På hemmaplan igen

Jaha, då var man på hemmaplan igen. Resan hem igår gick helt enligt plan. Som extra bonus fick jag en fikastund med Fia i Sundsvall i väntan på bussen.

I morse var jag på plats i ridhuset för Mia och Romeos genrep inför morgondagens tävling. Vid några tillfällen hittade de ett läge med ännu bättre spänst och tryck i traven. Kanske för mycket att begära det på tävlingsbanan redan, men kul att se att det hela tiden händer saker.

Sedan for jag iväg till Sundsvall för att hämta upp lite bokföringsjobb. Konstaterade på vägen hem att det var knökfullt med bilar på parkeringen i Birsta. Jag som tyckte det var helgdag...har inte folk annat att göra när det är vackert väder?

Väl hemma igen blev det lite fix i trädgården. Torsten var väldigt hjälpsam men tyckte nog det var skönt när vi var klara:
 



Hej då skåne!

Nu sitter jag på tåget på väg hem. Jag hade så gärna stannat på Hviderup ett tag till, men... gör man av med pengar så får man väl lov att jobba ihop dem med 😉

Mattias red Rutger i förmiddags innan jag åkte, så idag var jag enbart läktarryttare. Bytena är stökiga, för besvärligt för att jag ska vilja ge mig på dem.


Planen är nu att Rutger får åka hem över sommaren och jag jobbar vidare med allt utom byten. Förhoppningsvis är det bra för det mentala. Just nu är även en del som gått bra förut svårt, men det hänger säkert ihop med att han blir så himla ivrig och vill göra allt på en gång.



Förmiddagspromenad

I förmiddags var det tomt ett tag i manegen. Eftersom det äntligen var fint väder igen passade jag på att gå en promenad.


Det är ganska grönt och fint här redan. I utkanten av parken strosade en fasan och i ån simmade fåglar. Nästa generations dressyrstjärna busade i hagen. Ibland kan man fundera över varför man bor så långt norrut...



Provridit

I dag har jag suttit ett antal timmar i manegen och tittat igen, men har varit tvungen att varva det med fika/värmepauser i mitt rum. Det är kallt som sjutton, regn och snöblandat om vartannat. Som tur är har jag ju utsikt över ridbanan från rummet, så jag missar inte så mycket ändå. 

Mattias har suttit på en hel hop hästar. Finast är "Fölet"😂 Ja, fem år senare kallas stackaren ännu det. En mycket snygg och rörlig fux. En svart, elegant treåring med tyskt blod var också riktigt tilltalande bland annat. 

Mia och Ebba har också trimmat under dagen. Det är verkligen lyxigt att få se så mycket bra ridning. Är extra imponerad av Mia som har sin pyttelilla baby sovande i vagnen medan hon rider. Snacka om tuff idrottskvinna!

På kvällarna kommer alltid elever, med lite blandade typer av hästar. Kul och nyttigt att se. Igår hade både Ebba och Mattias lektioner samtidigt. Idag var det Ebba och Mattias red under tiden några hästar som kom hit.

Rutger då, hur går det med honom?
I går var jag helt slut efter ridningen. Han låg på, blev stark och ville bara skovla iväg. Han vill gärna lösa allt som blir jobbigt med att bara ge sig iväg framåt. Jag klarade inte alls av att få honom att vänta och ligga kvar. Jag har ju varken Mattias teknik eller styrka. 
Det kändes verkligen inte bra. Den där känslan av att man funderar på att börja knyppla istället...
 
Idag var det mycket bättre redan från start. Han var mycket lättare i handen, mer jämn på tyglarna och jag fick med mig honom mycket bättre. Hoppas hitta läget ytterligare i morgon.

I kväll har jag också provridit en häst. Den var trevlig, vi får se vad som händer.

Hittade en gammal bild från 80-talet. Min första egna stora häst Epson (e:Emir u:Sofie-Sombrero), som ju faktiskt kommer ifrån de här trakterna, närmare bestämt Västra Hoby Stuteri.
En sån häst skulle jag gärna vilja ha igen.

Vilse i pannkakan

Dagen började inte riktigt som jag tänkte mig. Eftersom det inte gick att hyra en billig bil på Statoil hela veckan, skulle jag idag in till Lund och byta bil. 

För att missa så lite som möjligt av vad som händer i ridhuset begav jag mig iväg direkt efter frukost. Jag lämnade av helgbilen på Statoil och ställde in GPSen på adressen till Rent a wreck. 35 minuter-smidigt då brukar det ta något mindre. 

Första bekymret kom efter 10 minuter, två små avtagsvägar nästan åt samma håll, lite som ett V. Jag valde den vänstra. Kom snart fram till en vändplan och några blå containers. Okej, fel väg tänkte jag. Vände och tog den andra. Efter 30 min insåg jag att den tog mig i en loop runt. Efter ytterligare 30 min gav jag upp och ringde taxi... då var jag helt tokigt ute.


Såhär fin är i alla fall Knästorps Kyrka, där taxin fick hämta den vilsna 😂

Som bonus fick jag sv taxichauffören tips på en bättre GPS att gå och cykla efter.

På Rent a wreck tyckte den trevliga kvinnan i receptionen nog lite synd om mig, för jag fick bra rabatt på bilen.

Bekvämt att ha tillgång till bil hela veckan.


Två och en halv timme senare har jag i alla fall landat på min pall i hörnet igen 😃

På en pall i hörnet trivs jag bra

Satt hela dagen i går på tåget. Helt utan förseningar denna gång! Kom fram till Lund tjugo i sju och promenerade för att hämta hyrbilen. Började förstås med att gå fel, men upptäckte mitt misstag ganska snart. Det var mindre långt än vad jag mindes trots att jag gick för långt.  Sista biten var dock lite mindre bekväm, jag fick nämligen rejäla blåsor under fötterna. Tycker ändå att jag hade bekväma skor, men tydligen inte tillräckligt...

Installerade mig i rummet som kallas "Kyffet" (låter sämre än vad det är) i ridhuset och gick till stallet och gosade lite med Rutger. Han hade mat och var sådär måttligt intresserad av att matte kom...


"Kyffet"inifrån: Jag har bästa utsikten-rätt ut i manegen så ingen kan börja rida på morgonen utan att jag märker det ☺
(Det är bra utsikt åt andra sidan med, ut över ån.)

Idag har jag suttit i ridhuset mest hela dagen och tittat på ridning. Många hästar blir det på en dag. Genomsnittshästar, fina hästar och jättefina hästar! 

I kväll red Mattias Rutger. Det är fortfarande ganska stökigt i bytena, eller egentligen har han inte så svårt att byta, men det blir okontrollerat efteråt. Men det tar sig. Det känns tryggt att det är Mattias som sitter i sadeln.

I morgon ska jag rida på min fina lilla häst. Tjoho tjohej!

Äntligen på väg!

Sitter på stationen och väntar på tåget. Äntligen på väg till Skåne och Hviderup! 

I går morse lyssnade jag på radion i bilen och där pratade de om ryggsäckar. Henrik Baryard-Jonsson tyckte att de skulle förbjudas...  (Eftersom de hela tiden pucklar på folk som är i närheten 😅) Jag tänkte tanken att jag kanske borde ta resväskan istället...

...men nej, huga så opraktiskt att gå längre sträckor med den. Förra gången jag hade resväska gick jag 5 km för att hämta hyrbilen. Det var inget nöje. Så ryggsäck fick det bli. Jag ska försöka att inte slå någon med den 😉

Har valt att inte ha med mig någon dator, så nu är det omöjligt att jobba hela veckan. Det kan jag nog leva med. Torsten skulle jag däremot velat ha med mig.

Skräp eller en skatt...?

Jag börjar på allvar tro att jag är lite skadad...

Jag sitter med i en arbetsgrupp för ridklubben och på senaste träffen kom frågan upp att man önskade få fatt på gamla ekonomiska rapporter. Frågan ställdes om jag eventuellt hade något kvar. Mitt svar var att jag trodde det och att jag skulle kolla. 

I eftermiddag har vi nästa träff så i morse gick jag ut i förrådet. Det tog inte en minut att pricka exakt var pärmarna låg - och se där: handlingar sparade i daterade pärmar från 1998 och fram tills jag slutade. 

Det kan se ut som skräp men vara en skatt! 😂😉

Hälsningar från Ingrid 
-som definitivt är sin fars dotter... Känner igen symtomen från min farfar med så det är nog djupt rotat i generna 😂


Ännu en dag på tävlingsplats

Liksom igår har jag varit i Sundsvall på dressyr. Coach, hästskötare och sällskapsdam -allt i ett 😃

Flera av mina elever har haft ett jättebra meeting. Ellen vann sin Lätt A-klass även i dag och Moa var tvåa. Kul! 

Romeo är ju ännu så pass orutinerad så Mia behöver ha med sig hjälp med lastning och promenerande. Lastningen har gått riktigt bra och ridningen likaså. 

I går blev Romeo rädd i ena hörnet i början av programmet men Mia lotsade säkert runt honom så han slappnade av mer och mer. Galoppprogrammet var riktigt bra och bytesserien rak och fin -det såg hur enkelt ut som helst. ( Mia är en hejare på att rida serier...) 
Idag var han inte rädd längre, men blev lite matt. En prydlig ritt gav 65% och en fjärdeprisrosett. 

Torsten njuter av att det börjar bli vår. Han har nu lärt sig hur kattluckan fungerar så nu är han ute och röjer på nätterna. Då sover man sedan större delen av dagen ☺

Herr bäver är mysigt sovsällskap ( och däremellan försöker Torsten döda honom...)


Deklarationer och duktiga elever.

I veckan har jag deklarerat, deklarerat och deklarerat lite till 😃
Planen är att ha alla klara innan jag åker till skåne, det skulle vara så skönt.

Ett par avbrott har det blivit för roliga träningar. Eftersom flera av mina elever har tävling i helgen har det varit fokus på program. 

Min duktiga junior Ellen som denna säsong gått från B-ponny direkt till häst har haft en härlig start på tävlingsäsongen. Placering i första starten i Härnösand, två segrar i andra tävlingen i Umeå och idag en seger och en andraplacering i Sundsvall. Grattis! 

Längtar till skåne! Snart är det dags 😊

Glada Hudik

I går var jag med Mia och Romeo i Hudiksvall på tävling. Förra starten, i Härnösand, var Romeo väldigt spänd på framridningen men denna gång skötte han sig utmärkt. Han skötte sig också bra på banan. En aning försiktigt, med ännu mer avspändhet kommer det att gå att lägga på ännu lite till tryck och få mer spänst. 

Han var rund och fin i formen och Mia visar ju alltid sina hästar mjukt och trevligt. Två missar i programmet räckte ändå till en säker seger på dryga 66%. Personbästa för Mia med Romeo i MsvB.


Skönt även att han stod relativt stilla på transporten. Han har trampat lite oroligt tidigare. 

Som vanligt trevligt att komma till Hudik med trevliga funktionärer och välordnade tävlingar, och förstås extra kul när det går bra.

HLR och glass, viktiga saker i livet

I går eftermiddags var jag på kurs med Röda Korset. Första hjälpen / Hjärt- lungräddning med hjärtstartare. Jag har gått ett par gånger förut, men det är alltid bra med repetition. Annars är väl detta en av de få saker som man lär sig och hoppas att det ska vara "i onödan" , dvs att man aldrig ska behöva ha nytta av det.

Vi höll till i en lokal som jag inte ens visste fanns i Härnösand: Hälsostudion. Tre trevliga tjejer som startade verksamhet i centrala lokaler i höstas. Det var toppen att vi kunde få vara där! 


I kväll har jag testat glassmaskinen jag köpte i början av veckan. Hallongräddglass blir det till efterrätt. Ska bli intressant att se om det är en maskin som kommer att användas. Vi är glassomaner i familjen 😉 så risken finns att den går varm ifall det blir bra glass i den.







Ny häst, av lite annan sort...

Nu är det alldeles för länge sedan du bloggade Ingrid, sa en av mina vänner. Det är nog tur att jag blir lite pushad emellanåt 😉

Jag tycker det är mycket svårare att hitta intressanta saker att skriva när jag inte har hästen hemma. 

Rutger är alltså kvar nere hos Mattias. Det blev ganska stökigt när han skulle börja med bytena, så jag har gjort valet att han får vara kvar tills det lugnat ner sig. Jag gillar ju inte bus och att behöva hålla i mig... 

Såhär i backspegeln är jag tacksam att jag inte började med bytena själv. En del av er kanske minns att Amo hade riktigt svårt att lära sig byta åt ena hållet. Hade jag nu börjat med Rutger själv och fått de här problemen tror jag att självförtroendet hade fått sig en ordentlig knäck. Då hade jag nog dragit slutsatsen att det berodde på mig.

Nu ser det i alla fall ut som om jag skall åka ner i slutet av månaden. Det ska bli roligt!

Idag har jag hämtat hem mitt livs mest ekonomiska häst. Den är liten i maten och behöver varken skor eller vaccinationer. Huruvida det går att försäkra den i Sveland är jag osäker på... 😀


Jag har velat ha en sån här sedan första gången jag såg en - och nu äntligen! 
Den skall så småningom få pryda mitt nya kontor. Nu har den tillfällig stallplats på prishyllan i hallen.

Visst är den fräsig?!
Konstnären som gjort den heter Sigrid Westerholm.

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE