Kan själv, eller ta hjälp?

I helgen var jag ute på domaruppdrag igen, denna gång på Njurunda Ryttareförening.

Jag slås av hur duktiga ponnyryttarna ofta är trots sin ringa ålder och att det finns så många fina hästar och ponnyer.



En annan reflektion är att det är så många som har problem med galopponbytena i språnget. Dömer man medelsvår B:2 som ju är den första klassen med byten är det vanligare att ekipagen inte klarar något av de två bytena än att de klarar bägge.

Det är för övrigt inte ovanligt med många missade byten i övriga medelsvåra klasser heller.

Min fundering är varför man inte tar hjälp? I de fall där det verkar ha låst sig helt för ryttare och häst kan jag tänka att man på ett tidigare stadium skulle kunnat ha lämna hästen ett par månader till någon som är duktig på byten för att hitta en väg ur problemet.

En av mina hästar hade otroligt svårt att koordinera bytena åt ena hållet. Först tänkte jag att det var nog mig det satt i, men efter att ha låtit två duktiga ryttare försöka hjälpa mig uppsuttet konstaterade vi att det inte var så enkelt. Till slut tog jag hjälp av Mattias Jansson. Jag skickade helt sonika hästen till honom i skåne. Efter tre månader hade vi hittat en väg till lösning så pass att jag kunde ta hem hästen och jobba vidare själv.




Företagens galakväll

Igår var det Företagens Galakväll i Härnösand. Vi hade förfest med Mittnätverket Vendela innan vi begav oss mot St Petri Logen.

Kvällen bjöd på riktigt god, lokalproducerad mat och trevlig sällskap.
Tyvärr satt vi extremt trångt, så det var lite knivigt att skära maten och äta när man var tvungen att klämma in armbågarna.

Fina priser delades ut. Jag och min bordsgranne hade en intern tävling i att gissa vilka av de nominerade som skulle vinna. Jag hade 4 rätt av 4 ☺

Mittnätverket Vendela delade ut priset till Årets Vendela (kvinnlig inspirerande företagare) som i år blev Petra Kringstad, Tullportens Konditori.


Nu har vi ätit frukost och Kenneth och katten är såhär trötta:

Undrar vad katten varit på för galej..?

Senare idag ska jag döma dressyr i Njurunda.



Feelgood-film med Röda Korset

I går var jag på bio mitt på dagen. Röda Korset visade "Trevligt folk" av Filip och Fredrik. Filmen är en dokumentär som följer ett gäng Somalier som bor i Borlänge och siktar på att ta ett landslag till bandy-VM.


Det är bara det att de inte kan åka skridskor...

En helt galen, härlig och underbar idé av ett gäng engagerade och beundransvärda människor! Och en riktigt bra film!





Jag kan inte heller åka skridskor och känner igen mig totalt när de ska träna på inlines. Jag har testat -en gång! Även detta i Borlänge faktiskt, och även jag med en bandykille outtröttligt påhejande :-D

På väg hem passerade jag Kupan och fyndade inte mindre än tre par splitternya skor. Ett par beige Vagabond, ett par Mexx i rosa ton och ett par i guld. I morgon går jag på Företagsgalan i gyllene skor ;-)


I kväll blev två av mina lektioner på HRK inställda, så då hann jag byta färg på håret istället. Nu är det tredje nyansen med lite rött i. Denna gång lite mörkare.

Motstod frestelsen att köpa en fin klänning hos Karin Åberg. Planerar att gå i en grå spetsklänning som jag bara använt en gång tidigare.





Jag dömer och Anna hoppar

I söndags var jag ute på domaruppdrag igen. Denna gång i Övik. Inte så väldigt mycket starter men en hel del trevliga ritter och fina hästar. ÖOR är en rutinerad tävlingsarrangör så det mesta flyter på smidigt.

Deras nästa dressyrtävling i höst är nationell med Norrlandsmästerskapen, då hoppas jag att det blir fullt i alla klasser så vi får lite extra spänning!

Måndagen var fullspäckad. Jag började med träningar på SRK där jag har några riktigt flitiga elever som växlar träning för mig med andra tränare som kommer nån gång i månaden. Ett bra upplägg där vi kompletterar varandra tycker jag.

Efter lunch jobbade jag hos en kund med ekonomi och på kvällen hade jag mina ordinarie lektioner på HRK. Vi konstaterade att det inte är många veckor kvar av terminen nu. Helt sjukt vad fort tiden går!

I går hoppade Anna med Rutger för tredje gången. Denna gång lite studs. Det gick bra men han var mer på hugget idag än sist. Nästa vecka får han troligen gå med på en hoppträning för första gången. Är så glad över duktiga Anna!








Helg mitt i veckan

I går var jag ledig, tyckte jag i alla fall... :-D När jag i efterhand tittade på vad jag gjort så:
Började morgonen i Sundsvall med en träning.

Var ledig flera timmar och var hos hästarna och pysslade. Betade lite gräs med Rutger som hade vilodag.

Gjorde klart det sista på en deklaration och skickade in till Skatteverket.
Nu har jag bara en enda deklaration kvar att lämna in. Även om det är roligt att ha gott om jobb ser jag faktiskt fram mot några lite mer "normala" arbetsveckor framöver.

Fikade med svärföräldrarna, som kom förbi.

I tisdags hoppade Anna Rutger för andra gången. Han skötte sig finfint och det kändes som om han smält och tagit till sig förra passet på ett bra sätt.

Nu har jag haft morgonstallet och fikar innan det är dags för skoning av Conny. Dagens planer på ridning efter stalltjänsten sprack då ridhustiderna blivit ändrade. Hoppas hinna ta ett pass efter lunch istället.

I slutet av denna månad ska Conny tillbaka till veterinären igen. Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka och hoppas på. Jag tycker fortfarande inte att han ser helt fräsch ut. Gallorna har dock blivit mindre.


Jag behöver ett helt gäng hållna tummar, tack!

Helg på Näset

Veckan har som vanligt gått fort. Jag har jobbat med de sista boksluten och är troligen helt klar till veckan. Eftersom det är momsdeklaration senast på tisdag har det även varit lite momsrapporter att göra.

Jag har också hunnit träffa några nya kunder. Hela tre nya, av varierande storlek, har det blivit under veckan.

Jag är verkligen glad och tacksam över mina nöjda kunder som sprider ordet. Det är den allra bästa reklam man kan få.

Helgen tillbringar jag på vackra Näset.
Roligt att klubben, som själva betraktar sig som hoppklubb, ordnar så bra dressyrtävlingar varje år.


I går var det ponnyerna som sprang fint. Tänk så fina och duktiga barn och ungdomar vi har i sporten!

I dag är det stora hästarnas tur. Jag har överdomaruppdrag före lunch eftersom det är lagtävlan och på eftermiddagen dömer jag.

Rutger vilar idag eftersom jag inte hinner rida. I går trimmade jag på morgonen. Han kändes helt o.k. Jag har jobbat på att rida igång och upp honom ett snäpp till. Det känns som om vi är på rätt väg, även om det spricker emellanåt.

Regnet öser ner

I morse hade jag stallet. Det känns lite tomt med bara tre hästar på plats. Tidigare har det varit fem, men inom loppet av två veckor har två försvunnit. En pga skada och en av åldersskäl.

Jag hade tänkt mig en skrittpromenad med Rutger men det var så eländans blött och regnigt så jag gjorde klart stallet och satte mig sedan med frukostfika i stallet och lät Rutger bara vara i hagen.


Vid nio var jag på plats i ridhuset för de första av tre elever som red på förmiddagen.

Jobbade sedan hemma ett antal timmar med bokföring och momsdeklarationer innan jag åkte till ridhuset i Helgum för ytterligare tre ekipage.

Vila får jag göra sen

Det har inte varit många lugna stunder de senaste dagarna.

I lördags var jag på Hudiksvalls Rid- och ponnyklubb och dömde dressyr. Kul att komma till Hudik, det var ett tag sedan jag var där. Jag fick både träffa trevliga vänner och döma fina ekipage. I första klas sen var det väldigt många hästar som var tittiga och spända så betygen kanske inte blev så höga trots gott grundmaterial.


I Hudik kan de även konsten att skämma bort en domare. Allt man kunde behöva fanns på plats när jag kom: godis, frukt, kaffe, tävlingsreglemente och visselpipa
:-)

I söndags hade jag ett par lektioner och red Rutger. Han var fortfarande inte riktigt sig själv utan hoppade omkring och höll på när jag kom in i ridhuset innan jag satt upp. Däremot höll han sig snällt i skinnet när jag red, om än något spänd.

På måndagen blev det ett förmiddagspass i ridhuset. Mia har kommit hem från skåne så jag passade på att be henne titta lite på oss. Det var inte utan att jag var lite orolig för hur tufft hon skulle köra med oss och hur hårt domen skulle falla. Hon har ju sett massor av väldigt bra hästar och rutinerade ryttare i skåne.

Svettiga blev vi i alla fall och precis som jag misstänkte ville hon ha lite till av allt. "Han är ju fem" -med andra ord han är stor nu ;-) Det var roligt i alla fall och dessutom var han lugn redan från början idag. Jääj!

Resten av dagen var jag hos kunder och jobbade med bokföring och deklarationer. Nu har i alla fall de flesta deklarerat.

Kvällen avslutades med mina roliga måndagsgrupper på HRK. Hästarna på ridskolan börjar känna sig lite mer hemma i den tillfälliga uppstallningen där de nu stått en vecka, så eleverna hade betydligt lättare att ta hand om dem före och efter ridningen. Förra måndagen var det premiär i gäststallet, så då var det lite oroligt.

I går, tisdag fick Rutger för första gången hoppa med ryttare på ryggen. Duktiga Anna kom och hjälpte mig med det (jag hoppar inte själv) Rutger skötte sig bra, fast nån hoppkanon är han väl inte... Dressyrstammen slår igenom ;-)
Tyvärr inga bilder, jag försökte, men mobilkameran är inte bra nog.

Var sedan på Mittnätverket Vendelas lunchträff. Det är alltid trevligt. Denna gång var vi inte så många, men det var två nya. Kul!

På eftermiddagen började jag med träning i Sundsvall, åkte sedan till ridhuset i Svedje och avslutade strax efter 22 i ridhuset i Helgum.

Hann också träffa en ny kund, delta i ett telefonmöte och prata lite hundförsäkring mellan varven...
Hoppla!

I morgon blir det vila för Rutger och bokföring för mig.


Domaruppdrag och bakslag i ridningen

I torsdags var jag på Nordvikskolan och dömde skolmästerskapet i dressyr. Jättetrevligt att döma, fina skolhästar och prydliga ritter. Några säkra "gamla ringrävar" finns i stallet, liksom yngre riktigt fina men ännu något orutinerade hästar.

När två placerar sig på samma häst får en kubba själv ;-)


På torsdagkvällen hade jag lektioner på HRK. Det märktes att det var Valborgsmässoafton, grupperna var glesa, men de som red jobbade på bra trots en del störningsmoment bestående av smällare.

I dag har jag varit på Ridklubben Östjämten och dömt klubbdressyr. De var från början lite fundersamma om de skulle få tillräckligt med startande för att det skulle bli genomförbart, men hade fått till ett riktigt imponerande startfält med över 20 ekipage i klasser från "lingondressyr" i LD:1 till MsvB:4. Verkligt kul!



Jag hoppas få se ekipagen på fler tävlingar framöver och att de peppar sina kompisar att också våga starta. Det var en hel hög som red på fina procent trots relativ orutin i tävlingssammanhang.
En eloge till ridlärare och funktionärer som verkligen såg till att tävlingen blev av!

I kväll har jag också hunnit rida Rutger. Han har känts så avspänd och fin ett tag. Även de dagar när han varit lite taggad och "på" och skuttat lite på väg till ridhuset så har jag kommit till ridning. Idag fick jag tyvärr ett rejält bakslag :-( Han var spänd och rädd för allt, tittig, reagerade på alla ljud och ville vända om. Naturligtvis råkade någon öppna porten utan att knacka mitt i allt elände. Det är verkligen inte någon bra kombination med mig på en rädd häst, jag blir så bedrövligt feg :-(

Jag framhärdade i alla fall och fick till sist avsluta passet med en ganska bra känsla i vänstergaloppen.

Tydligen hade han varit totalförskräckt för smällarna i går kväll och nästintill varit okommunicerbar vid intaget. Kanske var det detta som satt i?

Med tanke på dagens pass skulle jag gärna vilja trimma i morgon med, men det lär jag inte hinna med för det är domaruppdrag på gång igen. Denna gång i Hudiksvall.



Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE