Vilodagen...

Idag har jag inte helgat vilodagen utan det har varit full snurr på träningsverksamheten.
Jag började inne i stan med två elever på förmiddagen, passerade hemma för lite att äta och fortsatte eftermiddagen med programträning i det fina privata ridhuset i Säbrå. Idag har jag haft ett stort register: kat B, C, D och häst, från Lätt C till MsvB-ekipage. Det är kul med variation!

I morgon blir det bara tre lektioner. En hel del bokföring står nämligen på schemat.

På min gamla arbetsplats, Härnösands Ridklubb pågår byggarbetena för fullt.


Foderstationer


och ligghall.

RÖJ :-)

Idag har jag varit på Ridklubben Östjämten (RÖJ - kul förkortning!) och haft träning. Det är en väldigt trevlig klubb att komma till som gäst. Jag känner mig alltid så väl omhändertagen. Även om det varit sommar och semester tycker jag att ekipagen jobbat på och utvecklats. Jag fick också se ett par trevliga nya ekipage. Roligt!

Hjälpte sedan Isabelle med Copexina innan jag åkte hem och lagade middag. Det blev en annorlunda köttgryta med kantareller, champinjoner, lök, dijonsenap och lingon. Det smakade riktigt bra tycker jag. Blir spännande med Kenneths utlåtande när han kommer hem från fisket.


Nu har jag tittat på två filmsnuttar på Conny som Anna sänt mig. Åh, vad jag hoppas att det ska hålla!!

Fina, fina Conny!

I morgon håller jag först träningar inne i stan och efter lunch har jag träning i Säbrå. Det gäller att ligga i. Kul att det är så många som vill rida! Det har varit bra med uppdrag hela våren och sommaren.


Åter avsändaren

Den här veckan har det varit mycket häst och lite mindre bokföring. Jag har haft lektioner på ridskolan måndag-torsdag igen. Detta är min sista vikarievecka, så from måndag blir det lite mer normal arbetsbelastning.

I går hann jag i alla fall med eftermiddagskaffet i stallet hos Missan. Hon verkade så nöjd när jag kom.




I måndags var jag på SRK och på kvällen kom mamma på besök. Det är tur att hon passerar här på väg till och från kusin, så att man får besök emellanåt ;-)

I går och idag har jag fått trimma lite häst igen. Tänk att det kan vara så kul! Jag hittar knapparna allt bättre. Ägaren har bestämt sig för att sälja, så är det nån som letar en lite äldre, snäll, trevlig och lätthanterlig häst så hojta till. Den har tävlat sparsamt t.o.m MsvB och har ett tilltalande utseende.

Idag har jag haft lite träningar, bland annat en ny riktigt fin häst. Mia har ridit i kväll och OJ ! vad fin Silver var i traven!

Just nu får man massor av partireklam i postlådan. Jag är inte jätteintresserad av politik men ett parti hoppas jag verkligen inte får så många röster...

Return to sender...

Jag säger bara: rösta på vad ni vill men INTE SD!


Det är lugnt att bo i Norrland

När man är på hästtävling hela helgen blir man ganska off när det gäller nyheter, men jag kan ändå inte undgå att höra att det varit stökigt i skåne. Man tror knappt det är Sverige...

Vems felet är mest och exakt vad som hänt och vad som föregick ska jag inte på något sätt göra sken av att ha greppat, men hur är folk funtade?

Om man ställer sig i vägen för en bil och inte flyttar sig är man väl ganska korkad?
Om det står en levande varelse framför fordonet och man ändå kör är man väl också ganska puckad?

Hur kan man använda tillhyggen och kasta eller slå på medmänniskor? Vad blir bättre av att bränna och slå sönder?

Jag tycker det måste vara tillåtet att demonstrera och att motdemonstrera men det skall vara med fredliga medel. Är helt övertygad om att våld föder våld oavsett hur och var det startar. Ilska som leder till våld som leder till rädsla och ännu mer ilska och sedan är cirkusen igång. På något sätt måste samhället komma till rätta med de som bara utnyttjar demonstrationer och andra folksamlingar ( matcher mm) till att bråka. Är man maskerad har man inte rent mjöl i påsen.

Poliser är utbildade och jag har därmed förhoppningar om att de kan hantera skarpa situationer bättre än medelsvensson. Bevisa det. Alltid!

Media är bara ute efter att få rubriker. Att hälla mer tändvätska på brasan för att sälja lösnummer är tydligen lysande affärer.



Det känns ganska lugnt att bo i Norrland. Här är de bara osams om vi ska ha ett hotell eller inte...

Helg i Övik

Lördag morgon var det dags att bege sig en liten bit norrut, till Örnsköldsviksortens Ryttarförening. Konstaterade att vanligaste kommentaren hemma inför en helg är " Hejdå, vi ses på söndag kväll" Det är tur att jag har en karl som också kan sysselsätta sig själv :-)

Dömde en Lätt B:1 för ponny och en Msv B för häst varvat med överdomaruppdrag. Vi hade jättehärligt väder hela dagen med sol. På kvällen bjöds jag på god mat, trevligt sällskap och fick en skön säng att sova i. Somnade som en klubbad säl...


Idag är det regn och blött. Hoppas att det lättar upp under dagen. Jag kan ju hålla mig under tak men ryttarna och de stackars funktionärerna som går med domarprotokoll är jätteblöta.

I går fyndade jag en ny ridkavaj hos en av butikerna som stod här och sålde så nu har väl min gamla urblekta gjort sitt.

Conny och annat smått och gott

Den här veckan har det varit lönekörningar och arbete på ridskolan. Jag jobbar mån-torsdag på ridis och har ju dessutom en del träningar inbokade, så det är fullt upp.
 
I måndags körde jag ut Conny till Anna Dufvenberg. Jag lastade och körde själv och han skötte sig exemplariskt. Gick på trailern direkt och stod som ett ljus. Det var också debuten att dra trailer med "nya" bilen. Måste säga att det kändes bra. 
Conny blir hos Anna under tiden jag jobbar kvällarna på ridis, känns bra att få lite ridhjälp med igångsättningen. Det är svårt att rida på ridskolan med unghäst under dagtid när det är byggarbetsplats, speciellt när man som jag är lite försiktig. Han stajlade lite i hagen hos Anna och då är det mycket svårt att se att det skulle göra ont någonstans så som han rör sig. Bara att hoppas...
 
Bild från beteshagen tidigare i sommar.
I onsdags besiktigade jag transporten och för första gången ( den är ändå 10 år gammal) fick jag anmärkning, så nu måste bromsarna på två av hjulen fixas innan jag törs lasta och köra nästa gång. Tur jag har snäll svärfar som kan det där med fordon...
 
I helgen blir det domaruppdrag igen, denna gång i Örnsköldsvik. Roligt!
 
Läste ett reportage i Häst & Ryttare om en ridskoleryttare och slogs lite av att den svenska ridskolan förändrats en hel del sedan jag började rida på 70-talet... Naturligtvis finns det också stora variationer från ridskola till ridskola. 
 
Jag planerar att skriva lite om min uppväxt som ridskoleunge i ett kommande inlägg.

Det var en gång för längesedan...

Hittade en gammal bild hos mamma senast. Det är jag och min C-ponny Parador e: Cawdor Hywel u: Wärnanäs Pebbles. Jag är inte helt säker på året men bör vara tidigt 80-tal :-)
Kan ni se var bilden är tagen?
Det är sig ganska likt tycker jag.
 

Ridning är färskvara

Började morgonen med ett ridpass på lånad häst. Det är verkligen sant att ridning är färskvara, jag känner mig aningen ringrostig och långsam i mina hjälper. Det är väldigt nyttigt att få rida lite "ordentligt" igen. Nu har jag hunnit med fyra pass på honom och har fokuserat på att hitta knapparna och jobba med grunderna. Det är kanske frestande att göra "krumelutter" när hästen kan lite, men grundridningen är ändå det viktigaste. Nu dröjer det till torsdag innan jag rider nästa gång.
 
Vid tolv satte jag mig i domarbåset på Färsta för att döma en LB:3. När de första ekipagen ridit tänkte jag att det såg ganska lovande ut, men sedan började det hända väldigt mycket i klassen. Jag uppfattade inte om det var störande yttre moment, men många hade svårt att få sina hästar fokuserade på uppgiften i dag. Inte så att de brallade omkring utan mer var lite allmänt spända. Jag tycker inte att det är så kul när man får många ryttare under godkänt-gränsen. Man känner sig som häxan-surtant... I morgon ska jag passa på att sitta bisittare i nån av klasserna.
Fick lite oväntat sällskap vid domarkuren. Undrar om kissen ville vara domarsekreterare kanske... Tänk att de härliga stallkatterna finns på varenda anläggning :-)
 

Trimning av elever och bonusmys

Har haft träningar och lektioner största delen av dagen. Jag började ute i Svedje vid kl 9 och avslutade på HRK kl 21. Onsdagarna var ju "min" kväll på ridskolan förra terminen, så idag fick jag ha "mina egna" elever igen. Alltid kul! Idag kom jag också ihåg att planera in en matpaus, något som funkat sisådär måndag och tisdag. Ibland är det tur att salladsbaren på affären finns...

Det är fortfarande en hel del uppmärksamhet kring Mias Lag-SM guld. Idag var det tex en trevlig intervju i NorrbottensKuriren. Bland annat mycket positivt skrivet om ridskolor. Det gör mig så glad att läsa att den så viktiga grunden lagts på ridlektionerna och att det finns så mycket hjälp att få hos våra ridlärare. Ibland tycker jag att kompetensen på ridskolorna hamnar för mycket i skuggan av tränarkåren.



Får bonusen att mysa en stund med katten Tiger varje dag nu när jag är på HRK på kvällarna.




De syns överallt

Härlig start på morgonen med träning i Sundsvall. Tänk att jag har så många fina ekipage i träning. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad!

Jag tycker mig också märka att inställningen under de år jag bott i Norrland har gått från "vi bor i Norrland så det går inte" till "klart vi också kan!" Det är bra, för det kan vi! Hur vi rider beror ju inte på var vi bor.

Stannade till vid IKEA för en fika och slås återigen av att de finns överallt i sommar -tiggarna. De sitter utanför varenda mataffär, på varje tågstation och överallt i centrum. Har de blivit allt fler eller är det bara så att jag noterar dem på ett annat sätt? Jag tycker det är jättejobbigt och blir så illa till mods. Det är förfärligt att människor har det så illa att man tycker att tiggeri är ett alternativ, men jag skänker aldrig något, helt enkelt för att jag inte kan se att det löser några problem. Det ligger på en helt annan nivå.

Samtidigt känner jag mig elak och girig varenda gång jag bara passerar, det är förmodligen anledningen till varför jag önskar att de inte satt där.

Jag tror att om pengarna skall göra mest nytta så är det bättre att mina bidrag går till organisationer som arbetar med humanitära frågor. Som ni kanske redan känner till är jag bla aktiv i Röda Korset.



Bilden är från Korsmässomarknaden, i september är det dags igen.

Just nu är det fullt ös. Jag jobbar extra på ridskolan i tre veckor medan en av de ordinarie instruktörerna är på vidareutbildning. Roligt, men igår kom det världens regnskur så både jag och eleverna blev dyblöta. Vi saknar ju för närvarande ridhus, bara stommen står kvar. I kväll hoppas jag på uppehåll men har laddat med regnkläder.



Domarkurs på Strömsholm

Hade en trevlig lördagkväll hos mina föräldrar i Sandviken. Mamma bjöd på god fisksoppa och vinbärspaj och sedan blev det relativt tidigt sänggående med tanke på att söndagen beräknades bli lång.

Söndag morgon åkte jag till Strömsholm för domarkurs. Naturligtvis var jag där väl tidigt men då hann jag se några unghästar få sin bedömning i uppsutten hoppning i Röda ridhuset.


Eftersom jag inte hade möjlighet att gå repetitionskursen i vårt område tidigare i år fick jag hänga på i Strömsholm. Trevligt att träffa domarkollegor, intressant med ny utbildare och överlag en riktigt bra dag.

Lämnade Strömsholm strax efter kl 17 och var hemma i 23tiden.

Stannade och tankade i Sala och blev attackerad av en svärm getingar. Ett par tog sig t.o.m in i bilen, så jag fick köra iväg och stanna på första bästa busshållplats och öppna dörrarna. Jag tror getingarna är tokiga i år. I början av veckan blev jag stungen i stallet. Det är första gången det händer på över 20 år. Senast det hände bodde jag i "Kröken" på Hällinge och då råkade jag kliva på en, inte konstigt att de sticker då.

Morgontrötta hästar

Hästarna tyckte nog att jag kom lite för tidigt i morse. Både Conny och Copexina låg helt utslagna i hagen och Conny fick övertalas lite att kliva upp. Han rullade runt två varv och la sig platt på andra sidan innan han kravlade sig upp. Kanske tur det var vilodag ;-)


Idag blev det bara lite ompyssling. Såret på höger bak är inte öppet men skadan ser ganska ful ut, tyvärr. Anna red ju lite lätt igår och man kan se att han belastar utan problem men i höger varv rör sig korset inte liksidigt. Planen nu är att fortsätta med lite lätt "sjukgymnastik" och se vart det leder. Jag har skrittat en del och travat en gång. I går fick han galoppera något varv åt vardera hållet. Jag vill inte ens tänka tanken på att det kanske inte blir bättre.

Funderingarna på ny häst har ännu så länge inte helt landat, det är inte lätt att ens hitta något jag vill åka och provrida... Antingen är det för ungt eller för dyrt eller ... Jag får väl hoppas att min nästa häst liksom bara kommer till mig :-D

Nu får jag i alla fall rida två dagar i veckan på Copper ett tag framöver. Toppen!

I eftermiddag överraskade jag och tittade in på loppis på Lindängen. I nya bilen blev jag först inte igenkänd. Det blev en kortis och lite kaffe men det var trevligt att se Helena, Maria och Suzie en stund.



I morgon blir det domarkurs.

Håller igång i värmen

Började morgonen med bokföringsjobb och har nu gjort klart allt jag kunnat innan helgen. Det känns bra att ta helg då :-)

Åkte sedan och hämtade Isabelle och hjälpte henne ett pass med Copexina. Ponnyn uppförde sig både igår och idag som tur var. Sedan red jag Cooperfield ett svettigt och varmt pass blev det. Kändes bättre än igår, vi var lite mer på samma vpglängd. Kanske inte är så konstig då det var ganska längesedan jag satt på honom.

Sedan var det bsra att åka tillbaka till stallet i Specksta för Conny denna gång. Gick bort till ridskolan idag och Anna hjälpte mig lite. Äntligen, sa Conny, som fick ta första galoppen under ryttare på 1 1/2 år! Det var nog bra att det var Anna som satt på ;-)


I kväll fick också Silver och Mia ett träningspass. Det första sedan hemkomsten från Öland och Lag-SM. Deras nästa start blir Ericsberg samma helg som Färsta har tävlingar.

Nu har jag hunnit äta middag och ska passa på att gå ut och tvätta bilen innan jag ramlar ihop av trötthet. Värmen tar på krafterna.

bus

Dagen började på bästa sätt med träningar i Sundsvall. Hästarna gick bra och ryttarna är träningsvilliga. Det händer saker mellan varje träning :-)

Åkte sedan till IKEA och åt brunch innan jag besökte en av elektronikaffärerna och inhandlade en ny laddare till röstlådan. Upptäckte i morse att sladden gått av på den gamla, så den hade inte laddat något i natt :-( Lådan fick sedan ligga på laddning medan jag jobbade hos en av mina bokföringskunder.

Hade ytterligare tre ryttare under kvällen och tog sedan ut Conny på banan. Han vilade igår och var lite busig. Busig var också ponnyn jag red sedan. Märks att den rids alldeles för lite under uppsikt av tränare, något som jag får ta tag i och styra upp. Jag blev riktigt sur och irriterad, det var inte alls roligt att rida när det bara krävdes övertalning hela tiden.

I morgon ska jag få rida en av mina elevers hästar. Det ser jag fram emot.

SM-GULD till Mia med laget!

En helt otrolig eftermiddag. Jag har suttit som klistrad vid equipe on-line och följt Mia Wiklund och hennes lagkamrater Ida och Erikas framfart i Lag-SM på Öland. De tävlar för Piteå Rid-och körklubb.
 
Mia har också varit duktig på att uppdatera mig, trots att hon måste ha haft fullt upp på plats har hon ändå hunnit med att meddela läget. Det värmer ett tränarhjärta!
 
När det igår blev klart att de gått till final som femte och sista lag från kvalet, hade de redan vunnit en stor seger. Idag gick de in och red helt kallt, presterade på topp alla tre och tog hem SM-Guldet!
Wow!
Stort grattis till dessa härliga tjejer!
Mycket, mycket roligt för dressyren i norrland.
 
Det var otroligt spännande när alla tre ryttarna ridit på fina procent, men man visste att alla de andra lagen hade sitt starkaste kort i rockärmen. Eftersom startordningen är omvänd från kvalet, bästa lag startar sist, så var Piteås lag först ut. Bara att invänta vad de andra gjorde med andra ord.
 
Den härliga bilden är tagen av Stina Olofsson /Stinafoto (som också gjort min fina blogg)
Fler bilder från Stina hittar ni här: http://www.stinafoto.se/?gallery=pitea-rks-lag-sm-guld-2014
 
Om jag grämde mig i början av helgen att jag inte kunde åka ner, så blev det ju inte mindre jobbigt nu.
Så många tävlingar jag varit på, och så missa detta ...
Men, bara att ladda för nästa framgång ;-)
 
Tjoho!!!
 
Länk till Tidningen Ridsports artikel: http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Dressyr/2014/8/Pitea-overraskade-pa-lag-SM/
Västerbottenskuriren: http://www.vk.se/1246589/lag-sm-guld-till-norrlandslag
Svenska Ridsportförbundet: http://www3.ridsport.se/Tavling/Dressyr/Nyheter/2014/08/Lag-SM-guldidressyrtillPitea/

Rofyllt

I går kväll hängde jag med på en liten fisketur. Jag metade upp en mycket liten abborre och en mört, inte mycket till fångst precis. Vackert och rofyllt var det i alla fall.




Sedan ledsnade jag och letade upp några hallonsnår istället. Det finns gott om hallon men de är pyttesmå. Däremot ser blåbären fina ut och finns i ganska god mängd.


Var till stallet i morse och longerade Conny. Idag var vi ensamma på banan och då skötte han sig fint. Var nästan lite lat...

Efter lunch tog jag en långpromenad i väntan på att lag-tävlingen i Färjestaden skulle starta. Valde en annan stig än den vanliga och insåg att det finns flera fina ställen där man kan gå ned och sitta ostört vid vattnet kommande varma dagar.



SM-skräll!

I helgen följer jag tjejernas ritter i Lag-SM på Öland via nätet. I laget för Piteå rider Mia Wiklund, Ida Hellström och Erika Viklund. Oerhört frustrerande och nervöst att inte vara på plats. Under fredagen var alla tre tjejerna placerade i sina individuella starter i Msv A:1: Mia tvåa, Ida femma och Erika sjua. Idas och Erikas ritter räknades i laget, vilket gjorde att de inför lördagen och Mias ritt låg bland de fem lagen till final.
 
Under lördagen har Mia ridit och laget har kvalat till söndagens final!!! Så himla kul! Även om vi visste att kapaciteten finns, så måste man ändå säga att det är något av en skräll att norrlandlaget tog sig vidare. Nu hoppas jag bara att de får ha roligt och njuta av tävlingen i morgon.
Tänka sig att jag följt Mia och tränat henne sedan hon var liten knodd på ridskoleponny :-) Häftigt!
 
Arkivbild från Umeå. Erika och Mia)
 
 
I går firade vi svärfar som fyllde år. En del gjorde också en arbetsinsats...
 
medan andra mest tittade på ;-)
 
På kvällen tänkte jag ta Conny till ridskolan, men det började åska utav attan, så det var bara att ge upp de tankarna.
 
 Idag har jag varit bort till ridskolan och longerat Conny lite. Såret i karleden har läkt rätt så bra, men det kommer att bli en ful flik av kött ovanför karleden. Å andra sidan är han ju redan full av diverse ärr och knölar, så en skavank mer eller mindre spelar kanske ingen större roll. När vi kom till ridskolan pågick det träning på baan, något som inte gick att utläsa på hemsidan, men jag fick komma in på banan och låna ett hörn en stund medan de byggde och red fram. Conny blev en aning exalterad över situationen. Hoppeli skutt och sprutt! Han såg i alla fall ohalt ut. Måtte det hålla i sig.
Sedan fick de gå ut på nytt bete uppe hos Rydbergs.
 
Nu ska jag göra nåt jag inte gjort sedan jag var liten -ut och fiska...

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE