Hjulet snurrar men hamstern är död...

Nu ska jag, för ovanlighetens skull, vara riktigt elak...

Igår träffade jag på en människa på kundsupport som inte kan ha haft den blekaste aning om varför han satt på det jobbet...

Det började när jag skulle skriva ut fakturor. Den första gick bra, på den andra såg plötsligt min logotyp mysko ut. Samma sak hände hos en kund för ett par veckor sedan och då fick jag rådet att ta bort loggan och lägga in den igen. Eftersom det funkade då provade jag samma koncept denna gång, med mindre lyckat resultat. Det blev att ringa supporten.

Killen som svarade lyssnade på mitt bekymmer och bad mig vänta. När han återkom testade vi att lägga in loggan ytterligare en gång. Misslyckat. Grabben säger då att jag ska göra om min logga..?? !!

Tydligen ska jag in i nåt program som heter paint och göra om bakgrunden från vit till transparent. Jag är ingen datanörd men lyckas få fram rätt program och lägga in loggan där. Sen tar det stopp. Jag hittar ingenstans hur jag ska ändra bakgrunden. Det finns alla möjliga färger men inte transparent...

Jag har supporten kvar i luren men han har ingen aning, han kan inte paint och nu vill han inte hjälpa mig längre. Jag försöker få honom att koppla över till nån av hans kollegor som är mer rutinerade, men det är han inte alls intresserad av.

Sen får jag höra nåt som nästan får mina öron att trilla av. När han inte kan längre och inte vill ta hjälp av nån annan säger grabbhalvan att "de har inte tid för de har så mycket att göra på supporten" ???

Hallå! Hur tänkte han nu? Har han bara otur när han tänker eller snurrar hjulet men hamstern är död?

Nu har jag ett icke fungerande fakturaprogram såhär i månadsskiftet. Blä! 😛 Ska bli intressant att se vad jag får för svar på mailet jag skickade igår. Bifogade min logga och hoppas de lägger in den åt mig...


Önskar er alla en ljuvlig Valborg!

Ekonomitipset - Hur funkar det här med lön och egna uttag i enskild firma?

 

Jag får emellanåt frågor om lön och egna uttag i enskild firma.

- Hur funkar det här med lön och egna uttag i firman?

- Om man  har egen firma och  gör egna uttag av ­kontanter, varor och tjänster. Vad är det som gäller skattemässigt?

 

Nedan ska jag försöka förklara enkelt vad som gäller.

 

Egna uttag

Med eget uttag menar man när en enskild näringsidkare gör uttag av kontanter, varor eller tjäns­ter ur näringsverksamheten.

När du har enskild firma betraktas du inte som anställd i din egen näringsverksamhet och kan därför inte ta ut någon ”lön” i vanlig mening. Därför ska kontanta uttag för ”lön”, pensionssparande och liknande inte redo­visas som kostnader i bokföringen, utan som egna uttag.

Egna uttag av varor och tjänster från verksamheten ska redovisas som om en försäljning gjorts till mark­nadsvärdet.

 

Att ta ut pengar ur firman

Du som driver enskild firma beskattas för verksamhetens resultat och inte för hur mycket pengar du tar ut.

Ur skattesynpunkt är det alltså den skattepliktiga inkomsten (resultatet) som är din lön. De år du i deklarationen redo­visar en förlust har du med andra ord inte någon skattepliktig inkomst.

Om du samtidigt under detta förlustår har tagit ut en viss summa pengar ur företaget spelar ingen roll.

Uttag ska alltid bokföras, men transaktionen påverkar inte verksamhetens resultat. Det som händer är att företagets lik­vida medel (= de pengar som finns i firman) minskar, samtidigt som kontot för dina egna uttag ökar. Varken intäkter, kostnader eller resultat påverkas alltså av uttaget, dvs din skattepliktiga inkomst berörs inte av uttaget.

Tänk på att du måste se till att du har kvar tillräckligt mycket pengar för att kunna betala årets skatt. Detta är extra viktigt för dig som betalar låg preliminär skatt.

 

Att ta ut varor (och tjänster)

Som inkomst ska du även ­redovisa sånt du som företagare har tagit ut som förmån ur näringsverksamheten åt dig själv.

Sådant som du tar ut som gåvor till släktingar, vänner, välgörande ändamål mm räknas också som egna uttag. Likaså om du gör byten av varor och tjänster.

Om du byter till dig något som är avdragsgillt som driftskostnad i näringsverksamheten ska du redovisa transaktionen som två separata affärer – en försäljning och ett köp.

 

Hälsningar

Ingrid

Jag hjälper småföretagare att sköta och ha koll på ekonomin. Vill du ha min hjälp? Kontakta mig idag! [email protected]


Myror i brallan

I går hade jag så mycket jobb att jag inte hann rida. Rutger fick roa sig på annat sätt.




En tom såpaflaska i hagen kan vara stenkul!



Häst i kubik hela helgen

Just nu är jag inne i en period av mycket jobb, både träning och bokföring.

På fredagseftermiddagen var jag på Nordvik och hade träning. Det är alltid lika trevligt. Kul att man satsar på hästlärarna och skolhästarnas utveckling.

Lördag hade jag lektioner på HRK redan från kl 8 på morgonen. Första gruppen var på plats redan vid sju för intag. Trots den tidiga morgontimmen var det god uppslutning. Jag blev faktiskt lite imponerad.


Efter fyra roliga lektioner blev det en kort paus och sedan en privatelev. Jag hoppas att ekipaget kan få fram den klart förbättrade kvaliteten i rörelserna även på tävling nu när säsongen kommer igång. De har trimmat på flitigt i vinter och det har hänt en hel del.

Sedan fick Rutger gå ett pass. Jag har jobbat lite extra på högergaloppen några pass, han vill bli lite som en "banan" i kroppen och inte spåra helt. Nu var dock höger ganska bra, men istället ville han skjuta över mig på yttersidan i vänster galopp. Bara att ta tag i den istället då...

Höll mig nätt och jämnt vaken för att se dressyren från Las Vegas på tv. Vilka hästar och vilka ryttare!


Nu kämpar jag med ögonlocken för att se klart söndagens hoppning.





Träningar och kalas

Den här veckan har jag haft så mycket att göra att Rutger fick vila tre dagar på raken. Det brukar inte hända.

Tisdagen var planerad vilodag eftersom jag var så nöjd med söndagen och måndagens pass. På onsdagen var jag ut till stallet och konstaterade att det blåste nåt så gräsligt att jag faktiskt inte ville ge mig ut och på torsdagen var jag först på SRK och hade träning, sedan hos två bokföringskunder och avslutade med kvällslektionerna på HRK. Inte mycket utrymme för ridning med andra ord.

På fredagen klev jag upp tidigt och var i stallet runt kl. sex. och hann jogga ett pass i ridhuset innan jag skulle till Nordvik och jobba kl. nio. Rutger var lugnare än väntat efter vilan. Skönt. Jag gillar ju inte bus...

För en gångs skull blev det en hel eftermiddag och kväll hemma. Kenneth verkade förvånad över att jag var hemma före honom.

Lördag hade jag träning på Ridklubben Östjämten och sedan åkte jag direkt därifrån till Näske Bygdegård där vi firade svägerskans man Esa, som liksom jag fyller jämnt i år. Det blev fika, lekar och god mat.




Det blev sen ridning i ridhuset. Ingen risk för trängsel... Rutger var lite pigg i början men skötte sig bra. Jag var inte helt nöjd med känslan av rakriktning och balans så han ska få gå ett pass i ridhuset nu på söndagförmiddagen också.

Men först blir det en stallfika efter färdigt morgonstalle och mockning av hagar.

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Jag köpte en dubbelsäng när jag flyttade hemifrån vid 18 års ålder. Sedan dess har den sängen hängt med, bara gavlarna har bytts ut mot lite snyggare.

Den sida jag sover på fungerade bra, men Kenneths resår började ge upp, så till min födelsedag bestämde vi oss för att göra en investering. Vi beställde en ny, inte alltför billig säng. Som vi har längtat efter att den skulle komma... Innan påsk levererades den så på långfredagen monterade Kenneth ihop den.


Första natten sov jag o.k. Jag tänkte väl att det var ovanan med ny säng (fast jag brukar aldrig ha problem med att sova borta) Efter några nätter i nya sängen har jag nu så ont i höfter och rygg att jag knappt kan varken ligga, sitta, stå eller gå. Dessutom är jag fruktansvärt trött eftersom jag vaknar och måste vända på mig hela tiden.

Jag är så himla besviken!
I natt tänker jag sova i gästrummet :-(



Var snälla med varandra, även i cyberrymden!

Jag läste ett par inlägg på bloggar och Facebook för ett par veckor sedan och blev så väldigt illa berörd av hur folk uttrycker sig om andra människor.
 
Jag tycker absolut att man kan ha åsikter, även på sociala medier, men är det nödvändigt att namnge personer i negativa sammanhang ( eller skriva så att alla förstår vilken individ man menar ) när man diskuterar en företeelse? Kan man inte hellre kritisera fenomenet?
 
Ibland när jag läser bloggar och inlägg tänker jag att om personen stod framför skribenten i rummet, skulle man uttrycka sig likadant då?
 
Varför övergår det ibland till personliga kommentarer istället för att kritisera i sak?
 
Att beskriva en annan, igenkänningsbar person i negativa ordalag kan det bidra till något gott? Visst, man kanske blir ivrigt påhejad av någon eller några andra som tycker lika, men hur länge varar det? Såsmåningomkommer alltid någon som tycker tvärtemot att "ge igen".
 
Är det så illa att man måste starta ett mindre krig mot nån för att få många läsare och klick?
Jag tror att alla vill vara omtyckta. Även de som säger att de inte bryr sig, tar nog egentligen illa vid sig av att bli påhoppade och uthängda.
 
Det är inte många bloggar jag läser regelbundet, till det finns varken tid eller intresse. Den enda som jag följer fullt ut är min elev (eller jag ska nog säga tidigare elev, eftersom hon bor i skåne sedan i höstas...) och vän Maria Wiklund. Maria bloggar numera på Hippson.
 
Jag tröttnar fort på bloggar som nästan uteslutande innehåller smygreklam för prylar och mode och jag orkar inte läsa de som är eleka med andra.
 
Vad läser ni helst?
 
Arkivbild på Amo Mak. Tävling i Sundsvall.
 
 
 

Första april

Detta är nog årets sämsta dag, i alla fall på förhand. Planen är att träffa så lite folk som möjligt, rida, göra ett bokslut och i kväll ha träning. Jag tycker nämligen inte att de flesta aprilskämt är ett endaste dugg kul. Allt jag hör eller ser denna dag tror jag bara är lurendrejeri...



I går kväll när jag var på väg hem från träning stod det något mörkt mitt i vägen. Jag hann sakta ner och upptäcker att det är en man som står och försöker "dirigera" trafiken.

Jag passerar men inser snabbt att där kan han ju inte stå kvar så jag vänder och stannar vid sidan av vägen. Mannen har en ölburk i handen, är rejält onykter ( ser ut att tillhöra A-laget ) och vill inte höra att jag ber honom gå ifrån vägen. Det kommer flera bilar under tiden och alla bromsat in och en del kränger ordentligt för att inte köra på honom.

Det är bara en tidsfråga innan det sker en olycka så jag sätter mig i bilen och tar upp telefonen. Vet inte riktigt hur jag ska agera men bestämmer mig för att prova ringa polisstationen. Medan jag sitter där blir mannen förmodligen nyfiken och lämnar i alla fall vägen och kommer fram.

Jag säger åt honom att jag önskade att han inte stod mitt i vägen eftersom man inte ser honom ordentligt och jag är rädd för att han ska bli påkörd. Mannen frågar varför jag bryr mig om ifall han blir påkörd men som tur är inväntar han inte något svar... Sen ber han om en kram. Det får han och sedan ser jag honom loma iväg. Hoppas att han gick hem och inte ställde sig att dirigera någon annanstans.


Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE