Hästhuliganer ?

I helgen har vi varit på Strömsholms vårtävlingar. Mia och jag från Härnösand och Fia, Issa, Annika och Lena från Sundsvall. Helgen har varit toppenhärlig med fina ritter och underbart väder i denna härligt hästiga miljö.
 
Silver gick bättre för var dag, Mia red välplanerat och noggrannt och hade goda resultat alla dagarna. På söndagen knep de en 6:e placering i Intermediaire 1. Med ännu lite mer styrka och tryck i bakkärran genom programmet kommer de att bli riktigt farliga och inom en inte alltför avlägsen framtid väntar debuten på nästa nivå.
 
Det är verkligen roligt och inspirerande att se alla fina ekipage, och samtidigt återigen kunna konstatera att norrlandsryttarna inte alls behöver skämmas för sig. Visserligen har vi inte så  många ekipage på riktigt hög nivå här uppe, men vi kämpar på trots långa avstånd. En fjäder i hatten för Lena som tagit sig hela vägen till GP med Killigrews Lancelot. Hon borde vara en stor inspiration för många.
 
Silver njuter av uppmärksamheten.
Silver är fantastisk att ha med sig på tävling. Står lugnt, sover bra och äter som en häst...
En reflektion jag gjorde i går kväll när jag kom hem och lyssnade på nyheterna är något som vi i ridsporten skall vara oerhört tacksamma för. Tänk att vi kan samlas på stora evenemang med massor av människor. Konkurrenter när det gäller, men alltid trevlig stämning runtikring. Total avsaknad av hästhuliganer, aldrig någonsin att jag har behövt oroa mig för min personliga säkerhet, inte ens på de allra största evenemangen. Aldrig någon som hotar domarna när det gått dåligt, slår ihjäl konkurrerande ryttares supporters, eller misshandlar någon som bara råkar passera på fel plats. För oss är det så självklart, men tyvärr ser det inte lika ut inom alla sporter. En del drar verkligen till sig de sämsta exemplaren av människan. Och de har ju egentligen ingenting med sporten att göra! När vi var i Scandinavium senast mötte jag, på väg från hotellet, ett supportergäng på väg till någon form av match. De var totalt omringade av poliser och vakter och det var ett förfärligt liv, riktigt obehagligt. Jag har inte sett så många poliser sammanlagt på hästevenemang...
 
 
 

Bäst på helheten vinner

Jag tror att det gäller att söka upp möjligheterna, ta chanserna och skapa tillfällena. Att passivt hoppas på att de skall "ramla över en" är att tro att andra får allt lite för enkelt.
 
Sitt inte och vänta på att någon annan ska ge dig chansen eller möjligheten. Det kommer inte att hända! Då kommer du att dö och fortfarande undra varför inte just du fick din dröm uppfylld. Det gäller att själv ta ansvar och jobba för framgångarna.
 
Blod, svett och tårar! Jobba hårt för det du vill. Det är faktiskt bara du som äger dina drömmar och bara du som kan avgöra hur hårt du är villig att jobba för att nå dit.
Vilka är dina mål?
Hur ska du göra för att nå dit?
Finns det flera vägar?
Troligen... Stirra dig inte blind på det du saknar utan utgå från dina tillgångar. Titta på andra som lyckats och ta efter de delar som passar dig.
Du kan! Varför skulle inte just du kunna om andra kan?
 
Se till att satsa på bred front. Någon sa till mig en gång att "bäst på helheten vinner" och det tycker jag var klokt. Det hjälper inte att vara jättebra på tex att rida om man inte får till organisationen runtomkring. Sätt både kortsiktiga riktmärken och långsiktiga mål. Stäm av emellanåt så du ser om du är på rätt väg!
Skaffa dig den hjälp du behöver för att nå dina mål, men kom ihåg att det är du som skall ta dig dit. Minimera närvaron av sådant som inte är bra för dig eller personer som inte tror på dig.
 
Tyvärr ser jag ibland personer som tycker att de kämpar och kämpar och inte når riktigt ända fram och jag kan tydligt se att det brister i så enkla saker som att organisera och planera sin vardag.
 
Man har inte misslyckats förrän man slutar försöka...
 
 

Strömsholm

Torsdag var jag riktigt effektiv. Jag började morgonen med en träning i Sundsvall. Denna gång var det programridning på schemat för att känna på helheten inför kommande tävling. Nu kan jag bara hålla tummarna att det går bra även i skarpt läge.

Åkte sedan på två kortare kundbesök och därefter hem och gjorde löner åt en kund. Sedan blev det ett besök hos hästarna innan jag åkte till Härnösands Ridklubb för ytterligare en programträning.

Vid två var Mia och jag lastade och klara och gav oss iväg mot Strömsholm med Silver. Vid åttatiden anlände vi och installerade hästen.



På fredagsmorgonen möttes vi av en väldigt spånig Silver som verkade ha legat ner och sovit gott.
Dagens klass en Msv A gick ganska bra. Det är prydligt, lydigt och ser harmoniskt ut. Silver var en aning spänd vilket gör att det sista trycket inte riktigt kommer fram. Ett klart godkänt resultat på dryga 64 % blev det. Nu hoppas jag att den lilla spänningen är borta tills i morgon så blir det ännu bättre.


Silver nöjd när han har allas uppmärksamhet ...

Ut i naturen till häst

Nu när det är vår och vädret inbjuder till att vistas ute tycker jag att vi som håller på med hästar och gärna tar med oss dem på turen ska påminna oss och våra ungdomar om att rätten att rida i naturen också medför ett ansvar.
 
Om vi skall kunna samsas med andra och inte irritera markägare i onödan krävs faktiskt att vi tänker oss för lite. Mjuka, härliga vårvägar är underbara att rida på, men tyvärr också ömtåliga. En väg som är mjuk under vår eller höst kan få ganska rejäla  gropar av en skodd hov, speciellt om vi kommer i trav eller galopp. Vi måste ha med oss en stor portino gott omdöme när vi ger oss ut.
 
Allemansrätten innebär att vi får färdas över annans mark utan att den som äger den gett sin tillåtelse, men vi får inte skada eller förstöra. Vi får naturligtvis inte rida på annans tomt, i planteringar eller på åkrar. Hästbajs är i lagens mening inte nedskräpning, men alla uppskattar inte gödsel, så ibland kan det vara lämpligt att välja en alternativ väg istället. Hemmagjorda skyltar om ridförbud är visserligen inte giltiga förbudsskyltar, men de är en klar indikation på att markägaren tycker att verksamheten stör, försök hitta andra stråk att rida på.
 
Rider du ofta på samma ställe? Då är mitt råd att kontakta markägaren för att komma överens om var det kan vara lämpligast att ta sig fram.
 
Följ denna länk för att läsa mer om allemansrätten och hästen
http://www3.ridsport.se/Svensk-Ridsport/Verksamhet/Allemansratten/
 
 
Tack Sofia Westin för lånet av bilden. Nöjd Upan på uteritt :)
 
Skön tur!

Fira träningslöftet med massa prylar?

Söndagen tillbringade jag i Östersund. På förmiddagen hade vi styrelsemöte med Mittsvenska Ridsportförbundet och på eftermiddagen var det dags för årsmöte. Vi höll till på ett trevligt ställe mitt i stan - Gamla Teatern. Lite nytt blod kom in i styrelsen men inga stora förändringar. Jag har ett år kvar på min mandattid och kan inte tänka mig annat än att jag kommer att tilldelas kassörsuppdraget i år också. Vi har konstituerande i slutet av mars.

Nu sitter jag vid frukostbordet och läser en joggingbilaga som följde med Coop's tidning. Kan inte låta bli att fundera över att omslagsflickan har vällagd makeup (tom bild från sminket inne i bilagan) Inte fysiken ska man behöva sminka sig inför träning!?

Läser vidare och det kommer ett helt uppslag döpt till "sporta snyggt" som går ut på att man ska fira sitt träningslöfte med nya fina träningskläder och andra prylar, för att det är du värd... Men ge er! Hur många shoppar inte massor av träningsprylar och kommer sen aldrig igång? Jag föreslår att börja i andra änden. Träna i nåt du redan har och uppdatera garderoben eftersom. Då kan man kanske tänka att man ger sig det som belöning för en insats.

Vårkänsla!

Idag har vi firat Kenneth med finfrämmande, tårta och presenter. Dagen har bjudit på ett fantastiskt vårväder!

Förmiddagen tillbringade jag i stallet. Pysslade om Conny och passade på att gå igenom hagen tillsammans med Isabelle. Hagen är till stora delar snöfri, men faktiskt inte särskilt lerig. Hoppas att det håller i sig. Vi har möjlighet att dela av hagen så att största delen består av torrt skogsområde ifall det skulle behövas.



Nästan ingen snö kvar på gården. Förra året var det höga drivor sista mars.


Knopparna kämpar sig upp trots bakslaget förra veckan.

Vinter igen

Häpp! Vintern kom tillbaka. Vi som hade riktig vårkänsla, knopparna hade tom börjat titta upp i rabatten. Men nu snöar det för fullt och var riktigt dåligt väglag även på E4.

Innan jag åkte iväg mot Timrå hade jag hunnit med en tidig lektion för Mia och Silver. Vi jobbade vidare på passagen och piaffen. Passagen börjar bli uppvisningsbar nu med helt okej övergångar. Piaffen har fortfarande en liten bit kvar, men man kan klart se vad det är och några bra tramp kommer emellanåt. Det är inte alltid så lätt att hålla reda på fyra ben ;) Ambitiös och snäll är han varenda gång, fina Silver. Är verkligt glad att Mia kunde köpa honom.



Jag åkte också en extra sväng in till stan för att köpa en födelsedagspresent till Kenneth. Tänkte mig en snygg tröja eller skjorta från hans favoritbutik, men av det blev intet. Butiken var obemannad när jag kom och var så en lång stund. Till sist kom det en expedit från butiken på andra sidan. Strax efter mig hade det kommit in en man som nu stod vid kassan och väntade. Expediten gick fram till honom och började prata och fortsatte prata och pratade ännu lite till. Eftersom butiken inte är så stor kunde jag ju höra det mesta och det var ett helt privat samtal. Till slut blev jag sur och gick. När jag kommit en bit så vände jag om och gick tillbaka. De stod fortfarande och pratade och jag var helt osynlig tydligen... nonchalant. Inte förrän jag passerade dem på väg ut blev jag tilltalad. Då frågade hon om jag velat ha hjälp, men då var jag så irriterad att jag bara svarade att " du fick två chanser" sen gick jag. Kan säga att hon tittade långt efter mig. Jag tycker det är underligt. Affärerna i Härnösand klagar över att kunderna åker till Birsta men ändå tycker de att de kan kosta på sig att nonchalera de kunder som faktiskt kommer. Uppryckning tack!

Ryttareliten

Har tittat på Ryttareliten på TV. Jag tycker att det är kul att de sänder ett program med hästanknytning på bra sändningstid. De sociala medierna kryllar förstås av kommentarer av diverse proffstyckare efteråt. Det är ju också intressant...
 
Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att ett TV-program inte visar hela bilden utan väl valda delar, allt för att göra ett program som folk tittar på. Tyvärr blir det inte spännande och "bra" TV om alla inblandade alltid framställs som ursympatiska, ödmjuka och att allt de gör och säger är genomtänkt. Men visst är det roande att se alla typer och situationer? Utifrån vad man har för egna erfarenheter ser och hör man ju också olika saker. Min sambo, som ju inte alls är i hästbranschen, tolkar emellanåt inslagen lite annorlunda än vad jag gör medan vi bland noterar exakt samma saker.
 
Det hårda arbetet, förhoppningarna om en bra häst, nervositeten inför en prestation, pengar (oavsett man har dem eller önskar att man hade), glädjen, lyckan, sorgen. Allt är bekant för oss som håller på med det bästa som finns -hästar!
 
 
 
 

Hej då för denna gång Lofoten

Upp i ottan för att komma med på morgonflyget. Både jag och Sara hade legat på aga hela natten. Undrar varför det lätt blir så när man vet att man skall upp väldigt tidigt?

Jag är lite förundrad över hur kommunikationer fungerar. Det här att man bara kan ställa in turer hur som helst (tåg, buss, flyg) så jag var inte helt övertygad om att jag skulle komma iväg.

Flyget från Leknes avgick i alla fall som planerat. Vädret var fint men ganska blåsigt så vi blev informerade om att det skulle bli lite skumpigt. Inte så mysigt...


Sara med familj har varit toppenvärdar under helgen och skämt bort mig ordentligt och träningen har varit väldigt rolig.

Nu får du fundera på hur du ska göra

Fortsatt träning i Lofoten under söndagen. Alla ekipagen hade haft en natt att sova lite på saken och kom taggade till dagens träning. Dagens jobb innehöll bland annat att påbörja jobbet med sidförande hjälper för ryttarna med lite yngre förmågor. Förhoppningsvis hittar vi lediga helger för en fortsättning.

Hemfärden gick dock inte alls. .. När vi kom till flygplatsen sa mannen bakom disken bara att flyget var inställt pga tekniska problem och inga fler turer fanns under dagen. Kommentaren därefter borde få pris:
"nu får du fundera på vad du ska göra".
Jaha? ? Typ...Jag vill hem... Hur brukar man göra??

Blev att boka om alla flyg och tågbiljetter till måndagen och åka tillbaka till Sara. Det var i alla fall nån som blev glad när vi kom åter. Frida -som nu har haft skönhetssalong och lagt makeup på mig.




Träning i Lofoten

Flera flygturer senare landade jag i Leknes på Lofoten mycket sen fredag kväll. Vi höll tidsschemat skapligt ända till sista turen då dåligt väder (snö och blåst) gjorde ca 2 1/2 timmes försening. Sista biten, Bodö - Leknes, var det ett ganska litet plan och jag kände mig inte helt bekväm. Hamnade bredvid en tjej som när det började guppa på nervägen lät aaah, oooh, åååh. Till slut klarade jag inte att vara tyst längre så jag vände mig mot henne och sa sssch! Då blev hon tyst i alla fall ;)

Ridanläggningen var fin och hade en manege med riktigt bra underlag. Ekipagen har varit en trevlig blandning av allt från eleganta halvblod till väldresserade fjordingar och ryttarna var ambitiösa och uppmärksamma. En rolig träningsdag :)

Vi var klara medan det fortfarande var ljust så Sara passade på att visa mig omgivningarna. Mäktigt, jag är fullständigt hänförd. De bor otroligt vackert.






På kvällen bjöds jag på en mycket god rätt med torsk och så fick jag den äran att fixa naglarna på Frida, 7år. Turkost, lila och bling blev det :)

Träna på det du är bra på!

När man tränar sin häst för tävling är det ofta lätt att fokusera på det som är svårt och det som man behöver förbättra. Genomgående när jag ställer frågan till nya elever vad de är bra på så blir de ganska tysta, inte sällan börjar de istället berätta vad de tycker att de är sämre på. Det är, konstigt nog, så mycket lättare att hitta fel på sig själv (och ibland sin häst) än förtjänster.
 
Glöm inte det du/ni gör bra! Det är minst lika viktigt att jobba på det som att förbättra ekipagets svagheter. Det ni är duktiga på och har talang för ska ni vårda och utveckla ytterligare. Det är ju så roligt när det är lätt. Dessutom får det både ryttare och häst att känna sig duktiga, en boost för självförtroendet!
Självklart behöver man också jobba på sina svaga sidor, men tänk på att det ibland kan vara bättre att utveckla de rörelser/övningar man har talang för och göra riktigt bra ifrån sig där. Den rörelse som är svår kanske man får nöja sig med att trimma till godkänt betyg på medan man kan plocka bra betyg på flera andra rörelser istället.
 
 
 

Hoppas resten går bättre

Just nu är jag lite fundersam hur detta skall gå. .. Det började redan i Härnösand. Jag var i god tid på stationen. Kollade på tavlan för avgångar och där stod inget om nån buss till Sundsvall. Gick ut och tittade och två bussar stod inne: Sollefteå och Viksjö. På de digitala tavlorna vid hållplatserna stod tydligt tid och destination för dessa. På en av de andra platserna stod Sundsvall, men med en mycket senare avgångstid än min. Jag gick in och väntade. Med två minuter kvar till avgång började jag bli lite orolig, gick ut och konstaterade att utanför själva stationsområdet och utanför bommarna fanns två busskurer. Där stod en person. Gick dit precis när bussen kom. Tydligen är inte denna buss fin nog att avisera avgången för? ?
Skulle redan där anat oråd. När vi kommer till Sundsvall visar det sig nämligen att bussen inte går ända till tågstationen, den har ändhållplats i stan. Blev en lätt joggingtur till centralen. Alltså hur tänkte SJ nu? Jag har bokat resa från Härnösand till Arlanda. De måste väl ändå ha nån form av koll?? Om jag hade varit i en okänd stad hade det kunnat bli bekymmer, man ser ju inte tågstationen från bussens slutdestination.
Hoppas nu att övriga anslutningar ankommer till samma ställe som nästa avgår från.
(Till råga på allt gick det ett snabbtåg till Stockholm två minuter innan min buss lämnade Härnösand) :b

Norge!

Ser fram mot några spännande dagar i slutet av veckan. Jag ska nämligen till Lofoten, Norge för att hålla träning. Första äventyret blir att ta sig dit, jag är inte överförtjust i att flyga nämligen. Bara att ordna biljetter var i sig en historia. Höll på att inte ta mig sista biten, och fick boka om hela hemresan så att det blev bra mycket dyrare än från början. Men nästa gång vet jag hur jag ska göra... ;-) Man lär så länge man lever.
 
Resan går: Härnösand-Arlanda-Oslo-Bodö-Leknes tur och retur.
 
Det ska bli spännande att se ett gäng nya ekipage, och en ny anläggning. Och hoppas det inte är alltför klurigt att kommunicera. Jag har en känsla av att de har mer vana av att lyssna på svenska än vad jag har på norska.

Mellofinal

Tittar på Mellofinalen. Jag har varit usel på att följa delfinalerna så jag har dålig koll på låtarna.
Först ut en mörk kille som inte sjöng rent.
Snälla! Posen var inte ens cool när Michael Jacson gjorde den!
 
Sedan en tjej som jag tyvärr redan glömt. Alcazar har i alla fall fattat det där med glitter och glamour. Fast de hade lika gärna kunnat vara med 1974, ABBA hade lika glammiga kostymer på sin tid.
 
Sen kom den mörka killen in igen... nej sorry det var visst inte samma bara lika ;) Yohio är ju söt och sticker ut lite. Jag får vibbar av Adam & the Ants när jag ser outfiten. Sanna Nielsen sjunger vackert som vanligt men lär inte gå vidare, i år heller...Ace Wilder har en klatschig låt.
 
Omöjligt att gissa utgången.
 
Sedan ett ABBA-potpurri, och se där -den mörka killen kom in igen! Nä, just det, hmm, hur skilja dem åt?
(Anton, Oscar, Robin)
 
 

Hippohelg

Lördag morgon klev jag upp tdigt för att boka biljetter till Norge. Efter mycket pysslande tyckte jag att jag hade fått till det ganska bra. Tåg till Arlanda, flyg till Oslo, och vidare till Bodö till rimliga priser. Senare på dagen visade det sig dock att det inte alls var så bra...jag hade nämligen missat att jag skulle vidare en flygtur till ca 30 min till Leknes. Inga problem tänkte jag, det var ju bara 10 mil...men hade ju förstås inte tänkt i Norska termer: Tio mil innebär... just det 3,5 timme på färja. Det var naturligtvis 10 mil fågelvägen och bara vatten, hoppsan!
Fick tillfälligt släppa det för att boka om efter helgen eftersom vi skulle till Umeå och Hippologum på tävlingar.
 
Jag har fått agera såväl chaufför, coach och en aning hästskötare i helgen. Praktiskt att kunna vara allt-i-allo. Eftersom Mia köpt ny bil så blev hennes ekipage för tungt för hennes körkort, så ett tag framöver byter vi plats i sätena när vi åker på tävling. Jag kör och hon underhåller :)
 
Vi anlände till Hippo strax efter efter lunch. Pernilla hade precis gjort en ritt på dryga 62% i MsvC på Caiquiri, med styrkan i ett bra galoppprogram. Tyvärr hamnade de ett pinnhål utanför placering. Efter att vi ätit hjälpte jag till med lite coachning av Young-ridern Emma på framridningen. Emma har bara haft sin häst Melcheor sedan augusti och debuterade nu i MsvB. Hon gjorde en stabil ritt och vann MsvB:4 på 65,87. Mest nervös var nog Emmas pappa som inte vågade titta på ritten.
 
I St Georges var det Mia och Silvers tur att visa framfötterna. De hade en ritt utan några större misstag. Man hade kunnat önska ännu lite mer tryck och power, men som vanligt ett mycket harmoniskt program. Det blev seger med kanske något försiktiga poäng (63,55%).
 
 
Som de flesta år tycker jag att man märker att det är i början av säsongen. Det händer mycket i klasserna och en del hästar är lite "yra i mössan" och kanske också att en del ryttare är lite mer nervösa än vad de är efter att ha avklarat några starter.
 
Vi hade lyxen att få övernatta hos goda vänner som såg till att vi fick mätta våra hungriga magar på lördagkvällen, sova gott och grunda med en bra frukost på söndagmorgonen innan vi åter åkte iväg till tävlingsplatsen.
 
Mia gjorde en jämn ritt även i söndagens MsvA ( 65,93%) och fick med sig en blå-gul rosett till hem och Emma knep en blå rosett i MsvB:2. Vilken start på tävlingssäsongen!
 
I morgon bär det av till Ljusdal för att hämta en ponny med en elev.
 

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE