Borta bra

Hemma igen efter tre dagar i Umeå. Det är kul att vara borta, men skönt att komma hem :-)
I morse dömde jag en Lätt A:4 som var ganska händelserik. Det kändes som om både hästar och ryttare var en aning trötta när de var inne på tredje dagens tävlande.
 
På ena banan hade de bekymmer med flygfäna som vaknade till liv när solen äntligen kom fram.
Mia och Silver fick sitt program totalkvaddat av att hästen blev irriterad på broms. Då lärde vi oss det -att han är känslig för sådant -nästa gång blir det att ladda med insektsmedel och flughuva ifall det skulle behövas.
 
På det stora hela har det varit välordnat och trevligt som vanligt på Hippo. Bästa resultaten av "våra" ryttare har nog Hanna Hartelius stått för denna helg. Flera placeringar och annars precis utanför prisplats. Mia har också varit snäppet precis utanför placering i två av sina tre starter.
 
Nu är det tvätt som gäller för att ha allt rent tills det är dags att packa och åka igen. Till Falsterbo nästa vända, med Stallpelletsgänget. Det ska bli jättekul! Men först kommer syskonbarnen på besök ett par dagar. Alltid lika mysigt.

Domaruppdrag på Hippo

I morse fick vi lite sovmorgon eftersom tjejerna bokat morgonutfodring åt hästarna. Skönt, eftersom jag hade lite svårt att somna i natt. Vi kom till Hippologum lagom för att se Hanna och Miagi göra en jämn insats i MsvB. En fjärdeplats räckte det till :) Grattis och bra jobbat! Mia och Silver hamnade precis utanför placering i MsvA men får vara nöjda ändå. De hade 62, 946% och tvåan 62, 982% inga stora marginaler alltså.
 
På eftermiddagen dömde jag en händelserik MsvC:1.
Fick se flera fina hästar och ritter och satte betyg mellan 1 och 8,5. 
 
Nu har vi ätit och jag tror vi alla kommer att somna i soffan strax ;) 
 
I morgon börjar jag dagen med att döma en LA.  Kul kul! 

Umeå igen

Evigheter sedan jag uppdaterade bloggen.  Jag ber om utsäkt till er som saknat nya inlägg,  men samtidigt är det ju kul att nån saknar det :) Har haft störtmycket att göra två veckor. Bland annat har jag jobbat på ridläger på HRK.
 
Ligger i soffan hos Sandra i Umeå och försöker sova, men just nu är det lite för mycket ljud för mig som är van vid tystnaden på landet.  I morse for jag och Mia redan kl 06.00 från Härnösand och till Hippologum. Mia har ridit en St Georg med helt ok resultat.  Dessutom har Hanna debuterat MsvB:5 med en trevlig ritt. 
 
Conny har varit på återbesök hos veterinären och är mycket bättre. Nu blir det vila resten av sommaren och sedan igångsättning innan nästa återbesök. 
 
Rutger har det bra på bete ute i Brunne. 
 
Nu har det tystnat ute,  så god natt!

Piruetter

Red Cloé tidig söndagmorgon för att sedan följa med till Färsta för coachning. Cloé kändes riktigt fin. Vi smög in lit piruettarbete och jag är förvånad över att det går så enkelt fast hon vilat så länge. Jag tycker inte hon borde orka riktigt, men hon bara går in och galopperar runt. Det är faktiskt lättare att göra dem nu än när vi tävlade. Men jag har ju trimmat ett antal piruetter sedan sist, så det är väl jag som blivit bättre.
 
Resten av dagen tillbringade jag på dressyrtävlingarna. "Mina" ryttare har haft en mycket bra helg med massor av placeringar och fina prestationer. STORT GRATTIS till er alla!
Önskar jag vore duktigare på att komma ihåg att fota...
 
  
 
På kvällen fick Rutger komma ut lite på gräs, han måste få vänja in sig lite innan han ska ut på betet. Men innan dess ska han ha en dos vaccin.
 
Det har varit mycket hästjobb ett tag, på ekonomi- jobbfronten är det lite lugnare just nu. Jag har en hel del jobb som jag vet är på väg in, men som vanligt kommer nog allt samtidigt. Det blir tydliga arbetstoppar vid månadsavslut, lön, moms och arbetsgivardeklarationer och sedan är det lite lugnare 14 dagar igen.
 
 

Att slå nån gul och blå, är det svenskt?

Även idag har jag varit i Färsta och dömt dressyr. Idag var det enganska händelserik MsvC:2. Några av hästarna var spända, något som kulminerade när grannen till ridskolan drog igång nån maskin som levde om ordentligt. Hästen på banan fick "spunk" och för första gången i mitt liv blåste jag ut ett ekipage pga långvarig olydnad. Synd om ryttarinnan, inte kul när hästarna övar skolor ovan mark.
 
Nyheterna idag har dominerats av boxningsmatchen igår där en kvinnlig boxare slogs medvetslös. Hoppas allt går bra för henne i slutändan. Jag gillar inte alls boxning av den anledningen att det går ut på att man ska slå ner sin motståndare, ju hårdare dess bättre. Knockout, alltså slå ner nån så den är oförmögen att resa sig igen, så vinner man, uscha! Och jag köper inte pratet om att alla sporter innebär risker. Det gör de, men det går inte ut på att skada varandra utan då är det olyckor eller oförsiktighet som leder till kastrofen.

Radar, parfym och hästlukt

I morse gick inte allt riktigt som jag tänkt mig. Jag skulle släppa ut hästarna och hade planerat att "sjuklingen" Conny skulle få gå ensam på lite gräs medan Cloé skulle få vara sällskapsdam åt Rutger i lösdriftshagen. Cloé hade dock andra planer. Först ville hon inte släppa in oss genom grinden, hon var så himla "på" att jag var tvungen att vända och ta in Rutger igen. Tur han var snäll och bara stod och tittade på galna tanten på andra sidan staketet. Jag stängde till om Cloe under taket i lösdriften och gick och hämtade Rutger igen. Släppte ut honom i hagen och öppnade sedan åt Cloe -sen var cirkusen igång. Jag som alltid brukar säga att det är klart att hästar kan gå ihop... Cloe och Rutger har ju dessutom gått ihop sedan han föddes och fram till februari, men idag var det helt klippt. Cloé hade öronen slickade efter huvudet och jagade stackars Rutger över hela hagen och in i skogen. Så fort han stack fram näsan var hon på det igen. Han hade inte en chans att ens komma fram och hälsa utan sprang för livet! Till sist gav jag upp, gick in och hämtade kärringen och satte henne i en annan hage.
 
 
 Trevligt att ha godingen Rutger på hemmaplan igen.
 
Begav mig sedan till ridskolan för en lektion med Mia och "Salle". Det blir bättre och bättre allteftersom de lär känna varandra mer. Tyvärr är det inte så många tävlingstillfällen under sommaren, så vi får se när det blir start, men han är riktigt fin.
 
Efter lektionen åkte jag tillbaka till stallet och flyttade Cloé till beteshagen med Upan och Silver. Det passade madam bättre... ;) Upan har hon ju gått med hela våren, men Silver är ny hagkompis. Nu hälsade hon alldeles normalt och resten av dagen var allt lugnt. Jag säger bara det: ston som vet vad de vill...
 
Conny fick sedan en behandling med Biolight av Marie, hoppas att det hjälper knäet.
 
Conny nöjd i gräset
 
 Hann med att stanna till och göra lite jobb i Skönvik på väg till dressyrtävlingar i Färsta. Från kl 15 satt jag i domarkuren, först en LättA:4 och sedan en MsvB:3. I dag hadejag lite extra sällskap i kuren, förutom den sedvanliga skrivaren en bisittare och en stor, envis geting. Det visade sig att vi hade ett par getingbon i domarkuren. Tur att ingen av oss var trädda eller allergiska mot de små krypen. Först lyckades jag knäppa till getingen "på näsan" med utsidan av handen så att den vimsade iväg och var borta ett bra tag, men sedan gjorde den misstaget att återvända och fick då smaka på skrivunderlägget. Behandlingen var en aning omild så getingen dog. I pausen fick vi en sprayburk Radar så vi tog bort de två bona i taket. Resten av klassen var det lugnt...
 
I Lätt A:4 var det bra standard på ekipagen och många trevliga, stabila ritter. I MsvB:3 hände det lite mer, men ett par riktigt fina hästar var med. Bland annat en spänstig fux som jag gärna tagit med hem, även om den gjorde lite tekniska missar i dagens program.
 
Efter klasserna fortsatte jag med getingbobekämpning. Det visade sig vid en närmare koll att det fanns två bon under skrivbänken också och flera bon i de andra kurerna. Summa summarum tio bon, som nu domarna i morgon slipper tampas med :-) Men usch vad jag luktade Radar sedan, hade tom smaken i munnen.
 
Stoppade till på Kicks och kostade på mig ny parfym på vägen hem. Så nu luktar jag Radar OCH parfym :D Har testat flera parfymer under de senaste veckorna men inte lyckats bestämma mig för någon, men nu var det kris, jag tog det absolut sista i dag. Parfym är sånt som jag annars nästan aldrig köper själv, men nu fick jag ingen vare sig till jul eller födelsedag så då var det bara att vika sig och shoppa. Till slut valde jag en Escada Desire Me (doftar ljuvligt!) och en kroppslotion Oscar de la Renta. Lite hårfärg blev det med.
 
 
Det finns tom de som tycker det här luktar bättre än häst ;-)
 
Avslutade kvällen på samma sätt som jag startade den, i stallet med intag av "grabbarna" och Salle som står tillfälligt hos oss. Passade på att borsta lite och gosa. Både Conny och Rutger uppskattar att bli ompysslade så det är så himla mysigt.
 
Nu är det godnatt! Har stallet i morgon bitti och sedan dressyrdomeri igen efter lunch.
 
 

Livets goda -skänkelvikningar

Fullt upp idag. Startade med lektioner kl 7.30 och hade två pass med nyttiga och bra genrep inför helgen. Red sedan Cloe ett kortare pass på banan. Idag blev det lite fler byten, vilket gjorde "tant brun" lite extra taggad. Tycker att någon skulle vara intresserad av att ta henne på foder, men ännu har jag inte fått napp. Jag fortsätter att roa mig själv på henne så länge. Nu är hon brunstig igen. På vägen hem skrek hon som värsta hingsten när hon fick syn på Silver och Upan i hagen. Det tar emot att inte betäcka i år...
 
For hem och åt lunch och jobbade några timmar med bokföringen innan jag styrde kosan mot ridskolan igen. Nu för programträning för en av helgens debutanter i MsvB:5. Vi har duktiga juniorer på klubben måste jag säga :)
 
Under kvällen har jag sedan haft tre grupper på ridskolan. Två dressyrlektioner, roliga och inspirerande med duktiga ekipage. Första gruppen med privatekipage var få idag, vilket gjorde det lämpligt med lite roliga och inte helt lätta övningar att ta tag i. Naturligtvis löste de uppgifterna galant. De är absolut på väg mot nästa nivå!
Sista gruppen hade hoppning. Full fart på pigga och positiva hästar, Afrodite såg ut som ung igen, och det blev inga avramlingstårtor.
 
Nu när det börjar närma sig terminsslut så hör det till att eleverna brukar komma med lite önskemål vad de vill göra sista gången. De härliga eleverna i sista gänget kom med sin önskan: ett riktigt ordentligt dressyrpass! Skänkelvikningar ville de träna på, det var ett tag sedan. Tjoho, det är absolut en önskning som jag borde kunna uppfylla! Nästa vecka blir det skänkelvikningar i alla upptänkliga varianter :D
 
Kramgo Missan ville vara med vid kaffepausen

Återbesök på kliniken mm

Fredag, lördag och söndag var jag i Umeå tillsammans med Mia och Fia som tävlade och Lena som var häst/hundskötare.
 
Båda tjejerna hade ett bra meeting, Mia med en andraplats i Georg och en seger i MsvA och Fia med en finfin debut i Int I.
 

Vi var också iväg och tittade på en fin häst som Mia kommer att rida och tävla lite åt ägaren framöver.
 
Zell am See Marco f. 99 e. Mummy´s Marco- Robin Z
Riktigt snygg var den, rörde sig bra och med god energi. Tidigare har den tävlat hoppning upp till 135, så den kan redan en hel del.
 
Igår, måndag var det återbesök för Conny på kliniken. Hans knä fick tömmas igen och den här gången sprutade de även med Cortison. Fortsatt vila och återbesök om 2 veckor. Jag har med tanke på detta planerat om för sommaren och hösten och kommer inte att sikta pånågon start i kvalitetstävlan. Tyvärr.
 
På torsdag kommer i alla fall Rutger hem, sedan blir det sommarbete för honom.

Nationaldagen

Nationaldagen startade inte helt ovanligt, i stallet ;)  Släppte ut och fodrade innan jag promenerade med Cloe bort till ridbanan för ett pass. För första gången på 5 år satte jag på kandaret. Jag vet att jag tyckte hon var mycket bättre på kandar än träns förr, men nu vet jag inte om det är nån större skillnad. På andra delen av banan var det träning och när jag ridit färdigt och skulle gå hem kommenterade tränaren Cloé och sa att hon var fräsch för sin ålder. Det var kul att höra.
 
Arkivbild på fina Eivor. Lik sin mor!
 
Släppte ut hästarna på grönt och for sedan tillbaka till ridskolan för två träningspass, programridning. Ett Lätt C-program och ett Intermediaire I, här skiftar det snabbt. Bägge eleverna var duktiga. Det ska bli spännande att se resultaten från ponny DM som går i helgen. Medaljer är inte omöjligt, men med hästar vet man aldrig säkert... Hoppas de har equipe on-line, så man slipper vara nyfiken alltför länge. På stor-häst tävlingarna i Umeå kommer jag ju att vara på plats.
 
Åkte sedan hem och förberedde middagen, innan jag åkte tillbaka till stallet en gång till. Nu för behandling av Conny, som får testa en Biolight-behandling för sitt fyllda knä. Hoppas, hoppas det ger resultat. Det kan ju i alla fall inte skada. Det verkade som om han tyckte det var ganska skönt.
 
Efter middagen med grillning och tillbehör insåg jag att jag glömt bort Friskis och Svettis! Asch då! Och det som var Mias sista pass för säsongen :(

Foto från förra årets treårs

I helgen satt jag och sökte efter en bild på Rutger som jag visste fanns på nätet, plötsligt såg jag nån annan jag kände igen på ett bildspel från Asvh. det var Conny från treårstestet  förra våren. Gissa om jag blev glad! Jag har ju inga bilder alls från det tillfället.
Jag kontaktade fotografen och se här:
Diplom gångarter, Con Amore e: Bocelli u: Cloé e: Uttini Uppfödare och ägare: Ingrid Nyström  Foto: Kim Lundin
 
Bilder på Rutger från årets test kommer såsmåningom :-)
 
 

Dag 2 HRK

Dag två på tävlingar i Härnösand i lika bra väder som igår. En aning mulet på förmiddagen och soligt och fint efter lunch.
Många fina ritter idag också. Morgonen började med en Prix St Georges där det tyvärr inte blev några placeringar för våra ekipage, bäst resultatmässigt gick det för Sofia Westin och Upan L som trots några rejäla missar hamnade på dryga 65% och precis utanför placering. Silver jobbade på men var lite trött idag och saknade lite tryck, med tanke på hans relativa orutin ska man ändå vara nöjd med resultatet 63,86%.
 
Marie Häggström och Dansing knåpade ihop fina 63,378% i MsvB. Ingen placering i klassen, men tillsammans med resultatet från igår kom de trea i seniorernas DM! Mycket bra gjort! Ekipaget rider sin första säsong i MsvB.
 
I Medelsvår C:2 visade juniorerna, precis som under gårdagen, var skåpet skulle stå. Hanna Hartelius och Miagi gjorde en repris och vann även idagpå 70% och Emma Edwardsson med Leonardo gick in på andraplaceringen med 69,333%. På tredje plats Pernilla Lagren med Caiquiri.
 
I juniorernas DM vann Hanna Hartelius och Emma Edwardsson fick silvermedaljen.
 
I den avslutande klassen tog Michaela Lunneborg hand om den fina blå andraprisrosetten. Efter en bra helg för ekipaget är det nu dags att ta steget upp i MsvB. Kul och lycka till!
 
Juniorerna hälsar inför ärevarvet. Hanna Hartelius/Miagi och Emma Edwardsson/Leonardo.
 
Sista klassen passade jag också på att skuggdöma, ett uppdrag som vi domare måste uppfylla för vår domarlicens.
 
Nu är det ända till fredag innan vi drar iväg på nästa tävling... :) Då är det SURF som gäller tillsammans med Mia och Fia.
 
I kväll blir det lite grillning, det gäller att passa på i det vackra vädret.
 
 

Mot nya mål!

Idag har det varit tävlingar på Härnösands Ridklubb. Jag hade uppdrag i sekretariatet från 7.30 tillsammans med två mycket glada och trevliga gäng. Det var ganska lagom ridväder i dag, inte alltför varmt. En liten regnskur kom på eftermiddagen och ett par ryttare blev tyvärr blöta, men banan blev ännu bättre med en skvätt vatten till på. (Även om Kjell gjort underverk innan med bevattning, saltning och sladdning)
 
Jag fick uppleva fina resultat och placeringar för mina elever och dessutom glädjas åt flera goda prestationer från före detta elever och kamrater under dagen. Huga så tävlingssugen man blir!
 
Om vi börjar bakifrån med sista och högsta klassen Medelsvår A:1 så fick Mia och Silver till en jämn och fin ritt, en aning spänd, men fina 67,791% och en andraprisrosett! Mål nr två för säsongen uppnått alldeles "för tidigt" i förhållande till planen. Bara att gratulera!! Mot nya mål!
Nu har jag två ekipage som är klara för Intermediaire 1...så himla kul!
 
 
I Medelsvår B:4 visade Marie Häggström att de kunde upprepa de fina bytena från träningen i måndags, klämde till och satte alla, och mycket annat med :-) Ritten renderade 65,109% och en tredjeplacering. Ytterligare ett HRK ekipage landade på fjärde plats: Anna Olsson -dessutom i debuten i MsvB med nya hästen Ot´Ard :)
 
Medelsvår C:1 hade HRK två unga välridande tjejer i topp. Hanna Hartelius med Miagi vann och Sara Granberg kom tvåa. På femte plats red Johanna Berglund in med Kandahar på personbästa  68,723% och sexa kom ytterligare en välridande junior, Emma Edwardsson med Leonardo på 68,085. Michaela Lunneborg fick visserligen se sig hamna strax utanför placering med sin Puttin, men red ihop sitt andra kval till MsvB.
 
Hanna Hartelius tog även hand om andraplaceringen i Lätt A:3 med klubbkompisen Marie Borglund på fjärde platsen.
 
Stort grattis till er alla!
 
Gästande domare "söderifrån": Sonny Elfvin, Lotta Finstorp och Gunilla Åkerman levererade som vanligt glatt humör och trevliga, positiva kommentarer.
 
 
 

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE