Som ett lejon på savannen

Hejsan svejsan! 
Rutger vid tangenterna igen!

Min kompis Ludde -dansören- är inte bara snygg. Han är snäll också. Ibland måste jag tala om för honom att det är jag som bestämmer, bara för att, liksom. Då passar jag på när han inte flyttar sig undan snabbt nog och ger honom ett tjuvnyp. 

Det är bäst att göra det när matte inte ser. Om hon råkar vara i närheten kommer det skrämmande ljud från henne. 
Lite som ett lejon på savannen, eller som en tiger kanske?
Jag har inte sett något av dessa ståtliga djur på riktigt. Grannens katt säger att de ser ut som honom, fast lite större...


Jag skulle gärna se ett lejon, men helst vill jag nog ha nåt emellan. Pansarsäkert glas eller så. En safari vore inte så tokigt, där kan man tydligen få se lejon och tigrar i sin naturliga miljö. Är det långt till Afrika?

Tydligen kan man även se dem i djurpark också, men matten är inte så förtjust i att besöka djurparker så nån sån resa blir det nog inte. Även om djuren blir väl omhändertagna och går på nån form av lösdrift påstår matten att savannen är mycket, mycket större så djuren i parkerna nog känner sig lite instängda. 

Kanske kan jag och Ludde använda det som argument för ännu större hage...?

Hälsningar Rutger 
-inte säker på att ens en röd rallyräka hinner ifrån ett lejon...










Snökaos

Usch och fy vilket väder det varit senaste två dagarna!
Blötsnö och regn om vartannat.

Morgonen började med att katten kom in fullkomligt nerskiten precis när jag var på gång att fara på jobb...

Bara att "städa katt" innan jag gav mig iväg.
Lämnade katten ren och lite päls fattigare, för att åka till Ö-vik och hålla träningar. 

Förvånas över hur bråttom många bilförare har trots det besvärliga föret. 
På vägen hem blev jag stående på E4 efter en olycka. Förseningen gjorde att båda mina hästar fick vila idag eftersom jag hade ett bokat kundmöte på kvällen.






Hjärtlös matte

Ludde rymmer hela tiden. 
Trots att jag förstärkt staketet med en extra rad stängsel mot grannhagen springer han igenom. 
I går  satte jag dit extra strömaggregatet som jag brukar ha till sommarhagen och kopplade in det på den sträcka där han går igenom. För att han skulle känna strömmen bättre tog jag av täcket, det var ju plusgrader... 

Men huga, stackars häst, inte riktigt den bästa natten att vara naken. Det kom snö, massor av blötsnö.

När jag kom på morgonen stod de ute i blötan i dungen ( ni ska inte tro de gått in fast de har möjligheten ) i alla fall i rätt hage.
Ludde frös så han skakade, så istället för att rida fick jag ge dem hö inne och klä på honom.




En lömsk buss

Tjenixen! Rutger här igen.

Härom veckan kom bussen på vägen mot Arenan. Vi brukar se den vid vändhållplatsen. Då är den på behörigt avstånd,  minst 10 meter. Nu smög den lömskt upp bakom oss på vägen till ridhuset. Matten sa att den inte alls var lömsk och ute efter middag, den hade bara fått ändrad tur sa hon, ända fram till ridskolan så att barnen ska slippa gå sista biten. Det är ju bra.

För säkerhets skull hoppade jag iväg lite och sen tittade jag på matte. Hon stod bara kvar, som ett annat fån. När jag stannade och tittade på matte fick jag beröm och när bussen passerade langade hon upp en godisbit ur fickan.

Jag har nog inget emot att  möta bussen fler dagar. Undrar om man får ännu mer om man vill kliva på och åka med?



Hälsningar Rutger
-Kollektivtrafik är modellen!





Ludde lymmeln!

Ludde den lilla lymmeln har kommit på att han kan smita över till grannhagen och smaska på deras mat. Inte för att han är utan på sin sida, inte alls.

Idag såg vi honom i action. Först gick han fram mot tråden och kollade lite, sen tog han en liten lov bortåt och så tog han sats och sprang i full fart rakt igenom 🙈🐎

I morgon ska jag få hjälp med en jordborr så jag kan få ner nya stolp för de som havererat.


Lymmel? Jag?...

Vinterträning

Nu har vi haft ett ganska långt tävlingsuppehåll här i norr. Det ger utrymme för både vila och perioder av träning för ekipagen.

Något som är tydligt och återkommande, både när det gäller mina egna hästar och mina elever är att vinterperioden brukar innehålla någon fas där ryttaren är något frustrerad. Det går inte riktigt dåligt, men det känns heller inte riktigt bra. 

Jag kan konstatera att det ofta beror på att ekipaget är på väg att hitta nästa nivå, ett ännu lite bättre läge. Då det tidigare läget började kännas lätt och man nu jobbar på för att befästa nästa är det naturligt att det blir både lite svårare och lite jobbigare. Känslan av ett bra läge infinner sig bitvis men håller inte så länge och så lätt som när vi kräver lite mindre.

Om du inte är elitidrottare kan du ju nu vara tacksam över att inte media lurar i krokarna och skriver att ni är "slut". Hur ofta läser vi inte det när idrottaren själv förklarar att de ändrat på något i träningen för att få ännu bättre resultat på sikt...?

Jobba på tillsammans med din tränare. Växla mellan lättare och svårare ridpass och övningar. Variera under pågående ridpass. Träna på det som ni är bra på, likaväl som att ni tränar på det där ni har svagheter. 

Lycka till så ses vi på tävlingsbanorna till våren!


Blåslagen på blåisen

Kära nån vilken vurpa jag gjorde igår! 😱

Var hos en kund och skulle låsa upp grinden till infarten och halkade och föll pladask på vägen. Van som jag är att ha rejäla stallskor och broddar så gick jag inte tillräckligt försiktigt i de lite snyggare, och mycket halare, skorna. Tack och lov inget brutet, men är allmänt blåslagen och mör. Fick roa mig med att plocka grus med pincett ur handflatorna, för där jag tog emot mig ned dem var det förstås grusat...


Lika isigt överallt. Blä!

Jag har hämtat ut en omgång täcken med brodyr inför vårens tävlingar. Denna gång lämnade jag in till Falk Brodyr i Selånger. Jätteproffsigt utfört! 


Blir såsmåningom ett gäng schabrak också.

Vad tycker ni är roligt att vinna när ni tävlar?



Hagkaos

Hej! Rutger här igen!

I morse fick jag gå bort till ridhuset. Matte och Mia har en stående tid för träning på söndagmorgnarna. Det är för att de ska kunna titta på varandras fina hästar förstås...

Jag jobbade på duktigt, både matte och Mia var nöjda med hur jag satt över mina bakben idag. När matte så skulle göra första bytet visade jag var skåpet ska stå. Jag gick rakt, bytte fint och satt kvar över bakbenen.
Mia sa att det var det bästa hon sett mig göra, och hon brukar vara petnoga 😃 

Sen ringde Annie från huset vid stallet och sa att alla hästarna sprang i samma hage. Det är ju inte meningen förstås... 
Matte fick lite snabbt ta av mig sadel och träns och bege sig ut i hagen för att reda ut kaoset. 
Ylving
Ludde och Ylving ville umgås, men Ra tyckte det var en urdålig idé och stod emellan för att hålla dem isär. Både Ludde och Ylving var så svettiga att det rök om dem. 
Ra

Matte var lite less på alla stolpar som var trasiga eller lösa. Tydligen är det besvärligt att slå ner dem på vintern.
Själv är jag mest besviken att jag missade partajet. Det brukar ju annars vara jag som är den påhittiga i gänget.

Hälsningar Rutger 
- the party animal.








Ta det isi

Hej, Rutger här! 

Visstär det mycket bättre ordning på bloggen sedan jag tog över från matte?

Nu har det varit sådär gräsligt halt igen.
I förmiddags kom matte promenerande. Hon hade ställt bilen innan backen och kurvan för att slippa köra nerför på väg hem. Hela backen består nämligen av is. Jag har broddar som hovslagare Olle så snällt skruvat fast under mina skor så för min del går det finfint. Matte sätter också på sig broddar.

Apropå snäll hovslagare så fixade jag nästan loss en sko i början på veckan. Matte ringde hovis direkt, (av nån anledning uppskattar hon inte när jag klär av mig dojorna) och med tur som en tokig var hovis redan i stan på ett uppdrag så han kunde sömma fast skon direkt innan den trillade av helt. Det händer ibland...

Jag har fått jobba en dag extra den här veckan. Inte så hårt än, men matte tycker att jag behöver röra på mig för att bli av med lite mage. Jag fattar inte vad hon menar och kämpar för att äta ikapp det jag missar under ridturen den övriga tiden.

Ludde har semester. Han tycker visst att det är trevligt att bara skrota omkring i hagen istället för att springa. Stackarn  som inte fattat grejen med vad som är kul här i livet!

Igår visade jag matte hur det ska gå till och la in några extra byten med rallykorsgalopp. Matte bara suckade och uppskattade det inte alls, så idag lät jag bli och sprang tjusigt i fel galopp. Matte kallar det förvänd och påstår att det är en jättenyttig övning för balans och galoppkvalitė, men se det tror jag hon missuppfattat. 
Rätt ska vara rätt...

Apropå ordning på bloggen så har mattes kompis Maria Haglund också en blogg. Den tycker jag ni ska kolla in! Där kan ni läsa om Ivanhoe som matte och Mia äger tillsammans och om Shaggy.
Om ni söker på MH - dressage mariahaglund.se 
så hittar ni den.

Ta't isi i halkan!
Hälsar Rutger 











Bilförsäkringselände

Ägnade förmiddagen åt att jämföra bilförsäkringar för nya Subarun.
Det var mindre roligt...


Tidigare har jag en del försäkringar i Folksam, men i det här sammanhanget fick de skämmas ordentligt. Leder förstås till att jag kommer att jämföra mina andra försäkringar vid förfallodagen.
Folksam var nämligen dyrast. 
Priset för en likvärdig försäkring varierar så mycket som mellan 4 100 - 7 100 kr.

Sedan är det betydligt dyrare att försäkra bilen när det är företaget som äger den än att försäkra en privatägd bil. Detta förklarar bolagen med att det är många olika som kör företagsägda bilar. I mitt fall, och säkert för många småföretagare, stämmer ju det inte alls. 

Nåt som faktiskt gör mig sur är att samma försäkring tecknad av en man är billigare. Jo ni läser rätt. Karlar har billigare bilförsäkring!
Detta motiverar bolagen med att kvinnor i  högre utsträckning lånar ut sin bil till tonårsbarn. Detta tycker jag är diskriminerande av den anledningen att man uppger om någon under 25 kommer att köra bilen och i båda fallen ( både med angivande av manligt och kvinnligt personnummer) har jag fyllt i att ingen under 25 kör bilen. 

Här vill jag knöla ner bilförsäkringsbolagen just nu:

I soptunnan!

Rundringningen slutade i alla fall där den började. Med Subarus försäkring. Inte allra billigast, men med bäst villkor i förhållande till priset.







Har jämställdheten gått för långt?

Fick ett par  kommentar härom veckan som faktiskt gjorde mig lite fundersam hur en del tänker. 

Påstående: "Jämställdheten har gått för långt"
Mitt svar: Nej det är omöjligt. Det är antingen jämställt eller ojämställt. 

Påstående: "Jag tycker att kvinnor har det bättre än män, så vad gnäller de för?"
Mitt svar: Människors tyckande och känslor är inte att likställa med fakta, tvärtom beror känslor ofta på helt andra saker. 
Om det nu är så att du anser att kvinnor i din närhet har det bättre än männen innebär det ändå inte att samhället är jämställt. Du måste lyfta blicken och se ett större perspektiv.
Om jag tittar precis där jag går så tycks jorden platt, men jag måste ta till mig den forskning och vetenskap som bevisar annat.  


Jorden sett på lite längre håll än framför näsan...

Som jag ser det tjänar vi alla på jämställdhet. Jämställdhet betyder inte att män skall ha det sämre!

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/levnadsforhallanden/jamstalldhet/jamstalldhetsstatistik/








Hjärna som en valnöt?

Hej, Rutger här!

Idag fick jag byta galopp, hipp hurra som jag längtat!
Matte funderade på om jag skulle ha glömt hur man sätter benen och köra rallyräka-varianten eller om vi hade befäst lugnet tillräckligt innan den ofrivilliga vilan. 
Vad tror hon om mig egentligen? 😉🙈

Matte påstår att hästar har en hjärna stor som en valnöt. Jag vet inte om det är bra eller dåligt.  

Men jag tänker ju massor och är jättefinurlig, så min hjärna är nog mer i storlek med en kokosnöt...

Självklart kom jag ihåg hur jag skulle göra med benen, och jag motstod frestelsen att springa fort. Matte var jättenöjd! Ibland behövs det inte mycket för att göra henne till lags.

Hälsningar från Rutger 
- gärna med hjärna och gärna i galopp!



Helga vilodagen

Hej, Rutger här!
Idag helgar jag vilodagen med att skrota i hagen. Ludde fick jobba den lyckosten.

Idag klädde matte honom jättefin, i mitt kandar. Fusk! Tycker han kan få ett eget...eller ärva det som hänger i tävlingsskåpet. Det är snyggt, men inte lika mjukt och skönt som detta. Lite som väl ingådda skor om ni fattar.
Jag tävlar dessutom i träns, så jag behöver det inte.


I vilket fall kom de hem svettiga både matte och Ludde. 
Matte sa att det inte var just nån skillnad mot att rida på tränset. Ludde vill gärna bli lite kort i halsen så matte funderade på om det skulle bli ännu mer på kandaret. Det blev det inte. Själv säger jag att det kvittar vilket skrot matte stoppar in. Det är ändå hur hon kramar tyglarna som betyder nåt. 

Eftersom matte föredrar tränset brukar hon klä på oss det. Men visst ser en snofsig ut i kandar? Lite som grabbarna på de stora arenorna.  

Hälsningar Rutger
- snygg vad än matte klär mig i.




Dansat ut hjulen

Tja! Rutger här!

Nu har matte dansat ut hjulen. 
Det innebär att jag måste lära mig känna igen en ny bil. Matte+bil (eller moped)=mat.

Den förra bilen gillade jag, den var vit och hade hängt med flera år  så den var lätt att känna igen redan på ljudet när matte styrde in på gården. 
Bra namn hade den också: Volkswagen. En vagn för folk - hörs ju direkt vad det är. 
Matten har tydligen sin bil i företaget. Det är ju smart, hon kör jättemycket bil i jobbet och nästan inget för egen räkning.

Den nya bilen är blåglansig. Den kommer snart att vara blå men inte glansig om jag känner min matte rätt...
Jag undrar om den är bättre än den förra?
I alla fall verkar den heta "Såbraru". Det låter ju lovande.


Enda kravet på färg matte hade när hon skulle köpa den var tydligen att den inte fick vara vit. Det beror tydligen på att mattens pappa inte gillar vita bilar och hade kommenterat färgen på den förra. Eller så är det för att matte vill ha variation?

Fast lite orolig blir jag när hon byter sådär. 
Tur man är häst: ju fler kilometer desto mer kan en. Och inte omfattas vi av nån höjd skatt från staten heller.

Däremot tycker jag att det är dags att uppdatera min kärra. Hästtrailern är 16 år, det matchar ju inte alls. Matte verkar strunta i det...

Hälsningar från Rutger 
- en bra häst har ingen färg!
( men är bäst som fux...)








Houdini

Hej! Rutger här igen!

Alla gillar väl lite trolleri? 
Mitt bästa är när jag leker Houdini och trixar mig ur mina täcken. 

Min matte har genom åren också lärt sig lite trolleritrix. Hon kan förvandla ett ganska trasigt täcke till ett användbart igen. 
Nya spännen, lagningslappar och finurliga lösningar dyker upp med blixtens hastighet. 

Oops! 
Luftkylning á la Rutger.

Fiffig matte knöt bara en rejäl knut, så det jobbet hade jag inget för...

Dessutom har hon överlistat mig. Jag har numera bara täcke när det är kallt på riktigt. Eller blött. Dessutom går jag med vad de på affären säger är ett sommartäcke ända in i december. Jag gillar nämligen inte att bli varm, då blir jag effektiv som en bäver.

Bävrar också brukar matte säga när jag varit igång...

Fastän jag  är en hejare på att förbättra täckenas ventilation har matte inte köpt många täcken de senaste åren. Hon säger att det inte är lönt. 
Ett fint grönt regntäcke utan foder fick jag i alla fall i höst. På butiken tyckte de att matten skulle köpa ett med foder, men det gick hon inte på. Täcket är fortfarande helt, men inte spännena. (Dålig kvalitet om ni frågar mig...)

Ludde låter hälsa att han inte är helt nöjd med mina tilltag. Han har fått ärva några täcken av mig och påstår att de är trasiga. 

Min inställning: Det som går att fixa med silvertejp eller balsnöre är inte trasigt på riktigt. Bara begagnat.

Hälsningar Rutger 
-magikern med bävertänder









En klassiker i graven

I morse pallrade jag mig upp tidigt för att rida med Mia. Strax efter 7 var vi i ridhuset med Rutger och Ivan.

Rutger kändes bra. Eftersom han gick i manegen även igår så valde jag att lägga in mycket skrittarbete. 

Bytte häst och var åter i manegen vid ca 8.40. Med Ludde känns det som om jag har lite "mittemellanläge" just nu. Jobbar övergångar och variationer och bara försöker hitta lite olika lägen och nivåer. Har ännu lite svårt att hitta nåt riktigt system för vilken typ av arbete som gör att han känns bättre nästa pass. Det känns som om det varierar. 
Bara att jobba på och hoppas på att finna nåt system.

Långnäsa Ludde...

En klassiker har gått i graven. Kyra K dunjackan gav upp idag. Den torde ha hängt med åtminstone ett decennium...?
Just denna fick jag begagnad av Anna, men hade tidigare en exakt likadan. 



Be careful what you wish for

Hej! Rutger här!

Idag sprang jag så fint att matte sa att nu börjar jag kännas som en riktig dressyrhäst igen. Vi rider fortfarande korta pass, men matten har börjat ställa ännu lite mer krav på hur jag jobbar. Nu börjar jag ju orka lite igen, och magen släpar bara nästan i backen...

Det där med att ta i bakifrån men sitta kvar över bakbenen gillar matte. Idag sa hon åt mig att jag skulle ta i ännu mer, så det gjorde jag samtidigt som jag var jättelydig och köpte att både öka och minska. Då blev matte glad. 

Sen bytte vi varv och då började jag bli lite trött. När jag blir trött lägger jag in en överväxel. Då blir matte inte lika glad. Jag säger bara: be careful what you wish for. Skulle jag ta i eller inte?

Det regnar ute. Hagen är kladdig och stallplan är en skridskobana. Både matte och jag längtar till sommaren. Ingen av oss gillar att åka skridskor...




Hälsningar från Rutger 
-rallyräkan med starka bakben




Vad lurar i lådan?

Hej Rutger här igen!

Idag fick jag vilodag. Trökigt... Jag ägnar mig åt att på alla sätt försöka stjäla uppmärksamheten från Ludde. Därför måste matten börja med att klappa lite på mig, sen lurar hon mig och knäpper fast mig i boxen. Då får jag snällt stå där medan hon pysslar med min kompis.

Ludde fick springa fint i ridhuset idag. Han började träna matte på övergångar trav-skritt, sedan galopp-skritt. Hon var skaplig på det låter han hälsa. Sedan jobbade de sidvärts och det gick också ganska bra. Lättast är det längs långsidan, men matte envisas med att vilja rida på diagonalen också.

Efter ridningen klev matte av, men istället för att som vanligt gå hem gick hon runt och drog ut ALLA  lådorna med hindermateriel, och lämnade dem öppna. 
Slarvigt! 
Hon påstod att det var för att Ludde blev så rädd igår. Då måste man träna. 
Ludde tycker att det räcker gott med att matte håller i sig och inte trillar av, så ska nog han klara av att rädda dem båda.

Ur mattes synvinkel ser lådorna ut såhär:

Men Ludde påstår att de ser ut såhär:

Alla vet väl att rovdjur gillar att lura i lådor?

Efter 20 minuters promenerande runt och från alla vinklar orkade Ludde inte titta mer på lådorna. Då var matte nöjd, stängde dem och gick hem.

Själv tycker jag att Ludde var lite harig  men matten säger att en inte kan hjälpa om en blir rädd.

Hälsningar Rutger 
-den modiga rallyräkan 





2020!

Så är det då ett nytt år, och dessutom nytt decennium! 

I år fick hästarna gå ute som vanligt trots nyårsfirande och fyrverkerier. Stallet har både skjutbanan och militärt övningsområde som granne så hästarna är vana att det smäller. 
Fyrverkerier är dock lite annorlunda i och med att de både fräser, piper/tjuter och blixtrar, så det är ändå lite stressande under natten oavsett de är inne eller ute tycker jag.

Tidigare har hästarna, beroende på hur mina stallkamrater önskat ha det, vanligen fått stå inne nyårsafton. Jag upplever dock att Rutger, som är en riktig "utekuse" är mer upprörd över att stängas in än av att det smäller.

Alla hästarna verkade ha klarat natten utan såväl fysiska skador som psykiska men. 

Rutger var riktigt fin på ridpasset, men Ludde var nära att orsaka en vurpa idag. Jag kom i en öppna på ena långsidan när en av de som skulle bygga hinder öppnade en av bomlådorna i sargen. Det var långt ifrån och på motsatt sida, men Ludde reagerade blixtsnabbt, tvärvände och sprang åt det andra hållet. Jag var inte alls beredd utan höll på att studsa av 🙈 
Efter det var han spänd, blev kort  i halsen och svår att få att ta kontakten. 
Nya tag i morgon.





Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE