Reklam, nej tack!

I dag har jag lämnat bilen hos svärfar som lovat laga den. Mycket tacksam för det.
Hos verkstaden var det billigaste alternativet 5000 kr, då var 3500 av det materiel. Jösses bilen hade varit värd mindre än avgassystemet. Som det lät gick det inte att komma undan delarna billigare... men det gjorde det. Ena delen 1295 kr på Biltema och den andra 400 kr på Ådalens bildemontering (i nyskick). Även om jag får ge svärfar en slant för besväret att låna och skotta fram mekarplatsen så känns det bra.



Detta är två dagars reklam i brevlådan. Jag tycker att det är märkligt. Vi ska sopsortera, åka kollektivt och i alla möjliga avseenden tänka på miljön och så får man kilovis med färgtryck i brevlådan. Reklam som jag inte ens öppnar och tittar på utan lägger direkt i pappersinsamlingen. Snacka miljöförstöring, utan att det bidrar till NÅGOT annat.

OS-febern är över

OS är över för den här gången. I går tittade jag på ett intressant naturprogram när Kenneth kom hem och påpekade att det var OS-final i hockey. Jag konstaterade bara att så länge jag var ensam hemma hade jag ju förmånen att få rå om fjärrkontrollen själv ;)

Jag kan bli så trött på alla konspirationsteorier. Tycker att det Kanadensiska domarteamet var professionella, vilket jag förutsätter på den här nivån. Att en svensk är dopad är oavsett anledning tråkigt men självklart skall denne inte vara med. Sedan har väl vi svenskar en förmåga att tro gott om alla svenska idrottare, medan vi mycket väl kan tro att andra länders dopar sig till höger och vänster. Vad hade vi trott om Kalla om hon varit ryska?

Annars är damstafetten och Kallas insats det som jag tycker var den häftigaste upplevelsen. Jag såg loppet med engelska kommentatorer och wow vilken inlevelse!

Nu är jag på bilverkstaden med min Volvo. Den låter som en pluttesmälla, bara rävsvansen som fattas för att få riktig raggarbilskänsla :D



Efterlyser hästhandlare!

I går var tanken att jag skulle vara jobbfri större delen av dagen, men det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag är superdålig på att vara ledig!
 
Började morgonen tidigt, strax efter 7, med ett roligt pass i ridhuset med Mia och Silver. Första passet sedan Silver kom hem från skåne. Det är inte lika stor skillnad på honom nu som det var förra vändan han hade varit ner, men det är ju helt logiskt med tanke på att Mia nu kommit så långt med honom. Vi fortsatte lite med passage och piaffjobbet. Red också lite skolor och de gör verkligen superfina diagonalslutor. De har ett härligt flyt med driv och han rör sig så lätt sidvärts. När det ser så enkelt ut tycker jag att det ska vara minst en 8. Hoppas att de kan plocka ännu mer poäng på dem denna säsong.
 
Fixade iordning stallet och for sedan hem och trodde jag skulle tillbringa resten av dagen med Kenneth, men se där,så blev det inte för han hade åkt och pimplat. Med tanke på att jag är borta så mycket är jag verkligen tacksam att han kan roa sig själv, så jag klagar absolut inte! Det gjorde att jag satte mig med lite jobb. Först lite bokföring och sedan räknade jag på ett par försäkringar.

Konstaterade att jag kan spara flera sköna tusenlappar åt en av dem, om de väljer Sveland.
 
Söndag morgon har jag haft stallet. Det går ju ganska fort på morgnarna eftersom jag inte har någon häst att rida just nu :(så jag hade mockat hage och allt strax efter 8. 
 
Åkte förbi Tigers Bageri och handlade med mig ett gott surdegsbröd med aprikoser till förmiddagsfikat och sitter nu med en härlig kopp te och mackor. Ska kolla lite hästannonser för ridskolans räkning tänkte jag,
Jag har fått förfrågan om att hjälpa till att hålla ögonen öppna efter lämpliga lektionshästar, men det är inte lätt. När jag jobbade på ridskolan höll man ju hästletartentaklerna ute hela tiden och högg när jag hittade något. Det bästa tycker jag är om man kan ha lite framförhållning för det tar alltid en tid att slussa in nya hästar i verksamheten. Man har alltid några på väg att slussas ut och några på väg in. När man hamnar i det läget att man behöver köpa hästar som är färdiga är det mycket svårt. Inte blir det lättare om budgeten för hästinköp är stram. Jag tycker också att det är ännu svårare nu när jag själv inte är ansvarig. Om det blev fel förut fick jag själv lösa problemet (ibland får man ju tyvärr hästar som inte passar i verksamheten) men nu hamnar det ju i knät på någon annan om det inte blir rätt från början. Känns som ett stort ansvar.
 
Oftast är det enklast att köpa av hästhandlare. Många privatpersoner har förtfattade meningar om att livet som ridskolehäst skulle vara sämre än som privathäst. Det finns många bra ridskolor och många okunniga privathästägare...
Har någon av er erfarenheter av hästhandlare som ni vill dela med er av? Tipsa gärna om bra och seriösa handlare. Helst vill jag ha bytesrätt om den valda hästen inte skulle passa för våra behov. Jag behöver fler säljare att söka hos än de jag redan har.

Vinterväder

Idag har det snöat och snöat och snöat. Jag planerade om lite och jobbade hemma istället för att ge mig ut på vägarna till en kund. Var så inne i jobbet att jag inte hade minsta koll på OS, men det verkar ju ha gått bra ändå såg jag framåt sen eftermiddag.

Det tog över en timme att skotta fram bilen och uppfarten när jag skulle till stallet på kvällen. Hästarna verkade nöjda i hagen trots blötsnön. När de kom in hann jag precis ta av Silver täcket innan han rullade sig, men Conny hann jag inte på. Täcket blev så spånigt att jag nästan inte ville hänga upp det i torkrummet. Det blir att sopa golvet i morgon...

Veckan har varit fullspäckad. Sollefteå i måndags, clinic på Hippologum i tisdags med Sveland och Jump Club, lektioner på Hrk på onsdagen, träning i Sundsvall och jobb i Timrå i torsdags.

Sveland på plats på Hippologum.


TV3 suger!

Sätter på TV:n för att se på OS. Denna dag har tjejerna kammat hem guldet i skidstafetten och jag missade förstås det hela när jag var ute och rörde på det egna fläsket ;)  Blir jättebesviken på TV3 för trots att jag sitter flera timmar framför Tv:n så visas inte en enda snutt av stafetten i repris. Det är bara gubbar som snackar och snackar i rutan. Jag är inte ett dyft intresserad av deras försnack, analyser, mellansnack, eftersnack och dösnack... Jag vill se sport!!
Det slutar med att Kenneth tar upp målgången på Youtube och visar mig.
 
 

Om sadlar

Under mina många år som ryttare, ridlärare och tränare tycker jag att jag alltför ofta möter hästar vars sadel inte ligger särskilt bra. De vanligaste problemen är att sadeln åker fram eller att den inte ligger stilla, utan "vippar" på ryggen. Ett problem som jag tycker var vanligare förr, men som jag inte så ofta ser nu är sadlar som trycker på manken. Ett annat vanligt bekymmer är att ryttaren hamnar i en ogynnsam position på grund av att sadeln inte ligger väl på hästen.

Många gånger är ryttaren helt omedveten om att sadeln inte passar, men förvånansvärt ofta är ryttaren medveten om problemet när man tar upp det. Ryttaren orkar dock inte ta tag i det, kanske på grund av att man tycker det är svårt att finna rätt sadel, kanske på grund av den ekonomiska aspekten. En bra sadel kostar en slant. Det finns dock en stor begagnatmarknad, och att köpa en välvårdad begagnad sadel av kvalitet är ofta väl spenderade pengar.

I vilken omfattning påverkas hästen av hur väl tillpassad dess sadel är?

Att hästen påverkas torde vara utom allt tvivel, men hur pass känslig en häst är varierar. Vissa visar tydligt irritation, andra rör sig "bara" sämre eller är svåra att få att att släppa igenom rörelsen i ryggen, och på en del märker man inte så mycket -förrän man sätter på en sadel som passar bättre och får positiva effekter. I värsta fall drabbas hästen av såväl ryggproblem som hältor,

Sadeln är även av stor betydelse för ryttarens sits och inverkan. I en sadel som ligger illa hamnar man inte rätt på hästen utan man blir hela tiden tvungen att kämpa mot sadeln med sin position.

 Din häst kommer att förändra sig över tiden. Var beredd på att byta sadel om hästen musklar om sig.

 

Hur ska sadeln ligga?

Sadeltrycket ska vara jämnt fördelat under hela sadeln och sadeln bör belasta en relativt stor yta.

Sadeln skall ligga vågrätt över hästens rygg, den skall inte tippa framåt eller bakåt.

Kanalen (tunneln) skall vara tillräckligt bred så att den inte klämmer på tornutskotten. Äldre sadlar har oftare en smalare kanal än modernare sadlar.

Bommen skall vara tillräckligt vid, se efter att sadeln följer hästens form så att inte ortspetsarna pekar inåt mot muskeln. Om bommen är för smal hamnar sadeln för högt över manken och klämmer. En sådan sadel hamnar även i bakvikt. Lägg inte dit en padd bak för att lyfta bakre delen. För hästen känns det som när vi sätter på oss en raggsocka i en sko som redan innan är för trång!

Om bommen är för vid landar sadeln på manken med manktryck som följd. Sadeln får aldrig hamna så att den nuddar manken, kolla detta när du rider i den.

Det finns en uppsjö av olika vidder och former på bommen, sök tills du finner den som passar just din häst.

Se till att sadeln inte är för stor/lång. Om den hamnar för långt bak trycker den på ländpartiet. Länden klarar inte att bära vikt på det sätt som ryggen gör. Detta problem är vanligast på ponnyer med kort rygg.

 Det är nödvändigt att testa sadeln under ridning för att bilda sig en uppfattning om hur den ligger på hästen under rörelse. Sadeln skall ligga stilla, inte glida varken framåt, bakåt eller i sidled. Det skall inte finnas "gnussmärken" på ryggen efter ridning. Ett bra tips är att lägga ett tunt vitt tygstycke (typ lakan) under sadeln och rida hästen lite varm, då ser man tydligt avtryck där sadeln legat mot hästens rygg och kan se om ytan är stor och trycket fördelat sig jämnt.

Se även till att bogblad, och armbågar kan röra sig fritt utan att störas av sadeln.

En bra sadel skall både passa hästen och vara bekväm att sitta i. Välj aldrig efter vad som är "på modet" just nu! Märkligt nog går det mode i allt...

 

Är du osäker -ta hjälp! Tänk dock på att en sadelförsäljare kanske inte alltid är objektiv. Det finns mycket seriösa säljare som aldrig skulle skicka hem en häst med en sadel som inte ligger bra, men det finns även försäljare som är mindre nogräknade. Det viktigaste är att de får sälja något. Det allra bästa är om en sadelutprovare inte är säljare, alternativt har väldigt många varianter att erbjuda.

Enbart en bra sadel gör dig inte till en god ryttare, men en dålig sadel hindrar dig garanterat från att bli en!

 
 

Den mörka Golfen är i farten

Den mörka Golfen rullar igen ;) För ett bra tag sedan skrev jag om en äldre man som kör en Golf mellan Ytterfälle och stan. Det var längesedan jag såg den, men idag var ekipaget i farten igen. Jag hamnade bakom den redan inne i stan, vid trafikljuset på E4. Först kände jag inte igen den (jag är förfärligt dålig på att komma ihåg registreringsnummer...) utan trodde att det var någon som var på fyllan som var ute och körde, eller möjligtvis någon som försökte trassla ut kassettbandet ur spelaren medan färden gick vidare. Nähä, är det ingen som har kassettband längre ? ;) Bilen vinglade över mittlinjen och tillbaka flera gånger och körde långsammare och långsammare för att sedan öka lite och börja om igen. I god tid -extremt god tid -närmare bestämt en hel avfart för tidigt, började den blinka för att svänga vänster mot Ytterfälle och då insåg jag att hurra! jag hamnar bakom hela vägen hem :D Väl inne på grusvägen valde han vänster sida av vägen. Han måste ha tagit körkortet innan 1967 och glömt bort att det numera är högertrafik tänkte jag. Ganska snart insåg jag dock att han valde vänster sida av vägen för att där var de två hjulspåren snöfria. Vi fick ett möte och han vinglade iväg till höger, stannade nästan, men var ändå snudd på att ta med sig mötande fordons backspegel. Sista biten var hela vägen snötäckt. Då var hastigheten nere på 14 km i timmen och det började bildas en bilkö bakom t.o.m på våran lilla skruttväg på landet. Att köra om var liksom inte att tänka på för resterande del av vägen låg den lilla bilen tryggt mitt i vägen.
 
 
Vi bor vackert i Fälle.

På förmiddagen var jag på ett flexpass på Friskis och Svettis. Jag är stel som ett kassaskåp och har nu följdaktligen ont i varje led i kroppen. Aj! Kenneth smet till Birsta med en kompis medan jag tränade och var i stallet, så nu ska jag nog försöka jobba lite tills han kommer tillbaka. Min stationära dator arbetsvägrar fortfarande, så det är tur att bokföringsprogrammet ligger i molnet så att jag kan använda vilken dator som helst för ändamålet. Varför håller teknik så himla dåligt?
 
Samma sak för övrigt med annan utrustning. Jag minns att mina två första par läderridstövlar höll i tio år. De var inte slut förrän man hade nött hål på lädret på skaftet. Nu rasar de redan när de börjar bli ingådda. De två senaste paren faller isär inifrån. De släpper i skarven mellan fot och skaft så att man inte kan sätta i foten. Skomakarna vill heller inte lägga ner jobbet på att laga längre. De tycker att det är för besvärligt. Kasta bort och köp nytt känns knäppt när man tycker att saker och ting borde vara värt att laga.
Ingen kan vara nere med en ballong!

En bra alla hjärtans dag

Hade stallet i morse så det blev en tidig morgon för andra dagen i rad. Det är ganska mysigt när man väl kommer dit tycker jag, men det är trögt att ta sig upp. I går promenerade jag och Conny tur och retur till ridskolan, men idag fick han bara gå ut i hagen.

När stallet var färdigt åkte jag hem och gjorde klart revisionen till en av de föreningar jag har som idéellt uppdrag. Nu är alla föreningarna klara. De har ju ofta sina årsmöten relativt tidigt på året så det gäller att få dem klara så snabbt det går. Det känns som om jag ligger rätt så bra till med bokskuten också, men lite kommer jag nog att fuska och jobba i morgon fast det är lördag.

Lagom till lunch for jag till ridskolan och red. Jag har fått rida en elevhäst fyra tillfällen på två veckor och det har varit väldigt roligt. Förutom det vanliga nötandet med grunderna, som ju aldrig tar slut, har jag jobbat lite extra med skolor och galoppombyten. Så kul att få "trimma" lite :)

På eftermiddagen hann jag också med en fika på stan med trevligt sällskap. Kul när man får umgås lite med någon sådär oplanerat!


I kväll har vi ätit gott med ett glas rött. Efteråt semla som min omtänksamma sambo hade med sig. Nu sitter han uppe vid min trilskande dator och försöker starta upp den igen, vet inte för vilken gång i ordningen...

Conny-elände

I morse skrämde Kenneth upp mig i ottan. Jag har haft bekymmer med min dator och i helgen la den av helt. På söndagskvällen gjorde Kenneth ett försök att få igång den och i morse när han klev upp fick han igång den. För att jag skulle hinna kopiera en del viktiga dokument så väckte han mig, så nu har jag fixat backupkopior på det mest oumbärliga.

Åkte till stallet ( himmel vad det var halt! !) fodrade och släppte ut. Gjorde sedan iordning Conny och promenerade bort till ridhuset. Med kärringbroddar under fötterna gick det ganska bra att ta sig fram. Borta på ridskolan var det glansis. Vi kom inte uppför backen vid stallet utan fick gena igenom byggnaden.


Conny var snäll och skötte sig bra. Några rejäla bocksprång i början, men han har ju vilat länge. Tyvärr måste jag säga att han ser likadan ut som han gjorde i oktober. Driver inte riktigt jämnt på höger bak i höger varv. Usch och fy vad trist! Vet inte vad jag ska ta mig till :(

Sport och politik

Passade på att jobba lite innan lunch på lördagen. Kände att jag sovit dåligt för att jag hade jobb liggande så det är bättre att göra bort lite, även om det är helg, än att känna stressen komma krypande.

På eftermiddagen hängde jag med Kenneth till Birsta. Jag hade ett presentkort på Hööks så han fick släppa av mig där. Tur som en tokig måste jag ha haft då jag hittade ett par ridstövlar till halva reapriset :) Fyndade också en jättemysig fleecetröja och så köpte jag nya benskydd till Conny. De gamla är totalt slut.


Till jul fick jag även ett presentkort på H&M. Det var betydligt roligare att handla för det nu när rean pågår. Jag fick tre stickade tröjor och två sjalar för 210 kr och har fortfarande pengar kvar på presentkortet. Dem ska jag snart shoppa upp, jag ska ALDRIG mer vara så sparsam (snål) att giltighetstiden på presentkortet hinner gå ut.


Den ljusblå tröjan är kanske lite fantasilöst köp för jag har redan en sådan svart som jag fick till jul, men den är så himla skön.

I går invigdes OS. Jag har lite svårt att förstå hur man väljer värdnation. Jag tycker att det skulle vara en självklarhet att mästerskapen bara går till länder med fri demokrati och som respekterar mänskliga rättigheter. Jag kommer dock inte att bojkotta sändningarna, för jag tror inte det har någon större effekt.

Tävlingssäsongen närmar sig

Oj så fort en vecka kan gå!
Förra helgen var det fullt hus här. Eftersom jag fyllde år i måndags passade mina föräldrar på att hälsa på några dagar. På söndagen fylldes skaran på av svärföräldrarna mfl. Trevligt! Jag fyller ju inte ens jämnt i år. Nästa år, då är det fira på riktigt som gäller ; )



Den här veckan har jag haft fullt upp. Träningar hela veckan och fullt upp med bokföringen. Två dagar har jag också fått rida ordentliga pass på en elevhäst. Riktigt roligt! Det verkar som om alla ryttare inser lite tidigare än vanligt att våren och tävlingarna närmar sig. Förra året var det inte alls samma tryck vid den här tidpunkten.




Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE