Skritta är väl lätt? Eller?

Det är inte alltid så lätt att visa upp en bra skritt i ett dressyrprogram. I synnerhet om hästen är lite "på tårna" är det lätt att man får inslag där hästen taktar, dvs småtravar, i skritten.
 
Om du ska börja tävla, glöm inte bort att rida skritt för din tränare, så att du vet hur du ska göra.
 
 
Hur vill vi dressyrdomare att skritten skall visas för högt betyg?
 
Skritten skall vara ren,  fyrtaktig och hästen skall gå med enerig. Om hästen inte går med ren fyrtakt, eller tar olika långa steg kommer domaren inte ge ett godkänt betyg.
 
Fri skritt
Tygeln släpps helt fri och låter hästens huvud vara fritt från kontakt med handen. Huvud och hals skall sträckas ut helt. Här vill man se att hästen rör sig genom ryggen, att bogar och höfter rör sig lösgjort och att hästen har ett tydligt övertramp, dvs att hästens bakhovar sätts i framför framhovarnas spår.
 
Vanligasre misstagen: hästen taktar, antingen för att den blir för ivrig eller för att ryttaren driver för mycket eller så rider ryttaren för försiktig så att det blir långsamt.
 
Mellanskritt
Är lättast att beskriva för den mindre vane ryttaren som den "vanliga skritten på tygeln" -många elever jag haft tycker att den borde heta arbetsskritt, eftersom trav och galopp har den benämningen.
 
Här vill man att hästen skall röra sig lösgjort, med energi, avspändhet och regelbundna steg. Hästen skall gå med eftergift på tygeln. Huvudet tillåts pendla i takt med fotflyttningen. Hästen skall gå med övertramp.
 
Vanligaste misstagen: hästen taktar, antingen för att den blir för ivrig eller för att ryttaren driver för mycket eller att ryttaren inte lyckas rida hästen i form.
 
Ökad skritt
Här skall hästen röra sig vägvinnande med så stort övertramp som möjligt. Det är inte meningen att den skall gå hastigt, utan ta rejäla kliv. Ryttaren ska lämna stor frihet för huvud och hals men fortfarande ha kontakt med hästens mun med sträckt tygel. Halsen får då en aning rundning (jämför med i fri skritt där halsen sträcks ut helt) Man vill inte att hästens nos kommer alltför lågt, tumregeln är att nosen inte skall vara lägre än hästens armbåge.
 
Vanligaste misstagen: Hästen blir för kort i formen, dvs ryttaren vågar inte släppa tygeln tillräckligt. Ryttaren driver för mycket så att skritten blir överilad, eller för lite så att sritten blir för oengagerad.
 
Samlad skritt
I samlad skritt skall hästen ha byggt upp så pass mycket styrka att den klarar att bära mer vikt på sina bakben, Steget skall bli mer energiskt. Hästen skall gå med ökad resning och som en följd av det skall steglängden förkortas i förhållande till övrig skritt. Bakhovarna skall sättas bakom, i eller ( för hästar med naturligt mycket stort övertramp ) strax framför framhovarnas spår. Här tar man alltså hänsyn till hur stor skritt hästen har för att se hur den kortar. En högre klass kräver mer samling än en lägre.
 
Vanligaste misstag: ryttaren rider långsammare istället för med mer samling.
 
Två som skrittar bra :-) Cloe och Eivor. Conny fick betyg 9 på skritten på treårstestet -det har nog gått i arv från mamma.
 

En vecka går fort

Veckorna går fort. Midsommarhelgen brukar vi fira hos oss i Härnösand, men i år blev det hos svärföräldrarna i Ullånger istället. Helgen bjöd på allt från majstång till jordgubbstårta, precis som det ska vara. Dock var det lite kallt så det blev inte så mycket utomhusaktiviteter.
 
På ridskolan har de satt spaden i jorden och börjat på den nya anläggningen. I första etappen skall ytan för lösdriften göras i ordning samt att gamla ridhuset ska renoveras. Man har nu börjat riva innanmätet.
 
 
 
Gäststallet håller även det på att rivas.
 
 
Hela helgen har jag varit i Umeå med Mia, Fia och Sandra. Jag har dömt och Mia har tävlat. Det har varit roligt och trevligt. Det är alltid kul, och väldigt nyttigt, att få döma klasser tillsammans med andra domare, vilket jag fått göra i tre av fyra klasser. Dessutom var det längesedan jag dömde en MsvB:5 ett program som jag tycker är riktigt roligt.
Det har gått jättebra för Mia och Silver med två andraplaceringar i Intermediaire I. Dessutom har flera av de andra ekipagen från Härnösand haft fina framgångar.
 
 
 Erika Wiklund med Dayson TS segrare och Mia /Silver tvåa.

Kommande vecka är det full rulle. Bokföringsjobb och träning på SRK måndag. Dessyrdomaruppdrag på Söderhamns Hästsportklubb tisdag och onsdag , bokföringsuppdrag på torsdag förmiddag och sedan bär det av mot Falsterbo med Stallpellets! Tjoho!
 

Allt är till låns

Efter en fin dag fick jag igår kväll ett samtal...
En älskad make och far har till sist förlorat kampen mot cancern i alldeles för tidig ålder.
Mina tankar finns hos familjen. 
 
 
Vi vandrar
ett ögonblick
på jorden.
Allt vi har
är till låns 
för en stund.
Kärleken,
underbar men obarmhärtig,
för den
är priset
ärren i våra hjärtan.
 
 
Ta hand om er mina vänner!
 
 

Betessläpp

Började morgonen med att städa hemma medan sambon gick ut och putsade på nya bilen... Om jag tyckte den var fin innan så blev det ju inte sämre precis. Kenneth och jag har lite olika nivå på när en bil är ren ... :D Förmiddagskaffet intogs i solen på altanen med utsikt över fordonsparken. Verkar som om alla grannarna har koll, men bor man på landet är det bra tycker jag. De kommer bums att upptäcka om det är något lurt på gång!
Åkte till stallet och fixade det sista med beteshagen, det är ju bra att ha handtag vid ingången och ström på tråden. Det andra förutsätter liksom det första ;-) Världens bästa "stallägar-Karin" hjälpte till att fixa en jordkabel och hade laddat batteriet åt oss!
Promenerade sedan runt och kollade stängslet, vilket var tur eftersom det uppenbarligen varit besök i hagen i natt. Troligen rådjur eftersom bara undertråden behövde rättas till. Det är ofta så när man precis satt upp stängsel. Efter ett tag lär de sig att det finns där.

Hästarna verkade nöjda med att komma till mer mat. De hejade på Silver på andra sidan staketet och ställde sig sedan att äta. Från vägen försvann nästan ponnyn ur sikte. Tänk ett hav av mat (munkorg finns och jag misstänker att den kommer att komma till nytta). Vi har beslutat att inte släppa ihop dem nu eftersom Silver ska till skåne på träning och tävling en hel månad. Vore ju typiskt om det händer något.
 
När vi sett att allt gick lugnt till så gav vi oss i kast med att förbereda nästa beteshage uppe hos Rydbergs. Isabelle och Melissa (12 år unga) jobbade som värsta stalltjejerna. Vi skruvade i isolatorer för hand, drog tråd, fajtades med brännässlor och sly och brottades med kåda och en och annan gren. Men hagen är klar! Tjoho! Bara att njuta resten av sommaren! Nu är jag skönt mör i kroppen. Skulle bara önska bort ryggontet som jag av ren oförsiktighet skaffade mig igår (Nej det är inte hästrelaterat! Vrid och lyft skall göras kontrollerat...) Då vore allt på topp. Blir en kvällssittning på farstukvisten med kaffe och leverpastejmacka i väntan på att Kenneth kommer hem.

Fredag hela veckan

Ser alla uppdateringar och inlägg som handlar om fredag, skollov och semester och inser vilket bra liv jag har. Det är ingen större skillnad på veckans dagar, för det mesta gör jag ju det som är kul. Fredag hela veckan :-)

Idag har jag knåpat med lite bokföring och företagsdeklarationer, haft träning, byggt sommarhage och låtit mitt "nya" fina fordon debutera som packåsna. Det fixade den med bravur. Lätt att packa in och rymmer mycket med sätena fällda.


Efter många år med vita Volvos går jag nu in i en ny era. Igår blev jag med Honda.


I sommardagen finns det gott om mat för hästarna. Risken är väl att de kommer att rulla fram.


Conny

Jag har haft massor av träningar ett tag, den här veckan är inget undantag. I måndags kväll hade jag ponnytjejerna i Helgum, i tisdags var jag på Ridklubben Östjämten, onsdag har jag mina tre grupper på ridskolan i Härnösand och i kväll har jag varit på Sundsvalls Ridklubb. Det är dessutom flera som bokar och tränar på dagtid. Det är verkligen roligt att intresset växer hela tiden. Jag har en härlig blandning av ekipage i alla möjliga åldrar, storlekar och utbildningsstadier.
I förmiddags fick Conny trava lite på lina i ridhuset. Allt i enlighet med råd från min veterinär hur vi går vidare med hans skada. Peppar, peppar, jag tror det ser lite bättre ut. Planen nu är att han ska skrittas igång så får vi se hur det utvecklas.
Håller tummarna för socker-Conny!
 

Borta bra

Sitter just och njuter i solen på Ridklubben Östjämten. Om 45 min ska jag ha träning, men jag är ute i god tid då jag inte riktigt vågar lita på mitt fordon...

Dagarna på Strömsholm var härliga. Vi har sett samtliga dressyrklasser och i princip alla ekipage. Det var bara sista prisutdelningen som vi svek för att kunna komma iväg hemåt.

Här tar mitt läktarsällskap, Fia, Alice och Mia, igen sig i en av pauserna.

Under söndagen började vi med att hålla tummarna för Lena och Lancelot i kyren (hur i all världen får man till ett tyskt u på en mobil?) Lite spänd häst och några missar, men man måste verkligen ge all kred. att de tagit sig hela vägen upp i klasserna.

Det har varit riktigt kul att få se ekipagen i Lövsta Future Challenge. Både de unga ryttarna och de unga hästarna. Bland ungdomarna kan man tydligt se vilka som nu börjar få lite rutin och vilka som är nya för året.
När det gäller de yngre hästarna råder ingen tvekan om att de är på väg upp och att vi kommer att se någon av dem på de internationella arenorna såsmåningom.
Arrangemanget i Strömsholm hade även några mindre bra inslag. Bland annat att prisutdelningarna kunde vänts mot C så hade all publik sett.
På söndagen stördes ungdomarnas SM kyr av extremt hög volym från hoppbanan. Dressyrmusiken dränktes bitvis helt.
Mycket bra var dock speakern som höll igång hela meetinget!

En av ritterna drabbades av musikkaos då det plötsligt bara sprakade ur högtalarna. Jag kan dock inte lasta arrangören för detta, då felet lika gärna kan ha legat någon annanstans.

Maten och fikat kunde varit bättre och större utbud, nu blev det timslånga köer och mycket tog slut.

Nu längtar jag till Falsterbo!

Dressyr, dressyr och ännu mer dressyr

Vi var tidigt på plats i morse med. Först närmare bestämt... Trots att vi tajmade så bra som ca 5 min innan första start så hade vi ingen konkurrens om platserna.


Vi har fått se många fina ritter och fina hästar. Tinne var i en egen liga med vackra Benetton Dream, hon gick in, gjorde en bra dag på jobbet och vann på 75%. Många av ungdomarna rider väl på fina hästar, bla Emelie Nyreröd som rider mjukt och harmoniskt oavsett hon sitter på Miata i GP eller femåring. Däremot slås jag av att så pass många av YR-ryttarna i SM-kvalen susar fram utan hörnpasseringar, markerade övergångar eller avstämningar inför rörelser.


I kväll är tjejerna djupt försjunkna i nån TV-serie.


åh hjälp sa Fia när hon insåg att jag fotade ;)

Heldag på läktaren

Vi har tillbringat två hela dagar på dressyrläktaren och sett allt från femåringar till Grand Prix. I går förmiddags var det inte så trångt på läktaren, men allteftersom har det fyllt på med publik. Tror risken finns att vi är nördigast ;)

I pauserna har vi passat på att sträcka lite på benen på mässområdet. Jag har investerat i en ny hjälm. På tiden... den gamla har nog längesedan passerat "bäst-före datum". Det sägs ju att man ska byta hjälm med jämna mellanrum. Nu hittade jag en snygg med lite lagom mycket bling och som inte kostade massor av tusenlappar. Fyndade två par ridbyxor i går, ett par Cavallo och ett par Pikeur för 300 kr/st.

På alla prisutdelningar har vi tyvärr fått se rumpan på pristagarna. Av någon anledning har de valt att vända hästarna bort från den större av läktarna. I går satt nästan ingen publik på bänkarna på andra sidan men man ställde ändå av någon anledning upp åt det hållet:

I dag var det i alla fall ett antal åskådare som fick se framänden på ekipagen :)

Ny heldag väntar i morgon! :)




Strömsholm

Började morgonen på ridbanan med att titta på Mia och Silver. Silver är helt ok igen och har joggat igång. Skönt! Sedan försökte jag vara lite effektiv: åkte till Conny och ryktade, for och tog ut pengar, åkte hem, duschade och slängde i lite hårfärg i kalufsen, tvättade en maskin, deklarerade åt en förening och packade matsäck.

Strax innan kl 11 kom Mia och hämtade upp mig och så satte vi kurs mot Strömsholm. Vi kom fram så att vi hann se lite hästar tränas på dressyrbanan innan hungern drev oss mot Markan för en bit mat. Under kvällen har vi installerat oss i stugan och hunnit med att gå en promenad i den fina naturen härute. Vi bor på ett ställe som heter Björnö stug- och aktivitetscenter i Västerås.





Energiknippet Mia var tvungen att sprattla lite extra efter vägen.

I morgon ska vi vara på plats för att se unghästarna som är först ut med start kl 8.30.

Bortskämd i Steine

Jag har haft en härlig helg i Lofoten. Fredag-Söndag har det varit träning på Häst- og Helse i Leknes. De hade haft ett tag på sig att träna sedan sist och visst kan man se att de vill framåt :-) Några av dem tog tillfället i akt att rida alla tre dagarna och jag slås av att det verkligen känns som att man hinner mycket mer med tre pass än två. Konstaterade att det ju går att ha relativt sena pass på fredagkvällen så att fler kan få trimma en dag extra nästa gång.

Några nya ekipage fick jag också träffa, och dessvärre veta att en av hästarna från förra gången var skadad. Håller tummarna för att den trevliga hästen går att lappa ihop.

Min goda vän Sara med familj har skämt bort mig med fantastisk mat och en härlig tur upp på fjället på söndagskvällen.






Jag har också lärt mig en massa nyttigheter: s
Som tex varför man lägger uppblåsbara leksakskrokodiler i vattnet ( Något vi var väldigt roade och fundersamma över när vi såg det en gång förra sommaren) Och tänk att man ska behöva åka till Norge för att lyckas lära sig använda tandtråd utan att kväljas... Min tandläkare har försökt lära mig det i 15 år utan framgång :O

För första gången har jag vågat titta ut genom flygplansfönstret i såväl start som landning. Det tar sig ;-) Den här resan var ju dessutom flygvädret optimalt, till skillnad från förra resans blåst.

Optimalt har dock inte SJ fungerat. Blä så struligt och en evig tur att jag hade god tidsmarginaler mellan tåg och flyg!

Nästa gång får jag se Lofoten i höstfärger.

Åter i Lofoten

I fredags satte jag mig på bussen kl 04.35 för att vara säker på att komma fram till Arlanda i tid. Härnösand var ganska öde:


Buss till Hudiksvall och sedan tåg till Uppsala.
Var tämligen ensam i förstaklass tyst avdelning. Folk verkar ha missat att det ibland bara skiljer några tior på priset?


Så långt allt väl... i Uppsala skulle vi åka ersättningsbuss resten av vägen på grund av en havererad elstation innan Stockholm. Vi var nog ett hundratal tågresenärer som dumpades i Uppsala, men inte kom det nån buss. Vi väntade i över en timme i regn och snålblåst medan SJ:s stackars tågvärdar meddelade att bussen "snart" skulle komma. Strax efter kl 10 fick vi höra att bussbolaget inte hade några lediga bussar!

Jag brydde mig inte om att vänta längre utan löste biljett på en av Uppsala Lokaltrafiks bussar till Arlanda. Kom fram i tid och sedan gick alla flygavgångar planenligt och utan bekymmer. Var framme i Leknes 18.55 och på kvällen hade jag två träningspass.



Återkommer med mer om helgen i nästa inlägg.

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE