Se bra ut

Det är viktigt att se bra ut. Genom glasögonen alltså...
Jag tycker att jag börjar se sämre, så jag bokade tid hos optikern.

Det visade sig att synen inte försämrats värst mycket, men glasen börjar bli så pass repiga att jag skulle behöva byta ändå.

Men himmel så svårt det blev att välja. Helst vill jag ha lite skillnad på bpgarna från det jag haft innan. Bad om hjälp i butiken. Och visst, de plockade fram fina bågar, men jag tycker allt ser ungefär lika ut.

Det här är mina nuvarande glasögon:


Lånade hem tre bågar. Det slutade med att Kenneth gillade en, jag den andra och tjejerna i butiken den tredje. Lämnade tillbaka alla utan att ha lyckats bestämma mig. 😂🙈




Hjälp! 




Glädjedödare

Den här bilden la jag ut i samband med Black Week.
Jag fick kommentaren att jag var en glädjedödare och började fundera över vad det innebär. 
Det är ett intressant fenomen att människor blir lyckliga ( för stunden ) av att shoppa eller tro att man gör "fynd"...


Jag tycker att rea är bra om det innebär att något man ändå skulle köpa blir billigare, men det är självklart inte det butikerna är ute efter. De vill ju att vi ska handla mer och spendera mer. 

För min del är nog shopping och inköp mer förenade med obehag än med glädje eller en "kick".  
Jag är omständig, jämför, velar och tar lång tid på mig innan beslut, något som  mer än en gång både irriterat och roat mina vänner.


Idag har jag i alla fall inte shoppat nåt.

Julen är stulen

Jag har alltid uppskattat julen.
För min del handlar det inte om presenter eller att fira Kristi födelse. För mig handlar det om att få en lugn helg med trevlig samvaro.

Jag tycker dock att julen börjar tappa sin charm. En stor del har kidnappats av kommersiella krafter som går ut på att vi varje år skall handla mer och mer och slå julhandelsrekord. 

Den del som blev kvar har nättrollen och Svärjevännerna lagt beslag på. Redan i november drar de igång. Än är man upprörd över lucia som inte firas "rätt", eller så är det påståenden om indragna julbelysningar, pepparkakor, julgröt eller whatever.

I år är tydligen den första stora katastrofen en plastdekoration i form av en kyrka. Tornet har ingen dekoration -panik hos internettrollen som KRÄVER ett kors.

Jag blir bara trött. Det finns massorav olika sätt att fira jul, eller att inte fira jul alls. Gör som du vill och låt andra välja sitt sätt.






ISK

Idag fick jag frågan: Vad betyder ISK?

ISK är en förkortning för investeringssparkonto. 
På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i tex aktier och fonder. Sparandet är inte bundet, utan du kan sälja innehav när och hur ofta du vill. 
Du betalar inte någon skatt de gånger du säljer med vinst, men däremot en årlig skatt (schablonskatt) på värdet av ditt sparande.



Hjälmtvång

Så har då FEI, internationella ridsportförbundet, beslutat om krav på hjälm vid internationella tävlingar från 1 januari 2021.



Många tycker, liksom jag, att det är ett bra beslut som ligger i tiden, men givetvis är också sociala medier fulla av kommentarer från folk som "går bananas" över beslutet.

De två argument för hatten som jag sett är:
1) Hatt är snyggare än hjälm.
-Här kan jag bara konstatera att vad som betraktas som snyggt varierar både med personlig smak och över tid.
Själv tycker jag att hjälm ser sportigare ut. Jag tycker dessutom att det finns många snygga hjälmar på marknaden.

2) Individens rätt att själv välja.
-med tanke på hur hårt styrd utrustningen är i tävlingssammanhang kan jag tycka det är helt o.k att besluta om en säkerhetsdetalj. Vi finner oss i en mängd detaljer redan, många av mindre betydelse för säkerheten.


Själv var jag ganska tidigt ute med hjälm i MsvA klasser. 
Detta efter en diskussion med några av mina elever, där jag inte hade argument som var bra nog för hatten...


För företagare/Hur funkar momsen?

Vad är moms?

Moms, eller mervärdesskatt, är en skatt vi alla i Sverige betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta redan inbakad i priset och därför inget privatpersoner brukar eller behöver fundera särskilt mycket över. Som företagare däremot ska du deklarera och betala moms till Skatteverket.

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder. Det gäller nästan alla företag ( några undantag finns).


Utgående och ingående moms

Moms du lägger på priset kallas utgående moms. Momsen är varken en intäkt eller kostnad i din verksamhet, utan en skatt som du tar ut av kunden och för vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på inköpen. Detta kallas ingående moms.

När du som företagare redovisar moms till Skatteverket i en momsdeklaration och sedan betalar moms till Skatteverket är det skillnaden mellan utgående moms och ingående moms som du ska betala.


Momsdeklaration och betalning

Momsdeklaration och betalning görs varje månad, en gång i kvartalet eller en gång per år, beroende på vad du valde när du registrerade företaget för moms på Skatteverket.

Tänk på att momspengar du får in kan du inte spendera upp. Då riskerar du att inte ha medel att betala Skatteverket med, något som tyvärr händer ibland i nystartade företag när företagaren inte tänkt sig för.


Momssatser

Den vanligaste skattesatsen för moms är 25 procent, men det finns varor och tjänster som har 12 eller 6 procent moms och i några fall varor och tjänster som är momsfria.


Vanliga missförstånd och frågor som jag fått genom åren:

- Jag är företagare och får dra av momsen. När fakturan kommer på det jag köpt drar jag av momsbeloppet och betalar bara resten =nettobeloppet)

FEL. Fakturan skall betalas i sin helhet, momsbeloppet skall sedan deklareras i momsdeklarationen till Skatteverket. Det är detta som menas att "dra av" momsen.

-Jag har fått en faktura som privatperson. Företaget har lagt på moms, men som privatperson får jag ju inte dra av momsen, måste jag då betala den?

JA. Du betalar moms på det mesta du köper, men på en faktura blir det kanske tydligare än på ett kassakvitto från en butik.

-Jag är företagare och har som mål att slippa betala moms till Skatteverket. Dvs jag försöker ha mer ingående moms än utgående.

HOPPSAN ... här har du tyvärr ett feltänk, i normalfallet med 25% moms innebär det att du köper mer än vad du säljer. Inte nån särskilt bra taktik om du vill att företaget skall överleva. Undantaget är om du säljer varor och tjänster till de lägre momssatserna.


En vanlig fråga ang moms är hur företagare skall hantera moms på utlägg som vidarefaktureras till kund. Om detta kommer ett särskilt inlägg eftersom jag upplever att så många tycker det är svårt att förstå.


Ha det!















Tävlingsdebut för "Ludde"

I söndags gjorde jag första starten med Lord of the Dance  "Ludde". 

Tävlingen var på hemmaplan, Härnösands Ridklubb och vi startade en MsvC:1.


På framridningen kändes han jättefin, avspänd och med mig. Skönt med en häst som kan vara så okomplicerad i framridningsmiljö. På banan bjöd han på en mycket trevlig ridkänsla. Vi missade första travlängningen, ryttarmiss som jag tar på mig helt då jag smackade på lite och han missförstod och tog galopp. Öppnorna kan vi göra bättre på träning, men slutorna som varit lite kniviga börjar sitta och dem fick vi ganska bra betalt för.

Ökade skritten blev "sådär" då herr häst bestämde sig för att ruska på huvudet. Han uppskattade inte riktigt öronluvan så nästa gång ska jag inte ta på den.

Vi slutade på 66, 31% och med det vann vi klassen.

Tyvärr är det inga tävlingar kvar i år, så nu går vi in i vinterträningen och får ta kval nr två i vår.
Ser fram mot nästa säsong!












Tiggare på G!

Då är de igång och ringer efter pengar igen, Stiftelsen Aktiv Skola.

De tigger av godhjärtade småföretagare, fast de i förhållande till de flesta av oss är rika som troll.

Vid telefonsamtalet presenterar sig som en stiftelse som ägnar sig åt välgörenhet, men i botten ligger ett Aktiebolag som har många olika företag. En liten del går till ändamålet medan det hamnar stora pengar i aktieägarnas fickor.


VD  tycker i en intervju att "när man driver verksamhet ska det bli lite över". 
Vi snackar om typ 19 miljoner... 
Med tanke på att de nu går ut och tigger pengar under förevändningen att de ska gå till barn som är utsatta för sexuella övergrepp så kan jag inte låta bli att tänka vad 19 mille skulle kunna göra för dem...

Finns massor att läsa om bolaget på nätet.

http://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/pool-medias-agare-drar-in-miljoner-pa-forsaljningen

Vill ni skänka pengar - ge till de organisationer där merparten går till ändamålet!!

Jag är en häst- och kattälskande ekonom som har studerat vid Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet. Efter många år som ridskolechef i småland och Härnösand arbetar jag nu med bokföring samt dressyrträning och utbildning av ryttare. Jag har ridit upp till svår dressyr och är dressyrdomare på MsvB-nivå. På fritiden har jag också en mindre hobbyuppfödning av dressyrhästar.
Bloggdesign: SODRESSAGE.SE