Eivor träffar hovslagaren



Idag har Eivor fått träffa hovslagaren på riktigt. Jag ville att han skulle titta på hennes benställning igen eftersom jag inte tycker frambenen är riktigt raka. Hovis tyckte inte att det var något att åtgärda utan lyfte bara och raspade pyttelite på tre av hovarna. Hon protesterade förvånansvärt lite, jag hade nog väntat mig mer, kvicksilver som hon är.
 För att påminna mig om hur föl kan se ut har jag letat fram bilder från Connys första tid -och kan konstatera att Eivors ben nog är rätt så raka ;) Conny är ju helt normal i sina ben... Eivor är absolut den vackraste av mina fölungar!

 Conny nyfödd :D    en dag gammal  tre år

Funderar på hingstvalet i år och ett par namn utkristalliserar sig:
1. Floré Star -har tyvärr inte levandeföl-avgift utan bara avgift på 90 dygns dräktighet, så troligen väljer jag bort honom pga detta. ( Cloé är för gammal för att jag ska kunna teckna fosterförsäkring )

2. Zuidenvind ( Nu hör jag ett rykte som säger att han ger vassa avkommor så det gör mig lite fundersam. Kan ju vara prat... )

3. Dalwhinnie -Rutger är ju snygg, men lite fantasilöst kanske. Vore ännu bättre att ta honom nästa år när Rutger visat sig på treårstest. Då vet jag om andra också gillar honom, inte bara vi i Brunne. ( Egna barn och andras ungar ;)  )

4. Bocelli -Conny blev ju lyckad :) Återigen det där med fantasin förstås...

Foderstrupsförstoppning!

Igår var jag med om något riktigt obehagligt. Jag åkte som vanligt ut till Cloé och Eivor för en liten rykt- och klappstund. Hade med det vanliga, lite Krafft i en hink som Cloé får knapra på medan jag pysslar om dem. Igår måste hon dock haft för bråttom i hinken och fick en foderpropp i halsen. Riktigt obehagligt. Efter detta kommer jag aldrig att våga ge Krafft ouppblött igen, inte ens en liten mängd.

http://www.krafft.nu/kunskapsbank/krafft_abc/hasten/foderstrupen/foderstrupsforstoppning___ofta_livshotande/

Idag har jag varit tur och retur ATG-kliniken med Rutger. Denns gång dock bara ett rutinbesök för vaccination. Är mäkta imponerad av min underbara tvååring, jag både lastade och åkte ensam med honom. Han knatade bara rätt in, stod helt coolt medan jag fixade till mellanväggen och stängde. Lika snällt väntar han vid urlastning. Helt underbart med så trygga unghästar. Jättecred till Anna D som gör vardagsarbetet hemma på gården.

Ikväll har jag också hunnit vara med en elev och provridit häst. Alltid intressant. Hästen var snäll och välhanterad, men vi ska titta på fler.



Bjuder på katten Nemo i favoritposition i älsklingsfåtöljen.



Mössen skälver av skräck... ;)

Skön midsommar!

Började dagen med att möta upp Mia vid betet för ett ridpass på Upan. Utan häst i stan själv får man ta chansen att låna av andra som är på midsommarfirande ;)

Har  sedan haft en skön midsommarafton med besök av Kenneths släkt. Trevligt sällskap och en massa god mat.



Syrener är för mig lika med sommar! Massor av minnen från barndomen, tänker alltid på Sandviken och dess slaggsten och syrén.

Katten nemo verkar ha fått midsommarkattfnatt! Klättrar högt upp i tallen och biter och sliter av de grenar som tydligen är i vägen för hans fortsatta framfart.



Kattfnatt!


Juni 21, 2012

Under torsdagen åkte Amo Mak till sin nya ägare. Det kändes konstigt att lasta honom på lastbilen och se dem åka iväg. Han har ändå varit hos mig i över 10 år. Jag önskar verkligen att han får det bra hos sin nya ägarinna och att hon får lika mycket kul med honom som jag haft.


Lite bilder från betet. Amo, Upan och Silver med Amo´s fanclub utanför staketet :)

På eftermiddagen fick Rutger en sko och sula på sin hov. Bölden har gett med sig och det ser fint ut, så nu får han äntligen gå ut på betet med de andra.



Ett litet skutt var allt han bjöd på när befrielsen från sjukhagen var ett faktum.




Juni 18, 2012

Började dagen i Brunne med mockning, rykt av Rutger som fortfarande står i sjukhage och lite pyssel med Cloé och Eivor. Conny är jätteavundsjuk över att allt ljus inte är på honom så han fick förstås en rejäl dos klappar först. Får sedan lösa det så att jag avgränsar en liten yta i hagen där jag stänger in mig med sto och föl så jag kan pyssla i lugn och ro. Conny och Tyra hänger längtansfullt utanför avspärrningen.



Sedan var det Amos tur. Han hade blivit rejält biten av broms i natt. Hoppas bulorna går ner tills besiktningen i morgon... Han hade uppvaktning av sin fanclub i hagen, dottern i huset upptäcker så snart man kör in på vägen :)

Mot programträning på HRK och en av mina elever på sin nyinköpta häst. Jag tror och hoppas att hon kommer att få fantastiskt mycket roligt med den. Första start kommer snart.

Efter lunch var det kurs med Mittnätverket. Denna gång höll vi till på Vårsta. Två gästföreläsare fick vi lyssna på och sedan avslutades kvällen med ostprovning.


Helg på SFRK

Helgen tillbringade jag på SFRK:s dressyrtävlingar.
Tävlingarna började redan på fredagen. För min del genom att jag dömde Lätt A:4. Jag tror att hästarna hade ovanligt mycket sprattel i benen denna dag. Flera presenterade en mängd blandade småhopp, framförallt i galopprogrammet.

Lördagen började 05,30 med utfodring och utsläpp av Upan och Silver innan jag lastade Amo för att ta mig till tävlingarna för att starta med att döma MsvB:2 redan kl 08.00. Jag tycker jag fick se många fina ritter i denna klass. Riktigt roligt att döma.
Red sedan Int 1 med Amo. Var riktigt besviken... lyckades inte tagga upp tillräckligt och hade flera tekniska missar. Fick följdaktligen riktigt skruttiga poäng :( Inte kul alls!
Desto roligare att döma dagens sista klass, en MsvB:4 där det återigen presterades en hel del fina ritter.
Dagens behållning: domeriet :)
Hann inte riktigt med att coacha mina elever Mia och Fia på framridningen idag, tyvärr, men hann i alla fall se deras ritter.

På söndagen valde jag att inte ta med Amo. Satsade istället på att finnas till hands på framridningen. Både Mia och Fia gjorde trevliga ritter och Mia fick tom med sig en tredjeprisrosett hem i hård konkurrens. Dömde sedan en rejält stor MsvC:1 klass som pågick hela eftermiddagen. Återigen många fina ritter och fina hästar!



Mia och Silver på prisutdelning i MsvB:5

Fullt upp

Nu har jag varit dålig på att uppdatera några dagar. Har haft alldelens för mycket att stå i.

Det började i måndags då jag fick åka till kliniken med Rutger som var jättehalt. Konstaterades att han hade en hovböld. Tack och lov inget värre. Nu är han uppskuren och gipsad och har tråkigt i sjukhagen medan kompisarna är på betet, stackarn!



På tisdagen åkte jag Stockholm tur och retur meed en elev för provridning av häst. Hästen var trevlig, nu återstår att se om det blir nåt köp. Det är ju många bitar som skall falla på plats.

Onsdagen hade jag ett par lektioner på morgonen och sedan var det bokföringsjobb på schemat. På kvällen red jag Amo ett pass. Började med att rida rund form och satte sedan lite extra press i galopparbetet. Han tyckte att jag var lite besvärlig när jag ville ett snäpp till, så han la sig på en aning. Är väl bara att rida igenom och gilla läget...

Idag, torsdag har jag förutom stalltjänst i morse och ridning av två hästar passat på att uppvakta en student. "Min" härliga lärling i 2 1/2 år på ridskolan tar studenten nu, så det var festligt värre. Önskar att jag hade tagit en bild på den coola tårtan, med häst på och allt!

Hurra vad vi är bra! För vi har tagit studenten!

Har försökt att hinna rida de flesta dagarna, men ärligt talat så är det lite klent med inspirationen just nu, även om det är tävling till helgen. Funderade först på att stryka mig, men jag vet ju hur ridsugen jag kommer att bli när jag ser alla ekipage och jag ska ju dit och döma så...
I morgon börjar tävlingshelgen med att jag dömer en LA:4 på eftermiddagen. Det ska bli kul!

Amo reserverad

Började dagen med ett förmiddagsridpass tillsammans med Fia och Upan. Jobbade lösgjordhet, böjning och på att få så ett rejält tryck på väg framåt. Mycket arbete på böjda spår idag. Ganska jobbigt men kändes rätt så fin, mycket bättre än härom dagen då jag tyckte att det kändes lite glappt.
Har fått en intresserad, och intressant, köpare till Amo så i morgon blir det att boka veterinärbesiktning. Oj, hjälp, gråt och bra känslor om vartannat! Känns bra att nån som red honom så trevligt vill köpa honom. Han får et säkert jättebra och hon kan ha massor av kul med honom. Samtidigt känns det jättesorgligt. Men som sagt -besiktning återstår. Även om han varit väldigt frisk så vet man aldrig säkert förrän det är klart.



Åkte sedan ut till Brunne och tittade på fölis, såå underbart! Mockade och klappade lite på de andra med förstås. Rutger har gjort sig illa i hagen och är jättehalt, så han har fått komma hem från betet och står i sjukhage. Får boka klinikbesök för honom i morgon och hoppas att det inte är något allvarligt.
Veckan som kommer är fullkomligt fullspäckad! Undrar hur jag ska hinna med allt? Håll er friska kusar!

Avslutade dagen med två träningar på HRK. Båda ekipagen gjorde att bra arbete och hästarna såg riktigt fina ut. Själv har jag äntligen fått min röstförstärkare så nu slipper jag skrika. Skönt, speciellt som rösten ännu inte är riktigt som den ska efter förkylningen.


Föl!

Tidigt i morse födde Cloe ett sött litet stoföl e: Ampere. Eftersom det är Eivor som har namnsdag blir det "arbetsnamnet"



Ett par timmar gammal.



I hagen första dagen, en halv dag gammal.

Välkommen hem Conny!

Idag har äntligen Conny kommit hem.
Jag har tillbringat största delen av eftermiddagen ute i Brunne, klappat på hästarna, väntat, mockat, väntat... Tyvärr hann jag inte vara kvar och ta emot honom eftersom jag skulle in och ha träning, men snälla Anna tog hand om honom och släppte ut honom med kompisarna. Härligt att få gå ut med polarna igen och få käka lite gräs. Helst skulle jag vilja sätta igång och rida nu direkt, särskilt nu när han är så vältrimmad :) Men bete är välförtjänt och bra för både kropp och knopp när man bara är tre år.



Man kan nästan tro att de väntar på nån... Rutger närmast kameran.



Borta bra men hemma bäst! Conny äntligen hemma på grönbete!

Hagbygge

Idag har vi byggt sommarhage. Mia, Fia och jag hade god hjälp av gårdens dotter, som var outtröttlig och riktigt duktig att ta bort småsly med sågen. Förstår att hon läängtar efter en egen ponny... Vi hann med hela övertråden. Nu återstår ordna lite handtag och en undertråd, den som fanns var värsta fågelboet sedan förra året och gick inte att reda ut.

 


Eftersom Amo bestämde sig för att trampa av en sko igår så blev det ingen filmning till alla de spekulanter som frågat efter detta, typiskt dålig tajming! Istället fick jag rida Upan ett pass i förmiddags. Inte någon dålig ersättare alls :) Fia satt på läktaren och såg sedan till att vi fick en lyxig fikapaus med kaffe och glass innan vi fortsatte med dagens arbete.

Jag har i alla fall intressenter på Amo. Ojojoj så jobbigt. Först sätter man ut hästarna på annons och sedan får man ångest när nån verkligen vill köpa. Knäppt!

"Bloppis" -tips

Tips på begagnatsida:

Sanna Nilsson och hennes arbetskamrater har startat en "bloppis" blogg där de säljer begagnade hästprylar! Kolla in på SecondHorseGear Där finns märkesridkläder, träns, stövlar, hästtäcken, ja mer eller mindre allt man kan komma på som rör hästsporten!
www.secondhorsegear.blogg.se


Den uppdateras ofta, så ta er en titt om ni behöver någonting nytt, eller bara för att kolla in grejorna.




Bilder från HRK




Här får ni två bilder till från HRK-tävlingarna.
Smidigt med Equipes fotografer, annars har jag sällan bilder på mina hästar.
(Kenneth är visserligen jätteduktig på att fota, men inte så hästintresserad... )

Idag har jag visat Amo för första spekulanten. Satte in en annons i helgen och har fått rätt många svar. Sen vet man aldrig vad som händer i slutändan. Dagens spekulant red trevligt och klarade också av att sitta på honom i traven ;) Vill inte alls sälja egentligen, men jag kan ju bara inte behålla dem alla :(

Rosettskörd för eleverna i Gnarp

Det blev en lyckad dagsutflykt till Gnarps Ridklubb, trots spöregn. Mina elever hade en framgångsrik dag.
Pernilla vann sin första seger i LA:4 på Caiquiri. Mia vann MsvB:4 med Don Silvio och Fia kom tvåa med Upan L.
Bra jobbat tjejer och grattis!



I morgon ska jag visa Amo för första spekulanten. Det är många som ringer, men i slutändan vet man ju aldrig om ens någon kommer och tittar. Har lite ångest. Vill helst behålla alla mina hästar...

"Gamla" hemsidan

Vill ni se mer info om mina hästar och annan verksamhet kan ni fortfarande gå in på www.ingridnystrom.webs.com

Host, host

Oj oj, nu har jag varit jättedålig på att uppdatera bloggen.

Jag har hunnit med att vara sjuk en vecka. Däremot är jag ju dålig på att sitta stilla, så jag har kravlat mig upp och gjort mina åtaganden och sen åkt hem och bäddat ner mig igen. Kanske inte var så smart att rida de träningar jag hade bokade för Ia på tisdagen och onsdagen... På onsdagen var jag halvdöd. Tur att Amo känts fin så jag inte behövde ta i. Torsdag -måndag blev det sedan vila för Amo så jag fick en chans att kurera mig. Dras fortfarande med en besvärlig hosta men känner mig för övrigt ganska pigg nu.

Förra lördagen åkte jag med Lollo och Whisky till Umeå på tävling. Samma tävling hade också hästklasser så Mia och Fia var även de på plats. Tyvärr blev det ingen placering för Lollo, även om det var väldigt nära i LA:1. Det fattades ett ynka poäng. I LA:P1 lyckades Whisky få tungan över bettet precis när han kom in på banan, så det störde i hela travprogrammet innan han i skritten lyckades få den rätt igen. Otur!

Mia hade ett kanonmeeting och vann bägge MsvB-klasserna med Silver. Finfina 73% på söndagen! Fia var tvåa i resultatlistan på söndagen, men då det var så få starter blev det bara en placerad.

Veckan som varit har jag haft ganska mycket jobb, både bokföringsuppdrag och hästuppdrag. Har tex varit en vända på ATG-kliniken igen med en elevhäst och på uppdrag med Mittsvenska Ridsportförbundet.

Idag ska jag vara ledig och bara göra ingenting, ända till ikväll då Mia, Fia och jag ska rida ett pass. I morgon åker jag med till Gnarp och coachar.


Bjuder på en bild på Amo Mak från tävlingarna i Härnösand för tre veckor sedan.

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE