SAS - en lyckad reklamkampanj?

Har någon lyckats missa stormen i sociala medier över SAS senaste reklamfilm?

Jag har naturligtvis sett filmen. Hela. Inte bara början, vilket verkar vara fallet för många av de som är arga, upprörda och kränkta 

Hur orkar folk bli upprörda över att någon säger att människan alltid varit rörlig och inspirerats av andra?

Reklamen har ialla fall uppnått ett syfte, uppmärksamhet - i massor. 

Att SAS plockar bort filmen säger nog tyvärr mer om dem än att de gjorde kampanjen från början.

Först tänkte jag att SAS gjorde en varm film om att vi människor alltid vandrat och rest och inspirerats av andra.

Sen kom tanken att det kanske var ett cyniskt spel skapat bara för att få reaktioner...?
Att de första sekunderna var kallt uträknade så att de skulle skapa ilska hos dem som bara läser rubriker och gör lika med film, bara kollar ingressen. Jag hoppas den tanken inte är rätt.
Jag är så trött på att sociala medier översvämmas av hat, hot och otrevliga kommentarer

Är du också less? Gå med i Facebookgruppen #jagärhär och gå in och hjälp till att göra skillnad i kommentarsfälten. 

Själv åker jag gärna tåg.





Helg i Högbo

I fredags kväll åkte jag ner till Sandviken.
Övernattade hos mamma och pappa inför domaruppdrag på Högbo Ridklubb.

Det är alltid kul att få komma på uppdrag till min gamla hemmaklubb. Konstaterar att det är många som var aktiva i klubben samtidigt som jag som fortfarande är  i sporten som ryttare, funktionärer, tränare, domare etc.

Fick döma många fina ekipage både på lördagen och söndagen och åkte hem en aning tävlingssugen...




Sopat under mattan



Iakttagen

Red Rutger ett pass i morse.
Precis som härom dagen började jag med lite lätt jogging i trav och galopp, lite övergångar och några serpentinbågar. Jag gillar serpentiner, tycker att de är bra för att känna hur följsam och liksidig han känns. 

Sedan satte jag ihop honom lite till och red några skolor: öppna en bit på långsidan och övergång till diagonal sluta in till medellinjen. 
Skolorna är Rutgers paradgren...

Avslutade med lite bytesjobb. Fortfarande är högerbytena lite svårare att göra än dem till vänster. Själva bytet blir rätt men han lägger sig gärna till höger så jag måste ligga kvar väldigt stadigt med vänster tygel och se till att han går en aning bort från höger skänkel. Ligger vi 100 rätt blir det bra, så jag får rida bättre helt enkelt...

När jag packade silage hade jag intresserad publik. Varje gång jag gick iväg med höpåsarna smög ett rådjur fram till balen, och varje gång jag kom tillbaka blev den lika överraskad. Och sannolikt besviken att kalaset var över 😂


Nu i kväll har jag landat hos mina föräldrar i Sandviken. I morgon väntar domaruppdrag på Högbo Ridklubb. Kul att komma tillbaka till hemmaklubben emellanåt 😃







För dig som är företagare/ om F-skatt

Jag får en hel del frågor om F-skatt eller preliminärskatt, så jag lägger igen in ett inlägg om samma ämne. Jag skrev även  om det i okt 2016. 

Om du är företagare och driver enskild firma blir resultatet = din lön.


På detta skall du betala skatt. Därför är det bra om dina preliminära skatteinbetalningar ligger ungefär i fas med hur mycket du tjänar, dvs får i resultat på firman. 


Preliminärskatt innebär alltså att du betalar in årets skatt och egenavgifter i förväg baserat på hur mycket du, eller skatteverket tror att du kommer gå plus. Preliminärskatt och F-skatt är samma sak.

 

Uppskatta ungefär hur mycket du kommer att tjäna under året, skatteverket räknar ut skatten och delar upp i 12 delar så att du betalar in en del varje månad.


Betalar du för lite i preliminärskatt jämfört med resultatet kommer du att behöva betala in mer pengar när du väl deklarerat, något som många tycker är kännbart.


Betalar du låg preliminärskatt är det alltså viktigt att du har pengar på ditt konto så att du kan betala in det när skatteverket så kräver.


Förändras förutsättningarna kan man göra en preliminär inkomstdeklaration på skatteverkets hemsida, då räknar de ut nytt belopp för preliminärskatten.




Ludde dansören

Tjenixen! Rutger här!

Idag ska jag skryta lite om min duktiga brorsa Ludde. 


Egentligen heter han Lord of the Dance. Man hör ju på namnet vad han är bra på. Värsta dansarn. Han för och matte följer. Tror jag i alla fall...

Idag jobbade de på galoppombyten i språnget. Själv tycker jag att det är en väldigt rolig övning, men också lite svårt och spännande.

Ludde kan byta åt båda hållen, fast han tycker att det är lite svårare att hålla balansen till vänster. Då vill han dyka lite och ta ett kort språng innan. Fast benen sprattlar rätt i bytet, det är det viktigaste, efter vad jag hört...


Ludde hälsar att bäst blir det när matten bara "sitter om" och inte gör så mycket. Matten håller med, men påstår också att det då ibland inte händer något alls och då måste hon vara tydligare. 
Jag säger bara: lär dig rida bättre matte!

Nästa säsong tror matte att Ludde dansarn kommer ikapp mig i klasserna. Tanten har nog rätt, tror jag... 

Hälsningar 
Rutger  -gillar dans med mycket bensprattel








Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE