Jubileumsgala

Igår var det dags för Mittsvenska Ridsportförbundets Jubileumsgala. Jag åkte upp mitt på dagen för att kunna hjälpa till med förberedelserna.
 
Hedersuppdrag som tillföll bland annat mig och kanslisten. Sopning av läktare inför clinicen.
 
Det var redan full fart på Dannero när jag kom dit, i och med att ridinstruktörerna och hopptränarna hade en hoppkurs för Jens Fredricsson. Mellan kl 16-19 var det clinic med Jens. Tyvärr hann jag inte se något då jag var fullt sysselsatt med dekorationer och annat praktiskt, men de jag pratade med som såg tyckte att det var bra...
 
 
Instruktörer, tränare, ryttare och en ocn annan tomte i väntan på clinic med Jens.
 
På kvällen var det så dags för galamiddag med trerätters, tal, utdelning av förtjänstmedaljer och lite underhållning. Kring midnatt begav jag mig hemöver igen, ganska nöjd med dagen.
 
Filmvisning
 
På onsdag förmiddag flyger vi till Stockholm. Jag längtar!

Lite klädbestyr

Idag longerade jag Conny på utebanan en stund igen, och idag var han "normal" även ute. Inget rusa runt eller hopp och skutt =) Gick sen in och travjobbade lite i manegen. Där fick jag sällskap och Conny kändes ovanligt avspänd trots att det var andra i manegen. Innan har han blivit lite spänd och springig, även om han skött sig bra ändå. Det märktes på hans rörelseschema att han var nöjd med att ha fått skor även bak. Nu tog han ut steget på ett annat sätt och det var också lättare att gå på grusvägen bort till ridskolan.
 
Efter en snabbdusch och lite sminkning i omklädningsrummet på ridskolan ( Underlagskrämen jag köpte igår efter alla om och men var i alla fall riktigt bra! ) for jag till Föreningsarkivet. Där gick jag, tillsammans med ytterligare två från Röda Korset, igenom det som fanns arkiverat i jakt på material till nästa års 100-årsjubileum. Kändes som trökgöra innan vi kom igång, men var faktiskt ganska intressant. Röda Korset har ju en ganska spännande historia.
 
Röda Korsets stånd vid Korsmässomarknaden i år.
 
Har fixat helgens outfit. På lördag är det 100-årsfirande i Mittsvenska Ridsportförbundet med middag på Dannero. Det ska bli roligt att få finklä sig lite i helgen och den lilla svarta kan väl aldrig vara fel? Lite bling till så... Önskar att jag köpt de jättecoola glittriga skorna som jag såg förra veckan, men men, plånboken är nog nöjd att jag inte tänkte så långt som till fest då ;) Hoppas bara att man hinner med att roa sig lite med när man nu ingår i "förberedelsestaben".
 
Har också inventerat nagellacksförrådet... jag har faktiskt en del. Älskar småflaskorna så man kan köpa nya nyanser ofta och inte hinner tröttna innan flaskan är slut. Tänkte testa med tre olika färger och lite dekor, värst blir att få till det på högerhanden. Vet vad jag kommer att få ägna fredagskvällen åt, haha.
 
I kväll har jag haft glögg och pepparkakspremiär för säsongen. Fler gånger lär det bli, jag älskar glögg!
 
 

Köpes: saftblandare

Idag har det varit ekonomiuppdrag för hela slanten.
Började med att åka till Timrå där jag snart blev upplockad av en av mina nya kunder för vidare färd till Sundsvall. Resans mål var det företag som idag sköter ekonomibiten för ett möte inför överlämnandet till mig vid årsskiftet. Jag fick träffa en mycket trevlig kvinna (hon skall trappa ner inför kommande pension, vilket man omöjligt kan tro när man ser henne) och fick en bra bild av vad hon sköter om idag. Några mindre förändringar kommer det att bli direkt i och med att vi har olika program och i och med att mina programdelar är integrerade med bokföringsprogrammet. Troligen kommer det att spara tid för min kund =) Tid=pengar.
Sen for jag tillbaka till Timrå och jobbade några timmar.
 
Avslutade dagen med ett besök i Birsta. Det är inte något favoritställe, men eftersom jag var tvungen att köpa proteinfoder åt Cloé så tänkte jag mig att jag skulle in i shoppingcentrat och titta efter en underlagscreme, eller foundation som jag blev korrigerad att det heter numera ;-) Strunt samma vad det heter: ett hudfärgat klegg som man smetar ut i ansiktet är det i alla fall :D
 
Jag knatade i alla fall in i några olika butiker för att titta lite och jämföra. Kan tyvärr konstatera att i de allra flesta affärerna är man inte ett uns intresserade av sina potentiella kunder. I något enstaka fall fick jag ett hej när jag kom in, och på ett enda ställe frågade de om jag ville ha hjälp ( en mindre klädbutik som jag slank in i ).
Till slut "störde" jag en expedit som höll på med annat i en av butikerna och fick till sist hjälp med mitt val.
 
Jag undrar om andra också upplever att man blit osynlig i butikerna? Eller är det något jag gör? Jag var hel och ren, inte uppklädd men helt ok välklädd för en arbetsdag på kontor. Hade alltså inte ridutrustningen på mig... Mottager gärna tips på hur jag ska synas utan att behöva montera en brandgul "saftblandare" på huvudet.
 
Jag ska väl inte hänga ut nån enskild butik... men jag står i dörren. Nä just det ja, lite svårt att se, jag är ju osynlig ;)
 
 
 

"Skuttaperka"

Igår bevisade Conny att han faktiskt bara är tre år... Vi promenerade till ridskolan, eller åtminstone promenerade en del av vägen. Det var nåt jättespännande vid hagarna som absolut angick en liten Conny, som blev stor och ståtlig och svajsade omkring med svansen i vädret. Eftersom det var ryttare i manegen tänkte jag att jag snurrar honom lite på utebanan först innan jag rider. Det var spännande det med. Några av ridskolans ponnyer var på väg in på vägen nedanför banan så Conny satte full spätta runt runt och hoppade omkring som en liten "skuttaperka". Jag skämdes nästan lite inför tjejerna på stallplan som nog funderade på om det var den där snälla unghästen jag pratat om, eller om han var utbytt mot nåt annat litet odjur. Vid det laget han slutade springa och hoppa var han rejält svettig, så jag valde bort ridning och gick hemåt. Trött -trodde jag ja! Ända bort till grannen, Bäckströms, var han trött och lunkade på beskedligt och där ! bakom planket rörde sig ett spöke. Att "spöket" stannade upp och pratade snällt var nog bara en undanmanöver sa Conny. Bäst att slänga sig lite över vägen!
 
Snäll och beskedlig, med alla fyra fötterna i backen =)
 
Idag var allt som vanligt igen efter urladdningen igår. Jag började morgonen med ett tidigt ridpass där han skötte sig finfint. Sen fick han nya skor av hovslagare Olle. För första gången även bak. Han har varit lite ömfota när det varit fruset, så jag hoppas att det ska ge sig nu. I morgon ska i alla fall lillkillen få vila för då har jag ekonomiuppdrag hela dagen i Timrå och Sundsvall.
 
Har hunnit med lite nyttigt ekonomijobb idag med, i löneprogrammet, så nu får alla som ska ha lön det den här månaden med ;)

Nostalgitripp på lagret

Fredagen ägnade jag åt ekonomijobb. På jakt efter nya pärmar på lagret fick jag mig en liten nostalgitripp: längst in i ett hörn stod denna
 
 
 
 
Vi hade en brun bubbla (kallad Johannes) med delad bakruta, = årsmodell före 1953, när jag var liten och min första egna bil var en älskad röd VW 1300 som dock ganska snart var tvungen att bytas mot en större bil att kunna dra häst med...
 
På kvällen åkte vi en tur till Ullånger där vi bjöds på tacomiddag och kaffe. Vi lämnade en bil där -min Volvo som har nåt vajs på framvagnsinställningen och tog hem en annan -Kenneth har köpt sig en Ford. Det är en fördel att ha en bil som inte drar så mycket bensin när man ska pendla. Jag har ju dessvärre inget val annat än en stor bil om jag ska kunna dra hästtrailern. Högsta önskan är en lastbil, så vi kan ta alla hästarna i samma fordon när vi är och tävlar. Det är så förjordat långtråkigt att köra ensam, i kö med varsin trailer.
 
Lördag förmiddag har jag jobbat med att sätta ner plogpinnar efter vägen, bytt till vinterdäck på trailern och tvättat av den. Nu lite fika innan det är dags att åka till hästarna. En hel förmiddag tillsammans med sambon, det börjar bli allt vanligare med tid tillsammans =)

Uppskattade plusgrader

Å, vad jag uppskattar att det är plusgrader! Det innebär att det fortfarande går att boka lektioner och rida på utebanan. Att vi sedan ofta är ensamma på plats så att det går att krypa in under tak är ju inte något minus.
 
Idag har jag haft träning på ridskolan på förmiddagen och sedan ridit Conny. Idag var han lite busig i värmningen på linan och sprattlade och tänkte sig att försöka dra iväg och byta varv. Tyvärr för Conny så var jag tillräckligt beredd för att parera. Ridningen sedan gick bra, han kändes framåt på ett sånt där positivt sätt. Lite trött och svettig blev han också, så nu är det vilodag i morgon.
 
Pratade med Mattias Jansson häromdagen och har bestämt att Conny inte ska dit nu utan jag rider vidare ett litet tag till. Han kommer att få vila i december och sedan åker han ner till Skåne en vända. Mia ska dit och träna med Silver i februari, så då har jag tänkt att hänga på. När jag nu har en så fin unghäst har jag bestämt mig för att satsa vad jag kan på honom så att han verkligen får chansen. Det är extra roligt att följa hans framsteg i och med att det är en egen uppfödning.
 
Söt som socker "SockerConny"
 
Sen står det ju inte på förrän det är dags för lillbrorsan Rutger att visa vad han går för. Planen för honom är förstås visning på treårstestet i vår.
 
Förresten så har Rutger och Eivor blivit "fotomodeller" De finns på Stallpellets reklambanners på nätet.
Här tex:
http://mwdressage.se/
 
och ni som besöker Globen Horseshow och mässan och tittar in i Stallpellets monter kommer att känna igen
några av hästarna som pryder väggarna där =)
 

Vanligt hyfs?

Det var väldigt många år sedan jag senast kom i kontakt med jobbsökandeprocessen, men efter att ha sett den på lite närmare hand kan jag konstatera att en del har förändrats. Vad jag minns så skickade man iväg en ansökan och sedan fick man någon form av svar, om så inget annat ett tack för visat intresse.
Så är det inte numera, man söker ett jobb och i mycket få fall får man tydligen ett svar om man inte blir kallad till intervju. Är inte det ohyfsat? Hur svårt kan det vara att skicka iväg ett tack? Visserligen är de flesta av oss beroende av ett arbete, men arbetsgivare -har ni tänkt tanken att ni också är beroende av personal?
 
Under åren på mina jobb har vi då alltid svarat de som hört av sig om arbete, det tycker jag hör till.
 
Så arbetsgivare, det är upp till er hur ni vill uppfattas!

Ärtsoppa en onsdag

Har i kväll varit på tävlingsmöte på Sundsvalls RK. De har tydligen som tradition att bjuda på ärtsoppa innan mötet börjar, vilket jag tycker var ett trevligt initiativ. Eftersom de flesta kommer direkt från jobb och kvällen blir ganska sen så slapp man starta mötet på fastande mage. De hade helt fantastiskt gott mjukt bröd...
 
Catta började med några kloka ord om att om man vill bli bra så måste man vara med, se och lära av de lite större sammanhangen för att veta vad som krävs. Något som jag absolut håller med om. Dels får man se vad som krävs, men jag tycker också att man själv blir peppad att ta sig längre. Lite grann av -kan de så kan jag!
 
Sedan diskuterade vi tävlingsterminen, vilka som har de lite tyngre uppdragen på respektive tävling mm. Jag är tacksam för att jag inte blev tillfrågad om tävlingsledaruppdraget igen utan istället fick på min lott att fixa dressyrdomare.
 
Avslutningsvis  var det dags att prata om tränarfrågan. Samma frågeställningar här som på alla andra klubbar jag varit på: går det att få ihop tillräckligt många att träna för de tränare som kommer till klubben i dagsläget? Vill man ha andra tränare och i så fall vilka? Hur ska den ekonomiska biten fungera? Många viljor och frågor som inte löser sig i en handvändning...
 

Storm i ridsportsverige

TV 4 hade igår ett inslag om insamlingen för att Sara Algotsson Ostholt skulle kuna köpa sin påläggskalv Mrs Medicott. Inslaget har retat upp många och delat ridsport Sverige i två delar.
 
Här kan ni hitta inslaget:
http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Falttavlan/2012/11/TV4-Sporten-gor-en-Anrell/
 
TV 4 tycker naturligtvis att det är lite kul att "skruva till det" för att väcka reaktioner.
 
Jag kan hålla med om kärnan i inslaget men jag tycker också att för att bli betraktad som seriös kanal ska man ta reda på, och lägga fram, fakta. Jag tror tex inte att det är särskilt många små barn som tömt sina spargrisar och fått avstå månadspengen för att rädda Mrs Medicott åt förmögna Sara. Förhoppningsvis har barnen föräldrar som har koll på vad de gör med sina pengar...?
 
Personligen skulle jag inte kunna tänka mig att bidra med pengar för att en ryttare som i mina ögon redan har det mycket väl förspänt, skall kunna köpa sig en häst till. Vad andra gör med sina pengar tycker jag är deras ensak. Man kan lika väl spendera dem på någon annans häst som att köpa en massa onödiga prylar, så länge man är insatt i vad man gör och inte blir inlurad i något.
 
Det är ett faktum att de flesta ryttare någon gång har varit med om att den häst man velat ha sålts till någon annan. För vissa är det älsklings-ridskolehästen, för proffsen är det stjärnan eller någon av påläggskalvarna som de inte själva äger. Proffsen är redan när de går in i detta, medvetna om att det är en del av spelets regler.
 
 
   
 
Hade jag råd skulle jag behålla dem alla...
 
 
 

Besök "hemma"

Vi har varit hela helgen i Högbo, jag, Mia, Fia och förstås Upan och Silver. Åkte ner redan relativt tidigt på fredagen för att få köra i dagsljus. När vi kom fram installerade vi hästarna och satte oss att titta lite på kvällens klasser som var en MsvC och en MsvB:4. Ingen av tjejerna var anmälda till fedagens klasser, det hade de kanske varit om de, eller jag, insett att de låg på en egen propp och inte på samma som resten av helgens klasser...
 
Vy över stallet i Nyhem. Är sig ganska likt trots att det är 25 år sen...
 
Jag passade på att ta mig en sightseeingtur på anläggningen för att se vad som förändrats sedan sist. För det mesta är det ju något. Ännu finns inredningen kvar sedan stallet byggdes "på min tid" men nu sjunger det tydligen på sista versen. Jag fick höra att man inte längre fick använda spiltraden eftersom boxdörrarna på motsatt sida öppnas utåt i stallgången, så nu skulle snart inredningen byggas om.
 
 
 Kommer ihåg när detta var sprillans nytt! Såå fint man tyckte att det var!
 
Nostalgisk vandring i stallgången. Jag hade ett tag hästen Epson i första boxen i bakre, vänstra raden.
 
Jag hann också träffa några gamla bekanta som red när jag var aktiv på Högbo, men för varje gång blir det ju av naturliga skäl fler och fler man inte känner igen.
 
Vid middagsdags åkte vi till mina föräldrar där vi sedan inkvarterade oss för helgen. Det kändes ju lite extra lägligt att komma hem en sväng nu när det också var farsdagshelg.
 
Ingen av tjejerna hade nån fantastisk tävlingshelg utan en sån där tävling i raden av erfarenheter som man behöver skaffa sig. Upan däremot utmärkte sig i stallet på lördagen: när Mia gick ut med Silver för att rida fick Upan spel och betedde sig som om han aldrig varit hemifrån i hela sitt liv... De kallade på Fia i högtalaren och Upan var sjö blöt i svett och helt stollig i boxen. Slutade med att hon fick ta ut och gå med honom medan Mia red. Det tog lång stund innan han sen lugnade ner sig hyfsat i stallet. På söndagen förekom vi honom så Fia tog ut redan innan Mia skulle rida, då köpte han t.o.m att gå in i boxen igen sedan. Fåntratten!
 
 

Hästtjejer

Krönika från Östersundsposten.
 
http://op.se/kulturnoje/kronikor/1.4569837-hasttjejer-vs-machoman
 
 
I mitt CV: Från 10–...: hängde i stallet. Varje dag. Tog ansvar. Varje dag. ;-)
 
Morgontrötta jag har pallrat mig upp tidigt många morgnar nu för att få rida innan alla andra. Det blir tidigt i morgon med, planerar att vara i ridhuset vid sju. Sen åker vi till Sandviken.
 
 
Har just insett att jag har ett ganska annorlunda liv nu mot för alla år tidigare. Jag är hemma de flesta kvällar, äter middag innan kl 20 och hinner se fjortisfilmer om vampyrer och varulvar på TV =D
Skönt också att kunna svara telefonen när det ringer utan att få en klump i magen. Det tog ett tag innan jag insåg att telefonen var ett stressmoment. Jag förväntade mig hela tiden negativt.

Lossa inte hö i fleece!

Idag har jag ridit Conny några varv i ridhuset, bokat in lite jobb, matat hästar i Brunne, mockat och burit hö. Intressant va ;)
Verkar inte som om det händer så mycket mer idag så jag ska bjuda på en bild varför man ska välja annat än fleece när man lossar hö :D
 
 
Så kan det gå när man överraskas av ett lass hö på stallplan...
 
Jag brukar inte längta till helgerna, alla dagar är lika bra, men nu vill jag det ska bli fredag. I helgen åker vi till Högbo Ridklubb, tjoho!
 
Ibland undrar man hur det är möjligt:
- att köpa en skiva i Sverige 159 kr
- att beställa samma skiva i USA  1 dollar och 30 cent (50 spänn med frakt)
 
Där går gränsen för att handla lokalt...

Så mycket bättre

Åkte ut till Brunne på morgonen för att släppa ut Annas hästar. Mockade och fodrade och pysslade om mina egna en sväng. Eivor var efterhängsen som ett plåster idag. I vanliga fall knatar hon efter när jag går, men idag sprang hon när hon upptäckte att jag gick iväg mot de andra. Tokfia! Det är visst viktigt att alltid vara händelsernas centrum =)
 
Åkte hem för förmiddagsfika men fastnade framför TV:n. Såg reprisen av Så mycket bättre. Brukar vara ett mycket bra program. Dagens avsnitt tycker jag väl var bra, inte mer, sen kom Uggla och lyfte... totalt oväntat med en känslosam variant, ojoj!
 
Åkte sen till stallet och red Silver. Sista dagen innan Mia kommer hem och tar tillbaka honom ;) Idag var jag nöjd med känslan även i galoppen. Fick honom att ligga framför skänkeln så mycket bättre än sist, med sug framåt och uppåt. Det fick bli ett pass som inte var så långt så kan Mia få rida lite på sin häst i morgon. Hon lär vara ridsugen. 
 
Hurra! Nu ska vi ut på ett lätt dressyrpass!
 
 
Lätt! För vem? Hon som satt på ja, jag fick springa, ryttaren hon bara satt där och killade mig på magen och baken...
 
 
Nu blir det en lugn kväll framför TV:n. Igår var vi och såg nya Bond, Skyfall. Riktigt spännande och fullt ös hela tiden.

Kattsällskap

Tog det lite lugnt i morse och satt inte till häst i ridhuset förrän 9.40. Trodde jag skulle få samsas med lite folk en sån bra tid, men var ensam på hela anläggningen, bara katten Lillan var inom synhåll.
När jag var klar i stallet tog jag med mig matlådan till ridskolan och värmde på den i cafeterian i väntan på att ha ett par ponnylektioner. I vanlig ordning fick jag kattsällskap. Mysigt!
 
 
Ponnytjejerna var duktiga idag med, och så har de så trevliga ponnyer att jobba med. Det går framåt hela tiden  :-)
 
Åkte sen tillbaka till Stall Specksta och tog ut Upan för ett ridpass. Han var riktigt "på" i traven idag, så jag passade på att leka lite med rörelser på nästa nivå. Jättekul att rida när han går på som tåget av sig själv. Jag kommer ihåg hur det var för ett par år sedan, då gick han inte ett steg utan att man fick vara på honom. Katten Lillan kom för tredje gången idag och följde med en lång bit på vägen hemåt...
 
Efter en tur till Brunne med matning och mockning hade hela dagen gått. Nu har vi ätit middag, blev söndagsstekken redan idag och skall iväg in på sena bion. Skyfall väntar!
 
 

Hjälmen är huvudsaken

 
Tittar på världscupdressyr och konstaterar att allt fler ryttare rider med hjälm.
Jag är för!
Undrar hur lång tid det tar innan den allmänna uppfattningen är att det ser omodernt ut med hatt?
 
Jag och Amo Mak
 
Jag och Cloé

Halloweenmys

Var uppe med tuppen i morse, allt för att hinna rida innan ridhuset skulle fyllas av tömkörningsekipage och lovlediga ponnybarn som gör det hela lite krångligare när man har unghäst. Vi gick iväg mot ridhuset kl 06.15 i kolmörker, blåst och regn. Hua! Conny hanterade skräpvädret med bravur och vi fick vara alldeles ensamma i manegen ;-)
 
Red sedan ett pass på Silver tillsammans med Fia och Upan. Jag har vårdnaden om Silver tillsammans med Kicki medan Mia är på Friskis och svettisutbildning. Svettig behöver man inte gå på Friskis för att bli, jag har varit det i två dagar... kände att jag hade lite träningsvärk idag, så om Silver känner likadant blir det perfekt att han får gå uteritt med Kicki i morgon.
 
Myskväll och Halloweenpyntat hemma i kväll
 
Och såhär fint dekorerat är vårt kylskåp, tack vare grannbarnen:
 
 

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE