Äntligen sol!

Jajamän, morgonpigga elever har jag! Startade i manegen vid kl 07 då Marillo och fina Copper var på hugget! Hann med ytterligare en rolig lektion på förmiddagen, pysslade om Conny och åkte sen ut till Brunne.
 
Äntligen vackert väder så man slapp blöta pälsar. Tog en rejäl stund med borsten på alla tre hästarna ( Cloé, Rutger och Eivor ) som tycktes njuta av solen och den extra klihjälpen.
 
 
Eivor är lustig, hon promenerar efter när man slutar pyssla med henne och liksom talar om att man nog inte är riktigt klar :-)
 
På eftermiddagen var jag in på stan och gjorde lite nyttigheter som bankbesök. Jag har varit väldigt kritisk till min bank ( tycker de numera är rent av kundovänliga, inte individerna på kontoret, utan organisationen och upplägget ) och har planerat att byta bank under november. Men idag blev jag väl mottagen och omhändertagen, så jag ska ge dem en chans till. Hoppas bankcheferna har vett att uppskatta sin fina personal! Problemet att man inte kommer att kunna sätta in kontanter vill de dock inte lösa åt mig. Jag skriver vill -inte kan, då jag anser att det är viljan som saknas ;-)
 
Var sedan och köpte mig lite fler annonser. Inget fel på kundorienteringen där inte! Hoppas på att ännu fler i Härnösand ska känna igen loggan och mig:
 
 
Kvällens lektioner fick vi lov att flytta till helgen pga halka och avsaknad av broddar. Trist att utomhussäsongen är över, det är så mycket enklare när det går att vara på utebanorna.
 
 
 

Större manege, tack!

Började morgonen jättetidigt i ridhuset för att titta på Mia. Hon vill rida innan jobbet, och samtidigt är ju det ganska praktiskt för vi stör då ingen kl 7 på morgonen.
 
Planerade sedan att rida Conny direkt efter det att personalen harvat manegen. Då det skulle vara ledigt ett par timmar hoppades jag att alla lovlediga ungdomar skulle ta sovmorgon, men idag hade jag otur. Samtidigt som jag kom dit anlände en tränare och skulle ha lektion och innan jag klätt av mig kom nästa ryttare. Jag tog ut Conny i spöregnet på utebanan och longerade några varv i blötan innan jag gick in igen (Jag sitter inte upp direkt på en treåring...) Hann sitta upp, duktiga Conny stod som ett ljus trots att det galopperades i manegen, och skritta samt trava ett varv åt höger, vända över ridbanan och trava knappt ett varv till då det knackade på manegedörren. En av ridlärarna kom in med inte mindre än tre elever.
 
I det läget gav jag upp vidare ridning, det blir inget vettigt gjort på en treåring i ett sånt läge (knappt på en äldre häst heller... ) Skrutt! Hade velat rida lite till!
 
 
Gjorde lite nytta med mockning i hagen mm innan jag for hem för en välbehövlig dusch.
 
Tillbringade resten av dagen med bokföring, arbetsgivardeklarationer och momsrapporter. Hade riktigt bra flyt och hann klart allt :-)

Söndag i soffan

 
Hade en hel söndag utan måsten :-o Började med sovmorgon och hade sedan tänkt åka till Brunne när Kenneth for och fiskade, men så råkade jag börja titta på en film, och vips så gick halva dagen (det tar ju en evig tid med alla eländans reklampauser). Kenneth hann komma hem igen, och verkade väldigt förvånad över att jag var kvar hemma. Sen blev det i alla fall en tur ut till hästarna i Brunne, en sväng till ridhuset för att titta lite på Mia när hon red Silver och lite pyssel och en kort promenad med Conny. På kvällen träffades vi hos Mia för att titta på tävlingsplaneringen inför nästa år. Önskar att jag tagit en bild att bjuda på av de goda, färgglada muffins som Thomas flickor bakat...

SDF-träff på Hornöberget

Då har vintern kommit. Hästarna ute i Brunne såg inte ut som om de uppskattade det blöta och kalla från ovan igår:
 
 
På fredageftermiddagen åkte jag till Höga Kusten Hotellet för att för Mittsvenska Ridsportförbundets räkning, delta i en SDF-träff tillsammans med SISU, Västernorrlands IF och flera av idrottsförbunden.
 
Jag har varit på Hotellet förut och ätit, men nu fick jag även testa hotelldelen. Trevligt ställe med god mat!
Såhär vacker utsikt hade jag från mitt rumsfönster:
 
Vi hade utgångspunkt i "Idrotten vill" och hade många intressanta diskussioner, bla;
 
Gör styrelserna i idrottsföreningarna "rätt"saker? `Gör SDF-en "rätt saker"?
Många hade erfarenheten att styrelser lägger allt arbete på anläggningens drift, ekonomi, administration etc och hinner inte med att arbeta med ungdomsfrågorna och utifrån Idrotten vill.
Kommunerna lägger ut fler och fler anläggningar på föreningarna. Vad innebär det för föreningarnas verksamhet?
 
Vi diskuterade specialisering på en gren/sport kontra att vara aktiv i många sporter, elittänk/satsning mot att låta alla vara med på sina villkor.
 
När är det o.k att börja "toppa" lag/välja ut de bästa? Vilken policy har SDF:en och föreningarna? Vad tyckte vi i grupperna?
 
Vad är en "talang"?
 
Vad kan SDF:en göra för att möjliggöra för så många som möjligt skall kunna hålla på med så många idrotter som möjligt? Hur kan vi samarbeta med varandra för att underlätta och förbättra?
 
Jag tror de flesta tyckte att det var en intressant träff och att vi önskar att det återkommer. Men det tar på krafterna... klockan är drygt 16 och jag tror jag måste ta en "powernap" ;)
 
 

Fler bilder på Conny

Hade en hästförmiddag idag. Först med ridning av Conny och sedan var jag ut och pysslade om hästarna i Brunne.
Lite bilder på fine mannen:
Undrar om det är godare längre in?
 
 
 
Handlade middagsmat på vägen hem. Idag blev det fiskgryta med röd curry, sådär lite lagom starkt.
 
Jobbade resten av dagen med bokföring hemifrån.
Har anmält mig på ett par kurser som Fortnox (bokföringsprogrammet) anordnar. Bland annat om bokslutsförberedelser och bokslut. Kanske kan vara bra som repetition och eftersom det är ett nytt program jag jobbar i. Annars har jag aldrig tyckt att den biten varit särskilt besvärlig. Det är ju bara att beta igenom allt i tur och ordning?! Men med tanke på hur många verkar haussa upp detta undrar jag vad jag missat... egentligen...?
 
Såg ett intressant inslag på TV ikväll, om personer som hoppat av konsumtionskarusellen. Det är verkligen så att man kan klara sig med mycket mindre. Trots att jag tycker jag tänker mig för ofta innan jag köper något nytt så har jag en lång bit kvar innan jag helt slutat köpa onödiga saker...
 
I morgon ska jag åka på SDF-konferens på Hornöberget. Hoppas det blir intressant -och trevligt :)

En dag med flyt

Började morgonen med lektion för Fia och Upan. När jag kom hade hon värmt en stund och tyckte inte att han var tillräckligt uppmärksam. Det blåste lite ute så det är ju inte så konstigt att de då lyssnar in allt annat lite extra. Ett bra sätt att få just Upan att svara snabbare på hjälperna och koncentrera sig brukar vara att göra lite serier -så de fick börja med att göra lite tvåor och ettor och vips! var uppmärksamhetsbekymret som bortblåst ;) Upan har varit så himla fin hela hösten så det är bara att underhålla och hoppas att det håller i sig.
 
Foto från Fia
 
Åkte sen hem för att möta upp en kund och försöka lösa bekymret från igår. Idag gick allt som en dans, med hjälp av lite nya filer via mailen. Jag hann göra allt jag låg efter med från igår PLUS dagens planerade arbete som jag inte räknat med att hinna klart :) Innebär en lugn dag i morgon med arbete hemifrån och ridning.
 
Hade en lektion även på kvällen för ett par av mina duktiga ponnytjejer. Konstaterade att nästa vecka är sista veckan vi kan träna på ridskolan, sedan börjar nya regler att gälla och då kan de inte få rida två och två på lektion (en och en kommer fortfarande att vara ok men inte två tillsammans) Återstår att se hur vi löser det, finns ju tex ett ridhus i Svedje också.
 
Avslutade kvällen med tjejkväll på Sjögården. Det var fullt hus och vi fick titta på när det lades make-up. En del nya grepp fick jag med mig från de två sminköserna, kan kanske vara bra nu när jag inte bara är stallklädd veckans alla dagar och faktiskt målar mig emellanåt. Dessutom fanns det en massa fina handgjorda smycken att både titta på och handla. Trevligt var det och gott fika fick vi också. Jag var ingen vidare kund dock, kom hem utan att ha köpt en endaste liten pryl ;)
 

En sån där dag...

 Idag har jag haft en sån där dag som man förmodligen måste ha ibland för att uppskatta alla de andra ;)
 
Omplanerade arbetet för att lägga in en ny klient, och ingenting fungerade! Fick ge upp efter att min kära sambo försökt hjälpa mig och konstaterade att något var fel med filerna som skulle importeras. Sen var det för kort om tid att åka till nästa kund. Förmodligen sabbar jag morgondagens planering också pga detta. Skrutt!
 
Men hästen var i alla fall fin i morse. Red ett väldigt kort och lugnt pass igår så att han skulle orka en dag till, och precis som senast när jag red två dagar på raken så kändes han kanon! Jag som egentligen inte alls gillar att rida  unghästar önskade att jag kunde få rida i morgon med.
 
 
 
I kväll har jag roat mig med att åka till Murberget och lyssna på lite information om deras kommande 100-årsjubileum. Kanske kan vi dra nytta av varandra eftersom Röda Korsets Härnösandskrets också firar 100 år 2013.
 
Apropå 100-åringar har jag bestämt mig för att inte åka på Ridsportförbundets jubileumsgala. Tyvärr. Men vad är väl en bal på slottet...
Det blir för mycket i och med att det ligger precis innan Globen, då jag ska ner med Stallpelletsgänget och stå på mässan. Ser fram mot det!
 

HLR

Fick denna av en kamrat i Vetlanda:
Två blondiner sitter en fin sommarnatt på en parkbänk i Härnösand och tittar upp i den stjärnrika himmeln.- "Du, jag undrar vilket som är längst bort egentligen...månen eller Borås?"Varpå den andra tittar på sin kompis som om hen är helt utflippad och säger;-"Jamän hallå!!!! kan du se Borås härifrån?"
 
Just nu är jag helt övertygad om att dessa två jobbar på ett försäkringsbolag här i stan...
Jag har nyligen sålt en häst och föreslog att köparen skulle överta min försäkring, eftersom hon haft den sedan hon var nyfödd. Men... försäkringsbolaget kunde inte tala om vad den kostade för det visste de inte! Sex dagar senare har de tydligen ännu inte kunnat räkna ut priset!
 
Jo, det är samma bolag som till mig i våras hävdade att jag inte kunde få olycksfallsförsäkra sin häst, för "nån sån typ av försäkring finns inte hos något bolag" Den historien slutade med att jag ringde ett ombud i Skåne som tecknade försäkringen åt mig. Tur för dem att deras kunder är mer pålästa på produkterna än deras säljare. När jag sen ringde tillbaka till den första personen jag pratat med hävdade denne fortfarande att försäkringen inte fanns, utan att skåningen gjort någon form av undantag för mig! Gaah :D
 
Idag har jag varit på kurs i Första Hjälpen och Hjärt- lungräddning.
 
  
Det är alltid bra att repetera, och jag tror att jag lärt mig något nytt eller något som är uppdaterat på varje kurs. Den här gången fick vi bla se hur en hjärtstartare fungerar, något som jag inte haft tillfälle till förut.
 
 
 
 
Nu hoppas jag bara att jag aldrig kommer att behöva använda mig av mina kunskaper!
 
 

Hippologum dag 2

Nu är vi på hemväg efter två dagar i Umeå. Mia fick nöja sig med fjärdeprisrosetten från igår. Idag blev det en del kostsamma missar, fast jag tycker att grundläget ändå var bättre idag.
 
Jag hann också med att se Anna med Amo rida MsvB:2 innan vi for hem. Hon får vara jättenöjd med sin helg: godkänt program igår och över 62% idag. Roligt!
 
Helgens två MsvC-klasser hade en väl visad fjordhäst på prispallen, trea igår och segrare idag. Roligt, annorlunda och välförtjänt.
 
 
Det värsta med att åka på tävling utan häst är att jag blir så fruktansvärt tävlingssugen ;-)
Men, men, om sådär två år så ... :D

Hippo

 
Har varit med Mia och Fia på Hippologum idag. Mia tävlar, jag och Fia agerar hästskötare, coach och fikasällskap... Mia och Silver kom fyra efter en något avvaktande ritt. Travprogrammet var dock ganska bra. Här är ovanligt tomt på ryttare hemifrån, verkar som om alla tycker säsongen är slut? Nu har vi ätit gott med trevligt sällskap hos Outi. I morgon blir det en start i Georg för Mia. Vi håller tummarna för en bra ritt.
Arkivbild

What a feelin...

Torsdagen började med lektion, slutade med lektion och däremellan diverse uppdrag för bokföringsbyrån.
 
Var och besökte en verkstadsindustri som kommer att bli kund på byrån. Spännande, det är ju inte precis min vardagsmiljö. Tänk er män i blåställ, stora stålkonstruktioner och svetslågor.
Fler än jag som får flashbacks från en viss film från början av 80-talet? Fast där var det en tjej som svetsade...
 
 

What a feeling

Torsdagen började med lektion, slutade med lektion och däremellan diverse uppdrag för bokföringsbyrån.
 
Var och besökte en verkstadsindustri som kommer att bli kund på byrån. Spännande, det är ju inte precis min vardagsmiljö. Tänk er män i blåställ, stora stålkonstruktioner och svetslågor.
Fler än jag som får flashbacks från en viss film från början av 80-talet? Fast där var det en tjej som svetsade...
 
 http://en.wikipedia.org/wiki/Flashdance
 
Började fredagen med ett ridpass på Conny, om nu det lilla vi gör kvalificerar för att kallas ridpass ;-) What a feeling... Idag var han riktigt fin, bästa känslan hittills. I vanliga fall rider jag ungefär varannan dag och inte två dagar på raken, men eftersom jag ska vara borta lördag-söndag blev det ridning idag fast jag red igår. Kanske det är modellen att rida två dagar och låta honom vila två eftersom det var sån väldig skillnad? Fin är han i alla fall, min lilla häst :-)
 
 
 
Jo, "skrangelben" är samma häst :D Tre år mellan bilderna ganska precis.
 
Hade sedan lektion för Mia på Silver. Efter att nästan ha skickat av Mia, oops!!, var han jättefin! Mia får bjuda på detta, men det såg verkligen ut som "Molly och Mulle". Undrar hur ryttaren kan sitta till vänster om hästen, en halvmeter upp i luften och ändå landa i sadeln? Min instruktion i sammanhanget "håll i dig!" gjorde nog varken till eller från...
 
I helgen åker vi till Hippologum, då har jag beställt att han ska vara fin utan brallar, tack!
 
 

Med Mittnätverket på Sjögården

Hade ett tidigt lektionspass i ridhuset i morse och efter det fortsatte förmiddagen i hästens tecken med flera roliga pass. Nu när tävlingarna tar slut börjar det bli dags att jobba på det som är nya uppgifter under vintersäsongen, byten tex, som man inte gärna börjar med mitt under pågående tävlingssäsong.
 
Lagom till lunch var det dags att åka till Sjögården för kurs med Mittnätverket. Fantastisk miljö och god mat bjöds vi på där, utöver det förstås också en givande kursdag igen. Idag har jag bla jobbat på en företagspresentation.
 
Tänk vilka ställen det finns i Härnösand! Bjuder på några bilder från ljuvliga Sjögården B & B:
 
 
 
 
 
 

Blöt guldklimp

Började morgonen med att dra täcket över ögonen och hoppades att snöslasket skulle försvinna, men icke ... ;-) Bara att ta sig upp och dra sig mot stallet.
Även idag blev det lite nya "treåringstest". När vi dyblöta kom fram till ridhuset pågick det sopning av läktaren. De flesta hästar jag haft har reagerat på det i början. Conny var väldigt förståndig (jag kunde väl ana detta) tittade lite nyfiket och fortsatte med sitt. Just nu är jag väldigt glad att jag bestämde mig för att behålla den lilla guldklimpen :)
 
 
Tog en snabb dusch på ridskolan och upptäckte att jag glömt tröjan hemma. Lite väl kallt att gå i kortärmat, så det blev att sätta på sig fleecejackan jag haft i stallet. Tur att jag tog en ren på morgonen!
Var till Ulrika och blev nyfriserad och fin i håret och åkte sedan till Timrå och jobbade lite. Övervägde ett tag att stanna hemma och byta till vinterdäcken istället för att åka och jobba, men det är fortfarande ogjort. Hoppas på tö.
 
Nu passar jag på att äta kvällsmat av den typ som Kenneth inte gillar. Palt. Man gör som man vill när man är ensam hemma...

Givande dag i bokföringshögen

Idag har jag sysslat med bokföringsarbete i princip hela dagen. Inte så kul att läsa om kanske...men idag har jag haft träff med en trolig ny kund, så för mig var det ju roligt :) Hade ett litet avbrott i arbetet på eftermiddagen för att åka till sjukhuset på cellprovskontroll och för att skjutsa Kenneth till tåget. Nu är jag alldeles ensam hemma, tom katten gick ut nyss. Hoppas han kommer in och myser lite snart.
 
 
 
 
På kvällen var jag ut och pysslade om kusarna i Brunne och Conny i Specksta. En kort promenad tog vi i skymningen bara för att få ha sadeln på lite.

En massa ridning

Ytterligare en dag på dressyrtävling i ett regningt och lerigt Färsta. Inga placeringar för "mina" ryttare denna gång men flera godkända resultat.
Grattis till Pernilla och Caiquiri som red över kvalgränsen för första gången i MsvC!
Hann också se Amo starta en MsvB:4 och fick klappa om honom lite. Najs :)
 
Bjuder på en bild på Amo från HRK i våras.
 
Jag hade tänkt kliva upp tidigt precis som igår och rida Conny på morgonen innan vi åkte, men jag surade ihop totalt när jag vid 5.45 vaknade och det spöregnade, blåste och var snöglopp på backen. Jag drog täcket över huvudet och sov vidare två timmar till. Det resulterade i att jag hade tre hästar att rida på kvällen när vi kom hem.
 
Började med Conny som fick lite extra social träning idag. Det var ponnyer i ridhuset när vi kom -spännande ( ösregnade ute så det var inte så mycket att välja på annat än att krypa in under tak ) Sen gick ponnyerna och vi blev ensamma -spännande. På vägen hem kom det två bilar som körde lite väl fort, det plaskade och frasade ordentligt om dem i blötan -spännande. Sen mötte vi fyra rådjur -spännande ;-) Det är tur han är snäll, även om man som treåring faktiskt får titta lite.
 
Red sedan ett pass på Silver. Det var tredje dagen på raken för honom så idag tog jag det lite lugnare. Han kändes fin. Jag fick riktigt bra tryck i traven och trevligt sug på bettet i galoppen även i skolorna. Sist ut var Putte som fick ett kortare pass idag. Skrittade ganska mycket och nöjde mig sedan med att ta travarbetet. Han var lite mindre spänd redan från starten idag tycker jag, trots att vi red inomhus.
 
I kväll kommer Michaela hem så till veckan blir det lite lugnare på ridfronten. Den här veckan har det varit ovanligt mycket ridning. Förutom min egen Conny så har jag haft Putte i drygt en vecka, Silver i tre dagar och så red jag Upan i torsdags ( vilket jag glömde skriva i torsdagsbloggen. Fy vilken diskriminering! Han var i alla fall jättefin med ett härligt tryck :-)  )

Sundsvall

Upp i ottan för att hinna med först Silver och sedan Putte innan det var dags att åka med Fia till Färsta för tävling.
Båda hästarna skötte sig, så mitt tidsschema höll. Jag kom till stallet medan Fia fortfarande höll på att knoppa.
 
Det blev ingen toppritt för Fia och Upan, fick trots detta ganska ok poäng och vi fick ju en trevlig utflykt. 
Ingen av de andra på plats plockade några placeringar idag, men Pernilla gjorde en skaplig ritt i MsvC och Emma bättrade på sina procent ytterligare lite i MsvB.
 
Väl hemma igen var planen att rida Conny, men insåg att klockan började närma sig mörkrets inbrott och jag ville gärna ha ledljus hos Cloe och Eivor när jag ska pyssla med dem på lösdriften, så jag fick lov att rationalisera bort ridningen.
 
 
 
 

Niklas Erik Sigurd mår inte bra

Veckan har varit lite hektisk, ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen.
I onsdags började jag för andra dagen denna veckan med ett tidigt lektionspass i manegen, detta följdes av ytterligare tre stycken innan lunch. Härligt!
 
Skulle sedan ta bilen och åka vidare till Stall Specksta och Conny, men aj aj aj bilen ville inte gå! Det är tur att man har promenadavstånd mellan stallen ;) Jag knatade iväg och pysslade om Conny och tog honom med till ridskolan för en liten ridtur. Är imponerad över hur lite han bryr sig om saker som händer efter vägen. Då har jag ändå haft mycket snälla hästar även tidigare...
Conny på betet i juni.
 
Nästa anhalt var Stall Nilsson och en ridtur på Putte. Önskar ibland att man kunde hoppa över värmningen och börja trimma direkt...ibland är det träligt med "startsträckan".
Promenerade sedan tillbaka till ridskolan för ytterligare en lektion innan dagen var till ända.
Kenneth fick komma och hämta mig och NES365 fick stå kvar på parkeringen, död. Jag såg framför mig begravning av min kära 24-åring. Har inte alls lust att köpa ny bil, det är avdelning onödiga utgifter ;)
 
På torsdagen hade jag lite tur att alla mina uppdrag och åtaganden var i stan så jag fick ta mopeden in. Kallt var det. Täckbyxor på!
 
Anna kom in och red Conny en sväng. Det såg väldigt trevligt ut. Kul att få se sin egen häst. Han fick också prova att trava över en bom. Inga problem sa Conny och lyfte lite extra på fötterna.
 
Mötte upp med svärfar som kom för att ta sig en titt på bilen. Han låg under den resten av dagen, men lyckades lokalisera och lösa problemet innan kvällen. Hurra! Tacksam över att ha en sån snäll svärfar.
 
Red sedan Putte idag med innan det var dags att göra något mindre roligt...
 
...Tandläkaren. Usch och fy! Ogilla! Inte tandläkaren som sådan förstås, men situationen. Jag hade inga hål, men har ett problem med att emaljen eroderar och försvinner. Nu hade jag tre ställen som är som urgröpta. Det är skit att ha dålig kvalitet på tänderna! Nu vill de sätta på kronor istället för att laga med plast. När jag frågade om priset fick jag veta 8 600 kr...per krona! BLÄÄ!
Jag vill träna för pengarna, inte laga tänder.
 
Mopeden fick sedan ta mig till Wallgrens stall där jag hade två lektioner på deras bana. För en av eleverna blir det debut i MsvB på söndag. Jag tror det kommer att gå bra :)
Sen var det bara att moppa hem i mörkret och kylan så att Kenneth sedan kunde skjutsa in mig till stan igen för att hämta hem bilen.
 
På fredagen var det ridning av Silver på schemat för morgonen. Fortsatte med fokus på galopparbetet. Han kändes riktigt fin, efter att vi haft en mindre diskussion om hur mycket han skulle ta i. Han tyckte först att det var läge att höja rumpan och sprätta ut med ena benet istället för att ta i lite till under sig. Diskussionen var emellertid snabbt över, han är ju en snäll kille.
 
Resten av dagen ägnades åt bokföringsuppdrag. Dags för månadsavslut och idag var en sån där dag när allt flöt på fint.
 
Rutger och Eivor
 

Nollkoll eller skämt?

 
Märkligt värre.
Jag hade tre missade samtal på min mobil och möttes av ett meddelande i mobilsvar: "Det här är chefssköterskan på avd 32, det gäller din mamma. Kan du ringa mig när du kan."
Första tanken var att det var en felringning men nog blir man lite orolig eftersom jag ju inte har nån koll på vad som hänt min mamma sen jag träffade henne sist. Jag ringde förstås mamma och hon var hemma välbehållen...Hemligt nummer var det i alla fall så jag kunde ju inte ringa tillbaka. Var det ett dåligt skämt, eller har sjukhusen så dåliga rutiner att de talar in meddelanden på mobilsvar? Isåfall är det illa att de inte ens har kontrollerat att det var rätt mottagare (jag svarar med namn i mobilsvar)
 
I morse började jag med en tidig lektion i ridhuset, var på plats redan kvart över sju för att titta på Mia och Silver. Efter en något tveksam inledning såg han riktigt fin ut. Vi pratade om att Mia borde komma iväg och träna någonstans och få hämta lite inspiration Man behöver emellanåt se mer bra hästar än vad som finns här hemma på plats. Jag saknar träning hos Mattias, där jag och Mia brukar sitta som värsta nördarna i manegen hela dagarna  och titta på fina hästar och ridning ;-)
 
Tog en frukostfika i väntan på nästa elev som sedan gjorde ett riktigt roligt pass. Vi testade lite byten, och se -fast hon sa att hon inte kunde- så gick det att åstadkomma ett rent byte efter en genomgång.
Efter lite egen ridning blev det att brassa iväg till bokföringsjobb resten av dagen.
 
 
Mitt trogna frukostsällskap i morse, katten Lillan
 
I morgon startar jag lika tidigt, vi är i alla fall ensamma i manegen så dags ;)
 
 

Intressant föreläsning

Igår eftermiddag kom mamma och pappa på besök. Vi åt en god middag bestående av Älgstek med gräddsås och pressgurka samt rotfrukter i ugn. Ett gott rött vin till: Coffee Pinotage. Till efterrätt blev det frozen yoghurt med hjortron. Det är alltid trevligt att få skämma bort "päronen" lite.
 
Under måndagen har jag bla varit på Röda Korsets medlemsmöte. Träffen började med en mycket intressant föreläsning av en kvinna som varit på internationellt Röda Kors uppdrag i Östra Kongo, på gränsen mot Rwanda och Burundi. Uppdraget hade som mål att förse två byar med rent vatten, utbilda invånarna i hygien och lära dem att bygga latriner. Det är fantastiskt vilka insatser enstaka individer kan tänka sig att göra för andra.
 
Jag kan känna mig lite kluven. Hur mycket nytta gör insatserna på lång sikt? vad händer när man lämnar stället? Hur mycket förstörs? Kan man fortsätta underhålla och bygga vidare? Ibland kan det kännas lite som hopplöst läge. Det är bara att hoppas att det gör all skillnad för någon...
 
Söker man uppgifter på Kongo är det mest elände (trots att landet har naturrikedomar som gör det till ett av de "rikaste" länderna i världen) Bara att det varit krig ända sedan självständigheten 1960... Man kan bara vara tacksam att man råkar vara född i rätt land.
http://maps.google.se/maps?hl=sv&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1024&bih=571&wrapid=tlif134972113371810&q=kongo&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x1979facf9a7546bd:0x4c63e5eac93f141,Demokratiska+republiken+Kongo&gl=se&sa=X&ei=NxxzUPaqM8rV4QSy2IDgCw&ved=0CFYQ8gEwCw
 
Kvällen avslutade jag med pyssel i stallet och programträning. Till helgen är det tävling igen för flera av mina storhästelever.
 
Avdelning underhållande kommentarer: Apropå ett förestående 100-årsjubileum nästa år i en av de föreningar där jag är aktiv så hade jag skrivit upp mig på en lista för frivilliga som skulle jobba med jubileumsprogrammet. En av de deltagarna i organisationen yttrade sig "Här har ju folk som bara är i fyrtioårsåldern skrivit upp sig. De kan ju inte bidra med något, de har ju inte varit med från början" Gaah! Alltså 100-årsjubileum! Hur många finns som kan fixa det om man ska ha varit med hela tiden? Hur tänke man nu? Adjöss med det jubileumet :D
 
Apropå hundraåringar så har ni en underhållande bok här:
 
 

Jag fick ett telefonsamtal

...från en kollega. Hon har jobbat i många år som ridinstruktör och ridskolechef . Hon berättade nu att hon inte alls trivs på sitt jobb längre. Jag blir så ledsen. Att det ska vara så förbaskat svårt att jobba åt en ideell förening.
 
Hon berättar samma historia som jag av egna erfarenheter känner till, men också fått mig berättad alltför många gånger, framförallt under det senaste året sedan jag bestämde mig för att kliva av ridskolechefsuppdraget och byta karriär. Som ridskolechef har man nog ett av världens bästa jobb, men på urusla villkor (och då menar jag inte lönen, trots att det är långt ifrån ett höglöneyrke ).
 
Varje år byter man arbetsgivare i och med att det väljs en ny styrelse. Ibland kommer det in några få nya ibland många. Varje styrelse vill sätta sina bomärken på verksamheten och här börjar det. Nån kör på som en bulldozer, någon hinner inte alls med vad som händer. Personalen är alltför ofta inte involverad i de förändringar man vill göra förrän de är ett faktum. Styrelseledamöterna har begränsade kunskaper om vilket ansvar man har som arbetsgivare. Interna stridigheter uppstår i styrelserna och det är inte helt ovanligt att ledamöter hoppar av under pågående mandatperiod. Mitt i smeten, utelämnad, utsatt och ensam, sitter man som verksamhetschef och ska försöka driva en bra ridskola. Oftast håller man bekymren borta från sina anställda ridlärarkollegor in i det sista, så ingen finns att bolla med.
 
Jag har den bestämda uppfattningen att de flesta ridskolechefer är duktiga, drivna och intresserade. De brinner för sitt jobb och gör mycket större insatser än vad en anställning egentligen innebär. De är också relativt tåliga för förändringar, annars skulle de inte orkat stanna så länge som de gjort...
Det finns för många ridskolechefer som slutat och nu ägnar sig åt annat. Det är rent slöseri med kompetens. Dessutom innebär sån här hantering av ärenden ofta kostsamma tapp för ridskolan.
 
Har vi råd med detta slöseri av mänskliga och ekonomiska resurser?
Kanske borde ridsportförbundet jobba mer med dessa frågor? De styrelseutbildningar som finns är bra, men det är oftast svårt att få styrelserna att inse att de behöver gå den. Istället skulle behövas en krisgrupp med medlare som kan gå in och hjälpa till att få igång en dialog i styrelserna och med de anställda.
 
Avslutar med en bild på ridskolehästar på bete.
 

Ledig lördag

Idag har jag varit ledig, detta innebär dock allt annat än sysslolös som vanligt ;-)
 
Började morgonen med att åka ut till Brunne och släppa ut två av Annas hästar, mocka, mata Cloé och Eivor, klappa på Rutger och förstås gosa lite med katterna som var väldigt intresserade av mina förehavanden. Den svarta satte sig så högt den kunde och kollade hela tiden vad jag hade för mig. Den grå var mer konkret "hjälpsam" och försökte klättra upp i famnen medan jag mockade :D
 
Åkte hem och åt frukost innan jag sedan för till Stallet i Specksta. Fia var redan på plats så vi gjorde iordning och begav oss mot ridhuset i regnet och blåsten. Jag med Silver. Conny fick komma in i stallet och torka till lite medan vi var borta.
 
Mia har knorrat lite på att Silver inte kännts så bra i galoppen som hon önskat, så i dag blev det nästan uteslutande galopparbete. Jag gjorde massor av fattningar trav-galopp-trav-galopp och kunde konstatera att han i varje övergång neråt ville bli lite i obalans framåt/nedåt. Detta blev dock allt bättre när jag bara travade några steg och nästan direkt bad om en ny fattning. Till slut fick jag ett läge i vänster galopp som nog är det bästa jag haft på Silver.
Upan såg fin ut -idag med :-)
 
 
Pysslade lite med Conny innan jag for vidare till Stall Nilsson. Här försökte jag få med Kenneth på en fika på stan, men jag var för sent ute för det :( Han hade redan fikat med en kompis, så jag återgick till hästarna och tog Putte en sväng till ridhuset. Helst hade jag ridit ute eftersom han är mindre spänd på utebanan, men i det skräpväder som var fick jag krypa in under tak.
 
Kom hem lagom till att laga middag. Gjorde fläskkotletter i stekgryta, potatismos med äpple och persilja, kantarellsås och pressgurka till. Det blev riktigt gott.
 

Nya skor för Conny

Idag har Conny fått skor för andra gången i sitt liv, han har ju fått gå barfota hela sommaren. Som vanligt fick jag vara stolt över hans uppförande, han skötte sig exemplariskt och fick beröm av hovis.
 
Efteråt tog vi en promenad till ridskolan, den andra i ordningen sedan han flyttade in till stan i måndags. Förra gången hade vi "trygghetssällskap" av Fia och Upan men den här gången fick vi klara oss själva hela vägen. Ett endaste litet skutt blev det, på hemvägen utanför motorcykelklubben där det spelades musik, annars gick det galant. Han var mycket mer avslappnad i manegen idag så han fick snurra några varv i trav och galopp på linan innan jag satt upp och skrittade lite. Med det nöjde vi oss och gick hem.
 
 
 
Har också ridit Putte idag. Det känns som om det var jättelänge sedan eftersom jag inte red nåt förra veckan. Idag var han ovanligt spänd i starten. Han blev rädd för allt, när folk med hundar passerade på vägen kände jag hjärtat dunka genom sadeln. Det är inte helt lätt att rida när de är sådana. Blev dock bättre allteftersom. Känns bra att jag ska få rida flera dagar på raken. Jag tror att Putte är en sån häst som man tjänar på att rida ofta, så han känner sig tryggare.
 
Avslutade dagen med att åka ut till Brunne och pyssla lite, bland annat ta in Annas hästar. Stackars Margit trampade in en spik i hoven häromdagen och står hemma vid stallet tillsammans med Tyra. Önskar jag kunde ta bort det onda...
 
 

Träning i Sollefteå

Haft en fullspikad dag idag. Klev upp i ottan för att åka till Sollefteå där mina ambitiösa elever red på morgonen innan skola och jobb. Rolig träning med energiska hästar och ryttare som tränat väl sedan senast.
 
Tog mig sedan till Mittsvenskas kansli och hämtade upp underlag för bokföring och passade sedan på att skämma bort mig lite med att gå på Thairestaurangen och äta lunch tillsammans med vår konsulent.
 
Åkte sedan vidare till uppdrag i Timrå där jag tillbringade resten av eftermiddagen och en bit in på kvällen.
Jag har idag fått ytterligare en byråkund från 1 januari. Hurra! Känns som rätt bra flyt nu :)
 
Sist men inte minst blev det en visit i stallet för lite rykt på Conny. Det blev inget jobb för honom idag, i morgon skall han skos så slipper han vara öm i fötterna på vägen.
 
 

Conny flyttar till stan

Måndagen ägnades helt åt "hästerier"
Jag började med att åka med Cloé och Eivor till seminstationen för dräktighetskontroll. Tyvärr såg det inte bra ut. Veterinären tyckte att hon kändes dräktig när hon kände på henne, men på ultraljudet såg det inte ut som det skall/brukar. Inget levande foster kunde ses bara nåt odefinierbart grått. Så tyvärr är det nog så att hon har varit befruktad men att det hänt något.
Skiiit!
 
Sedan hämtade jag Conny på lösdriften, lastade och körde in honom till hans nya boende i  "stan". Han fann sig snällt att stå inne i stallet ensam, så han fick en ordentlig rykt innan jag åkte hem för en bit mat (klockantre-lunch).
Hade sedan en lektion på ridbanan vid klubben innan jag åkte tillbaka bort till stallet för att släppa ut Conny tillsammans med hagsällskapet. Han skall få gå på lösdriften med nordsvensken Petter. Det gick helt smärtfritt så jag åkte tillbaka till ridbanan för att titta lite på Mia när hon red. Efter en sista koll i hagen på kvällen for jag så hem, nöjd med att min häst uppfört sig så bra.
 
 
Tisdag morgon var jag tidigt i stallet eftersom det på dagarna går ytterligare en häst i hagen (Upan) och stallägaren kände att det var bra om jag var med när den släpptes ut. Det var hur lugnt som helst, Upan provade att gå i lite spansk skritt och pipa åt den nya kompisen, men det var ganska otacksamt för Conny ignorerade honom helt...
 
 
tidig morgon i hagen, med nya kompisarna Petter och Upan.
 
 
 
 
 

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE