Säng, säng, säng, sova, sova, säng...

I går eftermiddag var vi på möbelaffären och provlåg sängar. I Kenneths säng har plötsligt en fjäder tagit sig igenom madrassen. (Märkligt, den är ju inte så gammal. Jag köpte den när jag flyttade hemifrån och såå länge sedan är det väl inte :-D ) När han visade fjädern tyckte jag att det skulle vara en utmärkt födelsedagspresent att vi köper en ny säng åt oss.



I går kväll när vi gick och lade oss kändes det väldigt tydligt att det är skillnad på säng och säng. Den nya kommer om ett par veckor. Najs!



Bortskämd!

Jag har blivit bortskämd! 
 
Tog en kopp te och tänkte att jag för omväxlings skull skulle ta en annan smak. Men bläää 😝 .... Jag fick ett jättegott the i julklapp av Mia och nu kan jag omöjligt dricka påsteet. Tänka sig att det är så stor skillnad på te och te. 
 
 
I morse hade jag stallet och när det var klart promenerade jag bort till ridhuset med Rutger. Jag väntade mig lite bus men han var så snäll så på väg dit och hem. Lite sprattel blev det förstås på linan, men han har ju vilat i 20 dagar så jag får ju ställa rimliga krav. Han hostade till någon gång så vi gick ganska snart hem och tog beslutet att han får vila den här veckan också.
 
 

I fullt sken mot döhalvan!

Som en del av er kanske vet närmar jag mig snabbt en till födelsedag. Den här gången är det faktiskt lite speciellt, jag kommer in på "döhalvan" dvs jag fyller 50 den tredje februari :-D
 
Jag passar också på att fira treårsjubileum med firman, som startades den 6/2.
 
50- det låter ju vrålmycket! men hjärnan slutade räkna åren nånstans runt 35 tror jag, för det är ungefär så det känns. Liiite slitnare i kroppen kanske, men jag har ändå turen att vara frisk och relativt oskadad.
 
Min första tanke var att åka på någon resa, men just nu känns det rätt skönt att vara hemma, så dagen kommer att tillbringas hemma i Härnösand. Jag lär väl börja dagen i stallet och sedan planerar jag att gå på Mittnätverket Vendelas första lunch för terminen.
 
Jag tänkte göra fiandet enkelt:
För den som vill finns det kaffe och tårta efter kl 16 den 3:e. Det finns också möjlighet att droppa in efter kl 15 söndagen den 1:a eller söndagen den 8:e. Ta med ett gott humör och inga dyra presenter!
 
För er som ändå vill tycker jag att man kan gå ihop några stycken och lägga en mindre summa var. Jag tycker det är roligare om man komer ihåg att jag fyllde är och att fikat var gott, än att man la en massa pengar på en dyr present ;-)
 
Några har frågat vad jag önskar mig, så här kommer ett par tips: (beakta rådet ovan!!)
Upplevelser (bio, restaurangbesök etc), en citruspress, kläder, presentkort, skor, primer (=smink), parfym, ett reflexländtäcke till hästen skulle sitta fint, hästgrejer överlag...
 
Eller tänk på Röda Korset, eller köp en get ;-) Ja inte till mig då, utan till nån behövande.
www.presentermotfattigdom.se
www.redcross.se
 
 
 
 
 
 
 
 

Återupprättad heder

Jag ska passa på att uppdatera i ärendet med den dyra taxiresan från Midlanda. Ni kanske kommer ihåg att jag var upprörd över att vi båda passagerare i bilen fick betala fullt pris för resan. Jag låg lågt ett par dagar, men när jag fortfarande tyckte att det kändes fel så skickade jag ett mail till kundtjänst på Taxi Härnösand. Någon dag senare fick jag ett trevligt mail från platsansvarige, med löfte om att man skulle se över saken. Nu har jag fått besked att det faktiskt blev tokigt och att jag och min medresenär ska få lite pengar tillbaka. Det känns bra, återupprättad heder för Taxi Härnösand!

Knasiga associationer

Härom dagen var jag och lunchade på "Köttmagasinet" i Härnösand. Det var första gången jag var dit och måste säga att maten var god, men namnet... Köttmagasinet... får mig att associera helt annorlunda... Jag tänker mig ett magasin, typ lagerlokal och försäljning av levande kött, typ försäljning av kvinnors kroppar eller slavmarknad. Inte så positivt med andra ord. Jag hade faktiskt aldrig gått dit om inte min bekant föreslagit det. Tänk vad en märklig association kan göra.

Det börjar märkas att Rutger vilar. Idag var det sprutt i hagen.

"Hej matte! Ska vi jobba idag? Inte? Då fixar jag motionen själv!"

















Det positiva var att han hostade inte alls efter buset, så nu kan jag nog börja tänka på att sätta igång igen

Avpyntat i stallet

Keliga stallkatten Missan och jag gjorde sällskap i stallet i går morse. Vi fodrade, släppte ut, packade hösäckar, mockade stall och hage, fångade möss och tog ner julpyntet. Känns som om det var dags att slänga ut julen. Lite ojämn fördelning av uppdragen var det dock, Missans insats var något ojämn. I vissa delar deltog hon dock med liv och lust. Jag tror hon tyckte att julpyntet skulle vara kvar, på golvet. De fejkade granris-girlangerna med julgranskulor på var mest populära.

Jag försökte få en bild, men hon ville inte vara stilla en endaste sekund idag, så kameran hann inte med :-)

Jobbade sedan med bokföring hemma under ett antal timmar. Första ideella föreningen är nu klar, heja mig!

Under torsdagkvällen hade jag fyra lektioner på HRK. Jag har under veckan fått bekanta mig med ett par av de nya hästarna och tycker att de två större ponnyerna, Mojje och Joey, verkar riktigt lovande. Ska bli intressant att få se de övriga.

Under fredagen har jag jobbat med bokföring ute hos kund efter att ha varit en sväng till stallet på förmiddagen. Nu börjar jag bli otålig och vill börja rida Rutger igen. Det märks på honom att han inte jobbar, tålamodet att stå stilla och njuta av rykten börjar tryta... Jag har i alla fall inte hört honom hosta på några dagar och han snorar inget längre.

En ytterligare jobbig sak med förkyld häst är att jag får lov att ha så många omgångar stallkläder igång, vill ju inte ta med mig nåt elände till nåt annat stall.


Hittade en fin bild på stallkatterna på HRK när de var små. Lillan och Tiger till höger i bild.

Söndagstur med Petter

Veckan har gått i rasande fart! Jag har haft fullt upp med träningar och bokföringsuppdrag sedan jag kom hem från Norge.

I går hade jag en trevlig träningsdag på Ridklubben Östjämten med många ekipage. På vägen hem var det nära att jag kört på en älg som jag inte såg förrän i allra sista stund. Jag blev alldeles knäsvag.

Rutger är fortfarande lite hostig och får fortsätta vila, så idag passade jag på att finåka en tur med Karin bakom härliga Petter.


Veckan som kommer är fullbokad. Jag har en del bokföringsjobb som ligger och väntar, det är dags för lönebredning och jag har träningar på SRK, i Timrå, på HRK, i Stall Säbrå och i Svedje. Fullt ös med andra ord. I morgon ska dessutom Conny skos.

Blåst i blåsten!

Startade morgonen med ytterligare en lektion i Norge. Efter 11 var det dags att sätta sig på flyget för hemresa. Lite guppigt var det på flera av delsträckorna och mindre förseningar på samtliga då vädret var blåsigt och snöigt.

Jag var väldigt glad över Saras idé att vi skulle äta en tidig lunch innan jag for för jag hann inte äta under något av stoppen, då förseningarna gjorde att jag bara hann förflytta mig mellan gaterna. Till slut fick jag i alla fall i mig en knäckemacka på sista flygsträckan. De har verkligen inte mycket med sig att sälja...

Sista sträckan Midlanda-Härnösand, ville jag inte ringa Kenneth för hämtning då det var så dåligt väder. Det kostar 595 kr med taxi fick jag veta, men då vi var två som skulle till Härnösand bestämde vi oss för att dela droska. Döm om vår förvåning när taxichauffören skulle ha 595 kr av oss var! Mitt resesällskap opponerade sig också men chaffisen stod på sig och sa att det var så det är för det här var minsann ingen "flygtaxi" . Trodde aldrig i min vildaste fantasi att man skulle bli uppskörtad av Taxi Härnösand! Hoppas de tycker det var värt det för de kommer aldrig att tjäna en krona mer på mig! Tips till er alla andra i Härnösand: det finns fler taxifirmor, använd nån av dem!

Tog mig sedan till stallet i snön och var inte hemma förrän efter 22.30 då det äntligen blev lite mat i magen.

Snöoväder


Nemo har parkerat sig i resväskan. Bästa sättet att hindra matte från att åka någonstans igen kanske?

Träning i Norge

Lördag och söndag har jag haft träning på Hest og Helse i Lofoten. Den här gången har jag haft flera nya ekipage utöver de som tidigare varit med.

Roligt att så många av de yngre ryttarna som rider på klubbens hästar vågat sig på att testa en träningshelg. Jag har haft allt från små söta shettisar till stora eleganta halvblod.

Tyvärr har jag ju missat att ta bilder, jag är så fokuserad på annat så jag glömmer bort att jag tänkt ta något foto.

Bjuder istället på vyn som möter mig när jag kliver ut på bron på förmiddagen:

Maffigt eller hur?

Nu värmer vi oss vid brasan





Ett år

Ett år har gått sedan min fina vän, tävlingshäst och fölisarnas mamma Cloe hastigt lämnade oss. Ibland känns det som i går och ibland känns det som om det var en evighet sedan. Tack för allt du gav!

















Utan kaffe med SJ

Sitter på tåget mot Narvik och förundras över hur lite service SJ har. Det går inte ens att få kaffe på tåget!

Första gången jag reste denna sträcka fanns det restaurangvagn, andra gången bara kiosk (vilket gjorde att jag i alla fall har med lite matsäck) Den här gången finns ingenting. Jag hade i alla fall räknat med att kunna köpa kaffe ombord.

Klev på nattåget i Härnösand och vaknade tidigt i morse av att en liten tant i kupén stökade runt och var stressad över att hon inte visste var vi var (gick ju inte att se i mörkret) och när hon skulle av. Stackarn oroade sig också för min del. Så pass att hon till slut ringde på tågvärden som kom och lugnade henne något.

Strax efter sex klev den lilla tanten av och då sov jag vidare tre timmar till. I Kiruna var det vagnbyte från sovvagn till sittplats. Nu längtar jag till bytet i Narvik då jag förhoppningsvis hinner köpa mig en kopp kaffe.


Det är intressant att resa norrut med tåg. Varje gång är det med något gäng resenärer som är exalterade över naturen. Förra gången var det japaner som klev ut och fotade på alla stationer. I morse stod några i korridoren och ooade över renar och snö :-) Sverige är fantastiskt!

Resten av resan går sedan vidare med buss, Lofotenekspressen och jag är framme inte framme förrän i kväll.

Jag brukar resa lätt men denna gång fick jag inte med allt i kabinväskan utan var tvungen att ta en extra påse. Jag har med mig en liten överraskning till Sara som jag hoppas skall komma till användning.

Nytt År Nytt Hår

I går gjorde jag något roligt. Jag satt hårmodell åt Jennie som numera jobbar på Attityd i Sundsvall.



Hon färgade och fixade...



och voila! Helt ny färg!


Matchar Rutgers färg perfekt!

Rutger har fått vila två dagar. Han har hostat lite så jag vågar inte anstränga honom utan det har fått bli promenader vid hand. Han verkar i alla fall pigg, jag får marschera på bra för att hinna med. Svettig matte - oberörd häst :-D


Conny då? Ja, det är återigen bara hagvistelse för honom. Han är inte fräsch :-( Besök hos veterinären väntar.

I helgen åker jag till Norge och har träning igen. Kul!


Nytt År & Nytt Hår

I går gjorde jag något roligt. Jag satt hårmodell åt Jennie som numera jobbar på Attityd i Sundsvall.



Hon färgade och fixade...



och voila!



Helt ny färg blev det. Skojigt! Matchar Rutgers färg perfekt!

Rutger har fått ta det lugnt i två dagar och bara gått skrittpromenader vid hand. Han har nämligen hostat lite så jag vill inte anstränga honom. Han verkar dock pigg som vanligt, matte får raska på ordentligt för att hålla tempot. Svettig matte - oberörd häst...

Conny då? Ja han har återgått till att bara vara i hagen, äta och skita... Han är inte fräsch. Besök hos veterinären väntar :-(

I helgen blir det en tur till Norge igen, för att hålla träning. Kul!



Full pott för Rutger

Idag har jag jobbat en del trots att det är helgdag. Jag startade i ridhuset på HRK där jag fick glädjas lite extra åt att min elev satte alla bytena :-) Hurra! Det har varit lite svårare åt ena hållet tidigare så hon har jobbat på bra.
Hade sedan ett möte med en av mina bokföringskunder innan jag åkte ut till Svedje för nästa träning. Det tog i att blåsa så det nästan lät som om taket på hallen skulle lyfta emellanåt.
Tvekade lite om jag verkligen skulle ge mig på att promenera bort till ridhuset med Rutger i snön, blåsten och mörkret men tog mig i kragen och knatade iväg.Tolv poäng av tio möjliga i uppförande för min nyblivna femåring, som tog det som helt naturligt att snön blåste på tvären mot oss. Åh vad jag tycker om mina hästar!!
Fina Rutger!
I kväll har jag bytt ut de röda julnaglarna mot en ceris kulör. Trist är att jag ledsnar på nagellacken när jag använt dem två gånger, så nu behöver jag skaffa nån ny färg. Funderar på turkos...I morgon är det fullt upp. Jag ska tex göra något annorlunda och spännande, som inte har ett dugg med häst att göra...

Bakgrundsmusik

Lyssnade just på en instruktionsfilm och slås av att de hela tiden kör en störande bakgrundsmusik samtidigt som personen talar. Varför är det så vanligt? Är inte vitsen att man ska höra vad som sägs?

Jag har inget fel på min hörsel, men för nån som måste anstränga sig för att höra måste det vara hopplöst med ett evigt blippande och bloppande...

Fram för filmer utan bakgrundsskval!

Min tillknycklade läpp ser i alla fall nästan normal ut, lite tjock på en sida bara. Jag tycker att Conny hade kunnat ge mig utfyllnaden lite mer mitt på så hade det varit snyggare...




Stängda träningar och fotoförbud

Har läst en del om Carl Hesters clinic som nyligen hölls i skåne. Jag hade verkligen önskat att jag kunnat vara där. Den verkar ha varit mycket uppskattad.

Något som jag tycker är lite sorgligt är att det finns en del människor som bara är ute efter att ta bilder i mindre fördelaktiga positioner och hänga ut dem med vassa kommentarer om att hästarna inte mår bra. Alla vi som rider vet hur många dåliga foton det går på ett bra. Det är fortfarande bara en ögonblicksbild och säger väldigt lite om helheten.

Detta gör att ryttare i vissa fall ber att man inte skall fota eller filma. Det gör tyvärr också att alltfler träningar stängs för publik, något som inte gynnar utvecklingen.

Det omvända sker ju också när det gäller bilder. Det har väl hänt att man sett en tjusig bild i en annons, åkt och tittat på hästen och blivit gruvligt besviken...

Att skickliga ryttare är rädda om sina tävlingshästar torde inte vara någonting som ifrågasätts. Det ligger många timmars slit bakom en häst på svår nivå. Dessutom är de värda mycket pengar.

Fokus ligger sällan på någon av de hästar som arbetar under mindre skickliga ryttare, det är nog inte lika intressant att hänga ut någon som inte är känd.

Jag tycker att det är bra att djurskyddet diskuteras, men på konstruktiv nivå. Jag tycker att vi måste få låta våra djur arbeta, inte bara vara sällskap.

Hårt arbetande kissar på HRK :-D



Den som aldrig skulle kunns ertappas på ett mindre smickrande foto med en häst, eller något annat husdjur, kan ju kasta första stenen...




En sprucken läpp

Började dagen med att ha en träning i ridhuset på HRK. Det var roligt! En av mina yngre elever har fått en ponny som är både trevlig och fin. En riktig läromästare!

Åkte sedan till Rutger. Det blåste nog inte mindre nu på förmiddagen än i går kväll men nu promenerade vi ändå iväg till ridhuset. Jag var glad över flughuvan med vadderade öron som jag köpte innan jul.


Trots att det blåste och lät i manegen fick vi ett riktigt bra ridpass. Idag med extra fokus på skänkelvikningar och galoppfattningar. Den provisoriska läktaren börjar bli avdramatiserad och nu kan vi följa det låga dressyrstaketet på kortsidan utan större spänningar.

Sedan blev det Connys tur. Han fick gå ett lätt pass idag med. Det var fler ekipage i ridhuset och ibland har han kunnat bli lite uppspelt och ofokuserad men idag var han väldigt lugn. Han kändes fin, undantaget höger galopp, där han vill krulla ihop sig och inte riktigt ligga framför skänkeln.

Vi avslutade med en sprucken läpp... När jag skulle klä på mig broddarna på skorna så råkade Conny ruska till på huvudet så att han precis prickade min underläpp. Den sprack snyggt på insidan och blodet rann. Ont gjorde det så jag såg stjärnor. Som tur var klarade sig tänderna. Ska bli intressant att se om jag får fläskläpp.

Nu har vi gottat i de sista resterna från nyår och ätit smörgås med rökt renstek, pepparrotsost och gräslök, mums!









Kul shopping !

Jobbade litegrann i morse och åkte sedan till Karin Åbergs butik. Skulle ta med kvitto och möta upp med Fia som behövde byta storlek på sin julklapp. Jag förstod att det var viss risk att gå in i butiken eftersom det var halva priset på alla modekläder.. När det är halva priset på allt hos Karin så är det verkligen på ALLT. Inget fusk med kläder som är undanplockade eller undantagna från rean, som det är i många andra butiker.

Det fanns mycket fint, så för min del blev det vinterns stor-shopping :-D
Känner mig nöjd med mina fina inköp: ett par supersköna jeans, en topp, en klänning och en långkofta.


Extra kul att handla med bra smakråd med sig, som dessutom plockar fram saker som jag själv aldrig skulle tänkt mig att prova. Nästan som att ha en egen "personal shopper" .

Efter lunch ägnade jag en bra stund i telefon med Fortnox support för att lösa ett problem med en kunds fakturor. Problemet löstes, skönt med en bra support.

Sedan åkte jag till stallet. Conny fick jobba lite lätt idag med och det kändes bra. Det var många hästar i manegen när vi kom, men han var väldigt lugn och avslappnad.

Det började blåsa utav bara den medan vi var i manegen , så jag valde att inte rida Rutger efteråt utan istället åka hem lite tidigare och laga Gunillas goda fläskfilegryta till middag. Det blir dessert även i kväll, inte helt fel med rester från nyår...


I väntan på desserten, skön stajl katten!


Vägen som kommunen glömde

Somnade i soffan vid 20 i tolv igår :-D Jag var trött redan när jag kom hem från hästarna så jag tyckte det var ganska skönt att vi bestämt oss för att tillbringa nyårskvällen hemma. Kenneth och jag åt lite god mat och såg sedan en bra film och sedan slocknade jag... Fast jag vaknade i alla fall till när grannarnas fyrverkeri smällde igång vid midnatt.

I förmiddags var jag tämligen ensam i ridhuset. Jag började med Rutger som kändes riktigt bra, framåt utan för mycket "på" . Då vilade han ändå i går, det brukar göra att han blir piggare och lite spändare. Jobbade först lite tagen bakdel längs långsidan, det är aningens lättare undan för höger skänkel än för vänster. Sedan red jag några tempoväxlingar i trav och tycker att jag fick ganska mjuka och lydiga övergångar utan motstånd i kroppen. Vänster galopp var bättre än vanligt idag, både fattningarna och själva galoppen. Men fattas bara...nu är han ju en femåring ;-) så nu är han ju stora grabben!

Conny var jag lite fundersam över i går, då jag inte tyckte att han kändes riktigt fräsch. Då red jag nog bara ca15 min i trav och gick sedan hem. Idag tog jag honom några varv på lina först för att se hur han såg ut, men det syntes inget speciellt så jag satt upp och red och tycker att det kändes riktigt bra. Jag har tyckt mig märka samma symptom tidigare när han inte jobbat på ett par dagar, nu var det två, så jag hoppas att det är det som gör nån form av styvhet eller stelhet i leden. Han har ju dessvärre en omfattande skadehistorik. Hos många andra hade han nog varit död vid det här laget. Tur för honom att han är egen uppfödning och mattes hjärta ♡.

Att ta sig till ridhuset var otäckt. Vägen förbi ridskolan är en skam för kommunen! Det är som en isgata, helt osandat på hela sträckan. Då är det ändå många som rör sig där, ryttare och hästar, ungdomar på väg till ridskolan dessutom är det ett populärt gångstråk där många äldre promenerar.


Sommartid är vägen så full av potthål att man nästan slår huvet i biltaket och hästar skräms i sken när bilarna studsar och skramlar förbi ridbanan. Detta har pågått i flera år och nu är jag riktigt less, hur svårt kan det vara?

Undrar vad som händer om någon skadar sig allvarligt? Kan man hålla någon ansvarig för "framkallande av fara för annan" .

Jag undrar hur det ligger till:
- har kommunen glömt upphandla vägunderhåll för sträckan?
- har kommunen struntat i att upphandla underhåll?
- eller är det nån som får betalt för jobbet utan att utföra det?

Hoppas jag känner någon som känner någon som har kontakter på kommunen och kan få till en ändring! Skäms, Härnösands kommun, ni borde värdera medborgarnas liv och hälsa högre!

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE