Sista dagen på året

Oj vad vi sov länge i morse! Vi såg en film sent i natt och vaknade inte förrän efter 10. Flashback från när man var tonåring...

Känner mig fortfarande lite sliten i kroppen från förkylningen så jag beslutade redan i går kväll att det inte skulle bli nån Friskis och Svettis i dag heller.

Efter en sen frukost, eller brunch kanske man får säga, satte jag mig och påbörjade lackning av naglar. Jag fick ett perfekt nyårslack i julklapp. Har redan testat det och konstaterade att det kräver så många lager för att täcka snyggt så denna gång lägger jag ett svagt färgat lack som grund.



Här är det lackat med grund och ett lager glitter. Det blir minst ett glitterlager till men nu ska jag först göra lite ärenden på stan och åka till Conny och fixa. Hans ben såg mycket bättre ut i går så nu håller jag tummarna att det vänder.

I kväll är vi bortbjudna, det ska bli trevligt.

Tokshopping?

I går kämpade jag på med lite bokföringsjobb hos en kund, även om förkylningen fortfarande tar en del energi. Hade även en rolig träning på eftermiddagen. Är tämligen säker på att jag har flera ekipage som tar steget upp en klass nästa säsong. Vinterträningen är ju bara halvvägs ännu, och det ser bra ut.

Vågade inte gå på Friskis och Svettis pass på kvällen, utan la mig raklång i soffan istället.

I dag kände jag mig lite piggare även om det blev sovmorgon. Det bästa sättet att döda förkylningen torde vara att vila och jag har varit ovanligt skötsam denna gång.

Åkte ut till hästarna och pysslade om dem. Cloe och Rutger hade precis fått en ny silagebal och mumsade förnöjt. Rutger är ändå så social att han kommer till grinden när jag kommer, Cloe brukar komma lomandes efter en liten stund. Hon vill väl inte att jag ska tro jag betyder nåt ;)

Conny är fortfarande svullen i sitt bakbenen. Han skulle nog behöva röra sig lite mer men det är ju helt hopplöst med is överallt. Jag vågar inte mer än att promenera runt stallplan.

Tog en kort sväng på stan med Kenneth. Tanken var att vi skulle fika men då det var kö överallt gav vi upp det och köpte med gravlax som vi sedan åt hemma till det rostade brödet.
Kan inte fatta allt vad folk köper, det verkar inte finnas någon hejd.
Jag fyndade i alla fall lite och köpte ett nagellack (kan aldrig bli för många), en highlighter och puder till nedsatt pris, så nu klarar jag mig med smink till nästa mellandagsrea, typ. Förutom nagellack hör jag inte till storförbrukarna av smink precis :D

Hade hoppats att jag skulle hinna få ett presentkort som jag väntar med posten, men det har inte kommit ännu. Jag ska handla upp det så fort det kommer så jag inte gör som med de två senaste... missar sista giltighetsdag. Jag behöver nog gå en kurs i shopping... Egentligen är det inget speciellt som jag behöver just nu men nån extra tröja kan väl alltid vara bra att ha -och några nagellack ;)


Förkylt

Just nu kan jag inte säga annat än att jag är besviken. Har sett fram mot julhelgen med ledighet och tid att umgås. Har fått erbjudande om att rida lite och Kenneth och jag skulle åka och titta på en ny dator till mitt jobb. Istället ligger jag här under filten med världens förkylning som bröt ut på julaftonen. Surt :(

Hoppas vara i så pass skick att jag kan jobba i morgon då jag både har en bokföringskund och träning.

Fina julklappar har jag fått :) och fler än jag förväntat mig.



Hoppas att ni alla har haft en trevlig helg.


I väntan på tomten

Milde tid vad jag är rid- och träningssugen. Jag kan inte låta bli att läsa hästannonser, men som tur är hittar jag inget som jag vill ha (ännu) ;)
Rutger vilar fortfarande och ska sättas igång i januari. Hoppas att underlaget snart blir lite bättre, hästarna behöver röra på sig lite i hagen. I går var det så halt att en bil hade fastnat i backen upp till stallet. Jag hade tagit bra fart och fick syn på den precis när jag kom upp ur svackan. Det är smalt, så att ta sig förbi var inte att tänka på. Bara att ställa sig på bromsen, och sedan satt jag också där. Det var så halt att medan jag gick och hämtade sand gled bilen baklänges nedför backen till svackan igen. Som tur var det en liten snö/iskant som stoppade den från att hamna i bäcken. Det gick inte att ta sig varken framåt eller bakåt upp ur svackan förrän jag fick låna ett par snowgrips  att sätta på bakhjulen. I dag parkerade jag innan backen och gick. MED kärringbroddar!
 
Connys onda ben var lite svullet idag :( det har inte varit det tidigare så jag hoppas att det är något tillfälligt. Jag vågar fortfarande inte släppa ut honom i större hage, stackaren.
 
Idag har jag jobbat bort det jag kan innan jul, har bara ett idéellt uppdrag som skall göras i mellandagarna, om jag inte får in något. Jag har lite grejor som borde komma, men jag misstänker att det inte dyker upp förrän efter nyår. Jag tror att alla har fullt upp med annat...
 
 
Hör julen till: Min tunna lilla novemberkaktus, som aldrig verkar ta sig men ändå blommar för fullt från november.
 
Återstår bara att invänta tomten. Jag har faktiskt redan fått en del paket. Både fina och goda saker, bland annat den härliga Jubileumsboken från Ridsportförbundet. I morgon firar vi traditionsenligt med Kenneths familj efter att jag varit till stallet en sväng.
 
 
 
De senaste gångerna jag varit på skatteträffar har jag förundrats över Skatteverkets syn på de företagare som råkar göra något fel. De behandlas omedelbart som skattefuskare och beläggs med straffavgifter. Ingen förståelse alls finns för att det kan bli fel. Med detta i färskt minne är jag ytterst road av Skatteverkets senaste fadäs. Men titta här -det kan bli fel :o 
http://allehanda.se/start/harnosand/1.6630417-skatteverket-missade-inbetald-skatt
 
Inte att förvänta sig att man på SKV kommer att vara mer förlåtande framöver i alla fall.
 
 
 
Ibland kan man drivas till vansinne av tekniken. Detta tycker jag är ett intressant svar på ett problem:
 
"Kraven på webbläsare som är nödvändiga för att kunna använda "administrativa programmet"  (-här stod det ett namn som kan identifiera företaget) ser ut att kollidera med de krav på webbläsare som gäller för att kunna redigera hemsidorna. Administrativt ansvariga som även är hemsidesredaktörer bör undvika Internet Explorers senaste version som webbläsare."

Haha, det är ju också ett sätt att lösa problem eller kanske mer -låta bli att lösa dem och bolla tillbaka bekymret till användaren. Undrar hur de tänker? Att man enbart använder datorn till just deras program, eller?

 

 


Paketinslagning, rimstuga och tävling

Hade en härlig lördag trots skräpväder. Började med sovmorgon och sedan tog jag och Kenneth en sväng in på stan för lite shopping. Vi köper i princip inga julklappar till de vuxna i våra familjer så julklappshetsen känner jag inte av. Vi  brukar köpa en klapp var som skall passa vem som än får den, och sedan spelar vi om klapparna eller drar lott eller något annat liknande. I år bestämde vi att klappen skulle få kosta 150 kr, det är 50 kr mer än förra året. Jag vet inte om det blev lättare att hitta nåt för det men urvalet blev lite större. Jag försöker köpa något jag själv kan tänka mig att ha. Tyvärr sprack min första plan eftersom jag tittat ut något som sedan var slutsålt när jag kom tillbaka dagen efter, men då fick jag ju roa mig med att fundera ett varv till. Nu ligger i alla fall klappen inslagen och klar och väntar.
 
Vill inte tala om vad det är ifall nån i släkten halkar in på bloggen, men här är rimmet:
 
Dricker ni det svart som tjära,
behöver ni knappast det hära.
Önskas det vitt, sött och gott,
använd det ni här har fått.
 
 
 
Hemma var det viktigt med rim på klapparna. Rimmet skulle läsas högt, alla lyssnade och sedan skulle man gissa vad som var i paketet innan mottagaren fick öppna. Det tog alltså ganska lång tid med utdelningen, vilket jag tycker var roligt. Jag har lite svårt för dagens upplägg. Snabbt ut med alla klappar, riv och slit och öppna, och vips! är allt klart innan nån hann med att se vad det var och vem som fick det...
 
Eftersom jag tycker det är så kul att fixa med paket så är det tur att jag har några goda vänner som jag brukar ge klappar, annars blev det tunt ;)
 
På eftermiddagen fikade vi på stan, det är alltid mysigt.
 
Lördagkvällen satte vi på julmusik, griljerade skinka och gjorde en god moules-gryta.
 

Det blev bara ut en kort sväng till hästarna, men eftersom de vilar så är det ju inte så mycket som måste göras. Jag kan ju ändå tillbringa åtskilliga timmar i stallet om det vill sig och jag inte har något annat planerat.
 
Söndag förmiddag har jag rimmat och slagit in resten av klapparna så nu är allt klart. Lite synd, det är ju så kul.
 
TÄVLING!
Här kommer en kavalkad med klapparnas rim. Ett pris delas ut vinnaren. Glöm inte att gissa på rimmet i början av bloggen.
Vinnaren utses den 12/1.
Ni som får presenter får tyvärr inte vara med i tävlingen ;)
 
2. I ändan av kroppen
- men inte i toppen
 
3. På väg mot eliten,
hinner den här nog bli sliten.
 
4. Du är vacker nog kan man tycka,
men ibland vill du dig ändå smycka.
Nu med dessa är mitt mål,
att förgylla dina hål.
 
5. Denna skall inte sitta kring magen,
placeras med fördel helt nära kragen.
Om halsen häng,
denna mojäng.
 
6.  Den är både snygg,
och värmer din rygg.
 
7. Ej mer i botten av påsen,
den bruna och sörjiga "såsen".
Nu har du ett val,
lägg frukten i detta skal.
 
8. Vännen min här ska du få,
något att svettas i -så kämpa på!
 
9. Dessa, ska du skriva opp
användes vid resultat i topp!
 
 
 

Bensprattel och fniss

Det bara regnar och regnar. Överallt är det ishalt :( Tanken var att Conny skulle få komma ut i en lite större hage denna veckan, men eftersom han är oskodd så vågar jag inte flytta honom från den lilla fållan han står i. Hoppas att det snart vänder.
Conny vid treårstesten. Foto: Kim Lundin
 
I dag har jag arbetat med ett materiel som jag tagit fram som heter "Starthjälpen - för dig som drömmer om att starta eget" Materialet är sammanställt för att hjälpa företagaren inför starten av sitt företag, om man tycker att det verkar vara mycket att tänka på och kanske lite krångligt. Kunden får först ett skrivet materiel att titta igenom och sedan är det ca 1 timmes konsultation. I dag skedde denna per telefon. För att förverkliga drömmarna samarbetar jag även med ett annat företag här i Härnösand, man kan kanske säga att jag har den teoretiska biten och det andra företaget jobbar lite mer med "mjukvaran".
Vad finns bortom regnbågen?
 
I kväll har jag varit på ett svettigt, knasigt och roligt Friskis och Svettispass med Annika och Mia. Massor av bensprattel och en hel del fniss och alla såg lika skojiga ut. Skulle sedan ut och ta in hästarna och fodra, men hade sån tur att Fia hörde av sig och sa att hon var i stallet så jag kunde åka raka vägen hem till duschen. Väntar nu med spänning på att få se om jag ställt till nåt med hårfärgen som jag kletade i håret. Stackars min frissa...hon trodde nog att jag äntligen vuxit ifrån eget pulande ;) Undrar om jag ska ge naglarna en uppsnyggning när jag ändå är på gång?
 
bilden stulen från Erikas FB...
 
 

Mer jul!

I dag har vi traditionsenligt julpyntat i stallet. Jag brukar gå igång som bara den på att göra juligt i stallet, men i år var det faktiskt Fia som sa att nu är det väl dags. Det är lika trevligt varje år. Jag hänger och klänger på stegen och utefter väggarna för att nå upp med girlangerna i taket. Tjejerna skrattar gott åt min entusiasm, langar pynt och knyter upp julgranskulor och glitter. Efteråt drack vi kaffe och glögg och åt pepparkakor. Minst lika bra som julafton ;)




De senaste åren har jag gått all in i stallet men hemma har det fått bli mer sparsamt, typ julgardiner, adventsstjärnor och stakar i fönstren (Detta brukar vara fixat när jag kommer hem från Globen) Nu fortsatte jag hemma av bara farten. Plockade fram alla kartongerna, 6 st stora, och gick igenom dem alla. Nu tror jag banne mig att det är tomtar i alla vrårna. Tipp tapp tipp tapp ;)


Tomtar

ännu mer tomtar




Jag kanske har lite tomtar på loftet ändå?

Fick fram den lilla gräsligt kitschiga minigranen också, tror faktiskt inte att vi får plats med en riktig stor.



Min vän Amo har gått ur tiden

 
 
Min vän, gentleman och tidigare tävlingskamrat Amo Mak (-95 e: Amoroso u: Farina e: Furioso II) betar nu på de evigt gröna ängarna.
Hans ägare var tvungen att ta beslutet att låta honom somna in pga ett tillstånd som påverkade hans balanssinne. Mycket tråkigt och jag känner verkligen för Anna som gett honom ett så bra sista hem. Han hade inte kunnat hamna mer rätt än hos henne och det är jag mycket glad över. Jag hade verkligen önskat att de fått fortsätta sin framgångsrika tävlingskarriär tillsammans ett par säsonger till.
 
 
Bild från början av karriären
Jul i Stall Nilsson
 
 
Anna med Amo fö ca 1 1/2 år sedan, Södra Umeå.
 

Tränings- och tävlingssugen

I går morse hade jag bokat tid för undersökning hos tandläkaren. Som tur var hade de ström i stan så jag fick mina tänder både undersökta och putsade. Jag visste redan om att jag bitit sönder en tand så i början av januari ska jag få den lagad. Grannen till tandis hade inte haft någon bra natt med stormen Ivar:


Vi var fortfarande strömlösa på eftermiddagen så jag kunde inte få något jobb gjort. Det blev en sen lunch bestående av smörgås med rostbiff och kall o'boy eftersom det inte gick att laga eller värma nån mat. Vid halvfyratiden gav jag upp och åkte in till stan. Gick in på Kupan och hittade en bok som jag köpte och tog sedan en hamburgare och kaffe hos Anna på Sibylla. På kvällen blev det att läsa i skenet av levande ljus. Det går inte att göra så mycket utan el när mörkret fallit.

Till kvällsmaten plockade Kenneth fram stormköket och lagade soppa.



I dag har jag fått rida Copperfield igen. Det är verkligen kul att igen få rida en häst som kommit en bit på väg. Jobbade många korta tempoväxlingar och lite diagonalslutor i trav. Jag blir bara så sugen att skaffa något eget att tävla på bums... Fastnade en sväng i hästannonsträsket i kväll :)


Stallkatten Mowgli var sällskapssjuk.

Ivar drar fram

Oj vad det har blåst i natt! Vi har varit strömlösa sedan i går kväll så nu på morgonen var det att klä sig i skenet av pannlampa och ljus.

Jag tog in lösdriftshästarna Cloe och Rutger i går kväll. Det känns som ett bra beslut även om de verkade tycka att det var tämligen onödigt. Jag är övertygad om att de hade installerat sig för ovädret när jag kom. De stod och tryckte i sin favoritdunge och var inte särskilt angelägna att komma när jag ropade på dem. Jag sov i alla fall bättre med vetskapen att de var inne. Vid första anblicken verkar det som om hage och stall klarat stormen bra. Däremot är det massor av träd som fallit utanför. ..



Rykten

Har nästan begravt mig i bokföringsjobb de senaste dagarna. Förutom de vanliga uppdragen har jag haft lite extra att göra med en ny kund. Nu har jag i alla fall fått iväg såväl moms- som arbetsgivardeklaration så nu ska allt återgå till lite mer normal arbetsbelastning igen. I förrgår fick jag dessutom ytterligare en kund from januari. :)

Conny ska till veckan få utöka sin hage lite till. Hoppas han håller sig i skinnet och inte busar runt alltför mycket när han får mer plats.

I går kväll hade jag återigen nöjet att ha två ridgrupper på klubben. Det är verkligen roligt. Ryttarna är så positiva och ambitiösa och hästarna så fina. Denna vecka har vi jobbat sidvärtsrörelser och tempoväxlingar. Det är härligt när eleverna utbrister på väg in i stallet att det har varit en så himla rolig lektion!

Jag tänkte passa på att avliva ett rykte som verkar florera. Eftersom jag nu fått frågan flera gånger så vill jag klargöra att jag inte har sökt tjänsten som verksamhetsledare på HRK. Jag tycker det är jättekul att ha lektioner och fortsätter gärna med det så länge klubben har användning för mina tjänster. Mitt företag går bra och mina framtidsplaner är att fortsätta utveckla det.

I kväll viner stormen kring knutarna. Jag hann lagom på Friskis och Svettis och sedan ta in hästarna innan det brakade loss. När jag kom hem hade strömmen gått och Kenneth hade tänt massor av ljus. Riktigt mysigt...


Mysigt tycker Nemo också.

Tittat på Idol!!

Tittade faktiskt på delar av idol i går. Är inte så påläst, men har i alla fall koll på att båda finalisterna kommer från Norrland och det är ju bra reklam. I mitt tycke kan man inte tävla (rättvist) i grenar som musik och utseende, där det inte finns ett regelverk som styr hur det ska se ut, utan smaken fäller avgörandet.

Oavsett vem som bar hem pokalen så tror jag att alla deltagare som tagit sig långt i tävlingen är vinnare. Nu är det "bara" för dem att förvalta chansen på det sätt som passar bäst. Alla hade de varit värdiga vinnare. Jag ser tyvärr en del mindre snälla kommentarer om att segraren inte sjunger bäst, men å andra sidan finns det många som är stora stjärnor som inte har bästa sångrösten... Det är så mycket annat som spelar in. Tävlingen heter ju idol och handlar inte om att söka nästa operasångare.

Grattis till alla duktiga, rara, fina ungdomar! Ni har gjort bra ifrån er! Lycka till med livet och karriären. Det kommer viktigare saker än Tv-tävlingar...


En del har viktigare saker för sig :)


Avundsjuk

I dag är jag avundsjuk på alla som älskar vinter och snö. Jag kan inte se något positivt med eländet fast jag försöker, tyvärr. Kanske beror det på att jag inte ägnar mig åt någon vintersport? Den enda fördelen är möjligtvis att det blir lite ljusare när snön väl kommit, annars är allt bara besvärligare. Jag ser fram emot ett hus på varmare breddgrader när det närmar sig pension. Tills dess är det bara att härda ut och gilla läget.
I morse var det bara att greppa snöskyffeln och jobba sig svettig då det snöat rejält under natten. Sedan tog jag mig knappt in i bilen eftersom dörrarna frusit ihop. Trots att jag har en Volvo som väl borde klara lite svensk vinter...? Dagens uppdrag bestod i en tripp till Sollefteå för en rekryteringsträff. För att göra allt ännu bättre så tyckte min bil att detta var en utmärkt dag för värmen att lägga av. Mina fötter var som isbitar när jag kom fram. Jag var evigt tacksam för fungerade rumpvärmare. I morgon ska jag köpa en rattmuff också, så det så !
 
 
I onsdags hade jag en mycket trevlig eftermiddag och kväll. På eftermiddagen höll jag en föreläsning om ekonomi för deltagare i Mittnätverket. Alla var väldigt intresserade och ställde många bra frågor. Efteråt bjöds på god middag, det är ju alltid bra på Sjögården. Sedan åkte jag till ridskolan och hade mina roliga kvällsgrupper.
Sjögården i Härnösand.
På torsdag förmiddag passade jag på att lära mig lite mer om skatter genom att åka till Sundsvall på en information som hölls av skatteexperter från en av de stora revisionsfirmorna. Jag tycker faktiskt att denna var mycket bättre än den som Skatteverket höll. Efter Globen och mycket på gång denna vecka blir det nog att jobba lite i helgen för att hinna ikapp. Jag fick papperen från en ny kund i veckan och tyvärr så använder de ett program där inte alla ingående delar går att konvertera till mitt.
Bild på Cloé från förra vintern.

Lack och bling




Nu sitter jag på tåget på väg norrut igen. Jag har haft fem härliga dagar i Stockholm. Är otroligt rid- och tävlingssugen, så det är lite frustrerande att komma hem till vilande hästar.

Det sista jag gjorde innan vi lämnade SIHS i går var att köpa ett fint träns till unghästarna inför kommande tävlingar. Jag har velat fram och tillbaka i tränsfrågan ända sedan i våras så Mia och Fia var nog både lättade och förvånade när jag äntligen kom till skott. Nu är det bara att hoppas på att vi kommer ut något på tävling såsmåningom.


Blingpannband och lack till snygga grabbarna :)

Jag känner igen min fars beteende i mig själv när det gäller köpbeslut, omständig nåt så in i... Det är t.o.m så att jag blir irriterad på mig själv. Men när jag väl bestämt mig går det undan.

Slut på Stockholm International Horse Show

Så är då ännu en helg på Stockholm International Horse Show över. Ja den allra sista för den delen. Nästa år flyttar tävlingen och byter då också namn.
Många trevliga minnen har jag fått med mig genom åren från denna arena.

Vi har haft en riktigt bra placering på montern, i ett hörn så att alla passerar men det finns gott om utrymme att stanna och prata eller ställa sig en bit vid sidan om och bara titta på vår film. Många stannar till, tittar och pratar. Vi märker också att många nu känner till Stallpellets och många kommer fram och berättar hur nöjda de är. Jätteroligt!


Söta Eivor och Rutger får även denna gång vara med på bild.
I går hann jag se en del av dressyren men missade tyvärr Tinnes ritt. I dag hade vi möjlighet att se hela klassen och fick se Tinne högst upp på prispallen.


I går kväll avböjde jag restaurangbesök och socialt umgänge (nördigt, jag vet) för att stanna kvar och se hoppningens Top ten. Spännande in i det sista var det.

Imponerande var också de duktiga hundarna som vallade ankor.

Nu väntar ytterligare en natt på hotellet. I morgon bitti tar vi tåget hem.



Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE