Home alone

Kenneth har varit på fisketur under veckan, så jag och katten har fått klara oss själva.


Testade ett nytt foder, som jag inte trodde Torsten skulle äta, men där tog jag fel. Han är alldeles tokig i det. Märkligt, eftersom han inte är särskilt förtjust i deras andra varianter. Läste dock lite för snabbt när jag tog upp den första påsen och fick det till "Havsörn" -och tänkte direkt att det kan man väl inte mata katten med, havsörnar är väl en hotad art...😂

Rutger har fått gå två hopp- och två dressyrpass i veckan. På måndagen kändes han jättefin, några dagars vila hade gjort gott.


Anna har sedan hoppat två dagar. Som vanligt tycker Rutger att det är skitkul.


Home alone

Kenneth har varit på fisketur under veckan, så jag och katten har fått klara oss själva.


Testade ett nytt foder, som jag inte trodde Torsten skulle äta, men där tog jag fel. Han är alldeles tokig i det. Märkligt, eftersom han inte är särskilt förtjust i deras andra varianter. Läste dock lite för snabbt när jag tog upp den första påsen och fick det till "Havsörn" -och tänkte direkt att det kan man väl inte mata katten med, havsörnar är väl en hotad art...😂

Rutger har fått gå två hopp- och två dressyrpass i veckan. På måndagen kändes han jättefin, några dagars vila hade gjort gott.


Anna har sedan hoppat två dagar. Som vanligt tycker Rutger att det är skitkul.

Idag har Rutger haft vilodag och i morgon ska jag rida tillsammans med Mia.


Allt har ett slut

Dagarna i Vetlanda gick fort och var jättetrevliga.


Kan konstatera att de bästa Fjordingarna var riktigt fina och att SM klasserna höll god nivå.

Nyttigt och intressant att få följa ekipage jag har i träning under ett helt meeting. Förhoppningsvis leder det till att vi på sikt kan förbättra resultaten ytterligare. Att det finns kapacitet för detta är jag övertygad om.

Jag har förstås haft Moa och hennes hästar i fokus, men även hunnit med att titta på lite körning och bruksridning.

Min goda vän Anna, som var vänlig och gav mig både husrum, frukost och middag lånade mig också en cykel så att jag inte bara kunde ta mig till ridklubben snabbt som vinden, utan också kunde cykla förbi mitt gamla hus i Upplanda och ta en tur genom stan. 


Det måste väl vara samma arkitekt på stadshuset i Vetlanda som på det mitt emot polisen i Härnösand? Bägge ser ut som en pråm med kommandobrygga...

En av dagarna fick jag följa med och titta på den häst Anna är medryttare på. 

En fin och hårfager nordis.


Hej småland!

I onsdags morse styrde vi kosan söderut med Lusse och Ingvar i hästlastbilen. Efter en smärre fördröjning och liten omväg pga olyckor efter vägen  ( ja inget som vi var inblandade i förstås) anlände vi till Vetlanda strax efter kl 19.


Båda hästarna står bra i bilen. Skönt att köra så snälla hästar. Det var också ett tag sedan jag rattade lastbil, men kom fort in i det igen tycker jag.

Jag bor alldeles superbt hos mina goda vänner Anna och Micke medan resten av Team Lusse och Ingvar campar på Vetlandaortens Ryttarförening.


På VRF är mycket sig likt, men en del har naturligtvis förändrats sedan jag flyttade från Vetlanda -97. Den gamla anläggningen är kvar och ser precis ut som då, men nya gäststallar har tillkommit.

Privatstallet är sig likt.

Liksom det mycket speciella gamla ridhuset från 1955!


På den stora gräsbanan kommer bland annat hoppningen och utställningen att gå av stapeln.


Bytena närmar sig

Rutger har känts ganska bra de senaste passen. Jag börjar hitta bärigheten över bakbenen ett snäpp till och nu går han inte längre och laddar för byten hela tiden i galoppen.

Jag har inte gjort några byten alls sedan han kom hem. Däremot har Anna hoppat några gånger och då jobbat mycket med övningar där han skall få fokusera på att landa i rätt galopp. 

Snart är det väl dags att återuppta arbetet med bytena även på dressyrpassen.

I helgen har jag varit hästvakt åt Romeo. Han vilar så det har ju inte blivit någon ridning, men så här nöjd är han över att bli kliad på huvudet och smord med sollotion på mulen:


Att göra en tavla

Veckan har varit händelserik. 

Mina föräldrar kom på besök på tisdagen och stannade till fredagen.

Vi var på muséet på Murberget en av dagarna. I ett rum ställer man ut tavlor av Bengt Lindström. 

Pappa berättade att han och mamma som unga blev erbjudna att köpa en stor målning av Bengt Lindström, men att de avböjde eftersom de tyckte den var ful. 

Jag får väl förlåta dem för den "tavlan". Hade varit kul att ha en i bankfacket, men ärligt talat tror jag inte den varit snygg i mitt vardagsrum... De är onekligen lite speciella.

Vi besökte också Nickebo där vi tittade in i Vintagebutiken och passade på att fika. 

Fin miljö, men jag tycker att fiket har förbättringspotential. 

Under veckan hade vi också genrep inför Fjord-SM. Moas hästar är i fin form och på onsdag åker vi mot Vetlanda. Det ska bli kul.


Vårt tillsammans

Tittar på när Anna hoppar Rutger. Under tiden hinner jag med att städa efter andra. Mockar såväl gäststall som utebana och gången mellan stall och bana.


Funderar över varför det ska vara på det här viset, att folk struntar i att hålla rent kring sig på anläggningar som är våra gemensamma? 

Man bryr sig alltså inte om anläggningen försämras och man har ingen som helst respekt för att nån annan måste ta hand om ens skit...


Rutger blir hopphäst

I alla fall om han själv får välja, tror jag 😁.


För att få lite mer omväxling i arbetet och kunna bryta mönstret i de spända galoppombytena har Rutger nämligen fått hoppa med Anna. Tanken är två ggr i veckan nu under sommaren så långt Anna hinner. 

Hon jobbar i princip bara på att få honom tänka rätt galopp efter hinder så att han själv ska börja rätta sig. Det går skapligt tycker jag. De gånger han blivit riktigt spänd är när han misslyckas ordentligt, byter fram och hamnar i korsgalopp. Då blir han spänd och nästan lite förskräckt över situationen. Skönt att Anna är så cool.

Själv fick jag till en superökning i traven i går. Det var riktigt tryck under rumpan vill jag lova. Hela långsidan. Ett smärre problem bara - jag hittade inte bromsen förrän väggen kom 😁. Med bromsen inkopplad, då ni! 

Nu har katten Lillan som bodde på ridskolan när hon var liten insett att jag passerar hennes revir på väg hem från hagen. Hon har börjat slå följe bort till Arenan och är angelägen om att bli uppmärksammad. 


Det är lite coolt tycker jag, att djur kan bli så präglade av individer att de i princip aldrig glömmer.
(Lillan valde själv att flytta från ridskolan och in hos familjen två gårdar bort. När jag slutat var det många som hade med sig lösa hundar på anläggningen, och Lillan är hundrädd)


Ledig helg

Rutger och Romeo har det bra på betet. Vi trodde att det skulle räcka dryga två veckor, men jag tror vi kan dubbla tiden utan att det går någon nöd på dem. Romeo har fått lite klädsam sundhet, men  "SportRutger" är ett minne blott. Nu ser han mer ut som "BallongRutger".






Jag gör mitt bästa för att hålla igång honom mellan tappskorna...två skor lyckades han tappa på två veckor sedan han kommit hem från Mattias. Nu har han i alla fall fått nya skor runt om, så jag hoppas de sitter ett tag.

Jag har inte gjort några byten alls, utan bara fokuserat på att hitta ett grundläge som jag är nöjd med. Idag fick jag hjälp från backen av Mia. Bra med ögon på sig, känner att jag ska be om det lite oftare nu när Romeo vilar och vi inte rider tillsammans. 

Såhär peppad såg han ut innan dagens träningspass 😂

Jag fick en oplanerad ledig helg denna vecka eftersom Hippologum avbokade domare. Synd när arrangörerna inte får fulla startfält.


Jag fick rensa rabatterna hemma istället för att döma dressyr. ( Gissa vilket jag föredrar 😉)


Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE