Kul ridning!

I helgen har jag haft det stora nöjet att få vara hästvakt åt Romeo. Det betyder att jag även fått trimma i ridhuset. Jätteroligt! ☺

Det är verkligen en trevlig häst. Snäll och samarbetsvillig. Han är, som alla Mias hästar, välriden. Mia är mycket noggrann med grunderna, rakriktning och lösgjordhet.

I går kände jag mig fram och kollade av var "knapparna" satt. I början kändes han lite avvaktade. Mia brukar beskriva honom lite som Nasse i Nalle Puh och det kändes som en bra beskrivning. Litegrann: kä kä kära nån, nu är det inte som det brukar, vad ska jag göra?  Det släppte dock ganska snart. 

Jag jobbade lösgörande på serpentiner, gjorde övergångar, kände på några enstaka byten och på piruettgaloppen.

Idag fortsatte jag med övergångarna, jobbade bakdelsvändningar,  red skolor och kände på lite serier.


Tack snälla för lånet av fina hästen!





Ledig helg

Det har varit full huggning hela veckan. 

I måndags kväll var jag på ombudsträff med Sveland försäkringar i Sundsvall. Fick träffa flera trevliga ombud som jag inte tidigare träffat. Det uppskattas! 

I tisdags kväll var det årsstämma för Röda Korset. Jag upplevde mötet som något förvirrat i år. Flera av ledamöterna saknades på stämman, vilket kanske var orsaken till att det inte kändes helt välorganiserat. 

Två gånger under tisdagen blev jag stående bakom skolbussen. På morgonen på väg hem från stallet hade den fastnat i halkan i backen upp till Ytterfälle  och på eftermiddagen hade den halkat av vägen åt andra hållet så det var fullt pådrag med bärgare på vår lilla väg. Odubbat på landet i Norrland... 


I onsdags hade jag träningar till sen kväll, likaså i fredags. Jag har minskat ner något på mina träningar och inriktar mig på de elever som tränar regelbundet. Detta för att jag anser att man behöver regelbundenhet för att nå resultat med träningen, oavsett målet är tävling eller ej.

I helgen blev jag oväntat ledig eftersom tävlingarna i Umeå blev inställda, så i morse var jag tidigt i stallet och red sedan  har jag umgåtts med Kenneth. Planen var att se Mello i kväll, men vi bägge somnade framför TV:n och vaknade när allt var slut 😂

Funderar på om jag ska gå på Ridklubbens årsmöte i morgon eller ej. Jag vet faktiskt inte om jag orkar, årets rapporter är inte rolig läsning. 

Säsongen drar igång

I helgen startade dressyrsäsongen. Timrå Hästsportförening var först ut i år. På lördagen dömde jag lokal ponny och fick se många trevliga ekipage. Två ponnyer som stack ut lite extra. Kul! Dem får vi nog se i större sammanhang framöver. 
 
På söndagen dömde jag en MsvC:1 för häst. Resten av dagen var jag kvar på plats och hade överdomaruppdrag. 
 
Söndagen var också säsongsdebut för några av mina elever. De gjorde bra ifrån sig tycker jag. Mia och Romeo knep en tredjeprisrosett i MsvB efter en fin ritt som ändock innehöll några missar.
 
Trevligt arrangerad säsongsstart, eloge till THF och deras funktionärer. 
 
Tyvärr är nästa helgs tävlingar på Hippologum inställda, då de fått förkylning i stallet. Tråkigt. Nu blir det att vänta till hemmatävlingarna om en månad.
 
I kväll ska jag till Sundsvall med Sveland, på vidareutbildning för försäkringsombud.
 
Bild från vår monter på Nolia 2015
 
 

När matte är borta dansar katten på bordet.

Med en liten katt i huset är det i alla fall aldrig långtråkigt... 
 
Torsten är duktig på mycket. Beskära blommor, göra konfetti... You name it, i can do it är Torstens motto.
 
 
 
Min fina Alla Hjärtans dag-bukett blev snabbt stympad till oigenkännlighet, sällan har någon sett så oskyldig ut som kissen.
Före...
och efter...
 
Äsch då sa Torsten. Det vet man ju hur det är med såna där före-och-efterbilder. Bara fejk 😉
 
Apropå det så fick jag ett presentkort hos en av frisörsalongerna när jag fyllde år, så nu är det ny färg och ny frisyr igen.
Foto: Jennie Högberg, Attityd Övre Storgatan
 
 
 

Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta

Idag har jag läst på om senaste rönen för sårvård till häst. Detta på grund av att det blev sårvård och skritt istället för ett pass i ridhuset i förmiddags.  :-(  ( Om nån känner till nyare forskning och rapporter om sårvård på häst än från 2013 får ni gärna tipsa. )
 
Råden förändras ju med tiden och jag gör inte riktigt lika när jag ser över sår idag som när jag hade ponny i början av 80-talet. 
 
Kan konstatera att det inte är helt okomplicerat och att råden inte är entydiga.
Apoteteket ger på sin hemsida följande råd: 
Rengör såret varsamt med vatten eller koksalt dagligen. Bandagera vid behov. 
 
En av veterinärerna hemmavid instruerar att alla sår skall bandageras med sorbact gelkompress och att bandaget skall sitta på, helst ett par dagar, utan att man byter det. 
 
Det jag fått lära mig, att man ska tvätta rent med ljummet vatten och ev koksaltlösning och sedan inte göra så mycket mer är ju i så fall, om veterinärens råd är de bästa, ute och omodernt. Att såret skall luftas är i så fall även det en sanning som jag visst får lära om. Nu ska såren täckas med kompresser och bandage för att hållas fuktiga.
(Alla verkar i alla fall eniga om att jodopax inte skall användas i sår...)
 
Däremot verkar det, ju mer jag läser på, som att det inte finns en förbandstyp som kan användas under hela sårläkningsförloppet, eftersom förbanden har olika effekt. Man måste alltså lära sig sårläkningsförloppet och utifrån det se i vilken fas såret befinner sig och vad man närmast vill skall hända i såret för att kunna välja rätt typ av kompress. Inte helt enkelt för den genomsnittliga hobbyhästägaren kan jag tycka. 
 
Talesättet "Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta" är väl i alla fall högst relevant fortfarande...
 
Hur gör ni med sår? Bandage eller inte? Har ni ändrat tillvägagångssätt under åren?
 
Föremålet för dagens aj, rara Carmen.
 
 

Medlemsmöte

Av någon anledning har visst detta inlägg från förra helgen inte publicerats... Bättre sent än aldrig eller...?
 
I förmiddags var jag glad att närmaste grannarna inte har fönster åt vår bakgård...
Hade bestämt mig för att ut och springa en runda. Men jag hann bara ut på vägen så konstaterade jag att det var glashalt. Tittade mig lite omkring och räknar ut att på gården är det ganska rejält med snö och ingen is. 
 
Sagt och gjort, det blev höga knälyft i jogging varv på varv runt huset. För varje varv blev det ju tacksamt nog en tydligare stig och allt lättare att springa. Grannens hund tittade förvånat på mig. Jag hoppas att ingen annan såg... Lagom till det att jag började flåsa och få metallsmak i munnen passerade sandbilen. Perfekt avslut med en promenad runt kvarteret.
 
Strax  innan lunch åkte jag in till arenan och hade en träning  med fina fuxen. Det ger en extra dimension till träningen när jag fått möjlighet att sitta lite på hästen tidigare i veckan. Det blir ännu tydligare att koppla ihop känsla och synintryck. 
 
I eftermiddag har Härnösands Ridklubb haft extra medlemsmöte om hur föreningen ser på framtida verksamhet. Det konstaterades att en övertygande majoritet var för att föreningen ska arbeta mot ett återtagande av ridskoleverksamheten. 
 
Så här fint är det för övrigt i det nyligen iordningställda uppehållsrummet på Arenan:
 
 
Jag var dock ganska ensam där. Hoppas fler hittar dit. Kolla in "hästfilts-kuddarna" och täckesgjordarna på soffan! 
 

Fettisdagen utan semla!

Inte en endaste liten semla har jag ätit i dag. Stackars mig! Jag som älskar semlor! Undrar varför jag inte kom mig för att köpa med någon hem till kvällen?

I morse hade jag träning på Sundsvalls Ridklubb för Moa och fina Tingla. Hon har verkligen himla trevligt temperament. Sedan stannade jag kvar och mötte upp med konsulenten på Mittsvenska Ridsportförbundet för ett föreningsbesök. Besöksprotokollet Innehåller många punkter så besöket tog resten av förmiddagen fram till lunch.


Hemma är katten kung i huset... Just nu växlar han mellan att vara världens goaste kelgris och en fullkomlig gangster. Det senaste är att hämta stenar ur blomkrukorna och släppa ner dem på golvet, krypa in bakom tv och ljudanläggning eller bryta sig in i min korg med hårsnoddar och sedan bära runt dem i huset. I morse hittade jag tjugotalet snoddar på vift i olika delar av huset, bland annat i kattens matskål...


 





Programträning och filmkväll

Lördag morgon startade jag i ridhuset med Mia och Romeo. Detta träningspass ägnades åt programridning. Även om delarna var för sig fungerar bra behöver man träna på att sätta ihop allt till en helhet. 

Än så länge är programmet lättare än de övningar vi rider på träning till vardags, men Romeo är ännu ganska orutinerad i tävlingssammanhang. Himla fina är dom i alla fall tillsammans! 

Åkte hem och jobbade någon timme medan Kenneth var och fiskade. Kvällsmaten räddad när han kom hem med en finfin röding ☺

Sedan åkte vi på stan, tog en fika på Tullportens konditori och gick en sväng i centrum.

Kvällen ägnade vi åt en film, och missade bidragen i melodifestivalen. Ingen större skada skedd tror jag...

Firat födelsedag med härsken tårta

Veckan har verkligen snurrat på i full fart. Bokföringsjobben fyller på i ungefär samma takt som jag betar av dem. Det märks att många avslutat räkenskapsåret nyligen. 

I måndags kväll startade jag upp träningsgruppen i dressyr på Arenan. Sex ekipage ska trimma dressyr i tio veckor. Kul! 

Veckan har också innehållit en hel del ridning för egen del. I måndags red jag tre lektionshästar på Arenan: Joey, Carmen och Parazs.

Definitivt en favorit, d-ponnyn Joey.

På tisdagen hann jag bara med en och valde då Carmen ett pass till.


I onsdags fick jag låna häst av en elev och trimmade ett pass i ridhuset. Ger mersmak! Hoppas jag får rida något till veckan som kommer också.

I går kväll satt jag i frågepanel på Technikus. Det var Creative Momentums som hade sitt första svenska officiella evenemang. Det handlade om konsten att ta betalt och försörja sig på kreativa och kulturella yrken. 

I morgon var planen att stå på loppis på Arenan. Bilen är packad med prylar, men i eftermiddag fick jag veta att loppisen är inställd då alltför få bokat bord. Synd. 

Ja, och så har jag ju hunnit fylla år under veckan också. Lite firande har det blivit, även om jag hade otur med den inköpta princesstårtan -som var härsken och oätlig... 😝 Bläh! Det måste vara ovanligt...?







Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE