Liv och rörelse i huset

I söndags hämtade jag äntligen hem lilla katten Torsten.
 
 
Han är nu 12 veckor och söt som få. Huset blev plötsligt fullt av liv och rörelse. Det är bus och sov om vart annat som gäller. Under veckan har jag försökt jobba hemifrån så mycket som möjligt för att han inte ska behöva vara ensam mer än kortare stunder.
 
Eller jobba och jobba... det blir betydligt mindre gjort än vanligt. Ibland bestämmer Torsten att det är lekpaus, eller sovpaus mitt i pappershögen ;-)
 
 
Han är väldigt social, väldigt kelsjuk och har, än så länge, inte haft sönder något de stunder han varit ensam hemma.
 
 
 
 
I måndags gick det äntligen att få på skor på Rutger. Det känns väl tajmat, för i morse var det isgata. Han har gått barfota ända sedan betet, men nu hade hoven repat sig bra. Inget trasigt längre. Hurra! Hoppas nu han behåller skorna på så det inte börjar strula igen.
 
Ridmässigt går det framåt. Sakta men säkert närmar jag mig nästa steg: det känns som om det är dags för bytena nu snart... Hoppas kunna boka en träningssejour hos Mattias så jag får lite "hjälp på traven".
 
Såhär trött blir man efter ett pass i ridhuset. Då är det mysigt med lite gos. 
 

Vilken värld vill vi ha?

(Första delen av det här inlägget hade jag skrivit och schemalagt dagarna innan de senaste terroristdåden. Kände att jag ville skjuta fram det några dagar efter allt som har hänt.)

Jag tycker inte om vad SD och rasister gör med vårt fina Sverige.
 
Den propaganda som bedrivs för att få människor att bli rädda och känna sig otrygga gör mig riktigt illa till mods. De får människor att tro att de ska gå miste om privilegier eller få det sämre om vi hjälper människor i nöd. De får människor att bränna hus och byggnader och de bygger på vanföreställningar som får en och annan knäppskalle att gå bärsärk och mörda medmänniskor.
 
Sverige har inte råd med rasister!
De förorsakar materiell och mänsklig skada för miljardbelopp!
 
Det som är annorlunda har i alla tider skrämt folk. Borde inte vi som är moderna människor inse att världen förändras konstant?

Varför tror människan per automatik att man kommer att få det sämre för att nån annan får det drägligt? 

Jag kan bara tänka mig scenariot att behöva stoppa det viktigaste jag har i en ryggsäck, lämna allt bakom mig och fly i en båt över havet ...
 
Hur kan nån tro att man skulle utsätta sig för livsfara bara för att komma till ett annat land för att slippa göra nåt vettigt och få leva på bidrag?
 
En människas kvaliteer kan ju omöjligt bero på var den råkar vara född...

Det hade kunnat vara jag. Jag har faktiskt bara haft turen att födas på rätt ställe.
 
Tänk om det är så att det inte finns en begränsad mängd lycka och framgång i världen? Spannen kanske aldrig kan bli överfull? Tänk om det är så, att för varje människa som får det drägligt, blir världen lite bättre. För dig -för mig och för oss alla.
 
Efter de senaste terrordåden i Paris och Beirut är jag rädd för att främlingsfientligheten kommer att få alltmer fäste. 

Dåden är vedervärdiga handlingar, förövarna och deras medhjälpare skall självklart lokaliseras och omhändertas så att de inte kan ställa till mer skada. Det här är inte religion eller ras, det är terrorism. 
Jag försöker förstå vilken värld de vill skapa, men lyckas inte begripa även om jag läser på.
 

Jag tycker att:
Man fritt ska få bo och arbeta var man vill. De som tar sig hit, skaffar sig tak över huvudet och försörjning och följer våra lagar ska få stanna.

De som åker från Sverige för att strida med terrororganisationer skall inte få komma tillbaka. Om de återvänder skall de åtalas.

Burka är ett uttryck för förtryck. (Om även männen gick heltäckta kunde jag tänka mig att diskutera det hela) 

Svensk flykting- och invandringsmottagande, och Migrationsverket fungerar inte. Upplägget skulle behöva omarbetas från grunden. Det är inget bra mottagande och alltför många lycksökare hoppas tjäna storkovan på behovet av platser.


Det som är främmande och annorlunda har i alla tider skrämt både enskilda människor och hela folk. Man tänker sig att det finns något som hotar rådande förhållanden och den livsstil man lever. Det där något representerar ofta främmande seder, traditioner och beteendemönster. Okunskap ger upphov till rädsla och en känsla av överlägsenhet: den egna livsstilen anses vara bättre än andra - See more at: http://www.motrasism.fi/node/5214#sthash.DlAeHyTN.dpuf
Det som är främmande och annorlunda har i alla tider skrämt både enskilda människor och hela folk. Man tänker sig att det finns något som hotar rådande förhållanden och den livsstil man lever. Det där något representerar ofta främmande seder, traditioner och beteendemönster. Okunskap ger upphov till rädsla och en känsla av överlägsenhet: den egna livsstilen anses vara bättre än andra - See more at: http://www.motrasism.fi/node/5214#sthash.DMkohMIB.dpuf
Det som är främmande och annorlunda har i alla tider skrämt både enskilda människor och hela folk. Man tänker sig att det finns något som hotar rådande förhållanden och den livsstil man lever. Det där något representerar ofta främmande seder, traditioner och beteendemönster. Okunskap ger upphov till rädsla och en känsla av överlägsenhet: den egna livsstilen anses vara bättre än andra - See more at: http://www.motrasism.fi/node/5214#sthash.DMkohMIB.dpuf

Dressyrtävlingar på nya arenan

I dag har Härnösands Ridklubb haft första dressyrtävlingen på nya fina arenan. 
Spännande att se hur allt fungerar i tävlingssammanhang med helt ny anläggning.
Det har varit riktigt roligt. Första klassen, en Lätt A:4 dömde jag. Sedan har jag varit överdomare och prisutdelare resten av dagen. 
 
Dagens sponsorer hade bidragit med toppenpriser! Här är en del av dem:
Jag är stolt över både klubbens engagerade funktionärer, som gjorde ett kanonjobb, och våra duktiga ryttare. 
 
Härnösandsekipagen tog flera placeringar och låg i topp i två av tre klasser.
Marie Svahn och Dideroth vann ett sponsortäcke från IngRid AB.
 
I dagens högsta klass MsvB:4 tog Gunilla Berglund och Zweet as Candy hem segern efter en stabil prestation.
 
Fullständiga resultat finns här:
http://online.equipe.com/sv/class_sections/184126/results
 
 

Halloween på RÖJ

Jag har haft en fulkspikad helg.

I lördags dömde jag ryttarmärkestagning på Ridklubben Östjämten, därefter hade jag träning. Kvällen avslutades med en clinic om rörelser -hur de utförs och bedöms. Tyvärr hade uppslutningen på kvällen kunnat vara bättre. Jag tror det var lite tufft att lägga det en lördagkväll när det dessutom var Allhelgona. 
På söndagsmorgonen hade jag stallet och passade på att rida tidigt. 

Jag behöver byta sadel till Rutger och har testat en hel hög men inte kommit i närheten av nåt som ligger bra. Passade nu på att prova Romeos och till min förvåning låg den bra. Dessutom sitter jag bekvämt i den. Inte riktigt vad jag hade önskat för jag hade inte planerat att köpa en så pass dyr sadel. 
Till veckan ska jag testa en sadel till, håller tummarna för att den ligger bra, den är i lite mer realistisk prisklass...

På söndageftermiddagen hade jag Grönt Kort för tävlingsryttare. Det är ett flitigt gäng som kämpar på med att lära sig hur tävlingsreglementet fungerar. Inte jättelätt när allt är nytt.

Blev så ledsen igår när jag hörde att en av mina vänner fått sin katt ihjälkörd. Precis som i Nemos fall brydde sig inte föraren om att stanna. Hur kan man?
Huset är tomt utan katt... men den här månaden kommer såsmåningom Torsten att flytta in hos oss.


Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE