Sen kväll på ridskolan

I går kväll hade jag tre lektioner på ridskolan. Jag ska få fortsätta ha dem terminen ut och det ser jag verkligen fram emot :) Först var det en grupp med duktiga ponnyryttare där de flesta rider egna ponnys. Det var jättekul att ha dem igen, de har ju ridit mycket för mig förr men nu var det ett tag sedan och några av dem har bytt ponnys. Vi jobbade med grunderna, och att ändra tempot.

Sedan hade jag ryttarsatsningen. Dem har jag ju vikarierat för ett tag och får alltså nu behålla. Great! Vi började med lite grundjobb här med, varierade tempot och avslutade med några diagonala skänkelvikningar där de fick testa att motställa. Det är en rolig grupp att ha, kämpar och hugger i med uppgifterna med glatt humör.

Sist men inte minst hade jag markarbete med bommar med kvällens sista grupp. De är verkligen som en energikick sådär på kvällskvisten :) ALLT är roligt :) De kommer in till lektionen glada och går ut rödblommiga, svettiga och glada.

Rutger hade kommit fram välbehållen till Mattias och fick gå i hagen första dagen. Jag längtar dit, men får väl tåla mig ett tag...


Saknar Rutgers mjuka mule.

Nu på morgonen har jag startat med träning i Sundsvall. Den fina fjordingen som hade förbättrat både fattningar och galopp mycket sedan sist.

I kväll har jag ett dilemma: Friskis och Svettis cirkelfys eller dressyrmöte på SRK det är frågan. ..

Problemlösning

Grottar just nu ner mig i en rörig redovisning. Hur mycket fel kan man göra -egentligen? Jag som brukar säga att man klarar att göra bokföringen själv om man har ordning och reda. Fast det är klart att om man inte vet skillnaden på in-/utgående moms, momsredovisningskonto och skattekonto och inte förstår skillnaden mellan skulder och kostnader så är det nog inte så lätt. När felen sedan hängt med sedan tidigare år och inga konton är avstämda blir det ju inte lättare.
Undrar om denna inte leder ligan av missar bland det jag sett i mina dagar ... ? Känner att jag växlar mellan hopp och förtvivlan. När jag tror jag fått kläm på vad de gjort så gör de annorlunda nästa gång. Det hade nog varit enklare att ta bort hela bokföringen och börja om från början. Men men, det ska i alla fall bli jättespännande att se när det blir klart.

Nu ska jag ta en semla som jag köpte i går men glömde bort att jag hade. Hur nu det är möjligt ; ) Sedan en tripp till stallet så jag kan mocka hagen medan det är ljust.



Träning för Rutger, och för mig...

I morse hade jag morgonen med utfodring och utsläpp.



Sitter nu i stallet och väntar på transporten. Rutger är redo för den långa resan ner till Mattias. Jag red en stund i förmiddags och han kändes avspänd och fin.
Nu har jag hunnit med att ta ner julpyntet i stallet (inte alls lika kul som att sätta upp det...) och skurat boxen.

I går var jag på Friskis och Svettis cirkelfys. Känner mig inte alls lika mör i kroppen som efter förra gången. Undrar om jag fuskade? Jag får ta i ännu lite till nästa gång. Så snygg har jag i alla fall aldrig varit på en träning... I lördags fick jag en förskottsfödelsedagspresent av Kenneth: ett par träningsbyxor. Han tyckte att mina gamla sett sina bästa dagar ;)


Baggar av guld

Som så många andra (?) tittade jag på Guldbaggegalan i går kväll, eller ja halva då, jag missade början. En massa glada människor fick fina utmärkelser och skulle tala. Här blir jag nästan alltid lika besviken. Det är en hel hög skådespelare, de kan agera och de kan följa ett manus men ett vettigt tal verkar nästin omöjligt att få fram. Hur svårt kan det vara? Anlita en talskrivare om det behövs! Tänk vad underhållande det skulle vara om alla hade intressanta, roliga eller välskrivna tal!

Nu på morgonen har jag börjat med en träning i Sundsvall. Jag har fått se flera rena galoppombyten i språnget :) Tjoho MsvB, vi är på G!

Mia har åkt till Mattias i Skåne och usch vad jag önskar att jag hade varit med...


Bilden är från förra resan.

Snygg när jag tränar -not!

Tisdag och onsdag tillbringade jag i Hässleholm på försäkringsutbildning, så nu kan jag ännu mer om djurförsäkringar. Intensiva dagar gjorde att jag inte hann med något annat, men under ena lunchen smet jag ut och gjorde ett kort studiebesök på Kupan som låg ett hus bort.
 

Hässleholms Kupan var verkligen jättefint. Jag tilltalades av det mysiga caféet som fanns i lokalen. De hade också väldigt fint i butiken med mycket saker till låga priser. Tyvärr vågade jag inte ta nån bild för det var så mycket folk på plats. Tänk om man kunde få de som jobbar i Kupan här hemma att se hur det kan se ut på andra ställen... Det kanske skulle sporra till lite mod att förändra?
 
 
Jag åkte nattåget hem och åkte till hästarna på torsdag fm. Mysigt att se dem igen. Rutger fick jobba på lina en stund och skötte sig bra. Han är verkligen en trevlig individ. Efter lunch åkte jag till en av mina kunder och på kvällen gick jag på Friskis och Svettis.
 
Det var första träningen sedan jag blev sjuk vid jul. Det kändes... jag har fortfarande ont i rumpan och lårens baksida. Det var dessutom ett pass som jag aldrig gått på tidigare: cirkelfys. Jag avskyr ju att gå på gym men detta var riktigt roligt. Hur man nu kan definiera att svettas, ta i så man ser ut som ett miffo, och få ont som roligt är ju en gåta förstås, men detta är definitivt ett alternativ till det förhatliga gymmet.
 
Varför gillar jag inte gym? Nu ska jag hårddra det hela, jag vet att det även finns andra än de som jag beskriver här. Min bild av gym: här står en skock nymejkade, välfriserade  inte självklart vältränade..., tjejer i dyra träningskläder av modernaste snitt. De är inte på plats för att träna och svettas utan för att kolla in killarna, spegla sig ( numera tar de nog en massa selfies också, men det fanns ju inte på "min" gymtid ;) ) och kanske eventuellt dra lite lätt i nån maskin. För många år sedan när jag nyligen flyttat hit till Härnösand försökte Kenneth övertyga mig om att jag hade fel, så han lyckades dra med mig till Högslättens lokal. Vad är det första som kommer in i lokalen? Självklart tjejgänget enligt ovan. Jag stod ut ett par gånger men ville inte mer sedan.
 
Jag har avlagda T-shirts, träningskläder som är omoderna, jag svettas, är högröd i fejset, pruttar nån gång när jag tar i för mycket och skulle aldrig idas fixa smink och hår INNAN en träning. På Friskis kan man tack och lov se ut som man vill, det verkar inte finnan någon standardoutfit.
Mia och Annika två, visserligen snygga, F&S brudar ;)
 

Mot skåneland

Måndag morgon var det upp i ottan för att åka till hästarna. Började med att släppa ut de tre som står inne på nätterna, Upan, Conny och Rutger. Enligt Karin har de varit lite stökiga på morgnarna, så jag var intresserad av att se hur de betedde sig. Jag skäms ju lite när mina djur inte uppför sig...) Denna morgon var de dock små ljus hela högen :) Mockade och gjorde sedan i ordning Rutger och promenerade bort till ridhuset och longerade. Det är andra dagen på igångsättningen. Han skötte sig jättebra. Är förstås en aning pigg och börjar med lite blandade småhopp, men allt annat vore väl onormalt?

Vid 11 satte jag mig på tåget för att åka till Skåne på försäkringsutbildning. Hässleholm och Sveland försäkringar väntar. Det var långsamt att åka tåg hela dagen, var inte framme förrän strax innan 21. Checkade in på hotell Göingehof och gick en sväng för att se hur långt det var till Svelands kontor. Mycket nära, ett kvarter typ :)



Hässleholm by night.

Finaste Cloé har somnat in

Gårdagen var en jobbig och sorglig dag.
 
Det började redan sent på kvällen med att jag fick magsjuka och spydde hela natten. Strax efter åtta ringde Isabelle jätteupprörd från stallet och sa att Cloe låg i hagen och inte kunde ta sig upp. De går på lösdrift och klockan 23 på onsdagskvällen var allt som vanligt i hagen. Jag klädde på mig och for ut direkt och kunde konstatera att hon låg på en av de få isfläckar som finns i hagen (den har annars varit förvånansvärt bra i detta eländiga före som varit i vinter ) och inte gjorde några försök att resa sig. Vi drog henne med gemensamma krafter från isen så att hon skulle få bättre fäste men hon reste sig ändå inte. Hon gjorde några taffliga försök att sprattla lite men med benen rakt ut från kroppen istället för att försöka få dem under sig. Vad jag kunde se fanns inga skador på benen som kunde vara orsaken.
Till slut ringde vi brandkåren som kom med sele, men inte ens det hjälpte. Hon gjorde inga försök att stå på benen.
 
Varför hon hamnat i liggande läge vet vi ju inte, hon var bra skodd med broddar och borde fått grepp och även om hon halkat tycker jag att hon skulle kunnat ta sig upp. Det var visserligen isigt just på platsen, men slätt. Det såg också ut som om hon legat på samma ställe hela tiden, inga spår efter hovskrap eller andra tecken på att hon stökat runt.
 
http://allehanda.se/start/harnosand/1.6683858-tv-trots-hard-kamp-hasten-fick-avlivas
 
En sån här gång är det extra jobbigt att det är så långt för distriktsveterinären att åka. De utgår från Matfors och även om de prioriterade detta fall och åkte direkt så var det en ganska lång väntan ute i hagen. Veterinären undersökte, kunde inte hitta några benbrott hon heller men konstaterade ju precis som vi att hon var i dåligt allmäntillstånd och att vi inte kunde få upp henne trots ytterligare försök. Till slut hade vi inget annat val än att låta henne få en överdos sömnmedel och somna in för gott.
 
Tänker på alla fina stunder hon gett mig både på tävlingsbanorna och i vardagen och de fina avkommor hon gett mig. I dem kommer jag alltid att se en del av henne.
 
Fina Cloé på tävling i sin glans dagar.
I mammarollen, här med Rutger 2010
och med Eivor 2012
 
 
och med Conny 2009.
Igångsättning efter mammaledigheterna.
Naken ( Cloé var aldrig särskilt förtjust i täcken ), skitig och tillfreds i hagen.
 
Njuter av vårsolen som 23-åring.
 
På senaste jobbet, som läromästare åt Isabelle.
 
 
 
 

Hundraåringen

Nu har jag sett Hundraåringen som klev ut genom fönstret på bio. Rekommenderas! Många skratt blev det. Jag har också läst boken och tyckte även den var rolig.
 
Allan Karlsson är klar i knoppen och för åldern pigg i kroppen. Efter att ha sprängt lite för mycket dynamit hemma ( dö rävdjävel! ) placeras han på ålderdomshem, något som Allan inte uppskattar så värst. När 100-årsdagen skall firas väljer Allan att lämna ålderdomshemmet, fönstervägen.

Boken innehåller väldigt mycket och man har naturligtvis inte kunnat få med allt i filmen, men jag tycker ändå att man fått det hela att hänga ihop så att man känner igen sig och inte stör sig på det som utelämnats.

Robert Gustafsson är bra som Allan och sminket har verkligen gjort en insats. Jag gillar också Mia Skäringer som är en av de få kvinnor som syns i någon större utsträckning i filmen.

Vi konstaterade att det var förfärligt längesedan vi var på bio, den förra var Skyfall och det måste ju varit två år sedan, minst. Knepigt, när det nu är så mysigt att gå på bio.
 
Katten Nemo visar vem som är herre i huset. I kväll satte han sig nedanför husses fåtölj och jamade, varpå husse flyttade på sig och Nemo direkt tog plats i den uppvärmda stolen :)
 
Var på Handelsbanken idag och fick vänta en bra stund på min tur. Jag gillar verkligen inte de moderna öppna kontorslandskapen, de gör att man tappar all integritet. Jag har nu hört allt omde  pensionsplaceringar i fonder som en av kunderna innan mig har, inklusive hur mycket pengar som finns på varje fond. Det känns inte alls bra, jag förstår ju att mina bankärenden hörs lika väl.
 
En annan sak som jag funderar över är surfimp. Folk kämpar så för att vara fräscha. De duschar och badar, ibland flera ggr per dag. Man tvättar och sprayar med parfym och deo. Sedan drar man i sig ett paket giftpinnar och luktar ändå surfimp. Märkligt...
 
I kväll har jag lite fest för mig själv hemma. Jag passerade ostbutiken och konstaterade att de sålde ut julens delikatessostar för en tia styck. Jag köpte fyra härliga (hoppas jag) ostar. I kväll har jag testat den blå som var mycket god.
 
Den lilla espressokoppen köpte jag åt Kenneth som fick en espressomaskin till jul från sitt jobb. Tyckte han behövde få dricka en full kopp, istället för den lilla skvätten som blir i botten på en vanlig mugg ;)

Om utveckling

Då har så alla hästar blivit ett år äldre. Det innebär att Rutger är fyra och Conny han är fem och nästan vuxen ju...Tyvärr är det väl så att han kommer att hamna en massa efter i utbildningen på grund av skadan. Det känns som om det inte dröjer särskilt länge innan Lillebror är i kapp. Planen är att Rutger skall få börja jobba lite till veckan, om bara isen i backen från gården smälter så vi tar oss ner...
Cinnober (Rutger ) e: Dalwhinnie, vid treårstest 2013.           Foto: Laila Berglund, Fotoform
 
Con Amore (Conny) e: Bocelli, vid treårstest 2012. Diplom.         Foto: Kim C Lundin
 
Dagens inlägg skall handla lite om vikten av att ta hjälp.
 
För det första behöver man fundera på vad man vill göra med sin häst och sin ridning. Vill jag tävla eller endast träna för egen utveckling? Hur långt vill jag komma? Vad krävs för det och hur mycket är jag villig att satsa? Det är du själv som ansvarar för hur långt du kommer, men på vägen kan man omge sig med så bra förutsättningar som man bara kan.
 
För oss som bor i Norrland, med längre avstånd och mer begränsat utbud blir villkoren lite annorlunda än om man bor i södra Sverige, (eller för den delen på kontinenten ). Men det är bara att rätta sig efter förutsättningarna och göra vad man kan av situationen. Mitt största motstånd mot flytten ( jag flyttade från Småland till Norrland 1997) var att jag tyckte det blev så långa avstånd till mina tränare och till tävlingar. För att inte tala om avståndet till de flesta hästevenemang som sker. Jag tog beslutet att jag skulle träna vidare med målet att tävla de klasser som fanns häruppe och att försöka utveckla varje häst jag hade så långt jag kunde.  För att satsa ytterligare krävdes resurser, både ekonomiska och engagemangsmässiga, som jag inte var villig att lägga. Jag är inte rik och jag hade ett arbete på ridklubben som krävde hundraprocentigt engagemang.
 
Som tur är har sporten utvecklats en hel del i distriktet. Första åren jag bodde här var det inte ovanligt att det inte blev någon klass i Msv B. Nu är det i alla fall möjligt att tävla på Intermediaire-nivå och i alla fall få några starter varje säsong.
 
Eftersom jag fick extremt långt till en av de tränare som jag vill nyttja, har jag fått lösa det med att skicka dit hästen, komma efter och träna ett antal dagar i omgångar och låta tränaren rida däremellan. Helst hade jag varit kvar hela tiden och både sett när han rider min häst  och tränat själv, men jag har inte råd att ligga borta så långa perioder utan måste åka hem och jobba ihop pengar. Jag önskar faktiskt att jag gjort detta tidigare, men den tanken fanns inte förrän avståndet gjorde att det blev det enda tänkbara upplägget. De perioder jag är i skåne är jag helt nördig: jag sitter i manegen hela dagarna och tittar på varenda ekipage. Otroligt inspirerande. Mellan dessa tillfällen har jag tränat så ofta tillfälle ges för en tränare som kommer till två av klubbarna i distriktet. Då blir det i alla fall två dagar varannan vecka. Ett upplägg som fungerat ok för mig, även om jag gärna skulle vilja ha mer.  Det roligaste jag vet är att trimma!
 
Om man nu vill tävla, hur kan ett vettigt upplägg se ut?
Se till att ha en hemmatränare som du rider för. Minst 1g/vecka enligt mig. Ju mindre rutin, desto oftare behöver man ha ögon på sig. Jag tycker mig märka att de elever som har möjlighet att träna två gånger per vecka får mycket snabbare resultat. Ibland hör man att det inte går för att det inte finns tränare häruppe, men det tycker jag inte stämmer. Det finns någon för alla. Glöm inte bort de ridlärare som finns på våra klubbar. De har en längre och gedignare utbildning än tränarna, men glöms ofta bort i sammanhanget, även om de många gånger har mycket erfarenhet och tom egna tävlingsmeriter. Är det kanske lite "finare" att titulera sig tränare eller blir man bara hemmablind?
 
Ska man ha flera tränare (jag väljer nu att säga tränare även om det lika gärna kunnat stå ridlärare)  eller hålla sig till en? Många har en "hemmatränare" och rider sedan för någon som man har lite längre till emellanåt, tex en gång i månaden. Det tycker jag ofta är ett bra upplägg. Dels blir det ännu mer träning och så får man lite olika input. Är man orutinerad kan en del uppleva att det är svårt att rida för fler. Alla tränare har ju en personlig touch och man uttrycker sig olika, även om vi vill åt samma håll. Är det svårt -välj en till att börja med.
 
Tänk på att utbildning av ett ekipage tar tid. Var uthållig och hitta en röd tråd. Byt inte tränare hela tiden efter vad andra tycker eller vem som råkar komma till din stad. Att kunna behålla samma tränare en längre tid har jag upplevt som ett bekymmer häruppe. Först och främst gäller det att få någon man vill rida för att göra den långa resan en gång i månaden och komma. Sedan gäller det att hitta tillräckligt många som vill vara med och träna för att man ska få ihop det ekonomiskt. Här tycker jag att ryttarnas ombytlighet har varit ett problem genom åren. Jag har både arrangerat träningar själv och deltagit på andra klubbar och alla har samma bekymmer: först vill hur många som helst vara med och träna. Sedan droppar de av, en efter en, tills dess man inte är tillräckligt många för att få ihop till träning. Då provar man att ta hit en annan tränare och så gör nyhetens behag att det vill vara med massor av folk igen ... och så håller det på. Detta leder tyvärr till att man mer eller mindre tvingas till ett tränarbyte. Ingen tränare har något magiskt trollspö, och ingen har någon quickfix! Önskar att alla kunde få in det så det går att hitta en mer långvarig relation.
 
Om man har flera tränare kan det också vara bra att fundera på hur de kompletterar varandra.
Man kan tex välja att använda tränarna lite olika. Jag hade under många år två bra komplement; en som jag tyckte var petnoga på grundjobbet med lösgjordhet, rakriktning och gymnastik och en annan som jag mest red programdelar för. Man kanske har en tränare eller beridare som är väldigt skicklig på hästryggen och kan hjälpa till med att rida hästen regelbundet för att utvecklingen skall gå snabbare. Använd var och en till det den är bäst på eller där du har mest nytta av det. Jag är heller inte främmande för att jobba över grengränserna. Kanske har man någon från en annan gren som kan gymnastikhoppa dressyrhästen (eller dressyrjobba hopphästen). En del hämtar inspiration från WE, Western eller har travhästar som en del i hästlivet. Plocka de delar som passar just dig.
 
Cloé  f-1990 e: Uttini-Um Said xx  tävlade tom St.Georges. Är mamma åt mina unghästar och numera pigg pensionär.          Foto: Kenneth Wikman
 
I Sverige, och framförallt bland ryttare på lägre nivå finns det nån form av "gör-det-själv-mentalitet". Som ryttare tycker man att alla ryttare skall göra allt själv och att låta någon annan sitta upp är fusk. Självklart kan man välja att göra allt själv, jag säger inte att det är något fel i det men jag irriteras av att en del av dessa ryttare öppet dömer och är spydiga mot andra som väljer en annan väg. Att göra allt själv är en väg mot målet, men har man möjlighet att ta proffessionell hjälp är det troligt att det tar kortare tid och man slipper en del misstag efter vägen.
Öppna ögonen! Hur det ser ut i andra länder? Man har ofta sin häst uppstallad hos tränaren som regelbundet rider och vidareutbildar hästarna. Ryttare på högre nivå använder sig i större utsträckning av sina kollegor. De vet vem som är bra på vad. Det har hänt mer än en gång att jag sett duktiga tävlingsryttares hästar stå i perioder hos andra framgångsrika hästutbildare.
 
Och vad är fusk? Det kommer aldrig att bli rättvist. Är det fusk att X har råd att köpa en dyrare och därmed troligen bättre häst än Y? Eller att kunna köpa en högre utbildad häst? Är det fusk att Z tillhör en familj där de är tredje generationen ryttare, medan Å har föräldrar som är hästrädda? Är det fusk att nån bor i Lund och en annan i Jokkmokk? Är det fusk att en del har föräldrar som kan betala för att man har med sig hästen och är dressyrelev/hästskötare åt nån av storfräsarna medan andra inte har det? Är det fusk att en köper en hästlastbil/ny trailer/dyr utrustning etc medan en annan väljer att, för sina hårt ihoparbetade, pengar låta hästen stå hos tränaren i två månader om året?
Jag ser inget av detta som fusk -man har bara olika förutsättningar eller gör olika val!
 
Åk och titta på så mycket bra ridning som möjligt. Se till att få input från clinics, titta på träningar och tävlingar, sätt er i manegen och titta på när er tränare eller ridlärare rider. Sitt kvar efter er egen träning och titta på era klubbkamrater när de tränar. Jag åker tex emellanåt på träningar och tittar när mina elever rider för andra tränare och tycker att det är både intressant och utvecklande.
 
Mitt råd till dig som vill bli duktig: Sätt upp mål. Planera. Ta hjälp. Jobba hårt och långsiktigt tillsammans med din/dina tränare. Släpp på prestigen och hitta det upplägg som passar dig och din häst bäst.
 
Lycka till och glöm inte att ha kul på vägen oavsett målet!
 
 
Jag, Maria Wiklund och Don Silvio                                              Foto: Caj Åke Hägglund
 
Målet för många: en blågul rosett. Sofia Westin och Upan L.
 
 

Är huvet dumt...

Jobbade hela dagen i går och har nu gjort bort allt som jag hade fått in. Jag tror, och hoppas att det ramlar in en hel del nytt nu i januari. För de flesta är det ju dags för årsbokslut.

På eftermiddagen tog jag en paus och åkte till stallet. En av hästarna har bytt hage och det gjorde att jag kunde dela av en av hagarna med ca 1/3, få en hyfsad yta utan is och låta Conny äntligen få lite större än bara sjukhagen. Jag trodde han skulle prova springa lite men han var ganska försiktig. Ett litet ryck i början men han hann inte få upp någon större fart.


Både jag och hästarna längtar tills hagarna ser ut så här igen.

Kände mig så pass pigg från förkylningen att jag tyckte det var läge att röra lite på mig. Tog en kort joggingrunda runt byn. Det fick jag i baken idag med täppt näsa och hosta. Är huvet dumt får kroppen lida. Jag var visst inte så kry som jag trodde :( Avskyr att hela jullovet går och kroppen bara blir försoffad.

Gott nytt år!

Vi hade en mycket trevlig nyårsafton med god mat och trevligt sällskap. Vid tolvslaget gick vi ut och tittade på alla fyrverkerier. Jag tror det var ovanligt mycket i år? Skönt att hästarna var inne.


Eftersom jag skulle släppa ut hästarna på morgonen höll jag mig till körvänliga drycker. Vi kom inte hem förrän vid halvfem så jag fick sova knappt två timmar innan det var dags att kliva upp igen och sätta sig i bilen. Det tog emot en liten aning måste jag faktiskt säga.

Hästarna verkade ha varit lugna i alla fall, man brukar kunna se på bädden om de stökat runt. Allt silage hade de också petat i sig. Jag täckade på, släppte ut och åkte hem och sov igen.


Resten av dagen blev det mest att slöa och titta på film. Min sambo var nog ännu tröttare än jag. Det är i vissa avseenden skönt att festa nykter :)



Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE