Oroande valresultat

Började dagen på bästa sätt med rolig träning på HRK. Hade tre av mina duktiga elever på riktigt bra pass innan lunch. Kenneth kom sedan och plockade upp mig på ridskolan och vi for till svärföräldrarna i Ullånger för kombinerat firande av morsdag och födelsedag. Det blev mat, tårta och trevligt sällskap tills kvällen nalkades.
 
Jag har förstås även röstat. Betraktar valresultatet i kväll och är uppriktigt bekymrad över att de rasistiska och fascistiska partierna lockar så många väljare såväl i Sverige som ute i Europa.
Förra valet var främlingsfientliga SD svaga i Härnösand, nu har de lockat obehagligt många väljare. Inget jag är stolt över :(
 
http://www.allehanda.se/angermanland/harnosand/sa-rostade-harnosand
 
Jag undrar också över varför bara 48% av Härnösandsborna iddes gå och rösta? Vi har demokrati med rättigheter i Sverige, och jag tycker att det är viktigt att nyttja sin rätt och möjlighet att rösta. Jag tänker på de människor som bor i länder där man inte får välja, på de länder där människor köar i timtal för sin rätt att rösta fast de vet att de löper risk att bli dödade i ett attentat av grupper som försöker förhindra valet. Alltför många ungdomar som jag känner har struntat i valet, med kommentarer som att "jag vet inte vad partierna står för", "jag bryr mig inte", "det gör ingen skillnad", "mamma och papa får stå för röstningen i vår familj". Nu är det upp till oss som är på benen att väcka soffliggarna inför valet i september! Man kan väl inte vara så lat att man inte orkar ta reda på vad man själv tycker? Alla måste väl ändå veta vad de INTE vill ha för samhälle??  Har du ingen aning: medierna har olika valkompasser, testa, fundera över resultatet och ta ställning! (I vissa kompasser finns bara partier som redan är etablerade i riksdagen med -kan vara bra att veta. Om man tex brinner för jämställdhetsfrågor så saknas FI i några av alternativen)
 
Det är viktigt! Det handlar om framtiden! Ligg inte på sofflocket i september!
 
 
 
 
 Hemma i Ytterfälle, en av de vackraste platserna man kan tänka sig.

Gömd i ljungen

Igår kväll gick företagsgalan i Härnösand av stapeln. Tyvärr var jag inte på plats eftersom jag från början inte planerat att vara hemma denna helg. Mittnätverket Vendela höll sig bra framme, ett härligt gäng syntes på vimmelbilderna. Karin Jacobsson tilldelades priset för årets Vendela. (Jag är mycket stolt över att jag var nominerad :-) ) Och Kikki Högberg tog hem Företagarnas Hederspris. Heja, heja!
 
 
Vi har haft lite trädgårdsdag idag. Klippt gräset, rensat maskrosor och annat nyttigt. Katten höll sig i närheten mesta delen av tiden, men plötsligt var han spårlöst försvunnen. Vi funderade på vad han hittat för liggplats, han kommer ofta lomandes från samma håll. Trots att vi sökte höll vi på att missa honom. På en halvmeters avstånd... kan säga att han var väl kamouflerad.
En sväng på stan hann vi också med för att inhandla några födelsedagspresenter och för en lördsgsfika. I kväll har jag varit till stallet Det blev ett kort ridpass på Copexina som tydligen inte jobbat sedan jag satt på henne i söndags. Nu har vi grillat. Vi hann precis klart innan åskan brakade loss :-)

Vad skapar magin?

Har precis tittat på en film från Totilas comeback på dressyrbanan. Detta fick mig att fundera över vad det är som gör att en ritt eller ett ekipage utstrålar det där lilla extra?

Jag har sett många ritter under åren men kommer särskilt ihåg ett fåtal. Första gången jag upplevde det där riktigt magiska var på ryttar-VM 1990 i Stockholm, när Nicole Uphoff red Rembrandt. Senaste gången var på Flyinge för ett antal år sedan när jag och Mia var där och fick se en mörk läckerbit -Totilas, i början av sin karriär.

(Han vann, men hade inte exceptionellt höga poäng.)

Jag tror att man behöver se ritten på plats för att kunna få hela upplevelsen och jag tror att det är harmonin när ekipaget är riktigt samspelt och trivs ihop som lyser igenom.



En annan mörk läckerbit... Conny ;-)

Reportage om Vendela

I dag kom nya numret av tidningen Yippie Härnösand. Som vanligt innehåller den mycket läsvärt, men idag var det lite extra intressant eftersom de skrivit en artikel om Mittnätverket Vendela.


Kul! Hoppas att ännu fler får upp ögonen för nätverket. Ju fler desto roligare brukar man ju säga :-)

Jag har haft mycket jobb en period nu, såväl när det gäller bokföringsbyrån som träningen. Både i måndags kväll och i kväll har jag haft lektioner. I måndags träning för ponnyryttarna i Helgum och i kväll lektioner på ridskolan. Det är så roligt! I morgon kväll ser jag fram emot träning i Sundsvall och på fredag i Svedje. Men innan dess ytterligare lite bokföring...

Ledig helg!

I torsdags var jag på kurs: Fem nycklar till framgångsrik försäljning. Om att vara bekväm med att ta betalt. En nyttig kurs i Mittnätverket Vendelas regi med inspirerande Kirsi Wahlström, Blissum.
Jag behöver verkligen lära mig att tänka annorlunda runt "säljet" och bli bättre på att ta betalt för det jag gör.


Helt utanför planen blev det plötsligt en ledig helg. Mia och jag skulle ha åkt till Hogsta på dressyrtävling, men Silver är skadad så vi fick ställa in den resan.

Det innebär att jag fick en hel dag extra i går, fredag, att göra klart bokföringen pt en av mina kunder och att hela helgen är ledig. Det hör inte till vanligheterna.


I går eftermiddag skulle jag ha en lektion för Isabelle och Copexina, men hon ringde återbud, så istället passade jag på att rida ponnyn själv. Det var ett tag sedan jag satt på henne så det var nog välbehövligt.

Under lördagförmiddagen har vi rensat hemma och kört grejer till sopåtervinningen. Efter lunch tog jag en promenad ut i skogen med Isabelle och Copexina och sedan stannade jag till på ridskolan. De hade precis prisutdelning för sista klassen så jag tog en fika och for sedan hem.

EU (k)valet

Snart är det val till EU-parlamentet. Jag tycker inte att det är helt lätt att veta vad alla kandidater står för och sedan att veta hur aktiva de verkligen kommer att vara på sin post. Det är ju inte meningen att de ska "sitta av" sina år, utan de ska ju faktiskt vara aktiva i frågorna.
 
Härfinns i alla fall lite intressant information: http://www.eu-upplysningen.se/eu-valet/
 
och här kan man testa "Valkompassen" ;-)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/EU/Valkompassen/
Jag testade den och är inte särskilt förvånad över resultatet, men hittade här ytterligare info om de kandidater som ligger närmast mina åsikter. Det har faktiskt hjälpt mig att sortera ut ett troligt namn som jag vill lägga min röst på.
 
Viktiga frågor för mig:
Integration och flyktingpolitik.  Vi måste jobba mot rasismen.
Jämställdhet.  Jämställdhetsglasögon på -i alla frågor. Jämställdhetsfrågorna är inget vi kan plocka fram bara ibland, när det känns bekvämt.
Miljö.  Om vi förstör jorden nu finns det inget kvar till kommande generationer.

Årets Vendela är utsedd

I går var jag hos Ridklubben Östjämten och höll träning. Det ska bli kul att få följa ekipagen framöver. Trots att det var vanlig vardag var det tio ambitiösa ekipage som tränade. Till hösten kommer vi troligen att boka in några lördagar men nu under våren hade jag tyvärr inte några helger fria så då fick det bli vardag. På vägen dit var det riktigt busväder. Det både spöregnade och haglade så man ett tag nästan inte såg ut genom rutan.

Tjusig regnbåge över Helgum.

I dag har jag hunnit mycket. Jag har varit på Mittnätverket Vendela styrelsemöte där vi utsåg pristagaren Årets Vendela. Priset kommer att delas ut på företagsgalan och jag tycker det ska bli så kul att vi får ge detta pris till en härlig kvinnlig företagare. Jag har haft lektioner på ridskolan och hunnit med att mingla lite hos en kund som firade ettårsjubileum med sitt företag.

Tanken att köpa med en blomma gick dock om intet... Jag var helt osynlig i blomsteraffären, så jag gjorde som senast det hände, gick utan att handla. Nu är det tre butiker i Härnösand som aldrig mer kommer att få sälja något till mig pga ointresserad eller snorkig personal. Eller egentligen är det bara två kvar. Den tredje fick stänga för att det inte gick runt. Inte ett dyft konstigt säger jag. Kan inte förstå varför man har butik när man inte vill veta av kunderna.

För det fria ordet!

Jag har precis läst ut boken " 438 dagar " av Johan Persson och Martin Schibbye. Boken handlar om de två journalister som grips när de olagligt tagit sig in i Etipoien för att göra ett frilansreportage om hur jakten på olja (där Lundin Oil, med Svensk anknytning finns representerade)  i den stängda och konfliktdrabbade Ogadenregionen påverkar befolkningen. Istället för ett reportage om hur befolkningen har det i regionen blir det en berättelse inifrån etiopiskt fängelse. De greps 2011, dömdes till 11 år efter en rättegång som mest kan beskrivas som en teater, och satt 438 dagar i fängelse innan de benådades.
 
 Vilken tur jag haft som föddes i Sverige. Det är så mycket vi tar för givet, rätten att uttrycka mina åsikter tex. Det enda jag behöver fundera över är att en del människor kan bli arga över vad jag säger eller skriver, men jag kommer inte att slängas i fängelse eller avrättas för det.
 
Under 2013 satt över 200 journalister fängslade, många i sina egna länder.Det är ett sorgligt faktum att länders ledare försöker tysta rapporterande journalister genom att spärra in eller döda dem och ett fantastiskt faktum att de ändå inte lyckas tysta det fria ordet. Det finns så många modiga människor i världen! Den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001 och försöken att påverka den Eritreanska regeringen har inte lett till några resultat.
 
http://www.dn.se/debatt/nu-kravs-nya-strategier-for-att-fa-dawit-isaak-fri/
 
 

Fullt hus på homeparty

I måndags var det dags för skoning igen. Conny passade på att tappa sin ena framsko på fredagen men han fick klara sig över helgenm Han fick nya skor fast han fortfarande vilar. Jag har inte riktigt gett upp hoppet om att kunna skritta igång honom... Blir det inte någon ändring så får han gå barfota nästa vända.

Hovis i full färd med Copexina.

I tisdags var det full rulle hela dagen. Började morgonen med träning för Mia och Silver, åkte på lunch med Mittnätverket Vendela, jobbade i Timrå efter lunch och hann hem för att gå på homeparty med Gudrun Schyman på Villa Fridhem. Det var grymt mycket folk, jag hade tur som kom medan det fortfarande fanns sittplats. Intressant var det också, även om jag kände igen mycket från Winnet-dagen i höstas.

Ett av mina mål är nu uppnådda; att spara ut håret för att kunna sätta upp en knut när jag ska tävla :-) Fånigt? Absolut!
Beviset:



Det knäppa är att jag egentligen passar mycket bättre i kort hår.

Ponnydressyr i Vännäs

Hela helgen har jag varit i Vännäs på ponnytävlingar. Eftersom jag skulle döma första klassen på lördag morgon åkte jag upp redan på fredagkvällen. Jag stannade till i Ullånger hos svärföräldrarna på vägen upp och fick på ett nytt däck istället för reservdäcket och fick mig en kopp kaffe innan jag reste vidare.

I Vännäs fick jag bo lugnt och skönt i en alldeles egen liten barack. Helgen har bjudit på mycket varierande väder med både sol, hagel och snö som periodvis skrämde in publiken i caféet.

Kul att få döma fina ponnys och även roligt att få döma i en ny domarkonstellation, jag hade tidigare inte dömt med någon av de andra domarna ( Vi var väldigt ense om placeringarna)

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE