ersättare

Fick lite ofrivillig paus i arbetet eftersom Fortnox fått nån sorts bug i nya bokföringsystemet som de måste be teknikerna lösa. Då passade jag på att fixa iordning naglarna som faktiskt varit omålade en hel (!) vecka.

Lagom tills att jag fastnat för att göra gel-naglar med ett kit som kom från Depend, så förbjöds de sälja produkten. Det var tydligen några som blivit allergiska för att de fått medlet på huden istället för på nageln. Jag blev riktigt besviken att det inte gick att få tag på för jag tycker att det fungerade kanon.

Nu har jag testat ett par alternativa produkter och äntligen hittat en värdig ersättare. Sitter bra, är faktiskt lättare att ta bort och är dessutom billigare. Flaskorna på 15 ml köpte jag på Tradera för 29 kr, jämfört med 5ml från Depend som kostade 73 :-) Köpte en cerise och en brun. Idag testar jag den bruna, sen blir det nog att köpa ytterligare någon färg, kanske lite ljusare och lite diskret.


Som grädde på moset går det att kombinera med de produkter som jag fortfarande kvar från Depend.

Flera nyanser av rosa

Just nu kämpar jag på med världens förkylning i kroppen. De senaste nätterna har jag mestadels varit vaken och hostat. Nu är det bara att hålla tummarna för att rösten håller i morgon. Då är det först träning och sedan clinic på Ridklubben Östjämten som gäller.

Hela oktober har det varit mycket fokus på rosa bandet överallt. Jag har lite funderingar kring detta.

När man köper ett rosa band är det en sak, då köper man bandet och pengarna går till cancerfonden. Men hur är det egentligen med allt annat "rosa" som svämmar över marknaden? Än det ena än det andra säljs med uppmaningen att vi ska köpa mer för att stödja kampen mot bröstcancer, men hur stor del går egentligen till ändamålet och hur stor del är rent PR-trick för att öka försäljningen och den egna vinsten? I vissa fall verkar det faktiskt vara en spottstyver som skänks vidare. När det gäller "gillakampanjer, tävlingar och liknande på Facebook så måste jag ibland tvivla på att det går några som helst pengar till cancerforskningen. Måste vara bättre då att skänka pengarna direkt, utan profiterande mellanhänder...


Slutet av oktober och det blommar ännu i rabatten.

Mitt liv som ridskoleunge del 2

Här kommer en fristående fortsättning på ett tidigare inlägg:
 
Jag tror det var i ungefär i samma veva som jag lärde mig att sätta ihop hästens utrustning korrekt som jag plötsligt räknades till dem som kunde få lite viktigare uppgifter i stallet. Man fick t.ex leda nybörjare på lektion och hjälpa till på helgjourerna i stallet. Det var aldrig tal om att man var för liten eller för ung. Bara man kunde klara uppgifterna så... Jag mockade glatt boxar så svetten lackade ( vi tävlade med varandra om "renast OCH snabbast"), fodrade och sopade gångar. Jag minns att jag kände mig som en viktig kugge i hjulet och var stolt över att få förtroendet. Visst var det jobbigt och ingen vidare ersättning, men det var det positiva som övervägde. Stoltheten över utfört arbete och kamratskapen i stallet är något fantastiskt! Det var många års skillnad på mina vänner i stallet, men kärleken till hästen var viktigare än datumet på födelseattesten. Stallet är en av de få miljöer jag vet som är härligt befriat från åldersindelning.
 
Så mycket ridning var det inte i förhållade till hästskötsel, men det kan ha berott på att jag inte var särskilt duktig på att ta för mig. Jag var gärna med på allt, men höll mig lite i bakgrunden. En av privatryttarna förbarmade sig till slut över den blyga, totalt  hästtokiga tjejen och frågade om jag ville bli skötare på hennes D-ponny. Vilken lycka! Jag fick rykta så mycket jag ville utan konkurrens av en hop andra, putsa, mocka och allt annat som hör till. Någon ridning var det inte frågan om den första tiden. Jag hade i alla fall inte klarat av den något ystra hopponnyn. Såsmåningom fick jag även rida, men det var bara att "växa i skorna" först. Jag minns första gången hon frågade om jag ville rida. Jag var så glad, så glad och samtidigt så nervös att jag trodde jag skulle kräkas :-) Det gick i alla fall bra och ledde till att jag gavs allt större förtroende. Men det var inte alltid lätt. Jag minns en gång när ponnyn blev skrämd av en motorcykel och skenade hela vägen hem. Känslan av total maktlöshet, på en ponny som sprang som om det gällde livet. När vi sladdade in på stallplan så gnistorna yrde hade i alla fall de äldre tjejerna hört oss komma efter vägen och haft sinnesnärvaro nog att dra igen stallportarna. Annars hade vi säkerligen fortsatt in i stallet.
 
På ridklubben ordnades många kul aktiviteter. Snitzeljakten var en av årets höjdpunkter. Då red man två och två en snitslad bana i skogen, och svarade på frågor som var uppsatta efter vägen. Det gällde att ha så många rätta svar som möjligt och en vettig tid på banan. Det var inte alltid ryttarna hade så bra styrsel på sitt riddjur, och sista biten till uppsamlingsplatsen hände det att hästen eller ponnyn bestämde tempot på egen hand. Det var mer än en gång min tid avsevärt "förbättrades" från sista kontrollen. Vid något tillfälle hann jag inte ens med att få ner något svar på sista frågan.
 
Inför maskeradhoppningarna planerades och fixades det långt innan tävlingsdagen gick av stapeln. Många fantasifulla kreationer syntes på banan.
 
Det anordnades förstås tävlingar. När det var klubbtävling skrev man upp sig på listan och hoppades bli tilldelad en häst eller ponny som man tyckte om. I mitt minne kom jag nästan alltid sist... men det var längesedan så det kanske inte var så illa som jag kommer ihåg det. Framgångsrik var jag i alla fall inte förrän den egna ponnyn kom in i mitt liv. Mer om det i ett senare inlägg. En gång minns jag särskilt väl. Det var Junior Cup i hoppning, måste ha varit ett av de allra första åren den tävlingen hölls, och jag hade lottats på en av de snabbare ponnyerna. Vi hade ett ridtävt som inte var alltför stort och man var tvungen att balansera upp sin häst i svängarna, det vissta vi alla. Jag lyckades mindre bra, gick omkull och fick ponnyn över foten. På den tiden satt man upp och red vidare och det gick ju inte an att sjåpa sig. Jag har aldrig varit jättemodig, men har ganska hög smärttröskel. När jag ridit klart kunde jag inte stödja på foten, det visade sig att den var bruten i stöveln. Gips och kryckor blev det förstås. Två veckor senare kunde jag inte hålla mig från stallet längre, tog mig dit med buss inför min lektionstimme och påstod till ridläraren att jag visst fick rida med gips! :-D Vilken ljugpotta!!
 
En av mina kompisar fick egen ponny. Nästan ofattbar lyx!  Åh, så jag önskade mig en egen häst! Hade man tur fick man hjälpa till lite, titta på när hovslagaren skulle sko ( vilket var en show med den ovilliga ponnyn ) eller stå bakom på skidor och tolka i snön.
 
Jag gjorde nästan vad som helst för att få vara i stallet och få rida. Det fanns ett hyrstall, dvs ett stall där man kunde få hyra häst per timme och rida dit vi åkte emellanåt. Jag och min yngre syster cyklade t.o.m dit vid några tillfällen. Det var dryga 2 mil enkel resa...
 
Ridklubben hade sommarläger i Åbrotorpen utanför Ockelbo. Det var ett paradis för hästtokiga, sommarlovslediga ungdomar. Jag var aldrig där som lägerelev själv, men deltog både på arbetsdagar inför sommarens evenemang och som personal i köket.
 
Lite jobb...
...och lite bus...
( Gissar att de flesta av mina vänner på bilderna känner igen sig och hoppas ingen misstycker. )
 
Klubbens årsmöten var minnsann inte den trista tillställning som jag numera upplever att ett årsmöte oftast är. Nej här bjöds på show! Ingen ville missa detta. Hela årets "viktiga " händelser och lite till kunde presenteras i sketchform under någon intensiv timme. Många av medlemmarna hade uppenbara skådespelartalanger och bjöd verkligen på sig själva.
 
 
Kadriljen väntar på att göra entré vid något av alla evenemang. Tyvärr jättedålig kvalitet, men jag sitter på ponnyn framför skäcken.
 
Jag tänker ofta på ridskolechefen. Hon bodde granne med ridskolan. Tänk så lite privatliv hon måtte ha haft och så mycket hon gav oss.
 
 
 

Höstcafé

Oj, nu inser jag att det varit dåligt med uppdateringar på några dagar.

Lördag var jag och hjälpte till på Röda Korsets Höstcafé på teatern.
Brödförsäljningen gick strålande, många kom och fikade och tittade på mannekänguppvisningen. Efteråt bevakade folk klädförsäljningen för att komma åt de kläder som visats, helt galet!






Var helt slut på kvällen, misstänkte begynnande förkylning i kroppen. Har INTE tid med sånt!!

Under söndagen var jag på Timrå Hästsportförening och dömde ponnydressyr. Köpte den här fina väskan att ha domargrejorna i:


Måndag, tisdag och onsdag har jag kämpat på med lektioner ( tur det är så himla kul!) och bokföring, samtidigt som jag haft en dunderförkylning.

I tisdags invigde jag och Conny nya ridhuset på HRK. Jag vet inte om jag ska säga att det var med framgång precis, men vi satte i alla fall första bomärket i sargen. Oops!


Det var väldigt stökigt utanför och någon öppnade dörren och klev in utan tanke på att det kunde finnas hästar i manegen.




Långsam kommer också framåt

Började morgonen i stallet. Tänkte mig att Conny skulle röra sig knackigt efter att ha vilat i fyra dagar, så jag promenerade bort till ridbanan med longerlina och utan ridgrejer. Men icke, han rörde sig hur fint som helst :-) Höll sig dessutom lugn och sansad.


Åkte till en kund och gjorde lite jobb som jag inte ville ha liggande över helgen och fortsatt därifrån mot Ridklubben Östjämten för träning. I Liden stannade jag och tog en fika på ett litet ställe som dök upp efter vägen. Gott kaffe och en rejäl bit äppelkaka för nästan ingen peng alls.

Trimmade ett gäng roliga ekipage på RÖJ och diskuterade efteråt igenom vilka som eventuellt ska rida på clinicen där om två veckor.

På vägen hem mötte jag fullt pådrag med blåljus. Inte mindre än 4 fordon, huga! Jag blir lite illamående vid synen.

Jag kör nog alltid lite "söligt" i mörker, med tanken att det är fler än jag och mina medtrafikanter som kan finnas på vägen. Det är inga viltstängsel efter sträckan och vägen är ganska kurvig. Kommer det nåt djur går det på ett ögonblick och då är det svårt att hinna stanna även om det inte går i räserfart. Jag tycker dessutom att det är jobbigt för ögonen att köra när det är mörkt. Än så länge är det i alla fall inte halka, men det kan ju komma vilken dag som helst.

Hemåt igen

Jaha, då är det slut på det roliga för den här gången. Sitter på tåget norrut mot Härnösand. Jag red ett pass på Rutger i morse. Han började med att vara lite spänd. Mattias konstaterade dock att han får riktigt fin trav i det läget, så på sikt får jag hoppas att det går att få fram den rörelsen med spänst utan spänningar. Idag red jag med spö, vilket jag inte gjort tidigare. Det ledde till det positiva att jag kunde peta lite lätt i galoppen och understödja i det läge när han tidigare har lagt sig lite låg, tappat bärkraften och brutit av. Vi konstaterade att jag får tänka väldigt lite unghästridning och rida mer som på en längre utbildad häst för att hitta bästa läget där han bär sig själv.

Det var nyttigt att se sig själv på film häromdan, för då såg jag också att han inte heller ser för hög ut när han kommer upp lite till.

Jag skulle gärna stannat fler dagar, men jobbet hemma kallar...




Rutger som föl.

Ännu en kanondag på Hviderup

I morse var det den andra sortens hästkrafter utanför fönstret ut till manegen. En stor gul med skopa, en stor grön med harv och en liten grön med sladd. De gjorde jobbet grundligt måste jag säga.


Jag missade första hästen Mattias red då jag var tvungen att ringa och boka om lite flygbiljetter, men annars har jag sett häst mest hela dagen. Jag red Rutger strax innan lunch och hittade några till knappar idag tycker jag.

Mia filmade lite, vilket var uppskattat. Det är nyttigt och intressant att se hur känslan "ser ut". Efter passet försökte hon hjälpa mig att få några bilder, men varken jag eller hästen var tydligen särskilt samarbetsvilliga... Antingen tittade jag åt fel håll eller så hade hästen "öronspret".
:-D

Vi tog en tur till Flyinge och åt lunch. Gott att slippa mikrolådor och SJ-mat. Träffade på en av mina gamla elever, numera skicklig kusk, i restaurangen. Kul! När vi sitter och äter kommer ännu en, denna gång till häst i ridhuset.

Mia red sitt pass på Silver på eftermiddagen och även idag fick jag lite filmat åt henne. Resten av dagen och kvällen har jag passat på att titta på Mattias både när han ridit och haft lektioner.

När verksamheten avstannade i ridhuset blev det en välbehövlig dusch och en matlåda i mikron. Jag är inte något fan av färdigmat men den här varianten var faktiskt riktigt bra:




En härlig hästig dag

Vaknade strax efter kl 7 i morse av att fåglarna utanför fönstret tyckte jag sovit nog. Det är vatten precis utanför och var riktigt livat i "ankdammen". I går iddes jag inte åka och handla så frukosten blev en aning torftig, mackor och saft kvar från matsäcken i går.

Ägnade förmiddagen åt att titta på när Mattias och Essen red. Strax innan lunch var det min tur att rida. Det var en tydlig skillnad på traven jämfört med förra träningen. Allt var stabilare och lättare. Han blir fortfarande lite ivrig och vill trycka iväg så jag får jobba med mycket halvhalter och be honom ligga kvar i lite mindre steg. I galopp är det lite svårare. Han vill gärna skjuta iväg i fattningen och allt blir lite stort, lite yvigt och lite vingligt. Även här trycker han iväg väl mycket, men det är ändå rätt trevligt att han är självgående. Jag hade i alla fall lite lättare att sitta än sist, då jag jobbade mer i lätt sits.

Efteråt tänkte jag ta några bilder på min fina häst, men han ville inte alls stå still och vara snygg. Nej fram till kameran och titta skulle han, Nicke nyfiken...

Tjenare!!!


Haha, snyggo!

Efter lunch fortsatte jag att hänga i ridhuset och titta. Jag passade också på att filma Mia och Silver på deras träning.

Kom på mig själv att tänka att det är synd att inte Cloe är kvar. Jag hade gärna betäckt henne med en av de hingstar som Mattias rider, Flore Star. Mycket trevlig individ.

I kväll har jag varit i Södra Sandby och provianterat, så nu har jag kaffe ( ! ) och mat för resten av vistelsen.

Hoppas på en lunchdate med Mia i morgon, då min planerade kundträff blev inställd. ( Ja, jag har en kund i Lund :-) )

Ridhuset är tomt för i kväll, så jag har jobbat med projektet att utveckla företaget. Det är praktiskt att kunna jobba varhelst man är.




Åter på Hviderup

I kväll sitter jag i Kyffet på Hviderup och skriver. Kyffet är rummet som är placerat vid läktaren i ridhuset och det är bättre än namnet säger. Här har jag gott om plats och t.o.m möjlighet att värma lite mat i pentryt.




Det är toppen att kunna bo såhär på anläggningen!

I eftermiddag har jag tittat på när Mattias red Rutger ett pass och jag har även hunnit med att titta på lite träning i kväll.

Datorn har fått åka med denna gång så jag fuskar med lite jobb också.



Nya pjuck

Lördag förmiddag fick jag oväntat lite ledig tid eftersom det inte var så stora startfält på Sundsvalls Fältrittklubb, dit jag var bokad för dressyrtävling. Jag fick således möjlighet att rida Conny på förmiddagen. Så som han kändes har han inte känts sedan innan skadan. Passet dagen innan tyckte jag att jag stökade lite med honom, han blev spänd av att det kom in hästar på banan och jag hade lite kämpigt att få tillbaka fokus på mig, men det verkar ha givit något i alla fall.

Efter lunch dömde jag en MsvC:1 på Färsta. Flera av hästarna var lite tittiga idag, kanske påverkar det att inomhussäsongen precis börjat? När jag var klar passade jag på att sitta bisittare i MsvB:3 och MsvA:1.

Idag, söndag, blev det en ledig dag då jag från början var bokad till SFRK men avbokades pga det låga antalet anmälda. Det regnade på förmiddagen, så då gjorde jag lite bokföringsjobb. Jag behöver jobba bort det jag kan så jag har möjlighet att göra lite annat några dagar ;-) Åkte till stallet kring lunch och slapp det värsta blöta.

I eftermiddag åkte jag och Kenneth ner till Birsta ( hör inte till vanligheterna), handlade lite på IKEA och tittade på plattor till köket. Jag shoppade också ett par nya träningsskor, äntligen. Har invigt dem på Friskis i kväll och för första gången på länge hade jag inte kramp i fötterna första kvarten. Är dock inte helt nöjd ( undrar om jag är gnällig nu??) för jag tycker att skorna var hala. Det var svårt att få grepp i övningarna eftersom skon ville glida. Undrar om det blir bättre ? Eller om jag vänjer mig?


Nån som vet om de blir mindre hala när de är "ingådda" ?

I morgon ska jag ut och resa :-)

Blött så det räcker och blir över

I går var det blött som bara den. Började dagen med inomhusarbete med bokföring och rapporter åt en kund. Efter lunch åkte jag ut till Conny. Han vilade under onsdagen och var väldigt lätt i baken idag. Jag hann bara in på banan med honom vid hand så brakade det löst. Det var plötsligt väldigt upprörande att ridskolehästarna promenerade förbi i sakta mak på väg in. Tog honom på lina och han såg okej ut i höger varv, men i vänster rent förfärlig. Inte bara asymmetrisk utan halt. Satt inte upp utan gick hem med stackaren.

På eftermiddagen hade jag en relativt torr och två mycket blöta lektioner på ridskolan. Jag hade min varma kappa som jag köpte förra säsongen, men även om jag inte var blöt igenom så behöver jag nog investera i en regnkappa att ha utanpå. I alla fall om det dröjer ännu ett tag innan ridhuset är klart. Kappan var fortfarande blöt i förmiddags, så idag blev det alternativ klädsel. Om händer och fötter var jag genomblöt, fiskarstövlarna på nästa gång!

Vad som förvånade mig var att inte ett enda barn hade regnkläder. Ändå vet jag att det från ridskolans håll har gått utskick om att tänka på klädvalet nu när alla lektioner är utomhus. Det känns lite jobbigt när eleverna säger att de fryser så låren svider och halva lektionen återstår. Jag längtar efter ridhuset!

En förälder sa när vi kom in helt dyngsura: " det är bara de dumma, de lata och de fåfänga som fryser". Det ligger något i det, men som vuxen får man nog hjälpa till att styra upp det hela lite?

Avslutade kvällen med ett pass cirkelfys på Friskis och Svettis. Kom dit kall och blöt och gick hem varm och blöt ;-)


Jag tror att vädret skrämt bort folk för jag har aldrig varit på ett Friskispass med så gott om plats.

Idag har jag varit på utbildning/coachning på förmiddagen. Jag har bestämt mig för att satsa lite på mig själv och utvecklingen av mitt företag. Gick därifrån med huvet fullt. Många funderingar, en del idéer och en skopa ny energi.
Kanske kommer det i slutänden ut något som en del av er kommer att märka :-)

Gick bort med Conny till banan i kväll med, tanken var mest att få bekräftat att det är kört nu. Jag fattar faktiskt ingenting... Började i det "dåliga" varvet där han alltid har lite jobbigare men idag såg han hur fräsch ut som helst och travade glatt på !? Blött och kladdigt var det men jag klarade mig undan med lite duggregn idag.


Oväntat besök i hagen

Ägnade förmiddagen åt bokföringsjobb. Fortnox, som är det program jag jobbar mest i, håller på att uppdatera sina program så jag byter successivt ut plattformen för mina kunders program. Ännu är det mycket som är nytt, så det händer emellanåt att jag inte riktigt hittar i nya upplägget.

Till lunch åkte jag in till stan och gick på Mittnätverket Vendelas månadslunch. Idag fick vi veta lite mer om homeopati, ett för mig ganska okänt område måste jag säga. Intressant var det i alla fall. Som nån sa efteråt: "still confused but on a higher lewel" ;-)




Fick lite ändringar i eftermiddagens program som gjorde att jag åkte hem igen och jobbade vidare med bokföringen istället för att direkt efter lunchen åka till Conny. Det blev istället en sväng till stallet vid tretiden. När jag svängde in på gården noterade jag att hästarna var väldigt oroliga och sprang runt. När jag klev ur bilen insåg jag varför. I hagen sprang det ett gäng flamsande och skrikande tjejer. De sprang en bit innanför staketet och sedan tjöt de och sprang tillbaka igen. Jag insåg att det var skolelever ute på orientering. Tydligen har de satt en kontroll på höjden en bit utanför vår hage. Förra veckan var det ett par gäng som också hade svårt att tyda kartan... men de höll sig i alla fall utanför staketet. Tjejerna pep iväg under tråden och tillbaka ut i skogen. Jag tog in de lätt upprörda hästarna och hinner bara stänga boxdörrarna så kommer nästa gäng in i hagen med riktning upp mot huset. Den här gången knatade jag ner och talade om för dem att det nog inte är så lämpligt att de springer runt i hagar med okända djur. Första reaktionen från hästarna är ju att de blir rädda men sedan blir de uppspelta och busiga, tänk om något barn skulle hamna i skottgluggen! Borde barnen inte förstå att ingen satt en kontroll i en inhägnad hästhage, som dessutom ligger på en gård så nära huset? Och har lärarna inte pratat om allemansrätten och vad som är lämpligt eller ej innan de skickar ut skocken?

Conny fick komma ut och röra lite på sig utan ryttare idag. Jag hade tur och hann hem till stallet innan spöregnet satte igång, men blöt fick jag bli ändå eftersom jag hade lektioner inbokade.

Kvällens sista pass blev inställt så då snabbade jag mig hem och bytte om för ett pass på Friskis och Svettis. Jag MÅSTE ta mig i kragen och köpa ett par nya träningsskor, jag får kramp i fötterna varenda gång i de jag har. Fotvalvet är liksom felanpassat och hamnar för långt fram.

Lämpligt nog hade Friskis-tidningen som jag fick med mig hem två hela uppslag om skor. Jag får läsa det i morgon och sedan ta tjuren vid hornen. Jag avskyr att gå i sportaffärer och behöva be om hjälp, det får mig att känna mig korkad och osportig.

Gläds åt andras framgång

Om man blir glad även när det går bra för andra får man ju så mycket mer att glädjas över...


Gläds åt varandras framsteg, dela med er och skapa en miljö där människor får växa!

Varmt och grönt i oktober

Tog sovmorgon idag och ställde inte klockan. Det hör inte till vanligheterna att både Kenneth och jag myser kvar i sängen på förmiddagen. Inte dumt alls...

Efter en sen frukost åkte vi iväg åt varsitt håll, jag mot stallet förstås. Conny gör fortfarande extremt lätta pass, mest skrittar han. Igår, efter att ha vilat två dagar tyckte jag att han rörde sig asymmetriskt men idag såg det bättre ut igen. Jag jobbar på ett tag till och ska sedan göra en vetcheck så får vi se om det är oförändrat, sämre eller bättre.
Det är fortfarande otroligt grönt, men nu har vi börjat fodra med silage. Conny har fått hö ett mål per dag ett litet tag redan, medan ponnyn fått klara sig på betet.

Oktober i norrland och varmt och grönt! Gräset växer fortfarande.



I eftermiddag har jag haft några träningar och sedan försett mina föräldrar med middag. De stannar till här på väg hem från filmvisningar i Hola. Alltid trevligt att få skämma bort dem lite.



Working Equitation

Idag har jag gjort något nytt. Jag har varit på WE-tävling!

Under förmiddagen dömde jag Lätt C, Lätt B ich Lätt A Working Equitation på Gnarps Ridklubb. När dressyren var klar var jag kvar och tittade lite på teknik- och speedbanan. Jag var väldigt nyfiken på att se hur det gick till och hur det såg ut i verkligheten. Från början kändes det mycket positivt. Kul med en gren som kanske kan tilltala de som inte är dressyrnördar och inte riktigt känner för Western. Dressyren var ju som en "vanlig" dressyrklass men med WE:s egna program. Programmen tycker jag var ganska trevliga, lätt A innehöll enkla byten på serpentiner, vilket inte är helt lätt. (Detta kommer inte förrän i MsvC i de andra programmen.)

Teknikbanan var rolig att se, det var en del skillnad på de ekipage som hade flyt och på de som fortfarande var lite gröna.

Sedan kom speedmomentet... Hu jeda mig. Usch! Det förstörde hela dagens positiva upplevelse. Här skulle det bara gå fort, det spelade ingen som helst roll hur det såg ut. Extrem "fulridning" ! Ryttare med fäktande armar på uppbetslade hästar, flaxande skänklar som sparkade hejdlöst även när hästens balans inte längre medgav någon tempoökning. Hästar är snälla, men tack och lov har de en liten självbevarelsedrift och bromsar innan de går omkull. Full gas i total obalans med vinglade ryttare i snäva svängar, på hästar som ibland bara såg rent stressade och olyckliga ut, ibland kom med tydliga protester. Jag skulle inte vilja se mina elever utsätta sina hästar för detta. Innan trodde jag att WE kunde vara en trevlig gren för ridskoleekipage, men näe !! Detta främjar ju ingen god ridning.

Det fanns självklart några lysande undantag. Ryttare som menade att de inte red fortare än att de hade balans eftersom de byggde för framtiden. Tack för det! Men hur får man flertalet att rida på ett för hästen trevligt sätt när detta innebär att man kanske inte blir placerad på just den här tävlingen?

Åkte hem med en liten klump av obehag i magen :-(

Jag känner mig verkligen lite frustrerad, det kan väl inte vara meningen att det ska vara hästovänligt? Är det lämpligt att ha rena fartgrenar i de allra lägsta klasserna?

Blev tyvärr inte några vettiga bilder i ridhuset, då min mobilkamera kräver mer ljus :-(

Unghästridning på byggarbetsplats

Tänk vilken snäll unghäst jag har. Conny är visserligen 5 år men med tanke på att han vilat från arbete i 1 1/2 så får man ju räkna honom som relativt grön. Det är verkligen stökigt på ridskolan just nu, som den byggarbetsplats det är. Innan sommaren tänkte jag verkligen att det kommer vara helt omöjligt att rida under den här perioden... Nu har jag ridit i alla möjliga förhållanden och det börjar kännas lite som att han bara kollar in läget och sedan konstaterar att det mesta är helt i sin ordning. Kommer vi nån gång iväg på tävling så känns nog den stökigaste tävlingsplats som en ganska lugn tillställning...


Vi tar det fortfarande väldigt lugnt, hellre flera korta pass än få tuffare. Jag är hela tiden på spänn om han ska kännas sämre, men än så länge är det positivt. Håller tummar och tår!



Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE