Ute i blåsväder

Det blåste riktigt ordentligt när jag åkte till Ridklubben Östjämten. På radion bad man folk att inte ge sig ut på vägarna och på flera ställen hade träd rasat invid eller över körbanan.
Såhär såg det ut när jag kom fram:



I bilen lyssnade jag på ett kulturprogram på P1. Låter kanske inte så spännande men det var ett riktigt intressant program om David Bowie. Stora delar av min ungdom passerade revy under en timme...

Trots att det knakade ordentligt i ridhuset jobbade hästar och ryttare på bra utan att bekommas särskilt av yttre omständigheter. 

Det har inte blivit så mycket ridning för mig den här veckan. I tisdags morse var jag tidigt i stallet, taggad för ridning efter flera dagar på resande fot. Vad händer... jo Rutger har ett sår, inte särskilt stort, på höger framkota. Svullen förstås och känslig som han är naturligtvis halt. Blä! 


Igår var det i alla fall bättre så jag joggade lite lätt. I dag red jag ett kortare pass i lilla manegen. Oj så det blåste! Han kändes i alla fall riktigt fin ☺. 

Jag kan äntligen sitta ordentligt också. Har till slut hittat en sadel som passar såväl mig som hästen. Det blev en gammal billig grådaskig Morris & Nolan. Efter att ha gett den några omgångar med putsattiraljerna ser den plötsligt mycket bättre ut... En bonus är att det blev pengar kvar av "sadelpotten", pengar som jag nu kan lägga till för vinterns träningar. 


Flera intressenter fanns på min dressyrsadel (En skön, vid Edinburgh som jag aldrig bytt ut om den passat Rutger bättre.) så den är redan såld.

Kvällen avslutades med att lappa och laga hage. I stormen hade två träd i skogsbrynet gett upp och lagt sig in över tråden. Jag orkade förstås inte flytta bort träden så jag fick dra om tråden. 
Finemang sa Poppe och gick dit och åt direkt -mer mat!!



Norge

Är nu framme i Narvik efter en natt och en halv dag på tåget. 

Promenerade den korta sträckan från tågstationen, som var nymålad, uppiffad och knallgul sedan senast jag var här, och till busstationen. Skönt att få röra lite på sig. Hann handla lite fika också. Jag misslyckades tyvärr med att äta lunch på tåget eftersom de precis stängde bistron när jag kom dit.

Funderar på varför jag lämnade shorts och sandaler hemma. Här är varmt och skönt.
Och jo, det är snö i bakgrunden. 

Förra resan hade jag problem med att bankkortet krånglade på bussen. Idag funkade det nya kortet utan mankemang. Beror det på "märket" månne? 😉


Nu väntar några timmar på Lofotenekspressen innan jag är framme i Leknes.


Mot Lofoten

Veckan som gick har varit fullspäckad med jobb. Eftersom momsdeklarationerna skulle vara inne under onsdagen och många företagare var lite senare än vanligt in med underlagen ( egenföretagare kan behöva nån dags semester emellanåt de med ) så jobbade jag med dessa in i det sista. 

Sedan var det bara att ta tag i löneberedningarna, nån dag tidigare än vanligt eftersom jag åker bort på jobb.

Jag har ändå hunnit rida enligt plan. Rutger har fått gå dressyrpass på tisdagen och torsdagen. Dessa dagar har jag lagt lite extra på att träna halter, att han skall ställa upp jämnt men också ha tålamod att stå kvar. Det är lättare på träning än på tävling kan jag säga 😉

Galoppen har känts riktigt bra. Fattningarna från skritt sitter som en smäck, dessa har jag också fått bra poäng på vid tävling. Han börjar bli allt starkare och följer härligt med i förändringar av tempot och jag får en känsla av alltmer uppförsbacke.

Inför nästa tävling har jag investerat i en ny tävlingstopp. Jag har också beställt ett par nya ridstövlar, såna som jag provade i Falsterbo men snålade ur på... Lagningen på mina gamla höll inte, tyvärr.


I går kväll klev jag på natttåget mot Narvik, Lofoten och träningar väntar. 


Lämnar regnet i Härnösand för ett tag...

Tävling med och utan bommar

Jag kom hem från Noliamässan sen torsdag kväll. Fredag morgon kopplade jag på trailern och åkte ut till Anna, plockade upp Rutger och körde honom till Timrå Hästsportförening där han fick gå en klass med Anna. 

Han skötte sig bra och de var så fina. Även om han fick lite fel så såg det mycket stabilare ut än första gången. Jag är jättenöjd. Man måste ju komma ihåg att han inte är särskilt mycket hopptränad.


På lördagen gjorde jag ett lätt pass i ridhuset och red igenom LättA:3 programmet inför söndagens tävling. Rutger kändes fin och på hugget.

På söndagen blev det tidig uppstigning. Klockan sex lastade vi och åkte till Örnsköldsviks Ryttarklubb. I första klassen MsvC:1 hade jag en ganska bra känsla på banan, bättre än förra helgen. Tyvärr hade vi två tekniska missar men den bättre grunden betalade sig såpass att vi vann klassen på dryga 67%.

Eftersom vi bara red en dag hade jag för ovanlighetens skull anmält till två klasser. Så jag red även en LättA:3. Bra känsla även där. Jag måste dock jobba lite på halterna så han inte blir så ivrig att ge sig iväg. Positivt den här helgen är att nu kunde vi rygga även inne på banan ☺ Med dryga 69% kom vi trea.


Vi ingick även i lag i MsvC tillsammans med Marie Broman från Övik. Där knep vi andraplatsen. 


Jag är fantastiskt glad över min häst som sköter sig så bra! 
Stort tack till Mia som följde med och hjälpte till!


I går gjorde jag första arbetsdagen i mitt nya kontor. Ännu är det inte klart men arbetshörnan är iordningställd. Härligt med så gott om plats!



Åh nej, eländes !

Jag har tyvärr inte möjlighet att följa OS via tv, men uppdaterar mig via andra media. 
Nu har det varit alldeles för mycket strul i vetchecken. 
Först fälttävlansryttaren Anna Nilssons häst, sedan Therese Nilshagen och nu Frida Andersen. 
Så himla tråkigt att få se drömmen att rida OS krossas! Lider med ryttarna. Nu får vi hålla tummarna hårt för de som återstår!

Noliamässan har varit en gråmulen tillställning såhär långt. Jag kom under måndagen och då var det blåsigt och inte särskilt varmt. 
Badkläderna förblev oanvända, trots att vi bor på Pite Havsbad.

Tisdagförmiddagen var skaplig men nu efter lunch kom regnet och utställargångarna tömdes snabbt på människor. Hoppas det är snabbt övergående.



Badväder? 

Hem och vända


Rutger fick börja söndagsmorgonen med en promenad och lite gräs. Han har inte riktigt fattat grejen ännu med bete när matte hänger med i ett snöre. Han äter litegrann men har nog inte förstått att han kan stå kvar och fortsätta äta, utan efter några tuggor knatar han iväg.

Tittade sedan på Ellen och Favola som fick revansch från gårdagens ritt då de hamnade första utanför placering. Fina!


Söndagens start i MsvC:2 slutade även den med en tredjeplats på dryga 66%. Rutger sköter sig fantastiskt väl, även om han blir lite för mycket "på". När han byggt ännu mer styrka bak och orkar (och har tålamod nog) att vänta och bära istället för att skovla iväg blir det nog riktigt bra.


På väg hem fick jag biltrubbel. Plötsligt började bilen tjuta illa nåt så bedrövligt. Jag var tvungen att stanna på en liten ficka utmed E4 och kunde konstatera att ena hjulet var stekhett. Efter telefonkonsultation med snälla svärfar där vi konstaterade att ett bromsok (...?) kärvade  fick jag vänta tills värmen gett sig och sedan fortsätta färden. Resterande gick utan ytterligare missöden och jag kunde lämna av Rutger i Brunne hos Anna Dufvenberg där han ska få tillbringa veckan med lite kul hoppning.


Rutger åter i sin "barnkammare..." Undrar hur väl en häst känner igen sig?

Var tvungen att titta på gårdens senaste tillskott:


Jag hann inte mycket mer än hem och vända.
Packade upp och packade väskan igen.
I morse tog jag bilen och åkte jag iväg upp till Piteå och Noliamässan för jobb med Sveland försäkringar. 



Snåljåp

Idag kom straffet för att jag är en snåljåp mot mig själv... För dem som minns provade jag ridstövlar i Falsterbo... Hittade ett par som var perfekta, men tyckte det var för mycket pengar och tänkte att jag gnider på mina gamla ett tag till. 

Vad händer? Jo självklart, idag gick de sönder. Så nu har jag tävlat med stövelfodret nertryckt under hälen. Mindre bekvämt, men skyll sig själv! 

Min duktiga Rutger skötte  sig finemang i sin klass Medelsvår C:1. Han var lite på hugget och en aning stark. Jag märker att jag då vill backa av lite, vilket gör att intrycket blir något försiktigt. I morgon ska jag släppa på kontrollen... 😉
Våra dryga 67% räckte till en tredjeplacering.


Byggda i uppförsbacke

När jag var liten fick jag lära mig att hästar kunde vara lågrektangulära, högrektangulära eller kvadratiska. Nu kommer de triangulära... 

Åtminstone två hästar jag sett de senaste månaderna har varit så skapta, höga fram och med sån uppförsbacke att det nästan ser ut som en triangel. Så extremt byggda i uppförsbacke att man nästan undrar att inte både sadel och ryttare ska halka av bakåt. 
Gemensamt för dessa har varit att de ser väldigt undersatta ut när de rids, trors att de ännu är i unga år och inte har fullt utvecklad styrka för samling. Fria skritten blir dock på bägge, en aning "annorlunda" att se på.

Matchade av duktiga ryttare ska det bli intressant att se hur de ser ut i arbete när de blivit starka bak...
 
 

På tapeten

Har jobbat i mitt anletes svett den här veckan. Jag har massor av bokföringsjobb och kommer vara borta en del på jobb framöver, så det gäller att ligga i. 

Mitt nya kontor börjar så sakteliga ta form. Tapeterna är nu uppe och till veckan ska golvet in. Som jag längtar tills det blir klart. Både gott om plats och svalare än mitt nuvarande lilla kontor på övervåningen.



I morse red Mia och jag tillsammans ett pass i manegen och i eftermiddag åkte vi till Hudiksvall. I morgon är det tävling. Tjoho! 
Håll tummarna! 



Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE