Soliga dagar i Östersund

Helgen tillbringade jag i Östersund. Vi åkte upp redan på fredagen och bodde i stuga på Östersund-Frösö camping. Man kan ju vakna till sämre utsikt än detta:
 
 
Helgen bjöd på kanonväder och många fina ritter.
 
Grattis till Emma som tog tre placeringar på tre starter och gjorde två SM-kval!!!
 
Pernilla och Caiquiri hade också en mycket bra helg med en seger och en fjärdeplats. Grattis!
 
Måndag kväll hade jag mina roliga lektioner igen, plus en träning. Känslan när ekipaget första gången sätter alla fyra bytena i MsvB:programmet är härlig!
 
Nu laddar vi om för Härnösands tävlingar i helgen. Jag ska göra lite nytta i sekretariatet, förutom på framridningen då ;)
 
I kväll har jag varit på mingelkväll och säsongsavslutning med Mittnätverket Vendela på Villa Fridhem. Det var inte så stor uppslutning, men vad gör det när de som är där är så härliga!
 
 
 
 
 

Veterinärbesök

 
Igår var en dag med många blandade känslor. Förmiddagen började med att Elin på ridskolan hoppade Conny. Första gången under ryttare och han skötte sig som en mönsterelev :-) Han fick mycket beröm av Elin. Jättekul att det funkar så bra direkt med ny ryttare, naturligtvis en fördel att Elin är van unghästryttare och gjorde allt väldigt självklart och okomplicerat. På eftermiddagen hade jag tid på Bergsåker för att bla kolla upp hans framknä, där svullnaden inte vill ge sig. Slutade med en tömning av knä, röntgen runt om, några elaka sprutor och hem för vila :-( Men nu vet vi i alla fall att han är ren på röntgen... Jag har aldrig haft en häst som är så himla känslig för att slå sig. Hoppas han stökar bort allt sånt nu när han är ung, så han kan hålla ihop sedan. Om två veckor är det återbesök. Nu blir det att skjuta på träning för Mattias och gå på bete först istället. Red Upan i morse och sedan for jag med Mia till Östersund. I morgon är det tävling.

Connys dag

Hipp hurra! Idag är det Connys födelsedag, 4 år fyller stora grabben. Fast det har vi inte alls firat utan allt har varit alldeles som vanligt, precis som en häst vill ha det.
 
 
Jag har ägnat mesta delen av dagen åt bokföringsjobb och löneberedning men också hunnit med att ha en lektion för Mia. Silver ser fin ut, fast idag fick hon be om lite till och då märks det att han är lite bekväm av sig :) Han behöver peppas en aning för att ta i det lilla extra. I helgen åker vi till Östersund för tävling. Det ska bli kul. Hoppas på en helg med skapligt väder såatt  vi också kan njuta lite av stugan vi ska bo i.
 
Jag hittade en stor, fin murkla i trädgården idag. Jag har inte plockat sådana sedan jag bodde hos mina föräldrar. Om den skall ätas eller ej råder det delade meningar bland mina vänner på FB. Nu hänger den i alla fall på tork och lär få hänga så det närmaste halvåret. Förvälla eller torka är instruktionerna för denna goda, men giftiga svamp.
 

Nya hästkrafter i "stallet"

Hade morgonstallet i spöregn, vilket avgjorde beslutet om jag skulle rida idag eller om hästarna skulle få vila en dag till. Ingen ridning idag heller alltså. Mockade i alla fall rent i lösdriften så blöt blev jag med råge.
 
Åkte istället hem och satte mig med bokföring och löneprogram. Spännande värre, uppstod en fundering kring löneprogrammet som inte ens killen i supporten kunde svara på. Dock hittade han en omväg runt det aktuella problemet. Nu är det bara att hoppas att det inte dyker upp några spännande följder av detta ;)
 
I kväll har jag haft lektioner igen på HRK. Lika kul som sist och lika ambitiösa elever! Svettiga och kämpande och glada :-)
 
När jag kom hem hade gubben fyllt på med nya hästkrafter i stallet:
 
 
Bra att han har något att roa sig med i sommar :-)

Konfirmation

Idag har vi varit på konfirmation. Svägerskans dotter konfirmerades i Nätra Kyrka. Jag kan inte komma ihåg om jag varit på någon konfirmation tidigare, isåfall var det år och dag sedan. Jag är inte konfirmerad själv. Det var en ganska trevlig tillställning, lite modern präst och så... Efteråt åt vi oss proppmätta på smörgåstårta, gräddtårta och fika.
 
Dagen bjöd på strålande väder. Nog håller han stilen min karl! :-)
 
 Nätra Kyrka. I väntan på konfirmanderna.
 
 
 
Jag har varit trött hela dagen, hade svårt att somna igår kväll och är allmänt trött av allergikänningar. Försökte pigga upp mig med en löprunda när jag kom hem, men var fortsatt lika seg.
 
Avslutade kvällen med intag, utfodring och lite stallpyssel. Hästarna fick vila idag. Hann precis hem för att se de sista två målen i hockeyn. Jag trodde verkligen inte att Sverige skulle vinna, det var ju himla kul!

Lite mittemellan

Lyckofasaden tar död på oss ¨är en av rubrikerna på artiklar som snurrar runt i sociala medierna. Men är det verkligen nån som tror att de uppmålade "perfekta" liven verkligen existerar?  
Tänk om man är nöjd och lycklig trots att allt inte är perfekt? Är det inte tillåtet? Om man på det stora hela har det ganska bra, trots att det emellanåt sker hemska, sorgliga, oönskade saker i livet och att man emellanåt  kan vara både ledsen och rädd.
Jag har definitivt inga jämna tänder, tjänar inga miljoner, är urdålig på att hänga på fajten om vem som har snyggast bil, grönaste gräsmattan, flottaste badrummet osv men på det stora hela tycker jag att jag har ett väldigt bra liv. Jag har turen att vara frisk själv, vilket naturligtvis är en välsignelse. Jag har tak över huvudet, mat för dagen, en hobby jag brinner för, familj och vänner.
 
Det känns som om folk placerar sig i två läger: happy, happy, duracellkanin eller "gräv ner mig i gropen-elände". I de flesta fallen är det nog lite mittemellan?
Med ena foten i is och den andra i hetvatten är det genomsnittligt ganska lagom ;-)
 
Lite mittemellan var väl ESC i kväll också. Inga riktiga höjdarlåtar, några ok, några katastrofer och en grå massa däremellan.
Jag gillade Anouk -inget lull-lull bara in och leverera en låt! Ungern; Finland, Norge, Azerbadjan, Ukraina och Danmark var också ok.
Tyvärr har jag lite svårt för det svenska bidraget, det ylas för mycket i det. Nåt annat jag inte fattar är shownumret "Swedish smorgasbord" vad har lättklädda tjejer i korsett med det att göra -och badande i mjölk? Fy för den lede!
 
Nu ska jag se klart röstningen och hoppas att jag inte somnar ;)
God Natt!
 
 
 

Sommardäck på,

 
Började med en härlig förmiddag i stallet. Efter utsläpp och utfodring gick jag med Conny till ridbanan. Idag satte han högerfattningen lätt som en plätt, hurra! Jag ändrade lite taktik och red ihop honom ytterligare innan jag fattade och antingen var det modellen, eller så var det bara tur ;) Återstår att se nästa ridpass om poletten trillat ner. Tyckte han var lite småseg i traven först, men efter första galoppen fick jag mycket bättre bjudning.
Conny har insett att det börjar bli grönt -och gott- efter vägen. Han kör "ponnystuket" och provar om och om igen ifall det går att stanna för att ta sig en smakbit. Fattar inte att han inte ger sig, ännu har han ju inte lyckats en endaste gång.
 
Finaste Conny, SockerConny!
 
Sedan var det Silvers tur. Jobbade lite halvhalter, där jag ville att han skulle kröka bakbenen ytterligare och släppa igenom ännu mer genom kroppen för att sedan trycka på framåt. Tycker att jag fick en ganska bra känska i traven bitvis, även om det alldeles jämna trycket inte fanns hela tiden. I galoppen kändes han ok, men när jag skulle byta till höger blev det problem. När jag petade in delarna där jag ville ha dem så hände det ingenting, absolut nada!! Oops :D Fick göra flera försök och sedan ta i mycket mer än jag är van att behöva göra i byten för att få honom att ta byteshjälpen. Det är väl så att finliret inte riktigt sitter där när det blir så långt mellan ridpassen på honom. När Mia gör det ser det numera lätt ut, men jag  vill minnas att det var samma sak i början för henne. Hon var ju van att bara "sitta om" på Radon.
Det blev inte så långt ridpass, ca 40 min, men vi var båda svettiga efteråt. Jag tänkte på vatten hela vägen tillbaka till stallet, och Silver fick en omgång med svampen. Tur jag satte på täcket, annars hade Mia nu haft en mycket lortig häst, eftersom han passade på att rulla sig ordentligt det första han gjorde.
 
I dagens Tidningen Ångermanland var det mycket häst. Ett reportage om Härnösands Ridklubb och klubbens behov av ny anläggning, ett reportage om ponnytrav och en blivande 18 åring med hästintresse. Kul att hästsporten syns. Fast ibland kanske det inte är så konstigt att folk har underliga tankar runt det där med hästar och ridning... Dagens knepigaste citat kommer från Tidningen Ångermanland:
" Ibland kan man höra musik när någon tränar sin hopphäst. -Om man ska träna på tävlingsnivå måste hästen lära sig takten i musiken för att få flyt i hoppningen..."
Hmm, gäller att skaffa sig en musikalisk häst då, och framförallt att välja rätt musik. Speciell omhoppningsmusik med supertempo kanske blir det nya?
 
När jag kom hem från stallet fick jag göra en liten operation på moppen. Ett tidigare lagat lås till förvaringen under sadeln hade havererat så det gick inte att öppna till förvaring och tank. Detta fixades med ett buntband, inte så vackert kanske men nu går det i alla fall att öppna igen. Sedan skulle jag ta tag i däcksbyte på trailern. I detta projekt hade jag mindre framgång. Av fyra däck fick jag bara loss alla bultarna på ett enda, på de övriga tre var det en bult på vardera som satt som berget. Jag gillar inte att ge upp, men här gick jag bet. Som tur var ställde Kenneth upp och hjälpte mig när han kom hem. Så nu är det fritt fram att ge sig ut och åka igen.
 
Fickmycket  positiva rapporter via FB från tävlande ponnyekipage under dagen. Ellen Ågren och Daisy vann LC:2 med 72,14 % och LB:1 med 66,03. Härligt!  Frustrerande bara att inte kunna följa resultaten via Equipe on-line. Numera är man ju bortskämd med det, så de som inte själva rapporterar har man ju ingen koll alls på :(
 
Arkivbild
 
En skön kväll med riktig sommarvärme blev det. Lite grillning först och sedan överraskade Kenneth med gott mousserande vin på altanen, medan jag satt in en av de nya solstolarna.
 
 
Att sedan Sverige vann nån match som gick på TV och tydligen var viktig var ju bra. Nöjd gubbe=nöjd jag.
 
 

En dag full av ändrade planer

I förmiddags var tanken att jag skulle börja med att rida. Planerna ändrades dock snabbt då en av mina kunder ringde. Istället för ridning fixade jag bara iordning i stallet och pysslade om Conny och Cloé innan jag for iväg till kunden. Conny tyckte nog det var skönt med ännu en dags vila. Han sov så skönt i vårsolen när jag kom. Den grabben kan verkligen konsten att slappna av, han snarkar högt och ibland ser man att han drömmer för frambenen rör sig.  
 
Här är det dock mamma Cloé som visar hur man gör när man tar igen sig.
 
Passade på att ta nästa kund åt samma håll när jag ändå var i rätt riktning, annars var planen att åka dit i morgon. Lika bra att spara på reskostnaderna. Tyvärr hade jag lite oflyt, först ville inte datorn fungera och sedan blev det strömavbrott :( Det är då man inser att datorn används till precis allt! Hann i alla fall med litegrann innan det blev svart och passade sedan på att göra lite kontoavstämningar i dunklet. Väntade ett tag i förhoppning att strömmen skulle komma tillbaka, men gav sedan upp och åkte åter till Härnösand. Kändes onödigt att kunden ska behöva betala för tid som jag bara kan sitta och vänta.
 
Tog en sväng in på Röda Korset och min favoritfyndbutik Kupan, där jag förstås hittade lite fina grejer. Snart är garderoben full! Känns dubbelt bra att både fynda och bidra till välgörande ändamål.
 
På kvällen mötte jag upp med Stallpelletsgänget för en summeringsträff efter Eurohorse. Det är alltid lika trevligt att träffa dem. Jag längtar till nästa uppdrag som är Falsterbo. Efter en god bit mat på Ristorante Amenta: kantarellsoppa, lammracks med supergod sås och chokladdessert, åkte jag nöjd och mätt hemöver för lite sent kvällsarbete framför datorn. Helt i sin ordning att jobba när det bara rullar hockey på TV:n.
 
I morgon blir det bokföringsjobb hemifrån -om planerna inte ändras ;-)
 
 

Föreningsbesök mm

Idag har jag varit till Östersund på föreningsbesök med Mittsvenska och SISU Idrottsutbildarna. Efter en god lunch besökte vi först Östersund Frösö Ridklubb och sedan Ås. Trevliga och intressanta besök på båda ställena.
 
Under tiden har det varit full fart på dressyrryttarna i Färsta. Jag fick nöja mig med att följa dem via resultatrapportering på internet och roliga SMS som kom efter ritterna! 
Fia och Upan fortsätter att leverera och var tvåa i MsvA:1 på 66,628%. Grattis!
Dessutom storslam för ryttarkompisarna i Sundsvalls Ridklubb i denna klass -bara SRK ekipage på prispallen! Snart dags för lag??
 
Marita Lund/Diezel, Sofia Westin/Upan L, Isabelle Serrander/Quattro Star F. Grattis! (Bilden från Sofia W)
 
Mia och Silver red ihop kval till nationell MsvA med 63,372%. Grattis till kval! Kanonbra, nu kan de åka med på fler tävlingar :) ...och tur för mig som lite kaxigt sagt att jag var helt säker på att de skulle kvala innan sommaren ;)
Pernilla Lagren och Caiquiri visade att rosetten i söndags kommer att följas av fler och tog andraplaceringen i LA:3 på 68,714%. Grattis!
 
Igår vann Ellen Ågren LC:2 på fina Daisy, även det i Färsta. Med tanke på hur bra det såg ut både på genrepet av programmet och lektionen i måndags är jag inte förvånad över resultatet. De är i kanonform!
 
Det ska verkligen bli kul att fortsätta följa alla ekipage under kommande tävlingssäsong!

Länkar till bilder

Kolla in vilka fina bilder från treårs! Rutger finns förstås med men ni får söka på hans riktiga namn: Cinnober
 
http://lailaberglund.se/3arstestFredag/
 
http://www.ridehesten.com/dk/heste-billeder/salg/?catalogId=14&catalogEntryId=326871&searchModeIsSplit=true&searchString=Cinnober
 
Jag kommer att lägga in lite bilder på bloggen när jag köpt dem.
 
Längtar tills han kommer hem nu!
 
I morse red jag Conny. Intressant hur det växlar för de unga. Nu är högervarvet lätt som en plätt. Han fattar jättefint varje gång och idag fick jag en sån där härlig känsla att det var lätt att svänga in på volten i galopp, utan att behöva putta på ytterbogen med skänkeln. Vänster galopp däremot, suck... det tog flera försök innan det blev rätt idag. Det som var så lätt tidigare.
 
Under dagen har jag sedan varit i Timrå och jobbat hos en av mina kunder. Medan jag var där ringde Elin och undrade om jag kunde jobba på ridskolan under kvällen, så nu har jag haft ridborgarmärkestagning med tre av grupperna på ridskolan. Jättekul att få ha mina tidigare måndagsgrupper igen. Längtar redan till nästa måndag, då ska jag få ha dem igen :-) Har redan massor av övningar i huvet som jag vill göra framöver. Det ska bli så kul!

Tävlingsdag

Idag har jag varit i Örnskölsvik och dömt dressyr. I morse när jag for låg dimman tät, det var som mjölk framför rutan på sina ställen. Jo, det är ett foto här nedanför :-)
Även om man inte ska lita till 100 % på viltstaket, så känns det skönt att veta att de finns där en sån här gång. Såsmåningom lättade dimman och det blev lite mer körbart
 
 
Tyvärr körde jag ihjäl en liten svala som landade på vägen strax framför bilen. Det är ju inte precis läge att tokgira för en liten pippi, med risk för att hamna i diket, även om det gör ont i hjärtat :`(  Märkligt att det kan kännas så mycket i bilen trots att fågeln var så liten. Man hör ibland om folk som säger att de inte känt att de kört på större saker, jag undrar om det kan vara möjligt? Och nej, jag stannade inte och begravde den, även om tanken slog mig...
 
Som vanligt trevliga tävlingar på ÖOR, vi bjöds dessutom på sol på eftermiddagen. Många ekipage gjorde fina ritter. Flera av de ekipage som emellanåt tränar för mig hade också framgångar i de klasser jag inte dömde.
 
Jag får gratulera följande till placeringar:
Pernilla Lagren/Caiquiri -seger i MsvC:1
Marie Häggström/Z Dansing Girl 4:a i MsvC:1
Härligt tjejer!!
 
Under dagen var också Fia och Upan och tävlade i Söderhamn. De var precis utanför placering på bra poäng och nu är det start i Intermediaire I som väntar. Jättekul!
 
Arkivbild Pernilla och Kirre
 Arkivbild Fia och Upan
 

Helgens kanon!

Måste bara länka till helgens kanon på treårstestet, Springbank VH!
Från Västra Hoby Stuteri, samma ställe som Rutgers pappa Dalwhinnie (och min första stora häst Epson f-73 e: Emir-Sombrero)
http://www.youtube.com/watch?v=7-T8ZEJ4nFc&feature=youtu.be
 
http://www.vastrahoby.se/
http://www.ridehesten.com/en/Heste-nyheder/SeNyhed/?ID=17047#.UY1fY_eHJiw.facebook

Lite fölbilder

Hasade mig upp tidigt även i morse, eftersom det regnade så. Tänkte att det var skönt att kunna krypa in under tak innan ridskolan skulle börja med sina aktiviteter. Idag blev det lite bra miljöträning. Man hade ställt iordning inför ridborgarmärkestagning så i mitten av manegen stod ett bord med hjälmar på och en stol, utspritt i ridhuset var sedan uppställt koner, "sockerbitar" och bommar på backen. Conny var lite nyfiken på "sockerbitarna"som han ville provbita i och sparka lite på, resten av prylarna var ganska ointressanta tyckte han.  Det är så himla skönt med en fyraåring med hans coola inställning. Vi red runt lite och passade på att ha styrövningar mellan koner och gick över bommarna några gånger.
 
Efter ridpasset på Conny hade jag tre lektioner på utebanan. Började med Fia och Upan som hade lite finslipning av skolor inför tävling i morgon. Han är i gott slag den gamle mannen, så härlig med spänst och schwung i behåll! Därefter en programträning med finfint B-ponnyekipage. Så roligt att se noggrannhet, väl avvägt tempo och stadig form, på en ponny som ser pigg och nöjd ut - i Lätt C :-)  Får de till det precis så på tävling, då skulle jag vilja se poängen! Sist ut var Mia med Silver och idag fick hon den bjudning och tryck som hon inte riktigt fått utomhus tidigare. Jättefin var han!
 
Efter gårdagens treårstest har det så sakteliga börjat sjunka in vilken fin häst jag faktiskt har här hemma i stallet. Conny sprang ju till sig ett gångarts-diplom på testet förra året. Har också pratat med Mattias på telefon om gårdagens treårstest och nu känns det mycket bättre. Rutger hade skött sig kanon på ridprovet och fått uteslutande positiv kritik ( som tex välbalanserad och välutbildad ). Mattias är fortsatt lika positiv till hästen och tycker att han är ungefär likvärdig med Conny vad gäller trav och galopp, skritten nåt pinnhål sämre (Conny hade 9 på skritt, så ok då... ) Dessutom säger han att Rutger är lika lättsam som sin storebror. Nu är planen att han får gå kvar ytterligare ett par veckor hos Mattias och sedan komma hem till betet.
 
Lite bilder på unghästarna från dag 1:
 
Conny nyfödd 2009, kunde nån tro på en diplomhäst? hahaha
...men det börjar fort räta upp sig... Nedan en dag senare:
 
Treåringen Conny
 
Rutger nyfödd 2010.
Tyvärr har jag få bilder på Rutger som liten :(
 
Eivor nyfödd 2012
 
Eivor en dag gammal
Eivor. Vacker som en dag!
 
 

Fodervärd sökes -igen...

Tråkiga nyheter idag. Cloés fodervärd tycker att det blir för mycket jobb att ha häst, så då börjar jag om igen och söker ny ryttare:
 
Fodervärd sökes till halvblodstoet Cloé f-90 e: Uttini-Um Said xx. I sin glans dagar har Cloé tävlat t.o.m St Georges dressy med placeringar och segrar tom MsvA:1.
De senaste fem åren har hon varit i avel och är inte riden annat än kortare perioder under ett par somrar. Nu under våren är hon igångsatt och ridbar för motions- och promenadridning.
Cloe är en snäll madam, men som många tävlingshästar har hon trots sin aktningsvärda ålder en del "klös" kvar. Hon är lätthanterlig, lätt att sko, lasta mm, men uppskattar inte att vara ensam i stallet, då kan hon vara en aning stökig (inte värre än att det går att hantera). Cloe söker dig som kan lite häst och ridning men nöjer dig med att rida lättare pass. Hon kan utan att bli besvärlig vila några dagar i veckan om du inte känner för att rida varje dag.
Nu står Cloé uppstallad på Härnön och hon får gärna stå kvar där. Om du vill flytta henne vill jag att hon står inom rimligt "besöksavstånd" för mig från Härnösand. Jag kräver goda referenser och Cloé kommer inte att bli till salu. Jag hoppas på någon som inte bara vill ha sommarhäst, utan kan tänka sig ett längre avtal. Cloé skall inte tävla högre än klubbnivå. Fodervärden står för alla löpande kostnader, jag står för försäkring. Självklart skriver vi ett fodervärdsavtal.
Intresserad? Kontakta mig på mailen: ingrid.nystrom(snabel a)telia.com eller ring 070-547 74 66
 
 

Besviken

Började morgonen tidigt i stallet för att första hinna rida Conny och sedan ha träning för Mia innan det var dags att titta på treårstestet på Webb-Tv. Conny har bytt  sida, just nu är det höger som är lättast. För ovanlighetens skull måsta jag säga för jag rider nästan alltid bättre i vänster varv själv och det smittar ju av sig på hästarna.
 
Strax innan elva bänkade jag och Mia oss framför hennes Tv för att titta på Rutger. Tyvärr blev det en riktig besvikelse. Han var lite spänd, det syntes på svansföringen och att han blev lite hastig och mindre mjuk i sina rörelser. Betygen blev skrutt :(  Så då är det bara att glömma att få honom såld just nu. I alla fall för nån summa som gör det värt det, och jobba vidare på honom själv. Med en god utbildning kommer han säkert till sin rätt förr eller senare, det är ju en trevlig grabb. Det enda man vet säkert med hästar är att man aldrig med säkerhet vet vad det blir av dem, ibland blir man överraskad åt det positiva hållet, ibland åt det andra.
 
Ann-Sofie Sjölanders lilla sto Rajk´s Rosalie hoppade till sig mycket bra poäng 9-8,5. Grattis Annso!

Nerver

I går kväll jobbade jag på ridskolan för första gången på över ett åt. Elin ringde under dagen och frågade om jag kunde ta de sista lektionena för kvällen. Självklart tyckte jag att det skulle bli kul. Tre grupper blev det, nästan bara kända ansikten, glada gäng som jobbade på utav bara den. Jätteroligt att få ha dem igen! Fick även se en av de nya hästarna i arbete, den store fuxen Pitbull, en mycket trevlig bekantskap.
 
Efter lite sovmorgon i morse och förmiddasgsmys hemma mötte jag upp med Mia i stallet. Eftersom jag hade fått låna Upan idag tog vi sällskap till ridhuset. Idag blev det ridning inomhus eftersom det regnade. Upan kändes ganska bra i grunden, jobbade på att få honom att ligga kvar lite till mot yttertygeln i vänstervarvet för att få bort känslan av en aning vingel in i öppna och volter. Var också på honom att ta i ytterligare lite till men ändå ligga kvar. Han vill gärna smyga upp tempot en aning när man ber om ännu lite mer power. Det blir alltid bättre efter lite arbete i passage.
 
Silver var riktigt fin idag, han blir kort bakom sadeln och bär nacken mycket bättre än han gjort tidigare. I ena varvet är traven kanon och i det andra varvet galoppen.
 
Eftermiddagen har jag tittat en hel del på sändningar från Flyinges treårstest. Ju mer jag tittar desto nervösare blir jag. I morgon strax efter kl 11 är det Rutgers (Cinnober f-10 e: Dalwhinnie u: Cloé e: Uttini ) tur. Knepigt, förra året var jag helt obekymrad. Nu vill jag så gärna att det ska gå bra. Egentligen spelar det ju inte så stor roll, jag har ju fortfarande samma häst oavsett en dags resultat. Det är nog tur för Mattias Jansson, som skall visa, att jag inte hade möjlighet att åka ner. Nu slipper han ha en nervös hästägare i hasorna ;) Jag och Mia kommer att sitta som klistrade vid datorn när det är dags.
 
Rutger i vintras
Första ridturen hos Mattias

En kaka till kaffet och mycket annat

Idag hade jag lite sovmorgon och var inte i stallet förrän strax efter 8. Mötte Mia, som hade fodrat och släppt ut (och säkert också hunnit rida) på Gånsviksvägen.
 
Idag var Conny jätteduktig. För första gången fick vi en galoppfattning som kändes sådär självklart enkel i det svåra varvet, och det på första försöket :-) Han varken ökade tempot, stretade i tygeln eller behövde anvisning av spöet.
Jag roade mig även idag med lite mockning i lösdriften. Jag tror att vi blir klara med det sista i morgon, sedan är det bara att underhålla och ta bort det nya som blir. Hurra!
 
Duktiga, numera ganska stora, lillkillen :-)
 
Lite trött blir man allt när man jobbat duktigt...
 
Var på nätverkslunch med Mittnätverket Vendela på Vägg i Vägg och åt god fisk (men med mycket ben). Det är alltid god mat, det enda jag saknar varje gång vi lunchar där är en liten kaka till kaffet. Idag hade jag sån tur att ha en förutseende bordsgranne, som hade tagit med sig en liten bit mörk choklad och bjöd. Smart, det ska jag ta efter! En av deltagarna presenterade sitt företag efter att vi ätit. Det var mycket intressant. Det finns ett helt gäng duktiga kvinnliga företagare i Härnösand, så kul att höra mer om deras företag och lära känna dem.
 Den 28/5 är det dags för nästa evenemang, då en mingelkväll för företagare på Villa Fridhem.
 
Efter lunch fick Conny nya skor. Han uppförde sig exemplariskt och fick väldigt mycket beröm av hovslagarens lärling. Roligt! Hade sedan ett träningspass med Fia och Upan på utebanan. Idag var det ridning utan spö som gällde, för att checka av att Upan verkligen tar skänkeln det där sista lilla. Det är så lätt att peta till med spöet när man har det, och sedan känner man sig som om det fattas något när man kommer in på tävlingsbanan och är utan.
 
Åkte sen för att plocka upp lite jobb hos en av mina kunder på stan och passade då även på att gå in på Kupan. Idag fyndade jag! Har letat efter nya träningsbyxor, men tycker att brallor som man bara ska svettas i ska kosta max 200 spänn! Jag har väl inte sprungit ihjäl mig i sportaffärer precis, men sedan ett par månader tittat in vid de tillfällen jag passerat någon. Expediterna har mest tittat konstigt på mig när jag sagt att det varit för dyrt... Men så idag, ett par fräscha, helt ok svarta och grå träningsbyxor i min storlek på Kupan. För... 25 spänn! Heja!
Av bara farten handlade jag lite till: en svart/vit jacka från Bik Bok, en kortärmad blus, en långärmad lila tröja, en grön T-shirt och en ljusbrun dessertskål i glas (av en modell som jag har sedan tidigare). Allt till det mycket rimliga priset av 145 kronor. Mindre än vad jag tänkt lägga på bara träningsbyxor...känns bra :-)
 
 
Nu ska jag fuska med lite jobb på kvällskvisten eftersom det inte blivit så mycket under dagen. Sambon, han  har åkt på välförtjänt fisketur.

Programträningar

Under söndagen var jag i stallet på morgonen. Släppte ut, fodrade, red Conny och mockade hage. Hann också ha tre lektioner, varav två programträningar. Det märks att tävlingssäsongen börjar ta fart, och jag är evigt tacksam att det nu går att vara på utebanan. Det gör att möjligheterna att lägga in träningar ökar dramatiskt jämfört med att behöva ta hänsyn till lediga tider i den fullbokade manegen.
 
Startade dagen i stallet även på måndagen. Efter att ha släppt ut och fodrat tog jag med mig Cloe till ridbanan och red ett lätt pass. Kände på lite öppna och förvänd galopp. Med tanke på att madamen är 23 år och har varit mammaledig de senaste fem, så är jag förvånad över hur pass ridbart det är.
 
Nu har hon också tagit sig i hullet, så hon t.o.m är lite tjock. Som jag kämpade med att fodra henne förra säsongen! Ett tag fick hon så mycket tillskottsfoder per dag att jag trodde jag skulle ruinera mig. Nu får hon en skopa kraftfoder förutom silaget, och håller sig jätterund på det :-)
 
 
 
Resten av dagen blev det jobb i Timrå, jobbade undanlite för bra så jag får se om det blir att åka dit igen på fredag, som planen var eller om det får vänta tills nästa vecka. Kanske man skulle göra som "vanligt folk" och ta ut en klämdag istället för att tycka att röda dagar kommer i vägen för jobb ;)

Hål i huvet

Stackars katten Nemo har ett hål i huvet :( Härom dagen kom han in märkbart stukad. Man ser direkt på honom om han varit ute och slagits. Största törnen får nog egot, men denna gång hade han också ett litet sår under hakan och ett på huvudet. Med en långhårig katt är det inte alltid så lätt att se såren och att hålla dem rena, så idag hade det börjat bli infekterat. Det är tur man har en snäll katt... medan jag tryckte ut varet, tvättade rent och sen satte på salva skrek han i högan sky, men gjorde inte minsta lilla antydan till att försvara sig. Belöningen blev därefter, köttbitar från den kommande mddagen :-)
 
Fina, snälla Nemo! Här utan hål i huvudet...
 
Annars har dagen mest bestått av häst. Började med att ridaConny i morse. Han sköter sig bra och är jättesnäll, men just nu är vi i ett sånt där mellanläge där jag söker något mer och det känns som om jag får prova mig fram lite.
Efter ridningen tog jag ett tag med mockning i lösdriften igen. Nu kan man äntligen ana slutet :-) Funderar på hur man ska kunna mocka undan nästa vinter, när skiten fryser och inte går att få loss, för att slippa ta allt när det tinar. Bra tips, någon?
 
Efter väl förättat värv blev det en rejäl fika bestående av fil, flingor, bröd, kaffe och frukt. Det var soligt, men inte särskilt varmt vid stallväggen. Nu är vi i alla fall välutrustade med sommarmöbler att slappa i. Det var tur jag hade en extra tröja i stallet, för det behövdes när man satt stilla. Fick rapporter under dagen att det var 21 grader varmt längre söderut. Avis?? JAA!!
 
Efter lunch har jag haft träningar, först med Mia och Silver som fick en rejäl hjärngympa med en massa grejor som var på gång på ridbanan samtidigt. Silver skötte sig exemplariskt trots longering av unghästar och annat och Mia kom bra till ridning trots störande moment. Bra träning inför kommande framridningar. Åkte sedan ner till Smitingestallets bana och hade ett ekipage. Efter lång konvalescens går det stadigt framåt för ekipaget. De har hittat en trevlig grundform i traven och idag blev det första galoppen, helt problemfritt.
 
Som avslutning på dagen fick jag ha en kort lektion med Cloé. Hon verkar så nöjd med nya ryttaren och ser pigg och fräsch ut. Just nu något tjock, men med tanke på hur jag kämpade för att få upp hullet på henne förra året så får hon gärna vara lite rund om magen. Mia tog lite bilder, hoppas några blev bra.

Cykel med motor

Började morgonen med lite jobb framför datorn. Det visade sig vara en sån där dag när man påbörjar flera saker och inte kan slutföra något för att det saknas underlag. Hoppsan! Men nu har jag ju istället flera "nästanfärdigaprojekt" :D
 
Vid halv tio infann jag mig vid ridbanan för ett träningspass med Fia och Upan. Härligt att äntligen kunna vara ute och rida på riktiga mått! Vi passade på att trimma St.Georgesprogrammet, bara för att försöka skapa en ännu mer avslappnad känsla även när rörelserna måste komma prick på bokstaven. Fia konstaterade att det alltid blir lite spändare i program, och så är det ju. Man vill så mycket och kan inte lägga en extra volt eller ta om ifall det strular. Ganska roligt ändå att Fia själv känner att hon spänner till sig lite i axlarna och att det då blir lite mindre mjukhet i allt de gör. Detta är ju ett ekipage som jobbat på bra och kommit en god bit på väg. För ett par år sedan var det minsann mer än axlarna som blev spända vid tävling. Nu önskar jag bara att de får komma till start i Int I också. Faktum är att det programmet passar ekipaget bättre än Georges.
 
Sedan fick Cloe nya skor, så nu kan hon bära sin nya ryttarinna ut i skogen utan att bli ömfota. Conny får vänta på sina nya skor tills på tisdag. Fia och jag skottade vidare i lösdriften (skiten tar visst aldrig slut) medan hovslagaren jobbade, sedan satte vi oss med en kopp kaffe och en bulle i solen. Härligt!
 
Lunchen fick vänta ytterligare eftersom jag bokat in ytterligare en träning. En av mina tidigare lärlingar passade på att träna program. Efter ett par genomridningar såg det mycket trevligt ut. Nu håller jag tummarna för att hon får en rolig tävlingsdebut med nya hästen i helgen.
 
Nu när det börjar bli sommar skulle jag vilja ha en ny cykel. Min har hängt med sedan jag var 18, det är några år det ;-) Önskar mig en elvariant så jag slipper trampa ihjäl mig i uppförsbackarna på väg hem. Jag tycker dock att de är väl dyra. Jag får väl börja med att åka moppe så länge, kanske kan jag få skjuts av denna:.
 
 
 

Skolmästerskap

Började dagen med att slåppa ut och fodra hästarna. Gick sedan bort till ridhuset med Conny som nu vilat 1 1/2 vecka. Longerade en liten stund och red sedan. Han skötte sig bra även på linan, inte minsta lilla busryck trots vilan. Jag hade hoppats att svullnaden på höger framknä skulle gått ner lite under vilan, men icke, det ser lika gräsligt ut ännu :-( Kan inte begripa att han ska vara så känslig. Tog sedan och mockade ett antal kärror i lösdriften och fick sedan en välförtjänt kaffestund på en filt i solen utanför stallet. Satt där i solen och myste och tänkte på hur bra jag har det.
 
Efter lunch drog jag iväg till Nordviksskolan för att döma skolmästerskapet i dressyr.Kul uppdrag.  Alla ryttarna kämpade på bra och hästarna var fina.
 
 
 

Maj, sköna maj välkommen!

Tisdagkvällen bjöd på traditionsenlig majbrasa i Ytterfälle.Tyvärr kan jag inte klona mig, så Röda Korsets brasa i Säbrå förblev obesökt även denna Valborg. I år var det mindre folk än vanligt vid elden härute, eller så var det bara att alla gick hem ovanligt tidigt. De årliga kolbullarna åt vi i alla fall vid vindskyddet innan vi gav upp och gick hem vi med. Planen var att komma i säng tidigt, men först var jag tvungen att titta på Top Gear. Har ni inte sett det motorprogrammet har ni missat nåt... Tre skvatt galna engelsmän med diverse motorprojekt. Denna gång byggde de en bil för pensionärer, med kattlådan på taket och en GPS som visade vägen till 4 platser: hem, bingon, väninnan och affären, med mycket mer underhållande instruktioner jämfört med den GPS jag använt... Som kronan på verket fanns det ett alarmsystem som hindrade att man körde i fel färdriktning på motorvägen. Hur man efter att fordonet aktiverat "självförstörelsefunktionen" skulle få vraket av vägen förtäljde inte historien :D 
 
Första maj tillbringade jag med att döma framtidens stjärnor i ponnydressyr. Platsen var Ånge och tävlingen kallas Alaska-Cupen, lagdressyr på lägsta nivå, Lätt C:1. Jag tycker det är ett roligt sätt för barnen att komma igång med att tävla. Man sätter ihop ett lag, åker ut med kompisarna, och alla lagen får pris. Jag tycker att ryttarna var väldigt duktiga, trots orutin. Två ryttare hade lite otur med styrningen på sina ponnys, varpå ponnyerna bestämde sig för att visa sin hopptalang och helt sonika skuttade ut över staketet. Men skam den som ger sig -bägge ryttarinnorna bet ihop, styrde raskt in igen och fortsatte programmet. Det blir nog tävlingsryttare eller kanske företagsledare av dem en dag ;-)
 
Prisceremoni i Alaska Cupen

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE