Umeå x2

Två veckor har rusat iväg utan att jag skrivit en rad. Det kan bero på två sker -antingen har det inte hänt nåt alls...eller så har det varit fullt upp...

Förra helgen åkte jag upp till Umeå och stall PeKa. Det var första gången jag var där och jag måste säga att anläggningen verkligen är värd ett besök. Jättefint med stall, ridhus övernattningsmöjligheter och pub. Allt mycket snyggt och genomtänkt.

På lördag eftermiddag och söndag morgon red jag träning för Stefan Jansson. Det blev två bra pass tycker jag. Första gången för en ny tränare behöver ju både tränare och ryttare få känna sig fram lite.

Vi jobbade mycket med tempoväxlingar, övergångar, form och balans. Sånt där bra grundarbete som man aldrig kan få nog av.

På söndag eftermiddag var det clinic, och det var den egentliga anledningen till att jag åkte dit. Sveland och PeKa hade ett arrangemang om helhet och hållbarhet med Sveland-ryttaren Stefan Jansson, sadelutprovare och sjukgymnast.



Arrangemanget var riktigt bra. Det skulle vara kul att få något liknande till Härnösand.

Den gångna helgen var vi åter i Umeå för tävlingar på Hippologum. 

Vi åkte redan på fredagen eftersom vi räknade med en intensiv helg då jag även skulle döma.

På lördagen startade jag MsvC:1. Rutger var jättefin på framridningen men blev tyvärr lite skrämd av ett par barn på läktaren precis innan vi skulle in. Det resulterade i lite skutt i inridningen. Han var lite vaksam i travprogrammet men det släppte mer och mer och i galoppen kändes han riktigt bra.

Vi slutade på dryga 65% och en andraplacering. Jag dömde därefter en MsvB:2 innan det var dags för Mia och Romeo att rida. De gjorde en jämn ritt och vann sin klass. 
På kvällen fick vi en härlig "segermiddag" hos Outi, som även hon red till sig en seger under dagen.

Söndag morgon blev tidig då Mia red första klassen och hade starttid strax efter kl 8. De gjorde en bra ritt, jämfört med tidigare starter i år kanske något snålt belönad. Tyvärr var de bara tre startande så hennes andraplats gav ingen rosett. 

Jag dömde därefter en MsvB:4 och en LättB innan det var dags för mig att rida. Rutger skötte sig bra och vi kom åter på placering, en till andraplats med dryga 69%. En missad galoppfattning gjorde att jag inte kom över 70-strecket vilket var helgens mål. Attans...


Nu är säsongen över för denna gång och det blir nån veckas vila med promenader och lätt jogging, sedan tar vinterträningen vid. 

Vi har verkligen haft en kanonsäsong. Inte en dressyrstart utan placering ☺ Duktiga lilla häst!!


Målet är MsvB nästa säsong. I november brukar jag och Mia sätta oss och planera nästa tävlingstermin. Förhoppningsvis kan vi åka på några gemensamma tävlingar även om hon ligger på betydligt högre nivå med Romeo än vad jag och Rutger gör.


Preliminärskatt /F-skatt

\n

Om du är företagare och driver enskild firma blir resultatet = din lön.

\n

På detta skall du betala skatt. Därför är det bra om dina preliminära skatteinbetalningar ligger ungefär i fas med hur mycket du tjänar/får i resultat på firman. Preliminärskatt innebär alltså att du betalar in årets skatt och egenavgifter i förväg. ( Preliminärskatt och F-skatt är samma sak. ) Uppskatta ungefär hur mycket du kommer att tjäna under året, skatteverket räknar ut skatten och delar upp i 12 delar så att du betalar in en del varje månad.

\n

Betalar du för lite i preliminärskatt jämfört med resultatet kommer du att behöva betala in mer pengar när du väl deklarerat, något som många tycker är kännbart.

\n

Betalar du låg preliminärskatt är det alltså viktigt att du har pengar på ditt konto så att du kan betala in det när skatteverket så kräver.

\n

Förändras förutsättningarna kan man göra en preliminär inkomstdeklaration på skatteverkets hemsida, då räknar de ut nytt belopp för preliminärskatten.

\n
\n
 
\n
Såhär liten var Torsten för ett år sedan. 
\n


Pigg som en spigg

I helgen var det tävling igen. Denna gång på Sundsvalls Fältrittklubb. Jag startade en MsvC:1 på lördagen och MsvC:2 på söndagen.

Rutger var lite väl pigg och låg på. Kan vara en kombination av att han fick stå och vänta i trailern, det svalare vädret och en aningen stökig framridning. Framridningen delar plats med trailerparkeringen, vilket gjorde att Rutger reagerade när det lastades i och ur.

Vi fick i alla fall med oss två rosetter hem denna gång också. En blågul på lördagen och en gul på söndagen. 


Nu återstår bara en tävling, Hippologum om två veckor. Sedan blir det ett par lugnare veckor innan vinterträningen tar vid. Dags att ta tag i galopponbytena igen...

Breeders på avstånd

Ibland är det mindre roligt att bo i Norrland. Jag tänker nu framförallt på avstånden. Breedersveckan pågår för fullt i Flyinge och jag kan säga att jag mer än gärna hade varit där.

I torsdags gick min uppfödning Cupcake "Eivor" i fyraåringarnas dressyrklass. Mattias Jansson red. Hon skötte sig jättebra och hamnade på plats 19 av 37 med 75%. Lite mer styrka så... sa domarna ☺

Grattis till ägare Linda Fabretto som låtit matcha henne så fint! 

Liten Eivor


Och lite större Eivor

Och stort grattis till övriga uppfödare och ryttare från Norrland med fina hästar som gick ända till final: Vikestallet, Lena Sandberg, Maria Eriksson. Bara att få se sin häst testriden av Charlotte Dujardin...! Coolt!

Lite synd är det att Cloe inte hann få fler föl ön tre. Hon förvärvade sig bra. Avkommorna är olika men bra alla tre. 

Con Amore e: Bocelli fick diplom på treårstest i Flyinge. Han var min absoluta favorit men lever tyvärr inte längre pga en olycka. Tanken var att jag skulle behålla honom för egen räkning.



Cinnober e:Dalwhinnie har tävlat MsvC i år med placering i samtliga starter. Har ett helt underbart temperament, och tål att se på med...

Sista avkomman är Cupcake e:Ampere.
Året efter tog sig inte Cloe så hon fick återgå till att bli ridhäst hos en av mina unga elever under sina sista år.

Under torsdagkvällenqqqq följde jag budgivningen på Elitfölauktionen. Det är verkligen en lyx för dem på läktaren att få se så många fina och välstammade föl på samma gång. Bara att vraka och välja för den som vill. 

Några föl inbringade sin uppfödare en rejäl slant för allt nedlagt arbete. Många gick för en relativt god lön för mödan samtidigt som köparen tar hem en riktigt fin fölunge. 
I ett par fall värkte det dock lite av medlidande i uppfödarhjärtat. Där hade jag hellre varit köpare än säljare... 

Jag tänker att det ändå kan vara en lyckad försäljning, då jag inbillar mig att de föl som säljs i detta sammanhang går till verkligt intresserade som kommer att ge de unga hästarna en god matchning framöver.






Träning för Mia

Swosch så var helgen över!

I morse hade jag sovmorgon. Efter frukost åkte jag till stallet och mötte upp med Mia. En ledig dag innebar mer tid så istället för att rida tillsammans började jag med ett pass för Mia och sedan bytte vi roller. 

Även om det är bra att rida tillsammans så är det ovärderligt med enskilda pass med henne på backen emellanåt. 

Vi la fokus på grundarbetet i galoppen idag. Jag vill ha Rutger att galoppera ännu lite distinktare bak och vänta med frambenen och ändå ligga kvar och spåra. Jobbade också på fattningarna, eller rättare sagt, språng två och tre direkt efter fattningen som jag vill ha ännu lite kvickare. Fattningarna i sig är lydiga och mjuka. 

Han är verkligen arbetsvillig och bussig, så kul att rida! 


På eftermiddagen kom mina föräldrar på besök och åt söndagsmiddag. 

Basutbildning för ridsportens ledare

Har tillbringat lördagen med ett mycket trevligt gäng på kurs, Svenska Ridsportförbundets nya basutbildning för ridsportens ledare.

Basutbildningen känns som en viktig genomgång och en bra repetition. Kursen har föregåtts av cirka tio timmars webbstudier och en hemuppgift.

Som vanligt hade vår konsulent ordnat god mat och lokalerna i gamla tingshuset är både trevliga och ändamålsenliga.

Som grädde på moset fick jag sedan tillfälle att visa runt deltagare från Åre Ridklubb på vår fina Härnösand Hästsport Arena. De var väldigt intresserade  och jag hoppas att de fick med sig en massa inspiration hem. 


Rutger fick vila idag, han har jobbat så bra hela veckan. 

I kväll sattes gardinstängerna upp i nya kontoret. Nu fattas bara två bokhyllor och uppmontering av spegel och tavlor, sedan är allt klart. 


Torsten provligger soffan.

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE