Hur påverkas du av Coronasmittan?

Vi påverkas alla i viss grad av coronasmittan.
Personligen tillhör jag de tursamma som för närvarande drabbats i liten utsträckning.
Större delen av mitt arbete sker även i vanliga fall hemifrån, eftersom kontoret finns på gården. Två dagar i veckan jobbar jag på plats ute hos kund, en verkstad och en butik, och de håller bägge öppet ordinarie tider och har hyfsad ruljans.

Dressyrträningarna innebär ingen större risk. Vi är ju inte nära varandra fysiskt, så ingen har ännu avbokat något.

Det som ställts in är tävlingar, så där påverkas jag ju både som ryttare och domare. Innan hade jag bokningar i princip varje helg. Nu är allt fram till minst sista maj inställt.
Men det är ju mest trist, inte bekymmersamt på något allvarligare sätt. 
Annat är det för de klubbar som drabbas av inställda evenemang och uteblivna intäkter.

När det gäller mitt jobb på lite längre sikt misstänker jag att det kommer att synas att många företagare fått det kämpigt med minskad försäljning och mindre pengar i kassan. 
Jag tror att de flesta av mina kunder har tillräckligt stabila och långsiktiga verksamheter för att rida ut den här stormen, även om det här året och kanske även nästa  kommer bli tuffare än vanligt. Att vissa verksamheter har ekonomisk fördel av läget får man inte heller glömma.

Idag var jag på möte med Vendela och Näringslivsenheten i Härnösands Kommun. Skönt att se att de jobbar hårt för att hitta stödåtgärder för drabbade företagare.

Vill du veta mer om företagsakuten?
harnosand.se/foretagshjalpen

Fritiden påverkas i stort sett inte alls för min del. Jag är ju i princip bara i stallet och är ju inte precis urtypen för extrovert, social varelse... Nöjd med att vara hemma med Kenneth och katten.

Konstaterar att det är skönt att bo på en liten ort och inte i storstad...


Och på affären finns det fortfarande massor av mat att köpa, ingen livsmedelsbrist i sikte. Jag har inte hamstrat något alls utöver det vi redan hade.

Att viruset kommer att sprida sig mer är jag helt övertygad om. Folk reser fortfarande, både över världen och inom landet. 
Så snart det aviserats att ett land skall stänga gränserna passar folk på att lämna landet. Folk kommer hem från världens alla hörn och folk åker naturligtvis också hem från Sverige till andra länder. Klart att smittan följer med. 

Karantän och isolering är ett sätt att sakta ner smittan, men vi har den här och kommer att få förhålla oss till den.













Inställd vårsäsong

Klokt men trist. 

I går kom beskedet att Svenska Ridsportförbundet ställer in alla tävlingar.

Jag hade redan mentalt ställt in mig på detta men det är klart att det är ledsamt.

Med två fina hästar i stallet har jag sett fram mot den här säsongen som jag tänkte skulle bli på hästryggen istället för i domarbåset.
Nu får vi istället träna vidare och bli ännu bättre innan start.

Målen kvarstår:
Ludde ska starta MsvB med planen att kvala till MsvA. Förhoppningen var att hinna rida nån MsvA i höst. Hoppas fortfarande att något av höstsäsongen blir av och i så fall får vi se om vi hinner. 

Rutger ska gå MsvA. Han är kvalad och klar.







Vem betalar din lön?

Igår hade jag en, för mig, mycket märklig diskussion i följden av Corona.

Stödet till företag i Sverige kom på tal.
Min diskussionspartner var mycket upprörd över att staten skulle gå in och stötta PRIVATA företag! Hon ville minsann inte att HENNES skattepengar skulle gå till nåt sånt. Kunde privata företag inte klara sig bättre än såhär fick de minsann skylla oss själva och gå i konkurs. Hade de gjort av med alla sina pengar kunde de ha det...

Det gjorde mig riktigt ledsen att höra hennes syn på privata företag. Bilden jag gav är en annan.

Jag har redovisningsbyrå. Jag och de flesta av mina kunder som är småföretagare arbetar hårt och vi behöver ta ut lön för att kunna överleva. Sällan den feta direktörslön som den här personen såg framför sig. En del av oss har en eller flera anställda som också ska ha lön (det går faktiskt före lön till oss själva om nån tror annat) När vi inte får sälja får vi inte in till lönerna. Enkel matematik.

Företaget måste gå runt för att varaktigt överleva, men att tro att alla har enorma vinster som de gjort aktieutdelningar på istället för att spara i företaget är direkt felaktigt.

Dessutom var det ju intressant att påpeka: Vem betalar din lön som offentligt anställd?
Svar: Det gör kommunen.
Och vem ser till att kommunen får in pengar? Alla vi som betalar skatter. 
Hur skulle det gå om bara den offentliga sektorn fanns?
Allt hänger ihop...

Ha en bra dag! 
Hälsningar Ingrid -som hoppas på ett företagsamt liv även efter Corona.




Godissnusk

För en tid sedan var jag var i en butik i Härnösand. Någon hade drällt lösgodis (med papper) på golvet. 
En anställd plockade upp dem och la tillbaka i lådorna.

När jag påpekade att detta var ohygieniskt svarade den anställde att "det är ju papper på" 

Hen blev lite förskräckt när jag påpekade att vi kunder lägger dem ju i en påse blandat med andra godisbitar utan...

Personalen på butiken är jätterar och gör säkert sitt bästa, men här brast det rejält i utbildningen i livsmedelshygien. 





Om hästhandlare

Konstaterar att det är svårt både att sälja och köpa häst.

Som säljare är jag alltid lite orolig för att det skall bli något fel på hästen och att köparen ska tänka att felet fanns vid försäljningen.

Som köpare är det alltid oroligt. Man hinner ha sin häst ett tag innan man vet precis vad det var som kom med hem.

Under åren har jag köpt en hel del hästar, både av handlare och privatpersoner. Framförallt när jag ansvarade för hästinköp på de ridskolor jag jobbat på. Det är väl inte riktigt 100 hästar, men inte långtifrån. 
Mitt senaste privata inköp, Ludde, har även det gått via förmedlare/handlare.

Följer med visst intresse de skriverier som är i omlopp när det gäller branschen och kan konstatera att de misslyckade affärerna hörs och syns mycket. De lyckade mindre.

Jag tänker att jag nog oftast haft tur.
Av alla handlare jag köpt av är det bara två jag aldrig skulle välja att göra affärer med igen. 
Min grund för det beslutet är hur de hanterat uppkomna situationer. 

Jag ser det som självklart att på så många hästar blir det inte alltid som man tänkt sig.  
I de allra flesta fall har det utan problem gått att lösa med byte till en annan häst. 
I ett fall valde vi att ta bort hästen i fråga, då den visade sig ha en kronisk skada. Vi gjorde då ett förmånlig ekonomiskt avtal på nästa häst vi köpte. Detta för att jag inte ville att hästen skulle behöva lida längre än nödvändigt. Att sända tillbaka den hade förlängt processen oavsett vad som hänt hästen sedan.

En gång har jag hamnat i tvist, och då var det en privatperson som var säljare. 

Fördelen med handlare är att de har fler hästar. En privatperson har ju oftast inget annat alternativ att erbjuda. Det kan ju till och med vara så illa att de redan gjort slut på pengarna de fick vid köpet.

Enda sättet att veta exakt vad en häst varit med om och hela dess bakgrund är att föda upp dem själva. Det betyder inte att egna uppfödningar alltid är hundra procent friska och oskadade. Tyvärr.
Rent ekonomiskt är det ofta en dålig affär...men det för ju med sig mycket annat roligt.

Första bilden är Cloé, som jag tävlade upp till St Georges innan hon fick gå in i aveln vid 18 års ålder. Hon fick tre fina avkommor: Con Amore, Cinnober och Cupcake.





















Värdepapper i pandemins spår

Hör att butikerna töms på toapapper. Hur mycket kan folk skita egentligen?

Jag köpte två hela balar dasspapper för att stötta bandytjejerna för ett antal veckor sedan. Tror det räcker till i höst nångång...😂 .
Som det ser ut nu har toapapperet haft en betydligt bättre värdeutveckling än alla mina andra värdepapper 🙈 

Här bunkrar vi i alla fall inget extra utöver det vi alltid har och har haft för att klara tex ett strömavbrott eller liknande.

Var nyss på affären och konstaterar att även här gapar hyllorna tomma. Jösses,  folk kommer inte behöva handla på ett år. Själv handlade jag för 70 kronor och folk tittade på min korg som om jag var nåt UFO som landat...

Jag undrar hur mycket av det som köps nu som kommer att slängas utan att ha kommit till någon som helst nytta.

Inser även att det inte har gått hem ett endaste dyft att bästa sättet att stoppa en smitta är att alla sjuka håller sig hemma. Oavsett vad man har! Folk snorar, hostar och snyter sig på allmän plats precis som vanligt... 

Funderar lite över de länder som sätter sig i karantän. Som tex Spanien, de aviserar att de stänger landet. Så innan helgen passade alla svenskar på att åka hem... Visst jag fattar att man vill hem, det hade jag också velat, men vi kan omöjligt förvånas över att smittor sprider sig över hela världen. Bara att konstatera att så kommer det att vara.

Tänker också att här har folk panik i ett modernt land i fredstid. 
De som lever i alla dessa länder där det redan är misär har ett annat läge. Krigszoner med sönderbombade hus och ickefungerande sjukvård och nu detta på allt annat. Stackars människor! 















Världens bästa sysselsättning

Tillbringade sim vanligt förmiddagen i stallet. Såhär i Coronatider kan man nog inte ha mycket bättre hobby. Tillbringa flera timmar i tillsammans med hästarna utan att ens reflektera över att man är helt ensam...

Hade en arbetslunch på stan med en kund som har spännande nyheter på gång. Trodde nog att det skulle vara mer folktomt i stan än vad det var, men det är klart, trängas behövde vi inte.








Den kan det här programmet

Hört av ekipage på väg mellan tävlingsbana och uppvärming:
"Den (hästen) kan det här programmet nu."
Som förklaring för att allt kanske inte blev fullt så bra som ryttaren hoppats. 

Det är långtifrån första gången jag hört den kommentaren, oftast följt av resonemanget att ekipaget skall starta någon annan klass nästa gång. Inte sällan innnebär det att man tänker sig att snäppa upp kravet och rida en högre/svårare klass. 

Nu skulle jag vilja berätta hur jag ser på det hela:
Första starterna i en klass är ekipaget orutinerat och kanske lite osäkert. Hästen känner inte igen programmet och ryttaren är inte helt tydlig i att lotsa hästen till vad den ska göra,  eftersom ryttaren ännu tycker att det är lite svårt i uppvisningssituationen.

Efter ett antal  tävlingar börjar hästen känna igen programmet och tror att den vet vad den ska göra. Ryttaren tycker fortfarande det är lite svårt och hästen, som tror den vet vad som komma skall, förekommer ryttaren lite.

Efter många tävlingar tycker ryttaren att det inte är några större svårigheter att rida övningarna på tävlingsbanan. Hästen är trygg med vad den ska göra och ryttaren inverkar för att hjälpa och lotsa den. Det är här man kan se att ekipaget är samspelt och det är här de fina poängen kommer!

Mitt tips är alltså att fortsätta rida på nivån tills ni hamnar i fas 3 och inte gå vidare upp snabbare.

Lycka till med tävlandet! 

På bilden, min första stora häst Epson och jag på tävling i Sveden, Falun, nångång på 80-talet.







Mitt stall

Jag fick frågan om jag inte kunde beskriva lite om mitt stall och min hästhållning, och självklart skriver jag gärna om sådant ni önskar.

Först måste jag säga att "mitt" stall ju inte alls är mitt... Gården ägs av två härliga ungdomar som av en händelse fick mig "på köpet" när de tog över föräldrahemmet.😎 De har själva inget hästintresse, men tyckte det var synd om stallet skulle stå tomt och hagarna växa igen. 
Tur för mig 😀

De stora fördelarna med det stall jag står i nu är hagarna och närheten till ridhuset. Stallet i sig är enkelt, men hästarna har det väldigt bra och jag kan tumma på min egen bekvämlighet om det innebär fördel för mina hästar.

Stallet har 4 platser. Boxarna har utgång direkt till hagarna, två åt vardera håll. Hästarna går tillsammans två och två. Att det står öppet ut till hagen innebär att hästarna själva väljer när de vill stå inne under tak och när de vill vara ute. Jag tar alltså inte in dem på nätterna.


Hagen de går i är stor och varierande. Det finns både ängsmark, ett par mindre träddungar och ett större skogsparti. På sommaren behöver jag inte ha någon särskild tillvänjning till gräs innan betet eftersom det växer ganska bra i hagen, så det blir naturligt.
Vinterhagen


Vinterhagen sommartid 

Det finns även en beteshage som bara används på sommaren.

Beteshagen

Vi har inte vatten i boxarna, men utanför stallet står ett frostfritt kar.

Mina hästar har fri tillgång på grovfoder, men jag ställer inte in en hel silagebal, utan fyller dagligen i en silagering och en låda. Detta för att ha koll på att det foder de får är bra, samt att det blir mindre spill om de får äta upp det mesta innan jag fyller på nytt. De får även lite hö i samband med skötsel och ridning. 
Hö är lättare att ta med på träning och tävling, så då är det bra att det inte behöver bli foderbyte helt. Under den varmare perioden precis innan bete och när betet är slut får de också hö, eftersom en silagebal räcker för länge för att hålla sig fräsch.

De får nästan inget kraftfoder, någon näve i krubban när jag kommer och ska rida bara. Ingen av dem behöver kraftfoder, varken för energi eller hull.

Som strö använder jag SCA Stallpellets. Det funkar bra även vintertid. När det är som kallast värmer jag dock vattnet som det skall svälla i.
Jag lägger det antingen i skottkärran och häller på vatten, eller lägger säcken i boxen, sprättar säcken längs med och häller på vatten. Sedan får det svälla innan jag tar bort säcken.
Stallet har ingen gjuten bottenplatta, något som inte är helt praktiskt om man har hästar som gräver. Rutgers box är slätt som ett salsgolv, men Ludde gräver ibland upp lite sten. Har funderat på att lägga in en gummimatta.

Sadelkammaren är liten med det nödvändigaste.  Vi har plats för hängare för sadlar och träns, ett litet fikabord, några skåp och en bänk.  Sadelkammaren saknar rinnande vatten, det tar vi utanför stallet. Behöver vi varmvatten använder vi vattenkokare.

Jag har skaffat en hängare för ridstövlarna och en handdukstork som fungerar bra för blöta benskydd, handskar, vojlockar och fleecetäcke.


Det enda som innebär lite extra trixande är när det är dags att sko. Det finns ingen stallgång eller skötselplats vilket innebär att hovslagaren inte kan sko på plats. Jag löser det så att jag hyr in mig i gäststallet på Härnösand Hästsport Arena och går dit för skoning var 6:e vecka. 
Hade jag själv byggt lösdrift skulle jag välja att göra en skötselplats som gick att hålla varm.




















Utopia

Lyssnade på P1 morgon och intervju med Jimmie Åkesson från i somras.

Han säger bland annat att vi måste jobba på problemet att det finns många som bor i Sverige men mentalt är på en helt annan plats på jorden.

Jag håller helt med!

Vi har ett gäng Svärjevännet som mentalt är i nån slags Urtids-Utopia: ett blont, blåögt, knätofsprytt land där kvinnan står vid spisen och föder barn medan den heterosexuella mannen drar hem steken till middag...

Själv, medger jag,  är jag helst mentalt i nåt varmare land under hela perioden oktober till april:







Samvetsfrihet?

Fallet med de abortvägrande barnmorskorna får, tack och lov, inget prövningstillstånd i Europadomstolen.

Kvinnorna fick avslag i svenska instanser och överklagade för att ställa Sverige inför Europadomstolen (Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna) – men där får de alltså nu inget prövningstillstånd.
Det är inget orimligt krav att de ska utföra alla sina arbetsuppgifter, meddelar Europadomstolen i sitt beslut.

Ett viktigt beslut för kvinnors rätt att själva äga sina kroppar. Det här handlar inte bara om två barnmorskors rätt att vägra genomföra aborter, ge dagen efter piller och vägra sätta in spiral, utan här finns en tydlig internationell agenda för att begränsa aborträtten.

Barnmorskorna har stöttats såväl juridiskt som ekonomiskt av en av världens största lobbyorganisationer mot abort, Alliance Defending Freedom.





Inställda tävlingar

I kväll fick vi besked att helgens dressyrtävlingar i Umeå ställs in pga oron för Coronaviruset.
Västerbottens Ridsportförbund hade rekommenderat att alla event med mer än 25 deltagare skall ställas in, alltså betydligt strängare än Folkhälsomyndighetens 500 deltagare.

Jag förstår beslutet att ställa in, men visst kan man vara besviken ändå. Jag var så taggad på att få starta.

Passade på att anmäla till Sundsvalls Ridklubb i april istället och hoppas att läget är bättre då.

Det viktigaste, och det gäller ju alla gånger, är att hålla sig hemma om man är sjuk. Att inte gå sjuk till jobbet och att inte skicka ungarna hängiga till dagis och skola. Något som tyvärr verkar väldigt väldigt svårt för många... 
Många skyller på myndigheterna, men jag tycker att det personliga ansvaret väger mycket tungt.

I stallet har mössen hittat in. Det var något som dunkade i skåpet, jag öppnade och konstaterade att det var en mus som försökte öppna locket på sopkorgen inifrån. Jag blev så paff när jag petade till på locket och musen studsade ut att jag "fyade" den. 🙈 Som om den lilla musen skulle bry sig 😂




Helvetet på jorden

En välbeställd svensk politiker åker på nöjesresa till turkiska gränsen, tar skrattande selfies på flyget och sedan ställer sig och delar ut flygblad till människor på flykt. 

Många av dem har mött helvetet på jorden: krig, bomber, och misär. De har sett familj och vänner dödas, fått sina hem förstörda, riskerat livet i gummiflottar på havet... 

Här tycker jag att oavsett någon vill ha fri invandring eller inte ta in en endaste människa till så måste man väl finna detta högst osmakligt och fullkomligt empatilöst?

Är det detta SD menar när de säger att de vill "hjälpa på plats"?
Fy sjutton. SD visar här sitt rätta jag och klarar inte att låtsas hålla en rumsren nivå.

SD kommer aldrig att tala i mitt namn!


Det där ögonblicket...

...när en kliver ur duschen och inser att en inte har med sig någon handduk. Det var precis vad som hände i förmiddags.
Bara att göra det bästa av situationen 😎

Tisdagen har bjudit på flera saker utöver de vardagliga.
Först hade Mittnätverket Vendela en företagarlunch då vi var inbjudna till residenset. Rekordstor uppslutning med deltagare även från våra "systerföreningar" Klöver Dam, Q-nätverket och Futura.


Kaffe på residenset med Ann Timan/Fysiomovement och Anna-Maria Svedberg/ Etologica.

På kvällen var jag på teater, även här i sällskap med företagarkollegor.
Vi såg "En stört skön monolog" ( och ja, det SKA vara särskrivet 😉) med Teater Soja.

En bra dag!











VM 1990

Sitter med pappa i Sandviken. Han har fört över ett videoband som han hittade i min garderob i flickrummet till digitalt format. Så nu tittar vi på ryttar VM från 1990 och hör Anders Gernandt och Ingamay Bylund kommentera.

Då det begav sig var jag på plats, och tyckte det var fantastiskt...
Det var det, en superupplevelse! Men...jag kan lugnt konstatera att allt går framåt. 
Det var inte bättre förr 😉

För ett tag sedan pratade jag med Mia om att de i ett av de nya programmen lagt in mellangalopp med byte på diagonalen. För henne helt nytt  men jag påminde mig om att det funnits i program tidigare. Lite "byte i flygande fläng" sa jag.
Konstaterar att japp, här ser vi det på filmen, och exakt samma kommentar hör jag nu Gernandt säga på filmen 🤣🤣🤣

Pappa och jag har också festat på sushi som jag köpte med mig från Härnösand.

Idag blev jag bestulen... Ibland undrar jag över folk...De har nämligen stulit mitt kulskydd frpn bilen när den stod på parkeringen utanför en av mina kunder. 
Undrar om det var Subaru-märkningen tjuven var ute efter?




Nu kom snön

Ludde har fått vila måndag och tisdag efter tävlingen. Idag red jag ett pass i stora manegen. 
Började med ganska mycket skrittarbete. Normalt skrittar jag nog lite längre än de flesta i min omgivning. Jag tycker att det är ett bra sätt att göra det första jobbet, man hinner både känna av hästen och få den lite mjuk, uppvärmd och med sig. 
Idag var det hinder och hoppning samtidigt som jag red, så det blev ännu lite längre skritt än vanligt för att finna arbetsro och hålla oss lite ur vägen.

Gjorde sedan övergångar skritt-trav. Ludde behöver träna på att korta stegen och sitta kvar över bakbenen. Fpr han välja själv saktar han lydigt av, men det blir mer snabbt än mjukt...

Fortsatte med ett par kvicka övergångar mellan öppna  sluta och diagonalsluta i både trav och galopp. Målet är att få honom mer ändringsbar och följsam i förändringar.

Till sist lite byten. Vi har låtit bli bytena helt de senaste veckorna och bara jobbat förvänd galopp. Detta eftersom vi skulle starta MsvC och han hellre ville byta än ligga kvar i förvända.

Nästa start är planerad till Umeå om 14 dagar. Då två MsvB-klasser.

Eftermiddagen ägnades åt skottning. Usch vad det snöat och drivit! Det hade drivit in en hel del snö i boxarna, så det blev att "städa" lite extra där också.
Nu helt slut...


Hoppas på bättre väder i morgon, då det är resa till Övik på schemat.


Stärk gränsen!

I nyhetsflödet ser jag filmer på hur kustvakter slår på och motar bort människor med en pik och de skjuter mot gummibåtar med människor.

En asylsökande från Syrien skjuts ihjäl av grekiska gränsvakter.

Hur blev det såhär?
Hur kan man inte se att det är människor av kött och blod?

Att söka asyl är en mänsklig rättighet.
Allt fler verkar glömma bort det.

Man har rätt att få sin sak prövad och under tiden anser jag att asylsökande skall mötas med värdighet.  Oavsett om utgången av prövningen sedan blir att de får asyl eller inte så måste vi kunna behandla människor med respekt under tiden.

Jag är orolig för hur språket förändras. När gränserna för hur vi talar om människor flyttas gör det att gränserna för hur vi behandlar andra människor också ändras.

Så låt oss  stärka gränserna! 
Acceptera inte normalisering av nedsättande beskrivningar. Tillåt inte att människor behandlas sämre än djur eller som om de vore handelsvaror.


Hur skulle du vilja bli behandlad?
Det hade kunnat vara du eller jag.

Humanism
Medmänsklighet
Respekt
Mänskliga rättigheter





Säsongsdebut

I helgen var det säsongsdebut för Ludde.

Jag hann ju göra en start med honom innan vinteruppehållet, på hemmaplan. Nu blev det premiär för resa och tävling borta. Målet var att ta kval nummer två till MsvB.

Han gick på trailern snällt och stod som ett ljus hela vägen. Jag låter honom åka brett eftersom han är ganska stor och min trailer relativt liten. 

Framridningen kändes okej. Med det stora ridhus vi har upplever jag Timrås lilla manege som något trång. Vid ett tillfälle körde de ut en traktor eller fyrhjuling med ett lass hö precis utanför den öppna ridhusporten. Ludde blev lite förskräckt, men en annan av hästarna blev ordentligt upprörd och stökade varje gång den kom i närheten av porten. Då känns det ännu trängre...

Väl inne på banan blev han först lite rädd för domarbordet, som står väldigt nära staketet, men han var snäll nog att låta sig övertygas om att ändå gå förbi. Programmet kändes helt ok, han var lite spänd och då en aning i sin egen bubbla så vi inte riktigt får fram det läge vi vet att vi kan prestera. 
När vi fått några starter i ryggen, kan slappna av och sen spänna bågen lite till kommer det nog att bli bra. 
Jag har i alla fall en himla fin och trevlig häst!

Vi satte kvalet med god marginal, dryga 67%, och vann till på köpet klassen.

Nu är planen att han får åka med till Umeå längre fram i mars och gå MsvB.




Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE