Träning i Sollefteå

Mobilappen till bloggen vill inte fungera :( Skrutt, eftersom jag numera använder telefonen hela tiden och datorn bara ibland. Hade varit lyxigt att kunna uppdatera bloggen oftare och smidigare...
 
Idag har jag varit i Sollefteå och haft träning. Roligt med ambitiösa elever och fina hästar. Jag var både på ridskolan och på en privat bana strax utanför tätorten.
 
På eftermiddagen red jag ett pass på en av mina elevers hästar. Som vanligt kul! Är just nu extra tacksam för alla ridpass, känner verkligen hur kroppen skriker efter ridning.
 
I morgon är det dags för en provridning igen. Hoppas på tur.
 
I brist på bilder för dagen bjuder jag på några från veckans besök  med syskonbarnen i Västanå:
 
                        
 
 
 

Full fart mot helgen

Fredagkvällsnöjet: målning av uthus
 

Snabbt hingstbyte!

Upp i ottan för att lasta Cloé och Eivor och åka till seminstationen i Nässom. Mia var snäll och följde med trots att vi fick åka strax efter kl 6.
 
Upptäckte i hagen att Rutger, tvååringen står och diar mamma Cloé. Rackarns buse som tar sig en slurk i mjölkbaren... Inte bra med tanke på att jag jobbar hårt för att få upp hullet på Cloé. Har inte sett det innan, men blir faktiskt lite bekymrad och undrar om jag måste sära på dem?
 
Eivor ville inte riktigt gå på trailern, så jag hade ett styvt jobb att baxa in henne. Snscka om envis fölunge att ordagrant "sätta sig på bakhasorna" Bakbenen var ett tag längre fram än frambenen. Väl framme i Nässom visade det sig att det förstås var läge att seminera Cloé. Det bestämdes att Gränsbo skulle skicka sperman med Jetpak och jag skulle hämta upp det på Midlanda. Härligt! Problemet löst! 
 
Trodde vi ja... Strax efter 9 får jag ett samtal där man meddelar att paketet bara tar sig till Arlanda, därifrån finns ingen anknytning. Älskar Norrland... igen ;( Det kändes lite långt att åka till Arlanda t.o.r, men jag konstaterade att i värsta fall så är det bara att göra det. Som sista utväg kontaktade veterinären Askö stuteri i Västerås, därifrån har det tydligen gått att lösa tidigare med hopphingstarna. Och ja, trots att deadline för beställning hos hingstarna passerat för dagen så kunde de lösa det. Nu blev det ett snabbt hingstbyte och så kommer skicket med tidningsbudet tidigt i morgon bitti. Det blir alltså inte Zuidenwind i år, utan istället Clever Hill Q. Det blir säkert bra, är ju en riktig snygging! Är evigt tacksam för Askö som fixade det!
 
http://www.askostuteri.com/Clever-Hill.html 
 
       
 
Nu känns det som om dagen varit lång trots att klockan är före 11. Dags att åka och göra lite bokföring.
Ha en härlig fredag!

Västanåfallet

Började torsdagsmorgonen med att rida ett härligt, svettigt pass på ridbanan. Jag har haft ont i höfter och ryggslut den senaste tiden, brukar få det när jag inte rider, och vips! så försvann det onda!
 
När jag kom hem hade morgontrötta pojkarna vaknat så jag tog med mig dem och mamma till badet vid Stallarna medan jag själv åkte till Cloé. Typiskt nog har hon förstås börjat brunsta under dagen. Inte ett tecken sent igår kväll och nu var det för sent att åka till seminstation och att beställa. Samma scenario som senast. Nu blir det helg och i år är det tydligen jättebekymmer att få skickat från hingstarna på helgerna. Antar att det, precis som förra gången då jag var bortrest, är för sent på måndag. BLÄÄ!
Har tittat på vilka hingstar som står inom rimligt köravstånd för att ev. åka och hämta själv. Älskar inte att bo i norrland då...
 
Grabbarna fick förstås också hälsa på Eivor.
 
    
Vad händer?         Nåt intressant?    Ja, klia, klia, klia :)
 
 
Eftermiddagen tillbringade vi vid Västanåfallet. Härlig miljö!
 
 

Hemsö Fästning

Idag har det varit en nästintill hästfri dag. Hade en lektion i morse och har sedan bara varit ut och matat Cloé och tittat till de andra.
 
Annars har dagen ägnats åt besök på Hemsö Fästning. Syrrans pojkar har pratat om det sedan förra året då två av dem var med dit men inte den tredje, så det var ett givet utflyktsmål förstås. Man kan tillbringa många timmar där... Först guidad tur, sedan lunch och så tar det lika lång tid att ta sig från restaurangen och tillbaka till bilparkeringen eftersom det ju står en massa spännande saker efter vägen :)
 
             
 

Finbesök

Måndag kväll kom mamma och två av nin systers tre pojkar, äldst och yngst, på besök. Planen är att hinna med bla Technicus och Hemsö Fästning under veckan. Alltid lika uppskattat! Vi kan ju också hoppas på skapligt väder för lite uteaktiviteter. För att ha det lite lugnt i början av veckan gjorde jag rent hus på bokföringsjobben i fredags, då tar det några dagar innan det ramlar in tillräckligt mycket nytt att ta tag i.
 
Tisdag förmiddag började jag med att åka till ATG-kliniken med min elev för veterinärbesiktning. Tyvärr gick det inte riktigt på räls, så det blev ingen häst med hem denna gång. Nu börjar vi om i letandet så får vi se om vi hittar något annat eller vad som händer framöver med den fina häst hon redan bestämt sig för. Ibland går det ju inte riktigt som man hoppas utan att det behöver vara några allvarligare åkommor...
 
Jag har ojat mig över ridabstinens, men from torsdag har jag fått erbjudande om en riktigt fin häst som jag ska få låna lite. Ska bli jätteskoj! I helgen har jag dessutom hand om Upan. HURRA! Rida, rida, rida!!
 
 
Eivor börjar nu bli mörkbrun även på huvudet. Hon älskar att bli kliad och klappad, verkar som om hon aldrig kan få nog. Igår hade hon fått några små rivsår på bakbenen. Tacksamt nog var hon inte det minsta bekymrad över att jag hade på jodopax och sedan sprutade flugmedel över alltihop. Duktig liten tjej!
 
 
 Undrar just om man kan stoppa in mulen i den dära manicken? Nähä, inte det?
 

Röj i prislistorna

Helgen har gått i Hästens tecken -inte helt ovanligt... 
 
Den började med en lyckad provridning i fredags kväll, och inte har vi behövt åka ända till skåne heller. Det tyckte nog min elev var skönt. Nu väntar veterinärbesiktning. Vi håller tummarna!
 På lördagen följde jag med till Ridklubben Östjämten (RÖJ) i Hammarstrand på dressyrtävling. Där fick jag först se Pernilla och Caiquiri ta tredjeplatsrosetten i Lätt A:4 och sedan vann Fia och Upan Medelsvår B:4.
 
 

Vänta inte på chansen. Skapa den!

Jag har på kort tid hört två kommentarer som får mig att reagera:
 
1. Personen i fråga hade inte fått chansen att visa vad den gick för.
2. Personen i fråga hade inte givits tillfälle att blomma ut och utvecklas för att bli duktig och nå framgång.
 
Detta tycker jag är ett alltför enkelt sätt att inte själv ta ansvaret för uteblivna framgångar.
Jag skulle vilja vända på steken: sitt inte och vänta på att någon annan ska ge dig chansen eller möjligheten. Det kommer inte att hända! Jag tror att det gäller att söka upp möjligheterna, ta chanserna och skapa tillfällena. Att passivt hoppas på att de skall "ramla över en" är nog att tro att andra fått allt lite för enkelt. Det gäller att jobba för framgångarna.
 
Blod, svett och tårar!
Kom igen!
Vi kan!
 
 
Idag har det varit ytterligare en hästletarresa. Kan bara konstatera att det inte är helt lätt.
Efter allt flängande visar det sig att den häst som hittills är finast står i ...Härnösand!  LOL! I morgon ytterligare en provridning, och denna gång har jag faktiskt vissa förhoppningar och förväntningar. Jag börjar bli lite luttrad och brukar inte ha det ;)
    
 
Å, så många namnförslag jag fått till fölet :)
Favoritlistan har utökats med ytterligare ett par namn. Fortsätt gärna lämna förslag!
Hon blir allt mörkare för varje dag, ska bli spännande att se om hon blir som storebror i färgen.

Namnge fölet!

Hjälp! Idetorkan har slagit till!
Jag behöver tips på namn till fölet. Hon har ju arbetsnamnet Eivor, men ska ha ett "fint" namn till passet.
 
Jag har följande önskemål:
* Begynnelsebokstav C
* Får inte vara för vanligt
 
Jag har fått några förslag redan:
Cleopatra -finns måånga!
Carma- finns också flera st
 
 
Cupcake - är min egen fundering, än så länge...
 
 

Kolla ditt golv!

Kan inte säga annat än att dagen varit händelserik.
 
Vi lastade Silver tidigt på morgonen för ett återbesök på ATG-kliniken. Där kunde de konstatera att den krånglande sprickan i strålen torkat upp ganska fint sedan i fredags, men att han inte är 100%-igt kurant ännu. Nu blir det lite sommarbete och sedan ytterligare ett återbesök efter semestrarna.
 
Under tiden vi var på Bergsåker kom en bekant med sin häst. Hon hade varit med om något mycket obehagligt på E4, nämligen att hästen hade stampat igenom golvet på transporten. Hästägarens mardröm! Som tur var verkar hästen kommit undan med blott lite skrapsår.
Ni som har gamla transporten -kom ihåg att kolla golven under den synbart fräscha gummimattan!
 Lite svårt att se på bilden, men i mitten ser man rätt ner till asfalten genom det fyrkantiga hålet.
 
På vägen hem åt vi en sen lunch på IKEA tillsammans med alla semesterfirare. Kära nån så mycket folk!
 
I hästhagen var i alla fall allt lugnt. Hela ligan var samlad för att kolla om det skulle hända något spännande:
 
 
 
Är man en liten Eivor är man busig ibland:
Å sen blir man så hungrig:
 Här kan man tydligt se skillnaden på färgen där hon börjar tappa fölpälsen, alldeles mörka fläckar.
 
och sen blir man så trött, så trött...
 
Efter att ha ägnat kvällen åt bokföringsarbete behöver jag nog ta en promenad. Kroppen protesterar över den ringa mängden ridning. I morgon ska jag i alla fall få rida, hurra!
 

RäserElsa

Undrar om detta är ett hästtjej-fenomen... :
Klockan är 12.30, sambon ringer på mobiltetefonen och meddelar att kl 13 är det fika på stan som gäller. Själv är man på väg hem från hästhagen, lerig och skitig i gummistövlar. Klockan 12.40 landar farkosten (den gamla skraltiga volvon) på gårdsplanen. Klockan 12.52 står hästtjejen nydushad, ombytt, målad och klar ute på gården och väntar på sambon som ännu inte är färdig :D Vet med mig att jag har en del bekanta i samma bransch som inte heller är särskilt söliga :)
 
 Eivor
 
Undrar vilken färg lilla Eivor tänker få. Hittills har hon varit alldeles brun, men nu börjar hon fälla fölpälsen och fläckarna som kommer fram är alldelens mörkbruna, nästan samma färg som Conny...
 Conny

Löstagbara "dojjor"

Idag har jag tillbringat större delen av dagen på ATG-kliniken med en elevhäst.
Som det verkar är det inget allvarligt utan en mycket djup strålfåra som det kommit in något olämpligt i. Nu är hästen i alla fall röntgad för att utesluta annat och fått komma hem med en gipsplugg i fåran.
På vägen hem stannade vi vid hästaffären och köpte en löstagbar sko att trä över foten så att den lilla hästen slipper stå inne i boxen tills återbesöket på måndag.
 
I morgon bär det av söderut igen för nästa provridning. Hoppas på god jaktlycka ;) för min elevs räkning.
 
Eivor med långa benen :-)

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Jag, Mia, Fia och Thomas tillbringade som sagt helgen i Örebro, eller närmare bestämt Dyltabruks Ryttarförening. Det var en väldigt trevlig lite mindre tävlingsplats med närhet till allt, bra flyt och duktiga funktionärer.
 
I förra inlägget skrev jag att Mia och Silver hade "stolpe ut" på fredagen. Nu vet vi varför han kändes lite tassig och försiktig. Det blev ingen mer ridning i helgen utan vi fick nöja oss med att titta på de andra ekipagen.
 
Från prisutdelningen i MsvA på lördagen.
 
Bodde gjorde vi i stuga på Gustavsviks camping. Tyvärr var det inget badväder men vi hade ändå turen att det bara regnade på nätterna.
 
Frukost!
 
Silver bodde ståndsmässigt i permanentstallet:
 
Såhär blött var det sedan på hemresan...
  
 
Lite shopping blev det också.
 
 
På fredagen ringde Anna från stohagen och berättade att Cloe börjat brunsta. Jag misstänkte att hon skulle hinna gå ur till måndagen och så var fallet. Hon visade fortfarande lite när vi kom till Nässom och seminstationen, men det var för sent att betäcka. Blää!Bara att vänta in nästa vända.
Eivor fick i alla fall en träningstur i trailern. Trött blev hon av det. När vi stannade till för att handla foder la hon sig helt sonika ner i trailern för att sova mellan mamma Cloes ben.
 
Tycker för övrigt att bloggen bara krånglar sedan de gjorde senaste uppdateringen. Inläggen kommer dubbelt, eller inte alls -som skett med detta. Hoppas det blir bättre snart och att ni står ut tills dess ;)
 
 

Rider dressyr -på läktaren

Idag har jag tillbringat dagen med att titta på dressyrhästar från läktarplats, och på framridningen förstås. Kul att se så många ekipage man inte sett förut.
Lite stolpe ut för Mia och Silver idag, men nya tag i morgon. Då kommer det också fler norrlänningar att heja på ;-) Har faktiskt också shoppat lite: ett par helskodda ridbyxor till fyndpris. Ni som känner mig väl kommer att bli chockade! Rosa och ljusblå :-D Jag vet! Hade ALDRIG vågat välja dem själv...

Rider dressyr -på läktaren

Idag har jag tillbringat dagen med att titta på dressyrhästar från läktarplats, och på framridningen förstås. Kul att se så många ekipage man inte sett förut.
Lite stolpe ut för Mia och Silver idag, men nya tag i morgon. Då kommer det också fler norrlänningar att heja på ;-)

Örebro

Igår började jag dagen med tre elever, bla ett nytt ponnyekipage som det ska bli kul att följa framöver. Ponnyn har jag haft i träning tidigare med två andra ryttare och jag tycker mycket om den. Nu har en ny liten ryttarinna fått chansen att ta över. Det är roligt med de fina ponnyerna som hinner ge barn efter barn en bra grund att stå på.
Vid lunchtid lastade vi Silver och åkte iväg söderut. Målet Dyltabruks RF utanför Örebro. Jag skulle från början haft med mig Amo också, men i brist på häst åker jag med och "bara" coachar. Vi har bokat stuga på campingen i Örebro. Hoppas på bra väder :-)

Hästprovarresa

Igår var jag t.o.r till Uppsala med en elev för provridning av häst.
En av nackdelarna med att bo i Norrland är att man får åka så långa resor för hästletandet och ofta åka för en häst åt gången.
Eleverna vill ju oftast hitta sin häst NU! och inte alls vara så tålmodiga som jag är i letandet ;)
 
Om du känner till nån trevlig, välriden läromästare får du gärna höra av dig. Absolut krav är att den är snäll både i hantering och ridning.
 
Nu blir det frukost i det härliga vädret och senare idag bär det iväg på nya hästiga äventyr.
 
 
 
Ha det bra i solen och värmen!

Sadeltankar

Stoppa om sadeln regelbundet?
De flesta rekommenderar detta men jag har tyvärr inga goda erfarenheter. Om sadeln ligger bra och stoppningen är jämn måste mitt råd bli att låta den vara. Inte i något fall har jag lämnat in en sadel (som inte varit felande) för omstoppning och fått ett bra resultat. Och nej, jag har inte lämnat till kreti och pleti, utan utbildade, erfarna sadelmakare på olika orter i Sverige. Sadlarna kommer tillbaka för lösa, för hårda eller så passar de inte längre på hästens rygg. Självklart skall en sadel som inte längre passar justeras, eller så måste man tom kanske byta sadel. Hästens rygg förändras ju med ålder och träning.

När vi ändå pratar sadlar: sadelutprovning och sadelköp kan vara besvärligt. Sadeln skall passa såväl häst som ryttare. Satsa på en bra sadel från början. En begagnad märkessadel i gott skick är ett bättre val än en billig ny.

Här är min rekommendation att ta hjälp av proffs. Tyvärr så säljer många sadelinprovare också sadlar, vilket gör att de verkar angelägna att man kommer därifrån med en sadel. I många fall en passande sadel men i vissa fall tyvärr en som inte ligger optimalt. Ibland har jag blivit verkligt besviken när elever kommit i en nyinköpt sadel. Kanske var det den minst dåliga som fanns hemma för stunden?
Vad man kan göra åt detta är att be att få låna hem de sadlar som sadelinprovaren anser passar och be någon kunnig om en andra åsikt. På de ridskolor jag arbetat på har personalen haft mycket god vana av att se om en sadel ligger bra eller ej och har gärna ställt upp och hjälpt till. Alltså -en andra åsikt av kompetent person så slipper du lägga ut dyra pengar på en sadel som inte passar riktigt bra.
 
Amos supersköna sadel fick åka med i köpet eftersom han inte varit ghelt lätt att hitta sadel till. Hög manke och rundad rygg. Den jag hade på Camelot är fortfarande i förvar hemma i förhoppning om att någon av unghästarna skall kunna ha den.
 
 

Unghästar lär sig snabbt

Det är härligt att se hur fort hästar lär sig och hur de anpassar sig till villkoren.
Jag tillskottsfodrar Cloe varje dag i hagen. Från början var Conny och Rutger väldigt intresserade och ville också vara med. Mamma Cloe var dock duktig och markerade lugnt men tydligt att detta var HENNES käk. Pojkarna vet vad som gäller när morsan visar humör ;) För att inte de andra skulle komma alltför nära inpå brukar jag avdela en bit av hagen med ett "stängsel" av några hopknutna balsnören. Nu har de lärt sig hur det funkar. Cloe och Eivor kommer joggande medan de andra lugnt ligger kvar i morgonsolen.
Lite fränt att de lärt sig och accepterar att inte ens vara framfusiga och försöka.
 
Bråttom till käket!

Grattis HRK

Grattis till HRK som får Elin Hellström som ny ridskolechef! Ett mycket bra val.

Borta bra

Hemma från en helg i Umeå. Tråkigt att inte ha häst med själv denna gång, men det är bara att vänja sig. Tycker att mina elever gjort bra ifrån sig och några platser har det blivit på prispallen.
Nu fungerar det att uppdatera bloggen från telefonen, så förhoppningsvis blir det framöver uppdateringar även när jag inte är hemma :-)

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE