Hur tänkte ni nu, SvRsf?

Idag har jag tillbringat dagen på ponnytävlingar i hoppning. Jag hade fått uppdraget att vara tävlingsledare på Härnösands Ridklubb. Det blev en riktigt trevlig dag. Det vanliga är att jag i allra högsta grad är involverad i förberedelserna, så icke denna gång. I förrgår checkade jag av att allt var under kontroll och sen var det bara att infinna sig i morse. Allt som kunde planeras i förväg flöt på bra, att vi sedan fick börja morgonen med att hinka vatten från framridningen efter nattens regnande kunde ingen lastas för. I går kväll var ju banorna fina.

I kväll när jag kom hem öppnade jag tidningen Häst och Ryttare från Svenska Ridsportförbundet. Ut föll ett reklammateriel från "Penny Girl" och jag blev både ledsen och upprörd. Här kämpar klubbarna för att få bort "tjejstämpeln" på ridsporten och så möts vi av detta. Ett material som vänder sig bara till tjejer. Inte en grabb så långt ögat kan nå. Bara rosa fluff och gulligull. Jag vill nästan kräkas! Undrar hur SvRsf tänkte nu? Man behöver väl inte ta in all reklam bara för att man får betalt? Annonser som motverkar föreningens verksamhet och strävan borde i mina ögon inte publiceras.


Jag har skickat mina synpunkter till Häst och Ryttare, hoppas fler reagerar så att de drunknar i protester.

Musiknostalgi

I går började jag morgonen med ett ridpass på Conny. Han har varit stökig ett tag, framförallt i värmingen då jag longerar lite. Det började med lite protester även i dag men denna gång lyckades han inte överlista mig och slita sig på utebanan. Vid ett tillfälle var vi dock på väg att totalt trassla in oss i ett hinder. Tur att ingen såg mig hoppa över grinden med hästen hängande i longerlinan :D  Efter en kort värmning gick vi in i manegen och där skötte han sig bra. Jag rider ännu så länge lätta pass efter skadan. Inom kort blir det ett kontrollbesök på kliniken, och med tanke på att han varit stökig är jag faktiskt lite orolig för resultatet.
 
Efter lunch var jag ute på jobb hos en av mina bokföringskunder där allt flöt på som smort. Det är ju kul, och bra för kunden eftersom jag debiterar per timme.
 
På kvällen åkte jag till svärfar och hämtade min fixade bil. Nu startar den snällt igen. Hade riktig tur att slå på radion mitt i ett musikprogram som gav en nostalgitripp signerad Dregen. Mycket bra musik och en del mindre bra, men det mesta förknippat med härliga minnen. Bland annat spelade han ZZ Top, vilket fick mig att fundera över om jag fått riktig ståpäls av någon musik på skiva de senaste 20 åren? Sist jag minns att jag fick en sån där riktig kick i magen var när kompisen drog igång ZZ Top i vardagsrummet, Rough Boy från skivan Afterburner och det måste ju ha varit ...typ 1985!!!
 
Ojojoj vad jag kände mig gammal helt plötsligt ;)
 
Stopp nu ungdomar, ska ni lyssna på den så duger inte mobilen och några pyttehörlurar. Jag kan köpa att ni inte har den på vinyl ...men riktiga högtalare krävs och vrid upp volymen så att t.o.m era lomhörda föräldrar ur min generation undrar vad ni sysslar med.
 
http://www.youtube.com/watch?v=Z_4ULKpkLNc
Dessutom bjöd Tv på ett program om Bon Jovi härom kvällen. Kul att se, men jag fick en lite annan syn på Jon Bon Jovi -han kändes nästan lite gnällig (stackars kända jag som får utstå så mycket jobbigt för att jag är kändis...)
I morse hade hösten kommit på riktigt, jag fick skrapa bilrutan. Blä! Jag började morgonen med att rida Rutger som skötte sig alldeles utmärkt igen och sedan har jag varit i Umeå hela dagen på ombudsträff med Sveland Försäkringar.
Foto: Laila Berglund, Fotoform

Fina Rutger

Foto:Laila Berglund, Fotoform.
 
I helgen har jag jobbat en hel del med bokföringen men också hunnit med hästarna. Conny fick gå ett pass på banan och betedde sig inte som önskat. Jag började med att longera på utebanan och han brallade ryckte och for som en tok, så det slutade med att jag tappade honom inte mindre än två ! gånger. Stackars Sara som var på banan samtidigt och fick starten på sitt pass sabbat av en galen Conny kutandes omkring. Efter andra gången smet jag in i ridhuset. Där fick han för sig att han plötsligt skulle vara räd när nån kom in på läktaren. Suck! Ibland blir man mer än lovligt trött på unghästar. Både han och jag var rejält svettiga när vi gich hemöver.
Under söndagen kom hoppryttaren Anna och red Rutger en sväng på utebanan. Jag måste säga att jag är imponerad: det var mycket på gång med ponnys som hoppade och en hel del folk, men Rutger uppförde sig exemplariskt. Han var lite spänd i början men gjorde inga ansatser till att busa. Jag är mycket tacksam att jag har en Anna som gör det så bra och är så cool :) Själv har jag inte alls samma nerver...
 
 
 
 

Installning

Har haft full rulle på jobbet i början av veckan. I måndags fick jag in en ny kund med en massa jobb som behöver göras omgående.

I det eviga regnandet gäller det att komma in under tak för de lektioner som är bokade, så just nu har mina egna hästar fått stå tillbaka lite. Idag har jag inte ridit alls. Igår var Conny lite småsur över att behöva gå bort till ridhuset i regnet, men det gick över när vi kom fram.

Rutger har kommit hem från betet och Anna red i paddocken igår. Han ser riktigt fin ut :)

I natt står Conny och Cloe inne första natten i nya stallet. De var så blöta att jag inte hade hjärta att låta dem vara kvar ute.


Såhär ser det lilla stallet ut. Två boxar på framsidan och likadant på baksidan.




Intermediairedebut för Silver

Söndag morgon fick vi lite sovmorgon. Vi kom till tävlingsplatsen runt nio och pysslade om Silver lite innan vi gick och tittade på när Issa och Quattro red en fin ritt i Intermediaire 1.
 
Flätning pågår:
 
Mia och Don Silvio gjorde debut i klassen någon timme senare och de gjorde en jämn uppvisning som gav 66.184%. Slutligen gav det en tionde plats i klassen med 27 startande. Mer än godkänd debut får man väl lov att säga.
Fullständig resultatlista: (notera alla norrlandsekipagens fina placeringar precis utanför prisplats, 8-10)
http://online.equipe.com/sv/class_sections/93323/results
 
Vi tvåtiden började vi den långa resan hemåt igen, men med en bra helg bakom sig är alltid vägen lättare. Måste passa på att berömma Djursholms Ridklubb som tävlingsarrangör. De anstränger sig verkligen för att få sina gäster att trivas. Hoppas att det blir många fler tillfällen att åka dit igen.
 
Väl hemma på kvällen passade jag på att ta en titt på Fia och Upan i manegen. Fia var ju så ridsugen efter en hel helg på tävling. Jättesynd att de inte kunde vara med denna tävling, men nu är han fri från såret i munnen och igång så nästa gång får jag hoppas att de kan följa med.

Kyra-clinic

Lördag eftermiddag började med Kyra-clinic. Jag har nu sett Kyra ganska många gånger så med dagens tema var det mesta repetition. Läktaren var full av folk och jag tror att många av klubbens lektionsryttare tog tillfället i akt att förkovra sig. Kyra började med att repetera ryttarens hjälper och pratade sedan om att det är viktigt att hästen går i balans:"hästen ska bära sig själv stolt". Hon betonade också vikten av att ryttaren har en oberoende sits, dvs att hand och skänkel kan användas oberoende av varandra. För detta krävs tillräcklig balans i mellandelen.Hon konstaterade också att alla ryttare kämpar med samma sak: att sitta bekvämt och ha hästen i ramen.Kyra påtalade också att en studie visar att ryttarna har 80% av uppmärksamheten på 10% av kroppen... man fokuserar alldeles för mycket på hästens huvud.
(Tyvärr svårt att få vettiga bilder med mobilen...)
 
Sedan passade vi på att titta på resten av klasserna, Lövsta Future Challenge (klasser för unga lovande ryttare och unga lovande hästar) och Grand Prix. Det är väldigt roligt och inspirerande att se de högre klasserna som aldrig går hemma. Det är ju faktiskt lite skillnad att se dessa klasser och ryttare på en "vanlig" tävling istället för på internationella tävlingar med världens bästa. Det känns direkt lite mer uppnåeligt, så nu ska vi alla lyfta mot högre höjder ; )
På kvällen var det trevlig ryttarmiddag på ett härligt ställe ett stenkast från tävlingsplatsen. Vi pratade bla lite om sponsorer och jag imponerades över att vissa har varit med och sponsrat denna tävling sedan 2001.

Djursholm med SRKs dressyrryttare

Sov gott i lånad lägenhet på Östermalm och behövde inte kliva upp alltför tidigt för att åka till tävlingsplatsen. Under förmiddagen gick en St Georg där Mia och Issa startade. Silver var fin men tyvärr blev det tre missar i programmet. Svårigheterna satte de dock så jag var ändå nöjd som helhet. Vi hann sedan med att titta på Issa och Quattro som gjorde en så bra ritt att de blev placerade :) Hurra!

Nu väntar vi på clinic med Kyra. Hon är ju alltid underhållande och aktuell.




Fredag-Mot storstaden

Under veckan som gått har jag varit fullbokad. Haft massor av träningar och en hel del bokföringsjobb och på måndag träffar jag en ny bokföringskund.

Jag har också hunnit med att rida lite på Conny som ju nyligen är igångsatt. Det är spännande med unghästar, ena dagen är de billiga och nästa gång skulle jag inte sälja för några pengar i världen. Ena dagen denna vecka tog det 25 minuter att komma upp för att han inte ville stå stilla vid pallen. Dagen därpå när poletten för sidförande skänkel trillade ner var han dyr igen ;)

Fredag morgon tittade jag bara till hästarna och sedan åkte vi mot Djursholm för dressyrtävlingar. Ser fram mot helgen som förhoppningsvis ska bjuda på massor av fina ritter. Det är klasser upp till Grand Prix. Dessutom är det en clinic på lördagen.


Såhär mysigt hade Conny och Cloe det i hagen.


Måndag

Börjar veckan på bästa möjliga sätt med träning. Precis som de senaste måndagarna på SRK. Fick se en ny häst i träning i dag (har dock sett den ett par ggr på tävling tidigare), vilket var roligt.

På väg till nästa uppdrag passerade jag Birsta och passade på att handla reservdelar till Volvon och lite nödvändigheter till nya stallet. Cloe och Conny står ju numera i ett alldeles nybyggt stall en liten bit från ridskolan. Cloe har fodervärd och Conny är med som sällskap. Efter ett tag märker man småsaker som man vill ha, som krokar och annat.

Snart tar jag även hem Rutger från betet. Jag längtar lite efter honom. Det blir ju inte riktigt samma sak när de går på bete även om man tittar till dem. Rutger ska bo hos Karin, där Conny stod tidigare.



Fest

Under lördagen var jag på Sundsvalls Fältrittklubb och dömde ponnydressyr. Tyvärr var det inte så stora klasser, men jag fick se flera fina ponnys och många trevliga ritter.

På kvällen var vi på inflyttningsfest/födelsedagskalas hos Mia och Thomas. Jättetrevligt och de har skaffat sig ett hemtrevligt boende.


Bild på inflyttningsblomman. Har hört att blommor lever farligt hos Mia och Thomas. Lyckas de ta död på denna gör de det bra ;)

I dag hade jag först lite sovmorgon och har sedan både haft träningar och pysslat med mina egna hästar.

En vanlig vecka

Efter Malmöäventyret som ju slutade med ett fantastiskt EM-silver för det svenska laget har allt landat i vanliga gängor igen.
Lite bokföringsjobb och relativt många träningar har veckan bjudit på. Jag har också satt igång Conny efter den långa vilan. Första dagen var han ganska bäng... stod på bakbenen och bockade som om han aldrig haft sadel på. Han har nog inte lyssnat på att det skulle vara en lugn igångsättning. Som tur var befann vi oss i ridhuset och jag tog honom på lina innan jag skulle sitta upp. Det blev bara longeringen dag ett, men onsdag och fredag har jag jobbat lite lätt uppsuttet.



Vi har haft ett härligt väder hela veckan. Bilden tog jag en solig eftermiddag i fikastolen utanför stallet. Hoppas att det håller i sig ett tag till. Jag hör verkligen inte till de som längtar efter vintern.

I helgen väntar dressyrdomeri, fest och träning. Blir nog en toppenhelg!

Nu gäller det!

Sista dagen i Malmö börjar vi förstås med en härlig hotellfrukost. Hotellet vi bott på är det bästa så länge jag kan minnas. Toppen frukost och dessutom middag. Toppen för hungrigt hästfolk :)



Innan vi öppnade montern för den avslutande dagen tittade vi på vet.checken. Intressant, jag förstår varför det drar publik. Att herrarna har kostym och damerna dräkt kan jag förstå, här andas hela atmosfären tradition, men att springa med hästar i klack- eller ballerinaskor... Kom igen - det är ju löjligt och har inget med horsemanship att göra. Idag har ju folk t.o.m jodpursskor till finkläder i andra sammanhang.


Nu är det ett par timmar till första start i hoppningen. Heja Sverige!

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE