Clinic på Arenan

Nu var det längesedan uppdatering och tyvärr beror det på att jag inte får Blogg.se att fungera ihop med min mobil. Sedan jag gjorde senaste uppdateringen har det bara strulat :-(
 
Förra veckan var det teorivecka på ridskolan, så i onsdags hade jag och Maria Wiklund clinic för ett relativt stort gäng åskådare.
 
Vi visade och pratade om vikten av framridning/värmning och om hur ett vanligt arbetspass kan se ut.
För mig är det noga att hästen har en chans att värma upp, utan större krav på tryck och perfektion i rörelser. Det handlar om att komma igång i musklerna, hitta tempo, takt, rytm och balans. Att kolla av att de grundläggande hjälperna går igenom och att bygga för ett positivt arbetspass. Om hästen inte känns som ett under av lösgjordhet när man startar är det inget att haka upp sig på, utan snarare normalläge. En del blir lite otåliga och vill att det ska kännas bra från början. Det viktiga är ju vad passet ger i slutänden.
 
Vi pratade också om att det finns tre gångarter. Att man inte ska glömma bort att mycket värdefullt arbete kan göras i skritt. Jag känner heller inte till någon som skrittat sönder sin häst...
 
Många var intresserade och ställde bra frågor såväl under clinicen som efteråt. Kul att få dela med sig och att ha ett så fint ekipage att samarbeta med.
 
(Arkivbild på Mia och Romeo)
 
 
I torsdags hade jag hovslagaren på besök. Tyvärr blev det inga skor för Rutger denna gång heller, men det börjar närma sig. Hoven ser mycket bättre ut. Nästa skoning så! :-)
 
Jag kan i alla fall rida honom obehindrat i manegen med fibersand. Där är underlaget så fritt från smågrus och sten att det inte bekommer honom. I lilla manegen går det o.k, men ibland kommer det nån liten sten. Kliver han på den så blir han lite försiktig några steg sedan.
 
Jag tycker det går framåt mest hela tiden. I traven har jag en period haft ett ganska bra läge där jag kunnat variera mer med bibehållen balans och mer tryck och spänst. För dagen har vi tappat lite där då jag arbetat mer med galoppen, där vi haft lite jobbigt till vänster. I höger galopp ligger han kvar, trycker på och bär upp ganska bra fram, men i vänster är det tyngre. Där vill jag att han ska bära mer och trycka på mer utan att bli lite låg och stark fram. Får han gå i lite mindre kraftfull galopp har vi visserligen ganska god balans, men då vill frambenen galoppera mer än bakbenen. Emellanåt hittar vi läget. Jag tycker ibland det känns som om jag ligger bakåt med skänklarna långt fram men eftersom det funkar ( -och Mia säger att han är fin där ;-)  ) så är det bara att jobba vidare...
 
Han är i alla fall underbart snäll och trevlig, min lilla häst.
 
 

En dag på Hippologum

Hemma efter en lång men trevlig dag på Hippologum. 

Jag började med att döma två klasser och coachade sedan Mia på framridningen. Hon red ett fint program med Romeo även om han var lite spänd. Nu har de efter två tävlingar gjort kvalen till MsvB så nästa gång blir det start en nivå upp. 

Eftersom jag ska hålla kurs i morgon var jag tvungen att åka hem så jag lämnade Umeå innan klassen var klar. Extra kul när det plingade till i telefonen när jag var halvvägs hemma och denna bild kom:

Stolt tränare 😊

Amaroneweekend på HK Hotellet

I helgen har jag roat mig med lite annat än häst för omväxlings skull.

Jag och Kenneth har varit på Amaroneprovning på Höga Kusten Hotellet. En present jag fick när jag fyllde år i vintras. Det var riktigt bra och intressant, med test av fyra viner från dryga hundralappen och upp till 750.



Efter vinprovningen var det god middag. Kenneth och jag bokade ett vinpaket för att få testa ytterligare ett Amaronevin som skulle passa till maten.
Jag som är så lättpåverkad kände av vinet efter provningen och önskade nästan att jag valt vatten till maten... Gott var det i alla fall, men jag lämnade en del. Gillar inte känslan av att vara onykter...

Vi hann även med en guidad tur in i förankringsrummet till Höga Kustenbrons kablar.




Söndag eftermiddag red jag ett pass i lilla ridhuset. Rutger kändes riktigt fin. Jag kände lite på den förvända galoppen, första gången sedan han kom igång igen och vi hittade riktigt bra balans. Linjen ur MsvC:1 kändes lättare än innan vilan. Nu skulle jag gärna vilja tävla...




Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE