Lövsta Future Challenge

Fredagen startade med blodvite i duschen. Jag och tvålbehållaren kom inte överens, vilket ledde till att den sköt skarpt med locket. Naturligtvis landade det mitt på min näsa och blodet började rinna. Aj aj :( Inte fick jag tillbaka locket på plats heller, så det var bara att erkänna sabotaget i receptionen...


På förmiddagen hann vi se Lövsta Future Challenge, unghästarna och clinicen innan det var dags att göra lite nytta i montern.
Imponerad av den danska ryttaren på den unga fuxen som stod som ett ljus hela prisceremonin. Det borde ge extrapoäng!


På kvällen blev det raka vägen till hotellet och sängen efter stängning.

Monter och julmarknad

Morgonen startade med en härlig hotellfrukost. Jag var först på plats av gänget och fick njuta lite extra av utsikten medan mörkret sakta men säkert vek undan utanför fönstret.

Före lunch byggde vi sedan upp montern och gjorde klart allt inför morgondagen. Övriga i gruppen hade sedan andra uppgifter under dagen så Fia och jag åt lunch, kvitterade ut entréband för oss alla och köpte biljetter till söndagens dressyr.

När allt var klart avvek Fia för att hälsa på en kamrat. Jag tog en två timmar lång promenad och hamnade till slut på julmarknaden i gamla stan.


På kvällen gick vi till gamla stan igen och åt.
Det får nog bli träningsskorna i morgon...


Solvalla

Enligt tradition är det snart dags för Stockholm Horse show. Vi tjuvstartade redan i dag och for med Stallpelletsgänget till Solvalla. Vi hade en mycket trevlig kväll med julbord till spännande travlopp.





Stallpellets sponsrade ett av loppen.



I morgon väntar monterbygge :)

Välkommen!

Ojoj, halkade just in på en TV-sändning från Sverigedemokraterna. Ibland undrar jag vem som tappade dem i golvet när de var små? De delar i alla fall inte min syn på jämlikhet och mänskliga rättigheter... Tyvärr så tror jag inte att de försvinner om vi låtsas som att de inte finns och stoppar huvudet i sanden. Jag tror att alla vi som inte delar deras politik måste höras desto mer.
 
Man kan behöva flytta till ett annat land, utvandra/invandra av olika skäl. De flesta verkar ändå tänka på asylinvandrare när man pratar om invandring? Eller tänker man på en återvändande svensk eller en dansk som kommer hit för att jobba??
http://sv.wikipedia.org/wiki/Invandring#Invandringen_till_Sverige
 
Det krävs ganska mycket för att en människa ska lämna allt bakom sig. Ingen flyr om de har det drägligt (tänk alla svenskar som utvandrade till USA under missväxt och hunger på 1800-talet). http://sv.wikipedia.org/wiki/Emigrationen_fr%C3%A5n_Sverige_till_Nordamerika
 
Gammalt pass
 
Det enda rimliga är att tillåta att folk komma hit och ta hand om dem på bästa sätt. Jag tänker: hur skulle jag vilja bli mottagen i samma situation?  Bättre än idag kan vi!
 
Se till att de får boende av vettig kvalitet. De som upplåter boende ska ha marknadsmässig betalning per lägenhet ( inte per boende så att de klämmer in en massa folk ).
Sverige behöver bistå med den utbildning som krävs för att klara språket här och se till att de som har en examen får den validerad till svenska förhållanden. Det är bortkastad kompetens att inte utnyttja utbildning.
Vi behöver se till att de som kommer hit får adekvat vård i de fall det behövs. Att inte behandla fysiska och psykiska tillstånd kostar mer lidande och pengar ju längre tid det går.
Barn och unga som kommer till Sverige utan föräldrar eller annan släkt befinner sig i en särskilt utsatt situation, på flykt från sina hemländer och separerade från nära anhöriga. Det är allas vår skyldighet att se till att de kan få chans till ett drägligt liv.
Ju snabbare vi tillåter hitflyttade att komma in i samhället och få arbete och utbildning desto mer kan de bidra till Sveriges utveckling. Ju fler som inte tas om hand från början desto kostsammare för oss. Någon enstaka kommer, på grund av omständigheter de inte kan råda över, aldrig att kunna bidra till ekonomin men det får vi lägga på humanitetskontot. Vi har råd med det. Dessutom kan man ju bidra positivt på andra sätt än räknat i reda pengar.
 
Sverige är underbart
Här kan du läsa om vad Röda Korset gör http://www.redcross.se/teman/migration/ 
 
 
 

Snabbtitt på Företagsmässan

Mesta delen av fredagen har bestått av bokföringsjobb. Jag behöver intensivjobba lite för att få klart allt innan vi far till Globen. Jag tycker det känns bra att inte ha en massa jobb liggande så att jag kan åka iväg med ro i kroppen.

En snabb sväng hann jag förbi Företagsmässan på Högslätten för att se vilka företagare som fanns på plats. Hittade flera av mina favoriter :) Det får illustreras av Sjögårdens fina monter, Isedora försökte hinna undan så hon blev lite suddig i kanterna. Jag tycker hon matchade sin utsmyckning så väl att hon gott kunde vara med på bild...



Tänkte också fota fina snickerier hos "Snickar-Karin" =Karin Jacobsson Finsnickeri, men det glömde jag bort i hastigheten. Ni som bor i Härnösand får själva gå dit i morgon och titta :)
Själv hade jag inte möjlighet att delta som utställare denna gång eftersom jag sedan tidigare hade fredag kväll och lördag inbokade.

Fredagskvällen har jag tillbringat på Björklunden i Sollefteå och möte med Mittsvenska Ridsportförbundet. Nu har jag krupit till kojs för att ladda batterierna inför fortsatt möte i morgon.

I huvudet på Ingrid

Idag började jag morgonen i stallet där jag fick oväntat och trevligt sällskap av Mia. Fastän jag hade utsläppet hade hon hunnit dit före. Nu när det blivit lite kallare har man eländet med att vattnet fryser. Hos Conny har jag bara en hink så då är det enkelt löst, men hos Rutger och Cloe har jag en stor balja som det var ett tjockt islager på. Fick hacka hål på isen och sedan ta bort sörjan med bara händer. Hu så kallt! Jag har funderat på en uppvärmd balja, ska nog göra slag i saken nu.
 
Mitt på dagen for jag iväg till Sundsvall på skatteträff. Det var längesedan jag frös så inomhus. Flera av deltagarna satte på sig ytterkläderna. Jag hade tack och lov en stickad ganska stor sjal med som jag hängde på mig. En av föreläsarna frågade "tycker ni att det är lite kallt? ni fryser väl inte?" och ärlig som man är så svarade jag förstås att : jo vi håller på att frysa ihjäl. Hela rummet skrattade (utom de från skatteverket).
 
Precis som förra året läste de mest innantill. Jag tycker, precis som då, att det är märkligt att Skatteverket anser att alla företagare ska kunna allt som gäller (annars blir det minsann straffavgifter) medan de själva, som har det som yrke, inte kan annat än knappt sitt specialiserade område.
 
 Jag ställde frågan ang en straffavgift som en företagarkollega fått och fick veta att detta sannolikt berodde på att man fyllt i 0 i ett fält istället för att lämna blankt. SICK!! Är det då så att man på alla blanketter som skall fyllas i skall lämna blankt om det är 0? Nej, så var det inte - i vissa fall är det jätteviktigt att nollan fylls i. Ja, jag säger då det! Var konsekventa kanske vore ett gott råd? Men, man kan ju överklaga straffavgiften, får jag höra. Ja och företagare har ju inget annat, viktigt att pyssla med... Två andra deltagare ställde frågor -den ena svarade de på efter pausen då de hade kollat upp det med sina kollegor. Den sista frågan hade de inte svaret på för de var inte experter på Rot och Rut, utan föreslog att frågeställaren skulle ringa kontoret i Västervik. Jag har svaret på frågan jag... men orkade inte ta det utan höll faktiskt tyst...
 
Jag efterlyser en mänskligare inställning till att företagare faktiskt kan begå misstag utan att de är ute efter att fuska och blåsa SKV på pengar. Undrar vad som är hönan och ägget: anställs bara människor med "företagare-är kriminella-fuskare-inställningen" eller blir man indoktrinerad efter en tid på SKV?
 

 
Lite nya saker som är på gång fick jag i alla fall med mig hem i kunskapsbanken, vilket ju alltid är bra.
 
I kväll har jag hunnit en hel del. Har gått ett pass på Friskis och Svettis och hunnit se en del av TV-programmet I huvudet på Gunde Svan där Gunde utmanar Malin Baryard Johnsson på hoppning. Kul och trevligt framställt. Inte är han rädd av sig i alla fall :)
 
Länk ifall du missade det:
 
http://www.hippson.se/blogs/redaktionenssportkoll/se-nar-gunde-utmanade-malin-och.htm
 
Har t.o.m hunnit läsa lite blogg. Halkade in på Weines Blogg som jag läst nån gång förut och den är faktiskt riktigt rolig: http://weine.blogg.se/ Om jag inte vore något till åren kommen skulle jag nog söka ett hästskötarjobb ett tag igen ;)
 
 

Vinterskoning

I morse släpade jag iväg med Cloe och Rutger till Stall Specksta för skoning. Jag var urtrött när jag klev upp. Hade för ovanlighetens skull sovit uruselt. Undrar om det påverkar att det är fullmåne?
Jag är glad att jag har så snälla unghästar att jag kan ta Cloe i ett snöre och Rutger i ett annat samtidigt. Det funkade lika bra att gå så med Conny förra gången. Det tar ca 20 min att gå mellan stallen.
Cloe har nu fått vinterskor och sulor runt om. Rutger som ju vintervilar, fick bara skor och sulor fram och Conny som står i sjukhage verkades enbart.





Efter lunch jobbade jag med löner och i kväll har jag haft mina onsdagsgrupper på ridskolan.

I morgon är det utbildning på gång.


Klädfynd

Idag har jag varit iväg på ett av mina roliga arbetsplatser. Jag har det så himla bra, kan jobba hemifrån när jag känner för det och åka iväg när det lockar mer.

På eftermiddagen svängde jag förbi Röda Korsets lokal Kupan för att lämna in ett protokoll. Passade förstås på att ta en runda i butiken. Det var välfyllt. Eftersom måndagar är den dag då det fylls på mest brukar det vara extra bra på tisdagar. Jag hittar ofta saker som jag gillar men idag hade jag riktig tur. Ett par Acne jeans och en mörkblå tunika/klänning från Desigual. För detta betalade jag bara 130 kronor! Då kan man ju kosta på sig märkeskläder :) Annars är inte klädkontot så prioriterat, även om jag egentligen tycker det är ganska roligt.


I morgon ska hästarna skos och sedan är det dags att göra alla löner.

Blåsväder

Skulle nog inte ha skrivit om någon storm i senaste inlägget... Verkar som om jag retat någon för hujeda mig vad det har blåst i natt och i dag. En av silageringarna till hästarna hade blåst till skogs . Tänkte när jag såg meddelandet om det på anslagstavlan i stallet att det nog var bäst att leta rätt på den och dra hem ringen eftersom stallägaren jobbade. Inte så kul att hålla på med sådant i mörkret.
 
Jag hittade den ganska snart i lerbäcken nere i sänkan och trodde att det skulle vara en enkel match att rulla hem den. Den är ju inte särskilt tung. Vad jag inte tänkte på är att den är ganska mjuk -och stor... Den betedde sig lite som jello när jag försökte rulla den uppför slänten, vek sig och dallrade hit och dit. Jag får vara glad att ingen smygfilmade mig :D När jag till slut lyckades baxa den upp över kanten och Conny fick syn på schabraket, fick han spel i sin lilla sjukhage. Det märks att han inte rör på sig.
 
Ser inte så brant ut på bild.

Ringen på plats, förhoppningsvis tillräckligt förankrad med stenar.
 
Åkte sedan till Rutger och Cloe och pysslade lite. Rutger har fått påbörja sin vintervila så det är lite trist att inte få rida något. Medan hästarna smaskade kraftfoder passade jag på att ta premiärfika i nya sadelkammaren/fikarummet.
 
 I kväll har jag jobbat på en presentaion som jag skall göra i början av december. För första gången någonsin ska jag använda mig av powerpoint. Jag har fobier att tekniken inte ska fungera...
På tal om blåsväder är den stora snackisen i media här kommunchefens fynd-köp av en fastighet. Inte bra publicitet... Men jag kan inte påstå att jag blir förvånad.
 

Stormen Gudrun

För någon vecka sedan var jag på Winnet-dagen på Härnösands Teater.
Det blev en mycket intressant dag med föreläsningar på temat jämställdhet och företagande på lika villkor. På förmiddagen hölls flera anföranden.
 
Gudrun Schyman höll en föreläsning med namnet "Jämställdhet en självklarhet men inte verklighet". Jag har inte hört Gudrun tidigare men hon imponerade. Hon kom in som en frisk fläkt och svepte oss med. Kunnig, påläst, härligt rättfram och rakt på sak fick hon många av oss att både skratta och tänka till. Hon ställde bla frågan "Varför händer det så lite när vi vet så mycket? " Och det kan man ju undra. Det finns massor av forskning, fakta och kunskap. Dessutom är jämställdhet ett politiskt nationellt formulerat mål!
 
Men stopp och hallå! Varför har då politiska partier "kvinnoförbund" ?? Det måste ju innebära att det även finns ett "mansförbund"? Nähä, inte det. Så då är mannen normen, det normala, det vanliga, majoriteten? ?
 

Jag kan bara konstatera efter dagen, att den starka patriarkala ådran i vårt samhälle har gjort att jag inte ens reagerar på alla situationer där det inte är jämställt. Jag är bara så van att det är som det är.
 
Jesper Fundberg höll en föreläsning om ledarskap och genus. Varför präglas ledningsgrupper ofta av en grabbig kultur? Kan man förändra det? (Jesper var den som skickades fram för att försöka förklara varför man på fotbollsgalan gav en bil till en manlig spelare men inte ens nämnde den kvinnliga motsvarigheten. SKÄMS på er Fotbollsförbundet!!)
 
 
På eftermiddagen fick vi lyssna till Anna Wahl och könsstrukturer i organisationer. Bla pratade hon om något som jag många gånger funderat över: Heterosocialitet -att inte bara män bekräftar män, utan kvinnor också bekräftar män. Att kvinnor säkrar sin egen överlevnad genom att orientera sig mot makten. Att markera lojalitet mot normen genom att inte bekräfta andra kvinnor. Att inte erkänna diskriminering. Att inte arbeta för jämställdhet.
 
Anna Wahl sa också om "duktiga flickor" att ; Om man jobbar och jobbar och jobbar och inte får bekräftelse så hjälper det inte att jobba ännu hårdare. Bekräftelsen kommer inte.
 
Aj! vad jag kan skriva under på det!
 
Bild från den avslutande paneldiskussionen:
 

Jag ska "bara"

Onsdag kväll hade jag lektioner på ridskolan. Lika roligt som vanligt. Första gruppen jobbade med skolor och den andra med förvänd galopp. Ambitiösa elever som verkligen vill :)

Torsdagen bestod av bokföringsjobb och ännu mer bokföringsjobb. Efter lunch tog jag ett break och red en kortis på Rutger. Han sköter sig utmärkt men just nu funderar jag på om vintervilan ska tidigareläggas två veckor eller ej. Det känns som om han är lite trött i kroppen. Han ligger också en hel del, så förmodligen är han i en växtfas.

Planen var att gå på Friskis och Svettis på kvällen men jag fastnade i jobb och glömde bort tiden. Oops! Det är inte första gången det händer... Jag tror jag är lite som Alfons Åberg: " Jag ska bara". Nästa gång ska jag ställa alarmet.

Nu hann jag istället starta matlagningen innan Kenneth kom hem. Det hade fallit 2 cm snö i Örnsköldsvik så tåget var försenat. Förvånad någon? ? Hur kan man köpa Italienska tåg som inte funkar i kyla -till Norrland?

Nu har jag startat fredagen på bästa sätt med en bra träning på HRK. Har också hunnit det årliga besöket hos gyn. för att kolla om de nedre regionerna fortfarande är med ; ) Tydligen är det inte helt solklart när det är dags att sluta med p-pillren, så än så länge får de hänga med. Vore inte så lyckat att bli gravid. Använda barnvagnen som rullator, typ...

Sitter nu med förmiddagsfika på stans billigaste (? ) fik, Trädgårn innan jag drar igång med bokföring igen.







Hjälp till Filippinerna

I går var Conny på återbesök till veterinären och fick sista planerade sprutan. Nu är det fortsatt vila tills efter jul. Bara att hålla tummarna.

På kvällen var jag på möte med Röda Korset. Vi beslutade bla att skicka 100 000 kr till hjälpinsatserna i Filippinerna. Det går inte att tänka sig hur det är. I vissa områden är allt förstört, det ligger döda kroppar under bråten, människor har inte mat, vatten, tak över huvudet eller mediciner. Det går inte att ta sig fram, folk plundrar för att få tag på mat för dagen och fångarna är utsläppta ur fängelserna för att man inte kan förse dem med mat, vilket förstås gör situationen ute i samhället ännu osäkrare.
Vi har det rätt bra här i Sverige.




Säsongsavslutning

I helgen har jag varit på min gamla hemmaplan, i Högbo, på tävlingar. Det blev en bra avslutning på säsongen med extra krydda i och med att Mia och Don Silvio vann högsta klassen Intermediaire I på söndagen.



För Fia och Upan L var detta sista tävlingen. Enligt planen skall han nu pensioneras från tävlande. Lite vemodigt känns det allt. Härligt att de fick ett så bra sista tävlingsår. (Önskar att jag hade en ersättare till henne i bakfickan. )
Bra tävlingssäsong har det varit för många av mina elever på olika nivåer, allt från B- ponnyryttare som avancerat från LC till att vinna LA upp till tjejerna som gjort fina prestationer ända upp i Intermediaire.
Nu ska vintern tas till vara för såväl vila som träning vidare mot nya mål.

Ungdomarna håller ställningarna

Kul läsning för alla SRK:are, Härnösandare och en hel del andra. Kolla ryttarrankingen i åldersgruppen födda 1990: Issa, Mia och Fia håller ställningarna! :)
 
http://tdb.ridsport.se/rider_rankings?age_end=23&age_start=23&discipline_id=1&districts%5B%5D=1&time_span_end=2013-12-31&time_span_start=2013-01-01
 
I helgen åker jag med på årets sista tävling i Högbo. Sedan blir det vila och vinterträning för att befästa lite rörelser inför kommande säsong.
 
Fina Rutger fick jobba lite idag med, annars rider jag sällan två dagar på raken, men i morgon hinner jag inte så då fick det bli så den här gången. Efter att ha varit jätteduktig igår blev han idag rädd för sitt eget bajs. Hästar är ju som dom är, haha. Jätteläskigt när det ångade av högen. Med lite övertalning gick han till slut förbi och efter några varv hade han glömt att det var farligt.
 
 Snyggingen himself! Foto Laila Berglund
 
Cloe har tydligen varit på dåligt humör...Hon har sparkat två rejäla hål i väggen, man ser precis hovavtrycken. Skräptant att ha sönder det nya fina stallet!
 
  Stallet innan Cloe gick lös på det...
 
I kväll jobbar jag på HRK och har lektioner. Jag skall få ha onsdagkvällarna resten av denna termin. Det ser jag fram emot. :)

Om Röda Korset i Nordkorea

Måndag var det fullt upp. Började i stallet med utsläpp av Conny till sjukhagen och for sedan iväg på bokföringsjobb resten av dagen. På kvällen åkte vi iväg och hämtade Stallpellets, det har gått mer än vanligt nu när Conny stått inne.

Jag hann också gå på en föreläsning på biblioteket


Vi fick höra Jim Dawe berätta om sitt uppdrag för Röda Korset i Nordkorea. Intressant och svårt att tänka sig hur det kan vara.

Idag har jag varit på ATG-kliniken med Conny för ytterligare en spruta. Återstår en till nästa vecka, sedan är det bara vila och hålla tummarna som gäller.

Fina Rutger fick jobba lite i manegen. Han sköter sig finfint. Jag är så glad att mina unghästar är så snälla och trevliga.

KM på SRK

Den här veckan har jag gått omkring med ständig träningsvärk. Fia har varit bortrest så jag har fått den äran att rida Upan. Kul att få trimma ett par dagar. Det märks att jag bara styr omkring på treåring i vanliga fall, för oj vad det kändes i höfter, rumpa och lår. Till råga på allt så sitter jag inte särskilt bekvämt i Fias sadel. Vi är ju en aning olika skapta. Mina sittben blir helt bedövade. Men roligt är det :)

För att bättra på träningsvärken tänkte jag gå på Friskis och Svettis i onsdags, bara för att konstatera när jag skyndat mig dit, att det var inställt eftersom det var lov. Det fick bli ett pass på torsdagen istället.

I dag har jag varit till Sundsvalls RK och dömt klubbmästerskap i dressyr. Fick se flera fina ekipage och trevliga hästar. Något som jag iofs redan visste men blev påmind om igen är att lektionshästar är helt fantastiska varelser!


Arkivbild på Conny.

Conny har fått en liten utebox så nu slipper han stå inne ensam hela dagarna. Han verkar mycket nöjd med det och har skött sig exemplariskt. På tisdag är det dags för en ny spruta hos veterinären.

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE